Regim fara sare – cand se recomanda si cu ce beneficii vine?

Regim fara sare – cand se recomanda si cu ce beneficii vine? Regim fara sare – cand se recomanda si cu ce beneficii vine?

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2024

regim-fara-sare-beneficii-si-riscuri

De-a lungul evolutiei lor, oamenii au consumat foarte putina sare – mai putin de 0,25 g/zi. Sarea a inceput sa fie folosita ca metoda de conservare a alimentelor. In ciuda faptul ca acum avem la dispozitie optiunea refrigerarii alimentelor, aportul de sare a tot crescut, estimandu-se ca a ajuns la 9-12 g/zi in majoritatea tarilor, o cantitate mult mai mare decat cea consumata de stramosii nostri. Aceasta crestere a consumului de sare reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece este asociat cu hipertensiune arteriala si risc sporit de boli cardiovasculare, dar si de cancer gastric, boli renale sau chiar osteoporoza.

In acest articol vom explica cand poate fi necesar un regim fara sare si vom detalia beneficiile asociate unei astfel de diete, dar si posibilele riscuri implicate.


Regim fara sare – generalitati

Lumea foloseste uneori interschimbabil termenii „sodiu” si „sare”, desi acestia au intelesuri usor diferite. Sodiul este un mineral important care indeplineste numeroase functii esentiale in organism, participand la functia celulara, reglarea fluidelor, echilibrul electrolitic si mentinerea tensiunii arteriale.

Se gaseste in mod natural in majoritatea alimentelor si este, de asemenea, componenta principala a sarii de masa (clorura de sodiu). Produsele vegetale au in general mai putin sodiu decat cele de origine animala (cum ar fi carnea si produsele lactate), motiv pentru care si sunt recomandate intr-un regim fara sare. La polul opus, nivelul de sodiu este cel mai mare in alimentele procesate si ambalate, cum ar fi chipsurile sau produsele de tip fast-food, unde se adauga sare in timpul procesarii pentru a amplifica aroma.

Desi este vital pentru sanatate, in anumite circumstante consumul sodiului alimentar trebuie uneori limitat. De exemplu, un regim fara sare este de obicei prescris persoanelor cu anumite afectiuni, precum insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala sau boli renale.

Desi exista unele variatii, aportul de sodiu este, in general, mentinut la mai putin de 2-3 grame (2.000-3.000 mg) pe zi. Ca referinta, o lingurita de sare contine aproximativ 2.300 mg de sodiu.

Cand vi se recomanda un regim fara sare, alimentele bogate in sodiu trebuie limitate sau evitate complet pentru a va mentine aportul de sodiu la nivelul recomandat de medic.

Regim fara sare – cand se recomanda

Un regim fara sare este deseori folosit in dietele din spitale, deoarece cercetarile arata ca restrictionarea consumului de sodiu poate ajuta la controlul sau ameliorarea anumitor afectiuni.

  • Regim fara sare pentru boli renale

Afectiunile precum boala renala cronica sau insuficienta renala afecteaza functia rinichilor. Cand rinichii sunt compromisi, acestia nu pot elimina eficient excesul de sodiu sau lichide din organism, ceea ce poate sa creasca presiunea sangelui si sa provoace leziuni suplimentare rinichilor deja afectati.

De aceea, li se recomanda pacientilor cu afectiuni renale sa treaca la un regim fara sare sau macar sa limiteze aportul de sodiu mai putin de 2 grame (2.000 mg) pe zi.

Printr-o revizuire a 11 studii efectuate asupra persoanelor cu boli renale s-a constatat ca un regim fara sare a redus semnificativ tensiunea arteriala si nivelul proteinelor din urina (semn al afectarii rinichilor).

  • Regim fara sare pentru hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc pentru diferite afectiuni, cum ar fi boli de inima si accident vascular cerebral. Dieta bogata in sodiu a fost asociata cu cresterea tensiunii arteriale.

De exemplu, un studiu recent efectuat pe 766 de persoane a demonstrat ca cei cu cea mai mare excretie urinara de sodiu au avut si cele mai ridicate niveluri ale tensiunii arteriale.

Multe studii au aratat ca un regim fara sare poate ajuta la readucerea tensiunii arteriale in parametri normali.

O revizuire a 6 studii care au vizat peste 3.000 de pacienti a aratat ca un regim fara sare a scazut tensiunea arteriala in randul adultilor, cel mai semnificativ impact fiind observat la cei cu hipertensiune arteriala.

Sensibilitatea la sare a persoanelor cu hipertensiune arteriala variaza foarte mult, anumite subgrupuri ale populatiei tinzand sa fie mai afectate de dietele bogate in sare. Chiar si asa, un regim fara sare este considerat benefic si recomandat ca tratament natural pentru toti pacientii cu hipertensiune arteriala.

