Cauzele posibile ale unui scaun cu sange pot fi diverse. Iata in care dintre acestea simptomele pot fi ameliorate prin regim alimentar
Prezenta sangelui in scaun, cunoscuta si sub termenul medical de hematochezie sau melena (in functie de culoarea si localizarea sangerarii), poate indica diverse probleme de sanatate. Cauzele posibile ale unui scaun cu sange pot fi impartite in functie de gravitate, dar este esential sa consultati un medic pentru un diagnostic precis.
Iata care sunt aceste afectiuni si la care dintre acestea exista posibilitatea ca simptomele, inclusiv scaun cu sange, sa fie ameliorate printr-un regim alimentar.
Afectiuni care cauzeaza scaun cu sange
1. Cauze gastrointestinale inferioare (scaun cu sange rosu deschis)
Hemoroizi: Vase de sange inflamate sau marite in zona rectala care pot provoca sangerari, mai ales in timpul scaunelor.
Fisuri anale: Taieturi mici la nivelul anusului care apar adesea din cauza constipatiei sau a scaunelor dure.
Diverticuloza: Micile pungi (diverticuli) formate in peretele colonului pot sangera ocazional.
Boala inflamatorie intestinala (IBD): Cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa.
Infectii gastrointestinale: Unele infectii bacteriene sau parazitare pot provoca iritatii si scaun cu sange.
2. Cauze gastrointestinale superioare (scaun cu sange negru sau intunecat)
Ulcer gastric sau duodenal: Leziuni ale mucoasei stomacului sau duodenului, deseori asociate cu infectia cu Helicobacter pylori sau utilizarea antiinflamatoarelor.
Gastrita: Inflamatia mucoasei stomacului, care poate provoca scaun cu sange.
Varice esofagiene: Dilatarea venelor esofagului, adesea cauzata de ciroza hepatica.
Tumori: Polipi benigni sau cancer gastric.
3. Alte cauze potentiale
Polipi colonici: Formatiuni pe mucoasa colonului, care pot fi benigni sau precancerigeni.
Cancer colorectal: Una dintre cele mai serioase cauze de scaun cu sange, asociata adesea cu schimbari ale tranzitului intestinal (constipatie/diaree alternanta).
Angiodisplazie: Vase de sange fragile care pot cauza scaun cu sange.
Cand sa mergeti la medic?
Consultati de urgenta un medic daca:
Aveti scaun cu sange abundent si este insotit de simptome precum dureri abdominale, ameteli, oboseala sau scadere in greutate inexplicabila.
Aveti scaun cu saunul negru sau de consistenta lipicioasa (indica o sangerare din tractul gastrointestinal superior).
Exista antecedente de cancer sau alte boli intestinale.
Un diagnostic corect necesita teste precum analiza scaunului, colonoscopie, endoscopie sau alte investigatii imagistice. Nu ignorati simptomele si actionati prompt pentru a preveni complicatiile!
Regim alimentar pentru persoanele cu hemoroizi
Un regim alimentar potrivit pentru hemoroizi are ca scop reducerea constipatiei, mentinerea scaunelor moi si prevenirea iritatiei sau inflamatiei. Acesta ar trebui sa includa alimente bogate in fibre, lichide suficiente si evitarea alimentelor care pot agrava simptomele de scaun cu sange.
Alimente recomandate:
a) Bogate in fibre
Fructe proaspete: Mere, pere, prune, smochine, fructe de padure, portocale.
Legume: Spanac, broccoli, morcovi, sfecla rosie, dovlecei, varza de Bruxelles.
Cereale integrale: Ovaz, quinoa, orez brun, paine si paste integrale.
Leguminoase: Linte, fasole, naut, mazare.
b) Hidratare adecvata
Consumati cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a inmuia scaunele si a preveni constipatia.
Ceaiurile din plante (musetel, menta) pot fi calmante.
c) Grasimi sanatoase
Ulei de masline, avocado, nuci si seminte (in cantitati moderate).
Peste gras (somon, macrou, sardine) pentru proprietatile antiinflamatoare.
Alimente de evitat:
Alimente procesate: Chipsuri, fast-food, produse de patiserie.
Alimente bogate in zahar: Dulciuri, prajituri, sucuri carbogazoase.
Produse din faina alba: Paine alba, paste rafinate.
