Regim alimentar splina marita: alimente permise si interzise

Regim alimentar splina marita: alimente permise si interzise Regim alimentar splina marita: alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 21 februarie 2025

alimente-splina-marita

Splina marita sau splenomegalia este cel mai adesea o consecinta a altor probleme de sanatate care afecteaza functionarea acestui organ. Asadar, tratamentul se concentreaza pe cauzele subiacente, insa adoptarea unui regim pentru splina marita sustine functionarea acestui organ si previne posibilele complicatii.

Splina filtreaza sangele eliminand globulele rosii imbatranite si recicland fierul pe care acestea il contin, detecteaza prezenta unor agenti patogeni in sange si produce limfocite impotriva acestora si, nu in ultimul rand, stocheaza o rezerva de sange pentru cazurile de urgenta, cand se produc sangerari masive.

Prin urmare, un regim pentru splina marita este benefic pentru imunitate, contribuie la reducerea inflamatiei si contribuie la procesul de vindecare.

In cele ce urmeaza va vom arata in ce consta un astfel de regim pentru splina marita, cand este recomandat si care sunt beneficiile sale.


Cand se impune un regim pentru splina marita

Splina este situata in partea superioara stanga a cavitatii abdominale, intre diafragma si colonul transvers, avand o lungime de 11-12 centimetri si o greutate de 150-200 de grame. Despre splina marita se poate vorbi cand aceasta se simte la palpare in partea stanga, imediat sub coaste sau cand in urma examinarii ecografice, se constata ca are o lungime mai mare de 12-13 centimetri si un volum crescut. Splina marita poate fi consecinta unor leziuni, traumatisme, chisturi, abcese sau tumori la nivelul acestui organ sau apoate parea pe fondul unor infectii, al cirozei hepatice, anemiei, al trombozei venei hepatice, al unor boli autoimune sau de alta natura.

In astfel de situatii se recomanda in general un regim pentru splina marita, evident tinand cont si de rigorile alimentare impuse de afectiunile care au determinat cresterea in volum a splinei. Respectarea unui regim pentru splina marita nu determina in mod direct revenirea acesteia la dimensiunile normale, insa o menajeaza sprijinind procesul natural de vindecare. In acelasi timp, regimul pentru splina marita poate aduce beneficii si in ceea ce priveste tratamentul cauzelor subiacente.

Ce caracteristici trebuie sa aiba un regim pentru splina marita

Un regim pentru splina marita se bazeaza in special pe alimente usor digerabile, care sa nu solicite in exces sistemul digestiv, intrucat o digestie ingreunata poate avea consecinte negative asupra splinei inflamate. Totodata, in acelasi scop pot fi incluse in meniu anumite ingrediente care stimuleaza digestia.

De asemenea, alimentele incluse in regimul pentru splina marita trebuie sa aiba un continut bogat de elemente nutritive si antioxidanti, pentru a sprijini imunitatea si pentru a reduce in acelasi timp inflamatia. Tot datorita efectului antiinflamator, un regim pentru splina marita trebuie sa includa si alimente bogate in acizi grasi Omega-3 si alte tipuri de grasimi nesaturate. 

Nu in ultimul rand, regimul pentru splina marita trebuie sa includa si proteine slabe, provenite din carne si peste.

Pacientii trebuie sa manance cate putin, pentru a nu solicita prea mult sistemul digestiv, astfel ca un regim pentru splina marita poate include mai multe mese pe zi, dar cu portii mai mici.   

splina-marita

Alimente permise intr-un regim pentru splina marita

Exista doua recomandari importante de care trebuie sa se tina seama in alcatuirea unui un regim pentru splina marita, prima facand referire la consumul preponderent de alimente calde, iar cea de-a doua la consumul de mancaruri gatite.

Alimentele preparate sunt mai usor de digerat in comparatie cu cele crude, iar daca sunt consumate calde, digestia este si mai mult imbunatatita. Din acelasi motiv sunt recomandate in regimul pentru splina marita alimentele care contin carbohidrati complecsi, intrucat acesti macronutrienti se digera lent si furnizeaza energie in mod constant. In acelasi timp, regimul pentru splina marita poate include alimente usor picante sau diferite condimente care stimuleaza digestia. Iata care sunt principalele categorii de alimente ce pot fi incluse intr-un regim pentru splina marita.

