Rectocolita ulcero-hemoragica - cauze, simptome si tratament

Rectocolita ulcero-hemoragica - cauze, simptome si tratament Rectocolita ulcero-hemoragica - cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 15 mai 2024

Rectocolita-ulcero-hemoragica

Rectocolita ulcero-hemoragica, numita si colita ulcerativa, este o afectiune inflamatorie relativ obscura, idiopatica, care intereseaza colonul (intestinul gros) si rectul. Mucoasa care tapeteaza aceste organe se inflameaza, prezinta ulceratii (eroziuni superficiale) si o suprafata fisurata. De multe ori, rectocolita ulcero-hemoragica, dupa cum si denumirea o spune, va duce la sangerari anale. In mod caracteristic, afectiunea implica inflamatia limitata la mucoasa si submucoasa ce tapeteaza colonul. De obicei, inflamatia initiala apare la nivelul rectului, dupa care se va extinde progresiv spre portiunile colonului. In cazuri severe, inflamatia poate interesa intreg colonul.

Din nefericire, nu exista niciun tratament viabil pentru rectocolita ulcero-hemoragica, cel putin nu unul care sa trateze cauza de baza. Drept urmare, alternativele de tratament au in vedere, in primul rand ameliorarea simptomelor asociate. In rectocolita ulcero-hemoragica, alimentatia poate un rol deosebit de important, ca in majoritatea patologiilor gastrointestinale. Patologia se caracterizeaza printr-o dinamica obscura, iar simptomele pot varia de la o persoana la alta. Este obisnuit ca severitatea simptomelor sa varieze, in multe cazuri existand perioade de alternanta, cu aparenta remisiune a bolii si disparitia simptomelor, pentru ca ulterior acestea sa reapara.


Rectocolita ulcero-hemoragica - cauze si factori de risc

Rectocolita ulcero-hemoragica se caracterizeaza prin inflamatia difuza, extinsa si cronica, ceea ce duce la simptome gastrointestinale specifice. Dupa cum am mentionat, exista anumite tipuri de rectocolita ulcero-hemoragica, in functie de localizarea inflamatiei si leziunilor specifice:

  • Proctita: procesul inflamator este limitat la zona rectului;
  • Proctosigmoidita: procesul inflamator implica atat rectul, cat si colonul sigmoid (regiunea terminala a colonului);
  • Colita distala: procesul inflamator implica rectul, colonul sigmoid si portiunea descendenta a acestuia, fara a ajunge si la nivelul colonului transvers;
  • Pancolita: procesul inflamator afecteaza intreg colonul.

Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune idiopatica, adica nu se cunosc cauzele care duc la inflamatia intestinala. Se pare ca, inainte de toate, exista o componenta genetica majora, asta pentru ca principalul factor de risc este reprezentat de antecedentele familiale ale bolii (pana la 14% dintre persoanele diagnosticate au cel putin o ruda cu aceeasi boala). In cazul in care este vorba despre o ruda de gradul intai cu rectocolita-ulcerohemoragica riscul de a dezvolta aceeasi afectiune creste cu pana la 4 ori. Chiar daca nu exista dovezi clare, dereglarile in microbiomul intestinal si defectele imunitatii mucoasei intestinale pot reprezenta potentiale cauze ale bolii.

Rectocolita ulcero-hemoragica este puternic asociata cu mediul si stilul de viata occidentalizat. Afectiunea are o incidenta de aproximativ 9-20 de cazuri la 100.000 de persoane in fiecare an. De cele mai multe ori, colita ulcerativa debuteaza in jurul varstei de 15-30 de ani, dar se poate observa o incidenta usor crescuta si in jurul varstei de 50-70 de ani. Exista o predilectie relativ mai mare in randul persoanelor de sex masculin. Bizar este ca boala tinde sa afecteze mai ales nefumatorii sau persoanele care au renuntat recent la fumat, precum si faptul ca fumatorii care au fost diagnosticati cu rectocolita ulcero-hemoragica au, de obicei, simptome mai usoare. Alte dovezi sustin ca administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate avea rol in aparitia bolii.

Rectocolita ulcero-hemoragica - simptome si manifestari

Simptomul cardinal in caz de rectocolita ulcero-hemoragica este diareea cu sange, putand avea sau nu si mucus in ea. Scaunele au o consistenta tipica si sangele, uneori, „imbraca” suprafata acestora. Alte simptome care pot aparea in cadrul afectiunii sunt:

  • Dureri abdominale (in cadranul inferior, partea stanga);
  • Scadere in greutate;
  • Febra;
  • Stare generalizata de rau si slabiciune fizica;
  • Tenesmus, simptom care face referire la nevoia urgenta, imposibil de stapanit, de a defeca, cu eliminarea scaunelor diareice de volum redus, in timpul zilei si noptii;
  • Dureri la nivelul anusului, senzatia de arsura, in special dupa eliminarea scaunului.

Simptomele difera foarte mult in functie de amploarea si severitatea bolii. De obicei, se observa un debut gradual in caz de rectocolita ulcero-hemoragica, cu episoade de remisie (stare relativa de sanatate) si recidive ulterioare (reaparitia simptomelor). Factorii care agraveaza simptomele sunt renuntarea la fumat (in cazul fumatorilor) si utilizarea antiinflamatoarelor (ibuprofen, spre exemplu). Mai este important de mentionat ca rectocolita ulcero-hemoragica poate duce si la o serie de simptome extraintestinale, prezente la 10-30% dintre persoanele afectate de boala, cel mai des intalnite fiind urmatoarele:

  • Episclerita;
  • Sclerita;
  • Uveita;
  • Eritemul nodos;
  • Durerile articulare (complicatie frecventa a afectiunilor inflamatorii intestinale);
  • Pyoderma gangrenosum.

