Refluxul vezico-ureteral (RVU) este o afectiune in care urina curge in directia gresita. In loc sa curga din rinichi, in jos in uretere si vezica urinara, unde ramane pana cand este eliminata, urina curge inapoi din vezica.
Tractul urinar este un sistem unidirectional, in care urina curge in tractul urinar. Acest mecanism asemanator unei valve impiedica urina sa urce inapoi in uretere dupa ce ajunge in vezica. De obicei, traseul urinei este urmatorul:
-
Rinichii produc urina.
-
Urina este transportata de la rinichi la vezica prin doua tuburi subtiri, musculare, numite uretere.
-
Urina este apoi stocata in vezica.
-
Urina este eliminata din corp prin uretra. Uretra este deschiderea din care iese urina.
In caz de reflux vezico-ureteral, urina curge inapoi din vezica in unul sau ambele uretere si, in unele cazuri, in unul sau ambii rinichi. Anomalia este cauzata, de cele mai multe ori, de o problema care impiedica supapa unidirectionala sa functioneze asa cum ar trebui.
Refluxul vezico-ureteral (RVU) afecteaza in cea mai mare parte nou-nascutii, sugarii si copiii mici cu varsta de doi ani si sub, insa si copiii mai mari si (rar) adultii se pot confrunta cu reflux vezico-ureteral.
Urina care curge in mod gresit poate provoca patrunderea bacteriilor in rinichi si, automat, infectii. Netratate, infectiile renale pot provoca leziuni permanente la nivelul rinichilor.
Tratamentul pentru reflux vezico-ureteral este acordat in functie de severitatea simptomelor, de varsta pacientului, dar si de alti factori. Cazurile usoare pot sa nu necesite tratament, iar unii copii se vindeca de la sine. Alti copii, insa, au nevoie de interventii chirurgicale sau medicamente, astfel incat afectiunea sa nu provoace leziuni renale.
Refluxul vezico-ureteral este o afectiune in care urina curge in directia gresita, din vezica inapoi in uretere. Afectiunea este mai frecventa in randul sugarilor si copiilor mici, insa poate aparea si la copiii mai mari si la adulti.
Refluxul vezico-ureteral este cauzat de functionarea necorespunzatoare a valvei dintre ureter si vezica urinara. Anomalia apare ca urmare a unui defect congenital sau a unei infectii a tractului urinar.
Refluxul vezico-ureteral (RVU) poate provoca, de asemenea, o infectie, deoarece bacteriile se pot dezvolta in urina. Fara tratament, pot aparea leziuni renale.
Studiile sugereaza ca intre 25 si 40 la suta dintre copiii care au o infectie urinara au si reflux vezico-ureteral.
Tipuri de reflux vezico-ureteral si cauzele lor
Sistemul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Toate contribuie la eliminarea deseurilor din organism prin urina.
Ureterele sunt tuburi care transporta urina de la rinichi pana la vezica, unde este stocata pana cand urina este eliminata din corp printr-un alt tub (uretra) in timpul urinarii.
Exista doua tipuri de reflux vezico-ureteral: primar si secundar:
Reflux vezico-ureteral primar
Copiii cu reflux vezico-ureteral primar se nasc cu un defect al valvei care, in mod normal, stopeaza curgerea urinei inapoi din vezica in uretere. Refluxul vezico-ureteral primar este cel mai frecvent tip.
Pe masura ce copilul creste, ureterele se lungesc si se indreapta, ceea ce poate imbunatati functia valvei si in cele din urma poate corecta refluxul. Acest tip de reflux vezico-ureteral pare sa fie transmis genetic, dar cauza exacta a defectului este necunoscuta.
Refluxul vezico-ureteral secundar
Cauza acestei forme de reflux este cel mai adesea incapacitatea vezicii urinare de a se goli in mod corespunzator, fie din cauza unui blocaj sau a unei insuficiente a muschiului vezicii urinare, fie din cauza unei leziuni a nervilor care controleaza golirea normala a vezicii urinare.
Semne si simptome de reflux vezico-ureteral
Simptomele RVU sunt variabile. In cazul refluxului usor, urina ajunge la o mica distanta in ureter. Daca refluxul este sever, se poate ajunge la infectii renale si leziuni permanente ale rinichilor.
Infectia urinara (ITU) este cel mai frecvent indicator al RVU, insa nu il provoaca. Infectiile urinare se pot dezvolta fara semne sau simptome vizibile, dar reprezinta si o sursa comuna de febra la sugari, atat in cazul baietilor, cat si al fetelor.
Fara tratament, exista riscul ca infectia urinara sa se raspandeasca la rinichi si sa provoace cicatrici permanente.
