Redoare articulara: cauze si factori de risc, simptome si tratamente

Redoare articulara: cauze si factori de risc, simptome si tratamente Redoare articulara: cauze si factori de risc, simptome si tratamente

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

Redoare-articulara

Redoarea articulara este o manifestare frecventa a afectiunilor reumatologice si se manifesta in principal prin dificultatea de a mobiliza o articulatie, mai ales dupa perioade de repaus prelungit (redoare articulara dimineata, spre exemplu). Mai mult decat a fi o afectiune de sine statatoare, redoarea articulara este un posibil simptom al unei afectiuni. Pe langa redoare articulara, pot sa apara dureri, inflamatii, contracturi musculare si chiar limitarea progresiva a miscarii. Deosebit de multe afectiuni se pot prezenta initial cu redoare articulara – procese inflamatorii (artritele, spondiloza anchilozanta, polimialgia reumatica), afectiuni degenerative (osteoartrita) si altele.


Ce se intelege prin redoare articulara si cum apare aceasta?

Prin redoare articulara se intelege senzatia de rigiditate si limitare a mobilitatii unei articulatii, resimtita mai ales dimineata sau dupa perioade de inactivitate. Aceasta poate fi tranzitorie, caz in care dispare odata cu mobilizarea progresiva a articulatiei, sau persistenta, caz in care poate indica o afectiune organica. In bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, redoarea apare ca urmare a infiltrarii sinoviale cu celule proinflamatorii si acumularea de lichid sinovial, care determina distensia capsulei articulare. In osteoartrita este degenerat cartilajul articular si, mai mult, se formeaza si osteofite, ceea ce duce la o mobilitate limitata si la durere mecanica.

Redoare articulara – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot duce la redoare articulara, iar acestea pot fi grupate in categorii precum afectiuni inflamatorii, degenerative si mecanice. Principalii factori care cresc riscul de a dezvolta redoare articulara sunt:

  • varsta inaintata, asociata cu degradarea progresiva a cartilajului articular si alte modificari degenerative ale articulatiei;
  • obezitatea, ce contribuie la supraincarcarea mecanica a articulatiilor portante;
  • traumatismele si suprasolicitarea articulatiilor, necesitatea imobilizarii acestora;
  • boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau afectiunile tiroidiene;
  • sedentarismul;
  • menopauza.

In esenta, toti acestia sunt factori de risc pentru diferite afectiuni articulare care, printre altele, se pot prezenta si cu redoare si rigiditate articulara.

ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie, scazand semnificativ perceptia durerii. ArtroSuport RECE, gel actioneaza local, iar efectul este de natura mecanica, asemanator cu cel al ghetii, insa mult mai intens si de lunga durata. Efectul analgezic al mentolului si uleiului de menta este sustinut de prezenta unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice (extract de gheara diavolului si arnica). ArtroSuport RECE, gel reprezinta o alternativa optima la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea locala a durerii.

Afectiuni care duc la redoare articulara

Cele mai comune afectiuni care se prezinta si cu redoare articulara sunt urmatoarele:

Artrita reumatoida

Este o boala autoimuna sistemica, caracterizata prin inflamatie sinoviala cronica si distrugerea progresiva a cartilajului articular. Se prezinta cu durere, inflamatie si redoare articulara.

Spondilita anchilozanta

Afecteaza predominant articulatiile sacroiliace si coloana vertebrala, progresiv ducand la stari de rigiditate marcanta (premergatoare redorii articulare) si anchiloza.

Osteoartrita

Apare deseori pe fondul inaintarii in varsta ca urmare a proceselor degenerative ce implica atat distrugerea cartilajului articular, cat si remodelarea osoasa compensatorie (cum ar fi aparitia de osteofite).

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care, printre altele, poate duce la artrita inflamatorie, cu dureri severe si redoare articulara, mai ales dimineata.

Fibromialgia

Reprezinta un sindrom de durere cronica asociat cu sensibilitate musculara difuza si deseori cu redoare articulara matinala.