O manifestare hepatica severa a colitei ulcerative este afectiunea numita colangita sclerozanta primara, asociata cu cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal. Aceasta afectiune are un caracter deosebit de obscur, iar faptul ca nu se cunosc intocmai cauzele care duc la aparitie fac ca alternativele de tratament sa fie, de multe ori, deficitare.

Rectocolita ulcero-hemoragica

Rectocolita ulcero-hemoragica - alternative de tratament

Alegerea alternativelor de tratament pentru rectocolita ulcero-hemoragica se bazeaza, in primul rand, pe tipul bolii, amploarea acesteia si severitate. In primul deceniu de la diagnosticare, este obisnuit ca persoanele sa intre in remisie, iar prognosticul este in general bun. Atunci cand este vorba doar despre inflamatie la nivelul rectului (proctita), asadar boala este izolata, tratamentul implica supozitoare, clisma sau spuma cu mesalazina, si de multe ori se combina cu terapia pe cale orala, sistemica, pentru a se evita extinderea inflamatiei si spre alte portiuni ale colonului. Tratamentul de prima linie este sulfasalazina si 5-aminosalicilatii, administrati oral sau rectal.

Glucocorticoizii, care pot fi administrati in acelasi mod, se recomanda atunci cand tratamentul de prima linie nu duce la remisia bolii. Perspectivele de viitor pentru a trata rectocolita ulcero-hemoragica sunt reprezentate de transplantul de microbiota fecala, pentru a ajuta la restabilirea integritatii microbiomului intestinal (frecvent afectat in rectocolita ulcero-hemoragica). O serie de molecule biologice, cum ar fi medicamente anti-TNF-α (infliximab, adalimumab) s-ar putea dovedi eficiente in a trata cazurile severe, mai ales cele care necesita spitalizare imediata. Inca cercetari pentru a elabora alternative de tratament mult mai eficiente in caz de colita ulcerativa.

Colectomia totala sau partiala (indepartarea intregului colon sau a unei portiuni din acesta) este curativa la persoanele cu rectocolita ulcero-hemoragica, deoarece inflamatia este limitata, dupa cum am mentionat, la colon (sau portiuni ale acestuia). Indicatiile pentru colectomie sunt:

  • Lipsa raspunsului la tratament medicamentos si agravarea bolii;
  • Colita fulminanta netratabila;
  • Megacolon toxic;
  • Perforatie extinsa;
  • Hemoragie incontrolabila;
  • Displazie de grad inalt sau multifocala;
  • Cancer;
  • Intarzierea cresterii la copii.

Este important de retinut ca diagnosticul de rectocolita ulcero-hemoragica se asociaza riscului crescut de cancer de colon. Din acest motiv, se recomanda efectuarea regulata a colonoscopiei, o data la aproximativ 1-2 ani. Terapia de sustinere, desi conservatoare, este esentiala atat pentru a se ameliora simptomele de rectocolita ulcero-hemoragica, cat si pentru reducerea riscului de extindere a inflamatiei. Nu exista nicio dieta specifica pentru persoanele cu rectocolita ulcero-hemoragica, insa multe persoane dezvolta intoleranta la lactoza. Se recomanda realizarea unui jurnal alimentar in care se noteaza alimentele care, odata consumate, duc la aparitia semnelor.

Rectocolita ulcero-hemoragica - complicatii si riscuri asociate

Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala netratabila, care se manifesta intreaga viata. Totusi, o complicatie semnificativa in caz de rectocolita ulcero-hemoragica, de fapt cea mai frecventa cauza de deces asociata acestui diagnostic, este megacolonul toxic. Aceasta complicatie majora apare atunci cand inflamatia se extinde semnificativ in musculatura colonului, afecteaza nervii,  blocheaza peristaltismul si provoaca ischemie. Conform datelor, cel putin 5% dintre persoanele cu acest diagnostic vor dezvolta, in timp, cancer de colon, iar riscul de malignizare creste odata cu durata bolii. Spre deosebire de boala Crohn, formarea stricturilor (ingustari) este relativ rara.

Rectocolita ulcero-hemoragica se prezinta cu perioade de remisie, cand simptomele nu se mai manifesta, care alterneaza cu perioade de reactivare (acutizarea simptomelor). Alte complicatii care pot aparea la persoanele cu rectocolita ulcero-hemoragica sunt urmatoarele:

  • Sangerari anale intermitente;
  • Abces pelvin;
  • Incontinenta fecala;
  • Disfunctie sexuala;
  • Cancer de colon, rect;
  • Colangita sclerozanta primara;
  • Perforatie colonica;
  • Complicatii oculare (uveita, sclerita, episclerita);
  • Artropatie periferica, osteoporoza;
  • Complicatii dermatologice (pyoderma gangrenosum, eritem nodos).

La sfarsit, mentionam inca o data necesitatea colonoscopiei periodice la persoane diagnosticate cu rectocolita ulcero-hemoragica, deoarece exista risc crescut de cancer colorectal. Riscul este cumulativ, cu un risc de 2% de a dezvolta cancer colorectal la 10 ani dupa diagnostic, 8% dupa 20 de ani de la diagnostic si 20-30% dupa 30 de ani de la diagnostic. Durata si amploarea bolii sunt direct proportionale cu riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ulcerative-colitis

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)32126-2

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/ulcerative-colitis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6487890/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8002778/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459282/