Semnele si simptomele unei infectii ale vezicii urinare sau ale unei infectii urinare pot fi:
-
nevoia urgenta de a urina
-
senzatia de arsura sau durere la urinare
-
sange in urina
-
urina tulbure
-
urina cu un miros puternic, neplacut
-
incontinenta urinara si enurezis
-
febra si dureri abdominale
-
stare de agitatie
Acestea pot fi mai putin vizibile la sugari.
Semnele si simptomele unei infectii renale sunt:
-
febra
-
durere in zona abdomenului sau a spatelui
-
stare de rau
-
varsaturi
In cazul in care refluxul vezico-ureteral nu este tratat, pot aparea simptome pe termen lung, cum ar fi:
-
masa abdominala palpabila, cauzata de un rinichi umflat
-
crestere slaba in greutate
-
hipertensiune arteriala
-
insuficienta renala
-
proteine in urina
-
cicatrizarea tesutului renal
Un copil se poate confrunta cu varsaturi, diaree, letargie si poate sa nu creasca si sa se dezvolte normal.
Parintii sau ingrijitorii ar trebui sa discute cu un medic in cazul in care copilul are o nevoie puternica si persistenta de a urina, o senzatie de arsura cand urineaza sau are dureri abdominale sau in flanc.
Se recomanda vizita la medic in cazul in care copilul are sub trei luni si o temperatura de 38 grade Celsius, sau in cazul in care copilul are peste trei luni si o temperatura de 38,9 grade Celsius.
De asemenea, daca un copil are febra fara o sursa evidenta, trebuie consultat un medic. In afara de infectie urinara, problema ar putea fi cauzata de o infectie a cailor respiratorii superioare, gastroenterita virala sau pneumonie.
Un sugar care refuza mancarea, este letargic, se trezeste greu, nu poate fi oprit din plans, are diaree sau varsaturi are, de asemenea, nevoie de asistenta medicala.
Metode de tratament
Tratamentul este recomandat in functie de varsta, de sanatatea generala si de istoricul medical ale pacientului si de tipul si severitatea afectiunii.
Tratament pentru reflux vezico-ureteral primar
Medicul le poate recomanda parintilor sa astepte, timp in care sa monitorizeze starea copilului, deoarece problema se rezolva adesea de la sine. Acest lucru se intampla de obicei pe masura ce spatiul in care vezica urinara si ureterele se unesc creste odata cu varsta. Refluxul vezico-ureteral de grad inferior dispare in mod normal la varsta medie de cinci pana la sase ani.
Intre timp:
-
Parintii sau ingrijitorii ar trebui sa urmareasca daca micutul dezvolta semne de infectie urinara.
-
De asemenea, ar trebui sa se asigure ca acesta merge la toaleta in mod regulat pentru a urina si defeca.
-
Unele medicamente pot ajuta la controlul vezicii urinare, daca este necesar.
Antibioticele au fost folosite pentru a preveni infectiile, dar acestea trebuie utilizate cu grija, din cauza riscului de instalare a rezistentei la antibiotice.
In cazuri mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a repara valva defecta. In cazuri foarte grave, chirurgul poate fi nevoit sa indeparteze ureterul si rinichiul cicatrizat.
Procedura poate fi efectuata endoscopic, laparoscopic sau deschis. Chirurgia endoscopica poate fi realizata in regim ambulatoriu.
Tratament pentru reflux vezico-ureteral secundar
Tratamentul pentru refluxul vezico-ureteral secundar se concentreaza pe eliminarea blocajului care provoaca refluxul. Acest lucru poate implica administrarea de antibiotice, realizarea unei interventii chirurgicale si utilizarea unui cateter pentru a drena ureterul.
Posibile complicatii
Prevenirea afectarii rinichilor este principala preocupare in cazul refluxului vezico-ureteral. Cu cat refluxul este mai sever, cu atat complicatiile pot fi mai grave. Printre acestea se numara:
Cicatrizarea renala
Infectiile urinare netratate pot duce la cicatrici, care sunt leziuni permanente ale tesutului renal. Cicatricele extinse pot duce la hipertensiune arteriala si insuficienta renala.
Hipertensiunea arteriala
Deoarece rinichii elimina deseurile din fluxul sanguin, deteriorarea rinichilor si acumularea reziduurilor pot creste tensiunea arteriala.
Insuficienta renala
Cicatrizarea poate provoca o pierdere a functiei de filtrare a rinichiului. Acest lucru poate duce la insuficienta renala, care poate aparea rapid (insuficienta renala acuta) sau se poate dezvolta in timp (boala renala cronica).
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vesicoureteral-reflux/symptoms-causes/syc-20378819
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5995-vesicoureteral-reflux
https://www.medicalnewstoday.com/articles/189144