Regim alimentar hemoroizi si fisuri anale - informatii si sfaturi

Regim alimentar hemoroizi si fisuri anale - informatii si sfaturi Regim alimentar hemoroizi si fisuri anale - informatii si sfaturi

Ultima actualizare: 9 mai 2023

hemoroizi-fisuri-anale

Adoptarea unui regim adecvat in caz de hemoroizi si fisuri anale este foarte importanta in ameliorarea si prevenirea disconfortului.

O dieta corespunzatoare in caz de hemoroizi ajuta impotriva constipatiei, mentine colesterolul in limite normale, pastreaza sanatoasa circulatia venoasa si tine la distanta afectiunile cardiovasculare. Adoptand un regim alimentar potrivit, veti lupta eficient cu hemoroizii inflamati (interni si externi), prevenind reaparitia lor si reducand considerabil simptomele suparatoare asociate acestei afectiuni.

Pentru mantinerea unei igiene zilnice corespunzatoare la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale, farmacistii Catena recomanda Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala. Aceste servetele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.


Ce sunt hemoroizii?

Venele dilatate de la nivelul anusului si rectului se numesc hemoroizi. Presiunea suplimentara pusa pe aceste vene (hemoroizi) poate cauza inflamarea lor, iritatia zonei si favorizarea simptomelor suparatoare.

Cauzele care duc la aparitia hemoroizilor includ:

  • cauze genetice;
  • constipatie;
  • petrecerea timpului indelungat la toaleta;
  • obezitatea;
  • dieta saraca in fibre;
  • diareea cronica;
  • meseriile care presupun o ridicare constanta greutatilor mari.

 

Pentru a sustine eficient procesul de refacere a canalului anorectal in urma unei interventii chirurgicale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid supozitoare. Acest produs contine acid hialuronic, element care leaga moleculele de apa si formeaza o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectare. De asemenea, aceste supozitoare sunt utile si dupa radiere in tratamentul cancerului de prostata.

Exista doua tipuri de hemoroizi:

1. Hemoroizi interni, dezvoltati in interiorul rectului inferior, cu cel mai mare grad de disconfort.

2. Hemoroizi externi, aparuti la nivelul anusului, nedurerosi, insa insotiti de sangerare.

Ce sunt fisurile anale?

Atunci cand vorbim despre fisuri anale, vorbim despre acele taieturi sau crapaturi ale pielii, localizate de la anus pana la canalul anal. Traumatismele sau ranile care tensioneaza canalul anal pot favoriza aparitia acestor fisurilor anale. Durerea cauzata este, adesea, severa in timpul tranzitului intestinal.

Cauzele aparitiei fisurilor anale includ:

  • scaune dure/masive;
  • constipatie/fortare in timpul evacuarii scaunului;
  • diaree (cronica);
  • nastere.

 

Recomandari privind regimul alimentar corect daca suferiti de hemoroizi si fisuri anale

Indiferent ca sunt hemoroizi sau fisuri anale, un regim alimentar corect poate contribui la prevenirea si ameliorarea simptomelor.

Pentru a preveni si a trata hemoroizii interni si externi, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid crema hemoroizi. Acesta este un produs recomandat si in tratamentul adjuvant sau de preventie al fisurilor anale, criptitelor, papilitelor si fistulelor anale. De asemenea, este util si persoanelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala de inlaturare a hemoroizilor.

Consum suficient de apa

Apa este necesara intr-o dieta corecta pentru combaterea hemoroizilor. Apa sustine si digestia, deci este important sa consumati minimum opt pahare cu apa pe zi sau mai multe, daca faceti exercitii fizice sau aveti febra. De asemenea, dieta pe care o adoptati pentru a gestiona simptomele specifice hemoroizilor si fisurilor anale, nu trebuie sa contina prea multa cafea, ceai si alcool, deoarece acestea va pot irita mucoasa anusului si pot provoca fisuri anale. Evitarea bauturilor acidulate/indulcite va ajuta, de asemenea, la reducerea iritatiei in tractul digestiv.

Mai multe alimente bogate in fibre, de inclus in dieta anti-hemoroizi

Fibra este un carbohidrat prezent in fructe, legume, nuci, seminte si cereale integrale, care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Cantitatea recomandata de fibre pentru adultii cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani este de 25 grame pe zi; adultii mai in varsta ar trebui sa consume 21 grame de fibre pe zi. Pentru obtinerea unei cantitati suficiente de fibre intr-un regim hemoroizi sau pentru combaterea durerii abdominale ori balonarii dupa masa, incercati sa cresteti cantitatea de alimente bogate in fibre pe care le consumati in fiecare zi.

Mai multe fructe si legume

Un regim alimentar corect anti-hemoroizi si fisuri anale include inseamna includerea acelor alimente care contribuie la sanatatea digestiei. Fructele si legumele sunt bogate in fibre, sustin digestia si previn constipatia.