Bursita si tendinita

Inflamatia burselor articulare (formatiuni pline cu lichid de la nivelul articulatiilor, cu rolul de a facilita miscarea si de a reduce frecarea mecanica dintre suprafetele osoase componente), dar si a tendoanelor articulare, este insotita de redoare articulara. Alte simptome caracteristice sunt edemul, sensibilitatea la atingere, eritemul.

Perozin se adreseaza persoanelor cu durere acuta a muschilor si/sau articulatiilor si este un dispozitiv medical ce actioneaza prin crioterapie (terapie rece). Perozin este realizat doar cu ingrediente naturale. Are o textura usoara si placuta. La nivelul muschilor, cand exista urmatoarele afectiuni: entorse, slabiciune musculara, infiltratii, rigiditate musculara dimineata, la trezire, senzatie de picioare obosite si grele, in cazul oboselii resimtite in urma antrenamentelor sportive intense. La nivelul articulatiilor, pentru a trata articulatia gleznei, genunchiului, soldurilor, cotului, gatului si pentru durerile de spate, indiferent de cauza lor. 

Guta

Se caracterizeaza prin depunerea cristalelor de urat monosodic la nivelul articulatiilor, ceea ce duce la episoade inflamatorii acute manifestate prin dureri si redoare articulara.

Hipotiroidismul si diabetul zaharat

Redoarea articulara poate fi un semn incipient de hipotiroidism sau diabet zaharat – desi exista, totusi, simptome mult mai specifice. Persoanele cu astfel de afectiuni endocrine se pot prezenta cu redoare articulara ca urmare a alterarii metabolismului colagenului si glicozaminoglicanilor, ceea ce afecteaza, in sensul scaderii, elasticitatea articulara.

Simptome si semne de redoare articulara

Asa cum s-a mentionat, prin redoare articulara intelegem un simptom in sine. Pe de alta parte, pentru a nu confunda acest simptom cu alte tipuri de alterari functionale ale articulatiei, trebuie avut in vedere ca pacientul cu redoare articulara de obicei se prezinta cu:

  • rigiditate articulara in special matinala sau dupa repaus prelungit (durata variabila, de obicei peste 60 de minute in bolile inflamatorii si sub 30 de minute in osteoartrita);
  • dificultati in initierea miscarilor, in special dupa repaus prelungit;
  • durere articulara (de origine mecanica, adica suprafetele articulare care intra in contact, sau de origine inflamatorie), adesea exacerbata de mobilizarea articulatiei;
  • umflaturi la nivelul articulatiei, crepitatii (pocnituri), sugestive pentru osteoartrita in stadiu avansat;
  • limitarea progresiva a amplitudinii de miscare, care interfereaza cu activitatile zilnice.

Identificarea cauzei care duce la redoare articulara necesita o serie de investigatii recomandate de medicul reumatolog. In general, investigatiile imagistice sunt standardul.

Zdrovit Dolorgiet gel analgezic este un gel racoritor pentru uz extern, recomandat in tratamentul de sustinere a durerilor musculare si articulare acute, in special in cazul contuziilor, intinderilor, entorselor si si suprasolicitarii musculare.

Redoare articulara – alternative de tratament si management

In caz de redoare articulara, tratamentul se individualizeaza in functie de cauza de baza si, mai mult decat atat, in functie de gradul de afectare functionala a pacientului. In formele temporare, tranzitorii, redoarea articulara de obicei se amelioreaza odata cu mobilizarea treptata a acesteia in cadrul activitatilor normale. Pe de alta parte, in caz de redoare articulara sustinuta, de obicei este vorba despre o afectiune care ridica necesitatea consultului medicului reumatolog. In cazul unei afectiuni, cu cat tratamentul este initiat mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun si progresia bolii poate fi incetinita.