Mancaruri picante: Ardei iute, sosuri condimentate (pot irita zona anala).
Cofeina si alcoolul: Pot cauza deshidratare si constipatie.
Carne rosie si grasimi saturate: Pot incetini digestia.
Suplimente de fibre:
Daca nu puteti consuma suficiente fibre din alimente, luati in considerare suplimente de fibre, cum ar fi psyllium (ispaghula), dar numai dupa consultarea medicului.
Regim alimentar pentru persoanele cu diverticuloza
Un regim alimentar pentru diverticuloza (prezenta diverticulilor in peretele colonului) este axat pe prevenirea complicatiilor, cum ar fi diverticulita (inflamatia diverticulilor) si constipatia cu scaun cu sange. Alimentatia trebuie sa favorizeze digestia sanatoasa, sa reduca presiunea din colon si sa mentina scaunele moi.
Alimente recomandate
a) Bogate in fibre
Fibrele sunt esentiale pentru a preveni constipatia si a reduce presiunea asupra colonului:
Fructe proaspete: Mere, pere, prune, fructe de padure, kiwi, banane.
Legume: Broccoli, morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde.
Cereale integrale: Ovaz, orez brun, quinoa, paine integrala, paste integrale.
Leguminoase: Linte, naut, fasole boabe (daca sunt bine tolerate).
Seminte si nuci: Seminte de in, chia, migdale, alune, daca nu sunt contraindicate.
b) Hidratare corespunzatoare
Beti cel putin 2 litri de apa zilnic. Fibrele necesita apa pentru a preveni constipatia.
Puteti include ceaiuri din plante, cum ar fi ceai de de musetel.
c) Grasimi sanatoase
Ulei de masline, avocado, nuci si seminte (in cantitati moderate).
Peste gras (somon, macrou) pentru beneficiile antiinflamatoare.
Alimente de evitat
Unele alimente pot irita colonul sau pot contribui la constipatie:
Produse rafinate: Paine alba, orez alb, paste din faina alba.
Grasimi nesanatoase: Mancaruri prajite, fast-food, produse de patiserie.
Alimente greu digerabile: Porumb, legume crucifere in exces (varza, conopida) daca provoaca balonare.
Carne procesata: Salam, carnati, carne grasa.
Alimente condimentate: Pot irita colonul si pot agrava simptomele.
Cafea si alcool in exces: Pot irita colonul.
In fazele acute de diverticulita
Daca exista semne de diverticulita (dureri abdominale, febra, scaun cu sange) se recomanda un regim alimentar sarac in fibre sau alimentare lichida pana la ameliorarea simptomelor (ex.: supe limpezi, ceaiuri, compoturi fara pulpa).
Dupa faza acuta, fibrele vor fi reintroduse treptat in dieta.
Suplimente de fibre
Daca nu consumati suficiente fibre prin alimentatie, medicul poate recomanda suplimente de fibre, cum ar fi psyllium sau tarate de ovaz.
Regim alimentar pentru boala inflamatorie intestinala
Un regim alimentar pentru boala inflamatorie intestinala (BII), care include boala Crohn si colita ulcerativa, variaza in functie de faza bolii (remisiune sau puseu acut). Obiectivul este reducerea inflamatiei, prevenirea iritatiilor si asigurarea unei nutritii adecvate.
In timpul unui puseu acut:
Alimente usor de digerat:
Supa clara, piure de legume, orez alb, cartofi fierti.
Carne slaba (pui, curcan, peste) fiarta sau la gratar.
Paine alba si biscuiti simpli.
Hidratare:
Apa, ceaiuri din plante, bauturi de rehidratare.
Evitati: Fibrele insolubile (cruditati, legume fibroase, seminte), lactatele, alimentele grase sau picante.
In faza de remisiune:
Cresteti treptat aportul de fibre:
Fructe decojite (banane, mere coapte), legume fierte, cereale integrale.
Grasimi sanatoase: Ulei de masline, avocado, nuci.
Proteine: Carne slaba, peste, oua, tofu.
Probiotice: Iaurt fara lactoza sau suplimente probiotice.
Evitati: Alimente care pot irita (condimente, alcool, cafea), lactate daca exista intoleranta, alimente grase sau prajite.