  • Fructe si legume

Dupa cum spuneam, in regimul pentru splina marita nu sunt recomandate cruditatile, astfel ca este nevoie ca fructele si legumele sa fie supuse unui minim proces de preparare. Cu legumele este mai simplu, pentru ca acestea pot fi fierte, sotate, gatite la cuptor sau folosite ca ingrediente in supe, astfel ca la acest capitol exista o gama larga de optiuni.

In cazul fructelor, cele mai bune variante sunt consumul sub forma de compot fara zahar adaugat si consumul sub forma de piureuri preparate din fructe fierte in prealabil.

  • Carne slaba

Principala categorie de macronutrienti in regimul pentru splina marita este reprezentata de proteine, care se digera mai lent decat carbohidratii, dar mai usor decat grasimile. Cea mai importanta sursa de proteine este carnea, care joaca si ea un rol important in acest regim. Se recomanda consumul moderat de carne slaba, in special carne de pui sau de curcan. Aceasta poate fi preparata dupa preferinte, nefiind insa recomandata prajirea, intrucat acest proces genereaza grasimi trans, nocive pentru organism. De asemenea, inainte de a prepara carnea e de preferat sa fie inlaturata pielea, intrucat aceasta contine multa grasime, care ingreuneaza digestia si favorizeaza cresterea colesterolului rau.

  • Peste

Si carnea de peste este o sursa importanta de proteine, iar un alt motiv pentru care este recomandata in regimul pentru splina marita il constituie continutul de acizi grasi Omega-3, cu un puternic efect antiinflamator. Ne referim in special la speciile de peste gras precum tonul, somonul heringul, macroul si sardinele

  • Cereale integrale

Sunt o buna sursa de carbohidrati complecsi despre care spuneam ca se digera mai lent, furnizeaza constant energie si totodata contin fibre care contribuie la o digestie sanatoasa. La fel ca in cazul carnii, se recomanda consumul moderat, intrucat excesul de fibre poate ingreuna procesul digestiv.

  • Condimente picante

Alimentele usor picante pot fi incluse in regimul pentru splina marita, intrucat stimuleaza digestia si totodata sunt benefice pentru circulatie si metabolism. Asadar, puteti folosi ca ingrediente, ghimbirul, piperul sau ardeiul iute. De asemenea, este incurajat consumul de ceapa si usturoi, cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Alimente de evitat in regimul pentru splina marita

Am precizat deja ca pacientii cu splina marita trebuie sa evite cruditatile, intrucat acestea ar putea cauza tulburi digestive, care nu sunt tocmai de bun augur in astfel de situatii. Prin urmare, nu se recomanda consumul de salate, verdeturi, fructe si legume proaspete. Nici alimentele reci nu sunt recomandate, tot din cauza potentialului nociv asupra digestiei, iar din acest punct de vedere principalul aliment care trebuie evitat este inghetata. De asemenea, piftia, buturile reci si alimentele abia scoase din frigider trebuie excluse din meniu, pentru evita agravarea simptomelor. In cazul alimentelor care nu pot fi incalzite, ideal este sa fie servite la temperatura camerei.

Alta categorie de alimente care trebuie evitate este cea a produselor care contin carbohidrati simpli. Acesti carbohidrati se absorb rapid si determina o crestere a nivelului de glucoza din sange, iar din cauza aportului caloric ridicat favorizeaza excesul ponderal.

Painea alba, pastele din faina rafinata si orice alte produse de panificatie din faina alba rafinata contin carbohidrati simpli, asadar ar trebui excluse din regimul pentru splina marita. Si zaharurile sunt carbohidrati simpli, astfel ca in lista alimentelor nerecomandate sunt incuse si dulciurile, mai ales cele cu zahar sau alti indulcitori adaugati.

Lista continua cu carnea grasa, prajelile si orice preparate cu multa grasime, intrucat acestea ingreuneaza digestia si sunt nocive pentru inima si ficat.

In concluzie, un regim pentru splina marita presupune consumul de portii mici si servirea meseide mai multe ori pe zi, cu accent pe alimentele preparate, servite calde sau la temperatura camerei. Pestele gras, cerealele integrale, carnea slaba, legumele fierte sau preparate la cuptor, precum si fructele sub forma de compot sau piureuri sunt alimente recomandate. De cealalta parte, trebuie evitate cruditatile, alimentele reci, dulciurile, carbohidratii simpli si grasimile saturate.