Tratament farmacologic

Terapia de prima linie in caz de redoare articulara este reprezentata de antiinflamatoare (de tip nesteroidian) cum ar fi ibuprofen, diclofenac gel, celecoxib. Acestea reduc inflamatia si, astfel, amelioreaza rigiditatea. In caz de inflamatie severa si redoare articulara marcanta se recomanda injectii intraarticulare cu corticosteroizi. Medicamentele modificatoare de boala (DMARDs, de exemplu metotrexat, sulfasalazina, biologice anti-TNF-α) sunt recomandate pentru spondilita anchilozanta, artrita reumatoida. Suplimentele cu glucozamina si condroitin sulfat au eficienta relativ variabila, dar pot fi folosite ca adjuvant la tratamentul recomandat de medic.

Fizioterapia si kinetoterapia

In caz de redoare articulara, exercitiile fizice medicale pot face minuni. Astfel de exercitii sunt recomandate de catre kinetoteraput, dupa un plan terapeutic bine pus la punct. Pot implica atat exercitii de mobilizare activa, cat si pasiva, pentru imbunatatirea functionalitatii si mentinerea amplitudinii articulare. Hidrokinetoterapia reduce stresul mecanic asupra articulatiilor si poate fi recomandata in caz de rigiditate articulara extinsa, foarte severa. Terapia cu ultrasunete, insa si electroterapia, ajuta la ameliorarea simptomelor asociate. In mod obisnuit, se recomanda ca tratamentul medicamentos sa fie insotit si de sedinte de kinetoterapie pentru rezultate mai bune.

Alte alternative de tratament

Alte alternative de tratament sunt reprezentate de infiltratiile cu acid hialuronic si cele cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite). Rezultatele sunt variabile, dar majoritatea persoanelor tind sa prezinte imbunatatiri ale functiei articulare. In cazurile avansate de osteoartrita se recomanda interventia chirurgicala (artroplastia), iar sinovectomia in artritele inflamatorii severe.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a va confrunta cu redoare articulara, se recomanda urmatoarele:

  • adoptarea unui stil de viata cat mai activ, cu activitate fizica zilnica moderata (mers pe jos, jogging, alergare usoara);
  • mentinerea unei greutati corporale optime;
  • incalzirea adecvata inainte de fiecare antrenament;
  • evitarea suprasolicitarii si antrenarii excesive;
  • adoptarea unei diete bogate in acizi grasi omega-3;
  • asigurarea unui aport zilnic adecvat de vitamina D si calciu;
  • limitarea consumului de alcool si cafea, renuntarea la fumat;
  • orice leziune articulara ar trebui sa fie insotita, dupa tratament, de sedinte de kinetoterapie, in vederea unei recuperari cat mai adecvate;
  • efectuarea regulata a controalelor medicale de rutina pentru a identifica in timpul util factori de risc, sau chiar afectiuni subiacente, ce contribuie la aparitia acestui simptom;
  • evitarea sedentarismului.

Prin urmare, redoarea articulara poate fi un semn important al unei afectiuni articulare. In cazul in care aceasta persista, este recomandat consultul din partea medicului reumatolog pentru a se stabili un diagnostic si pentru a se initia tratamentul adecvat. Afectiunile articulare tind sa aiba un potential invalidant si, din pacate, reduc semnificativ calitatea vietii pacientului.

 

Surse:

https://www.msdmanuals.com/home/bone-joint-and-muscle-disorders/symptoms-of-musculoskeletal-disorders/joint-stiffness

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4372677/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/msc.1501

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1906812/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9071544/

https://radiopaedia.org/articles/rheumatoid-arthritis

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Perozin unguent x 100 ml

    Perozin unguent, 100 ml

    Perozin se adreseaza persoanelor cu durere acuta a muschilor si/sau articulatiilor si este un dispozitiv medical ce actioneaza prin crioterapie (terapie rece).   Perozin este realizat doar cu ingrediente…

  • Dolorgiet gel x 100 ml cu 20% reducere

    Dolorgiet gel analgezic X 100 ml XL

    Zdrovit Dolorgiet gel analgezic este un gel racoritor pentru uz extern, recomandat in tratamentul de sustinere a durerilor musculare si articulare acute, in special in cazul contuziilor, intinderilor,…