  • Regim fara sare pentru boli de inima

Un regim fara sare este in general recomandat celor cu afectiuni cardiace, precum insuficienta cardiaca. Cand starea inimii este compromisa, functia rinichilor are de suferit la randul sau, ceea ce poate cauza retentia de sodiu si apa in organism. In cazul persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca pot aparea astfel complicatii periculoase, precum dificultatile respiratorii.

Se recomanda pacientilor cu insuficienta cardiaca usoara sa-si limiteze aportul de sodiu la 3.000 mg pe zi, in timp ce cei cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa ar trebui sa urmeze un regim fara sare sau macar sa-si reduca aportul la cel mult 2.000 mg pe zi.

  • Regim fara sare in tratamentul cu corticosteroizi

Corticosteroizii au rol atat antiinflamator, cat si imunosupresor, reducand activitatea sistemului imunitar. Medicii ii prescriu in general pentru ameliorarea rapida a simptomelor cat timp pacientii asteapta ca medicamentele antireumatice sau medicamentele biologice sa-si faca efectul maxim sau daca acestia se confrunta cu simptome severe.

Corticosteroizii afecteaza insa modul in care corpul stocheaza si utilizeaza grasimea. De aceea, pacientii trebuie sa-si monitorizeze aportul caloric si sa faca exercitii regulate pentru a preveni cresterea in greutate. Tot in astfel de cazuri se poate recomanda un regim fara sare, pentru a preveni retentia hidrica.

Regim fara sare – beneficii

Un regim fara sare va poate aduce beneficii sanatatii in mai multe moduri.

  • Poate reduce tensiunea arteriala

Dupa cum am mentionat mai sus, un regim fara sare poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Studiile au aratat ca trecerea la un regim fara sare poate determina modificari semnificative ale tensiunii arteriale, in special la persoanele cu hipertensiune.

O revizuire a 34 de studii a demonstrat ca fie si numai o reducere modesta a aportului de sare timp de cel putin 4 saptamani a determinat scaderea semnificativa a tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune si chiar si la cele cu tensiune predominant normala.

La participantii cu hipertensiune arteriala, reducerea medie a tensiunii arteriale sistolice si diastolice a fost de 5,39 mmHg si, respectiv, 2,82 mmHg. Prin comparatie, persoanele cu niveluri normale au observat o reducere de 2,42 mmHg a tensiunii arteriale sistolice si o reducere de 1,00 mmHg a tensiunii arteriale diastolice.

  • Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Dietele bogate in sare au fost asociate cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac.

O revizuire a 76 de studii care au inclus peste 6.300.000 de subiecti a constatat ca la o crestere a aportului de sare cu 5 grame pe zi (din alimente procesate cu continut ridicat de sare) riscul de cancer de stomac a crescut cu 12%.

Cercetarile au aratat ca dietele bogate in sare pot deteriora mucoasa gastrica si pot amplifica inflamatia si proliferarea bacteriilor H. pylori, toate aceste modificari putand creste riscul de cancer la stomac.

Pe de alta parte, un regim fara sare, dar bogat in fructe si legume este asociat cu un risc mai scazut de cancer gastric.

  • Poate imbunatati calitatea dietei

Multe alimente nesanatoase sunt extrem de bogate in sodiu. Produsele de tip fast-food nu contin doar multa sare, ci tind sa fie bogate si in grasimi nesanatoase si exces de calorii. Consumul frecvent al acestor alimente a fost asociat cu probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul si bolile de inima.

Intr-un regim fara sare, consumul acestor alimente este interzis, ​​ceea ce va poate imbunatati calitatea generala a dietei.

Regim fara sare – riscuri

Un regim fara sare poate prezenta insa si riscuri, daca aportul de sodiu este redus excesiv. In astfel de cazuri, poate creste:

  • rezistenta la insulina;
  • riscul de deces din cauza insuficientei cardiace;
  • nivelul colesterolul LDL (rau) si al trigliceridelor;
  • riscul de deces in cazul persoanelor cu diabet;
  • riscul de hiponatremie (nivel excesiv de scazut al sodiului din sange).

In mod interesant, numeroase studii au aratat ca un regim fara sare le aduce beneficii pacientilor cu insuficienta cardiaca, dar unele au observat ca dietele nerestrictive ar putea duce la rezultate mai bune. De exemplu, un studiu efectuat pe 833 de pacienti cu insuficienta cardiaca a constatat ca o dieta in care aportul de sodiu s-a limitat la mai putin de 2.500 mg pe zi a fost asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces sau de spitalizare decat dietele fara astfel de restrictii.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/low-sodium-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-sodium-diet

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4953267/

https://www.arthritis.org/drug-guide/corticosteroids/corticosteroids

https://www.healthline.com/nutrition/6-dangers-of-sodium-restriction