Regim alimentar in caz de ulcer gastric sau duodenal
Un regim alimentar pentru ulcer gastric sau duodenal are ca scop reducerea iritatiei mucoasei stomacului si a duodenului, controlul aciditatii gastrice si prevenirea durerii si aparitia de scaun cu sange. Dieta trebuie sa fie echilibrata, usor digerabila si sa evite alimentele care stimuleaza excesiv productia de acid gastric.
Alimente recomandate:
a) Usor de digerat si protectoare pentru stomac
Lapte si produse lactate slabe: Lapte degresat, iaurt simplu, branza dulce slaba.
Carne slaba: Pui, curcan, peste alb (fiarta, la abur sau la gratar fara ulei).
Oua: Fierte moi sau omleta la abur.
Legume: Morcovi, cartofi, dovlecei, sfecla rosie (fierte sau sub forma de piure).
Cereale: Orez alb, gris, paste din faina alba, paine alba prajita.
Fructe: Banane, mere coapte, pere decojite.
Grasimi sanatoase: Ulei de masline in cantitati mici.
b) Hidratare corespunzatoare
Ceaiuri din plante (musetel, menta, tei).
Apa plata sau alcalina.
Supe limpezi, fara condimente puternice.
Alimente de evitat:
a) Iritante pentru stomac
Condimente si alimente picante: Ardei iute, piper, curry.
Alimente acide: Citrice (lamai, portocale), rosii, otet.
Cafea si ceaiuri tari.
Alcool: Poate agrava ulcerul si incetini vindecarea.
Bauturi carbogazoase: Cola, sucuri acidulate.
b) Greu digerabile
Carne grasa, carnati, prajeli.
Alimente procesate: Fast-food, chipsuri, produse de patiserie.
Legume fibroase si crude: Varza, ceapa, usturoi, ridichi.
Seminte si nuci.
Un regim alimentar adecvat poate contribui semnificativ la vindecarea ulcerului si la prevenirea recidivelor. Consultati un medic sau un dietetician pentru o dieta personalizata.
Regim alimentar pentru persoanele cu gastrita
Un regim alimentar pentru gastrita are ca scop reducerea inflamatiei mucoasei stomacului, protejarea acesteia de iritatii si reglarea aciditatii gastrice. Dieta trebuie sa fie echilibrata, cu alimente usor digerabile, care sa nu stimuleze excesiv productia de acid gastric.
Alimente recomandate:
a) Protectori pentru stomac
Lapte si produse lactate slabe: Lapte degresat, iaurt natural, branza proaspata.
Carne slaba: Pui, curcan, peste alb (fiarta, la abur sau la gratar fara ulei).
Oua: Fierte moi sau omleta preparata la abur.
Cereale: Orez alb, gris, fulgi de ovaz, paine alba prajita, biscuiti simpli.
Legume bine gatite: Morcovi, cartofi, dovlecei, sfecla rosie.
Fructe: Banane, mere coapte, pere decojite.
b) Hidratare corespunzatoare
Apa plata sau alcalina.
Ceaiuri din plante (musetel, tei, menta).
Supe limpezi, de legume, fara condimente picante.
c) Grasimi sanatoase
Ulei de masline (in cantitati mici).
Avocado (in cantitati moderate).
Alimente de evitat:
a) Iritante pentru stomac
Condimente: Piper, ardei iute, curry.
Alimente acide: Citrice (lamai, portocale), rosii, otet.
Cafea si ceaiuri tari.
Alcool: Poate agrava inflamatia.
Bauturi carbogazoase: Cola, sucuri acidulate.
b) Greu digerabile
Carne grasa, mezeluri, prajeli.
Legume crude sau fibroase: Varza, broccoli, ceapa, usturoi.
Produse de patiserie, dulciuri procesate.
Alimente foarte reci sau foarte fierbinti.
Un regim alimentar bine structurat, combinat cu tratament medical adecvat, poate ameliora simptomele gastritei si poate preveni complicatiile. Consultati un medic sau un dietetician pentru o dieta personalizata.
https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-digestifs/maladies-inflammatoires-chroniques-de-l-intestin-mici/rectocolite-h%C3%A9morragique#Sympt%C3%B4mes_v756091_fr
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/rectorragie-sang-dans-les-selles/consultation-traitement
https://www.medecinsfrancophones.ca/quoi-manger-quand-on-a-une-maladie-inflammatoire-de-lintestin/