Consumul de fructe si legume este, de asemenea, asociat cu un aport mai mare de apa, un alt factor important atunci cand vine vorba de evitarea hemoroizilor si fisurilor. Apa ajuta la hidratarea colonului, astfel incat scaunul se misca mai usor prin corp, in timp ce il lubrifiaza, totodata, pentru a reduce frecarea pe suprafetele pielii din interiorul rectului sau anusului.

Antioxidantii din fructe si legume s-au dovedit benefici in productia colagenului in organism (inclusiv in jurul tesutului sensibil), ajutand la prevenirea inflamatiei asociate cu fisuri anale sau hemoroizi.

hemoroizi-si-fisuri-anale

Cresterea consumului de terci, leguminoase si fasole

Pentru a preveni aparitia hemoroizilor si fisurilor anale, este important sa consumati leguminoase si fasole, bogate in fibre. Acest lucru ajuta la prevenirea constipatiei, aceasta din urma ducand la miscari intestinale ce provoaca hemoroizi si fisuri anale. In plus, alimentele cu un continut ridicat de fibre ajuta la repararea si vindecarea fisurilor anale existente, facand scaunele mai moi si mai usor de trecut prin rect, fara a provoca durere sau sangerare.

Amestec sanatos de nuci, seminte si leguminoase in fiecare zi

Un amestec sanatos de nuci, seminte si leguminoase, inclus, zilnic, in cadrul unui regim anti-hemoroizi si fisuri anale, poate preveni complicatiile. Nucile si semintele sunt o sursa excelenta de fibre. Cu toate acestea, nu toate tipurile de fibre pot fi utilizate de corp in acelasi mod. Fibrele solubile, care se dizolva in apa, capatand o textura omogena, previn constipatia, iritarea hemoroizilor deja inflamati si fisurilor anale. Nucile sunt bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi grasimile mononesaturate, grasimile polinesaturate  si acizii grasi Omega-3, care pot ajuta la scaderea inflamatiei in tractul digestiv.

Alimente bogate in zinc

Zincul este esential pentru vindecarea tesutului pielii. Includerea de alimente bogate in zinc in  regimul anti-hemoroizi si fisuri anale, vine cu numeroase beneficii. Ouale, nucile si leguminoasele sunt cateva alimente bogate in zinc, de inclus in dieta anti-hemoroizi si fisuri anale, deoarece acestea sustin vindecarea. In plus, alimentele care contin zinc pot contribui la diminuarea inflamatiei si a durerii.

Alimente care contin vitamina A

Vitamina A este esentiala pentru sanatatea pielii, iar alimentele care contin vitamina A (cartofii dulci, morcovii si legumele cu frunze verzi) ajuta la vindecare si la reducerea durerii, aceasta din prezenta destul de prezenta la pacientii care se confrunta cu hemoroizi si fisuri anale.

Inlocuiti produsele lactate cu continut ridicat de grasimi cu alternative care au un continut scazut de grasimi

1. Produsele lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele degresat, branza cu continut scazut de grasimi si iaurtul fara grasimi sunt optiuni recomandate intr-un regim hemoroizi si fisuri anale.

2. Cand vine vorba de produse lactate bogate in grasimi, cel mai bine este sa le alegeti pe cele fortificate cu calciu si vitamina D, deoarece sunt cele mai potrivite cand vine vorba despre regimul corect anti-hemoroizi si fisuri anale.

3. Daca nu agreati produsele cu continut scazut de grasimi, incercati sa le amestecati in proportii egale cu cele mai bogate in grasimi.

Inainte de a urma un regim hemoroizi si fisuri anale, trebuie sa fiti constienti de unele restrictii dietetice:

1. Alimentele picante ar putea irita hemoroizii/fisura anala.

2. Cofeina si alcoolul (sau orice alt stimulent) pot agrava simptomele.

3. Alimentele prea bogate in fibre pot provoca mai multe iritatii in zona.

4. Fructele si legumele crude pot contine bacterii care pot agrava simptomele  legate de hemoroizi si fisuri.

5. Alimentele grase, cum ar fi carnea grasa sau uleiurile (inclusiv untul), pot provoca disconfort la stomac.

Limitati alimentele procesate

Alimentele procesate sunt, adesea, bogate in zaharuri rafinate, indulcitori artificiali si alti aditivi care pot agrava simptomatologia specifica hemoroizilor sau fisurilor anale.

Evitati indulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza, aspartamul si zaharina, deoarece pot dauna bacteriilor bune din intestin, care sunt esentiale pentru o digestie optima.

Surse:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

https://www.webmd.com/digestive-disorders/anal-fissure-causes

https://www.webmd.com/digestive-disorders/best-worst-foods-hemorrhoids

 

Farmacistul Catena va recomanda: