Refacere cartilaj genunchi – informatii, sfaturi, recomandari

Refacere cartilaj genunchi – informatii, sfaturi, recomandari Refacere cartilaj genunchi – informatii, sfaturi, recomandari

Ultima actualizare: 17 ianuarie 2025

cartilaj-genunchi

Cartilajul genunchiului reprezinta o componenta structurala de baza a articulatiei genunchiului, care are rolul de a asigura miscarea articulara fluida si de a proteja oasele impotriva deteriorarii. Leziunile sau uzura cartilajului – deseori pe fondul modificarilor degenerative asociate varstei – sunt cauze majore ale durerii articulare si ale disfunctiei genunchiului. Chiar si in momentul actual, cu toate progresele in medicina moderna, leziunile de cartilaj articular inca reprezinta o provocare majora in chirurgia ortopedica. Refacerea cartilajului la genunchi, poate cea mai des afectata articulatie, depinde de foarte multe variabile, cum ar fi momentul diagnosticarii bolii.

O alta problema pe care o ridica refacerea cartilajului la genunchi este faptul ca, din pacate, un cartilaj articular nu se poate regenera singur, deoarece acesta nu este vascularizat. Prin urmare, calitatea vietii persoanelor cu astfel de afectiuni tinde sa se inrautateasca progresiv, iar in unele cazuri se poate ajunge la compromiterea functionala totala a articulatiei. Este foarte important ca leziunile sa fie diagnosticate si tratate cat mai rapid, pentru a nu se ajunge la formele severe, irecuperabile, ale bolii, cum ar fi artroza severa. Refacerea cartilajului la genunchi dispune in momentul de fata de alternative ale caror eficienta terapeutica este sustinuta de multi specialisti.


Informatii despre refacerea cartilajului la genunchi

Cartilajul articular este constituit din tesut conjunctiv avascular (fara vase de sange), elastic si neted, alunecos, care acopera extremitatile oaselor femurului, tibiei si fata posterioara a rotulei (patela) la nivelul articulatiei genunchiului. Este format din celule numite condrocite, care sunt suspendate intr-o matrice extracelulara densa compusa din colagen, proteoglicani si apa. Acest cartilaj indeplineste mai multe roluri, cum ar fi:

  • Absoarbe socurile mecanice si distribuie uniform presiunea asupra articulatiei;
  • Reduce frecarea intre suprafetele articulare in timpul miscarii. In cazul cartilajului articular deteriorat, exista frecare „os pe os” in timpul miscarii, de unde si durerea intensa;
  • Protejeaza oasele subcondrale de uzura excesiva.

Refacerea cartilajului la genunchi si regenerarea acestuia este redusa din cauza absentei (fiind vorba de o structura avasculara) a vaselor de sange. Cand este deteriorat sau supus unei sarcini excesive, repararea naturala este limitata, ceea ce va duce la progresia leziunilor. Exista multe cauze care duc la deteriorarea cartilajului, inclusiv:

  • Modificarile degenerative asociate inaintarii in varsta;
  • Traumatismele, leziunile directe (fracturi intraarticulare, luxatia genunchiului);
  • Uzura mecanica intensa (suprasolicitarea intalnita la sportivi, persoane cu obezitate);
  • Boli degenerative, cum ar fi osteoartrita (principala cauza a distrugerii progresive);
  • Anomalii in sinteza componentelor matricei cartilaginoase (boli de tesut conjunctiv);
  • Alinierea defectuoasa a genunchiului, cum ar fi genu varum sau genu valgum.

Cu toate acestea, refacerea cartilajului la genunchi are un prognostic mult mai bun in cazul in care se intervine rapid, in timp util, la scurt timp dupa stabilirea diagnosticului si identificarii modificarilor articulare asociate. Refacerea cartilajului la genunchi este un proces complex care implica stimularea regenerarii tesutului deteriorat prin proceduri chirurgicale moderne si, pe de alta parte, tehnologii avansate. Obiectul principal este restabilirea functionalitatii, cu reducerea durerii la pacientii cu cartilajul deteriorat.

Deoarece cartilajul articular nu contine vase de sange si, astfel, are o capacitate limitata de a se autoregenera, refacerea cartilajului la genunchi necesita tratamente speciale care stimuleaza in mod direct condrocitele sa utilizeze substituenti artificiali sau biologici. Interventiile moderne pentru refacerea cartilajului la genunchi variaza de la proceduri minimum invazive la proceduri chirurgicale complexe.

Proceduri pentru refacerea cartilajului la genunchi

Cateva dintre procedurile actuale folosite pentru refacerea cartilajului la genunchi sunt:

Tehnici conservatoare

Infiltratii intraarticulare

  • Infiltratii cu acid hialuronic care imbunatatesc gradul de lubrifiere al articulatiei, reducand frecarea dintre oase si inflamatia asociata;
  • Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP) care au potentialul de a stimula in mod natural vindecarea prin sinteza de factori de crestere care sustin regenerarea condrocitelor;

Suplimente nutritionale

  • Suplimentarea dietei cu glucozamina, condroitina, colagen.

Microfracturarea

Refacerea cartilajului la genunchi poate fi realizata prin tehnica de microfracturare. O astfel de tehnica implica realizarea unor perforatii mici la nivelul osului subcondral pentru a stimula, in acest sens, formarea unui tesut cicatricial fibrocartilaginos. Insa, este eficienta in cazul leziunii de dimensiuni reduse. Dezavantajul consta in faptul ca fibrocartilajul rezultat nu are proprietati identice cu cele ale cartilajului nativ si nici durabilitatea acestuia.

Tehnicile de transplant autolog de condrocite (ACT)

Aceasta procedura pentru refacerea cartilajului la genunchi este foarte complexa si presupune, dupa cum si denumirea o spune, recoltarea condrocitelor propriii pacientului dintr-o zona care nu este afectata a cartilajului, cultivarea acestora in conditii de laborator si reimplantarea lor la nivelul leziunii cartilajului articular. Este indicata in cazul leziunilor medii si mari, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Transplantul de cartilaj osteocondral

O alta tehnica folosita pentru refacerea cartilajului la genunchi consta in recoltarea si, ulterior, transplantarea unui cilindru osteocondral sanatos dintr-o zona sanatoasa a genunchiului in zona afectata. Este eficienta in special pentru leziuni localizate, insa este o procedura limitata inainte de toate de disponibilitatea tesutului donator.

cartilajul-genunchiului

Grefele alogene si matricele tridimensionale

Alte proceduri pentru refacerea cartilajului la genunchi includ grefe alogene (tesut cartilaginos provenit de la donatori) sau matricele tridimensionale bioresorbabile impregnate cu condrocite si/sau celule stem. Aceste matrici sunt implantate la nivelul genunchiului si stimuleaza in mod direct regenerarea cartilajului afectat.

Terapia cu celule stem (numita si tehnica AMIC)

Una dintre cele mai promitatoare proceduri pentru refacerea cartilajului la genunchi este terapia cu celule stem. Celulele stem mezenchimale, prelevate din maduva osoasa sau tesutul adipos, au capacitatea de a se diferentia in condrocite si de a promova refacerea cartilajului la genunchi.  Totusi, desi este o metoda moderna, minimum invaziva, inca se afla in stadiul de studiu clinic. Aceste teste sunt necesare pentru a se asigura faptul ca procedura este atat benefica si specific optimizata, cat si lipsita de potentiale riscuri. Procedura se numeste tehnica AMIC (Autologous Matrix Induced Chondrogenesis), facand referire la condrogeneza autoindusa prin celule stem.

Artroplastia de genunchi (totala sau partiala)

Desi nu reprezinta o procedura prin care se stimuleaza refacerea cartilajului la genunchi, atunci cand cartilajul este complet distrus, ireversibil, se recurge la inlocuirea articulatiei cu o proteza. Artroplastia restabileste functia genunchiului si amelioreaza simptomele asociate.

Refacerea cartilajului la genunchi – sfaturi si recomandari

Refacerea cartilajului la genunchi este dificila, uneori chiar imposibila. Pe de alta parte, exista alternative si proceduri medicale care sustin refacerea cartilajului la genunchi. Inainte de a opta pentru una dintre ele, este important sa se stabileasca severitatea afectiunii printr-un consult la medicul ortoped. De asemenea, el este in masura sa ofere sfaturi privitoare la care este cea mai buna alternativa pentru refacerea cartilajului la genunchi. Pentru a diminua impactul disfunctiei articulare si a avea rezultate cat mai bune dupa o astfel de procedura, se recomanda:

  • Optimizarea greutatii corporale;
  • Practicarea regulata de activitate fizica moderata, cu impact redus;
  • Evitarea suprasolicitarii genunchiului;
  • Abordarea unei diete bogate in acizi grasi polinesaturati omega-3, vitamina C, colagen care sustin refacerea cartilajului la genunchi in mod natural.

Persoanele cu dureri articulare persistente sau factori de risc pentru uzura cartilajului (mai ales varsta inaintata) ar trebui sa consulte medicul ortoped pentru evaluare periodica.

Recuperarea dupa refacerea cartilajului la genunchi

Dupa o procedura chirurgicala pentru refacerea cartilajului la genunchi, va fi nevoie de sedinte de kinetoterapie. In general, este necesara o perioada imediata de imobilizare partiala la pat, iar apoi reabilitarea progresiva prin kinetoterapie si recuperare medicala. Obiectivele sedintelor de kinetoterapie sunt cresterea amplitudinii de miscare, intarirea muschilor care sustin genunchiul si imbunatatirea stabilitatii articulare. In functie de procedura care a vizat refacerea cartilajului la genunchi, recuperarea completa poate dura intre 4-6 luni. Chiar daca refacerea cartilajului la genunchi inca reprezinta un obiectiv dificil de obtinut, exista inovatii chirurgicale promitatoare.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10985633/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3171560/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10150434/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4789925/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1177/1941738115611350

https://sci-hub.se/10.5435/JAAOS-D-20-00266