Sistemul digestiv functioneaza fara oprire pentru a alimenta fiecare celula din organism si pentru a elimina in mod eficient deseurile. Neglijarea sistemului digestiv poate avea efecte adverse care influenteaza fiecare aspect al vietii. Alimentatia si stilul de viata influenteaza in mod semnificativ sanatatea sistemului digestiv, iar micile schimbari pot avea un impact mare asupra acestuia.
Ce este microbiomul intestinal si de ce este important pentru organism?
Microbiomul intestinal este compus din microorganismele care traiesc in intestine. Fiecare persoana are aproximativ 200 de specii diferite de bacterii, virusuri si fungi in tractul digestiv.
Unele microorganisme sunt daunatoare sanatatii organismului, insa multe dintre ele sunt incredibil de benefice si chiar necesare pentru un organism sanatos.
Cercetarile indica faptul ca prezenta unei varietati mari de bacterii in intestin poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni precum:
Cu alte cuvinte, sanatatea intestinala este de multe ori strans legata de starea generala de sanatate.
Din ce este compus sistemul digestiv si care este rolul sau?
Sistemul digestiv este un ansamblu de organe care indeplinesc functiile de digestie si absorbtie a elementelor ingerate. De asemenea, se ocupa si de eliminarea reziduurilor neasimilabile. Acest sistem este format din tubul digestiv, compus dintr-o serie de organe si glande anexe, prezente la diferite etaje ale tractului digestiv.
Tubul digestiv masoara in jur de noua metri lungime si se intinde de la cavitatea bucala pana la anus. Constituie traiectul alimentelor ingerate care sufera transformarile necesare pentru a prepara hrana pentru celulele corpului, cu ajutorul mijloacelor digestive chimice si fizice.
Primul segment al tubului digestiv este cavitatea bucala, care cuprinde limba si dintii. Acestea va ajuta sa distingeti gustul, textura si temperatura alimentelor si permit mestecarea acestora. Dentitia formeaza, impreuna cu digestia chimica realizata de saliva, bolul alimentar. Aceasta coboara prin faringe catre esofag, care masoara aproximativ 25 de centimetri si strabate gatul, incepand de la cartilajul cricoid, trecand prin torace si o portiune mica din abdomen, pana la orificiul cardia, unde se conecteaza cu stomacul.
Stomacul este un organ cavitar, care se gaseste in loja gastrica in abdomen. El reprezinta cel mai dilatat segement al tubului digestiv si este responsabil cu transformarea bolului alimentar in chim gastric, care este stocat pana in momentul in care poate fi evacuat in intestinul subtire. La nivelul intestinului subtire, care este cel mai lung segment al tractului intestinal, chimul gastric este transformat in chil intestinal, fiind absorbiti astfel aproape 90% din nutrientii pe care organismul ii primeste in urma digestiei. Intestinul subtire este la randul sau format din duoden, jejun si ileon.
Ultimul segment al tubului digestiv este reprezentat de intestinul gros (sau colon), cuprins intre valvula ileo-cecala si anus. Aici sunt preluati si ultimii nutrienti care raman neabsorbiti din chilul intestinal, care este transformat si eliminat ulterior sub forma de materii fecale.
Glandele anexe ale sistemului digestiv sunt:
-
Glandele salivare, responsabile cu secretia salivei care serveste la declansarea procesului de digestie chimica.
-
Ficatul, cea mai mare glanda din corp, este insarcinat cu detoxifierea sangelui si este implicat si in procesul de digestie prin secretia bilei.
-
Pancreasul, cu functia lui exocrina, este implicat in digestie, fiind responsabil cu secretia sucului pancreatic care degradeaza toate tipurile de substante alimentare.
Care este rolul sistemului digestiv?
Sistemul digestiv este cel care ajuta la extragerea nutrientilor din alimente si transformarea lor in energia de care organismul are nevoie pentru a functiona in parametri optimi zi de zi. Mai mult decat atat, sanatatea colonului este extrem de importanta, mai cu seama cu cat el preia vitaminele, sarea si nutrientii din alimentele nedigerabile, elimina toxinele din organism si dizolva alimentele care nu pot fi digerate de intestinul subtire.
Afectiunile sistemului digestiv
Sistemul digestiv poate fi afectat de mai multe boli si tulburari, printre care:
Ulcer gastroduodenal
O leziune unica sau multipla in stomac sau in duoden, aceasta afectiune este cauzata de actiunea coroziva a acidului clorhidric si prezenta la nivelul ulceratiilor a bacteriilor Helicobacter pylori care ataca mucoasa stomacala, sunt rezistente la actiunea acidului clorhidric si ajung in stomac prin ingerarea de alimente nespalate.
Gastrita
Inflamatie a mucoasei stomacului, gastrita este cauzata de consumul de alimente alterate, mancaruri fierbinti, supraincarcarea stomacului si de iritanti precum alcoolul, tutunul si substantele caustice. Gastrita provoaca greata, regurgitari, dureri gastrice, dureri de cap, varsaturi si indispozitie generala. Lasata netratata, poate duce la cronicizare.
Hepatita
Hepatita este o inflamatie a ficatului si poate fi de mai multe feluri:
-
acuta, evolueaza in mai putin de trei luni
-
virala, de tip A, B si C
-
cronica, de tip B sau C
-
toxica si medicamentoasa (toxica sau alcoolica)
-
autoimuna.
Hepatita este cauzata indeosebi de virusuri hepatice si se manifesta prin tulburari digestive, icter, materii fecale decolorate, urina inchisa la culoare, marirea volumului ficatului si oboseala. In functie de tipul ei, hepatita B sau hepatita C, de exemplu, tratamentul poate fi diferit.
Apendicita
Apendicita este un sindrom abdominal acut sau cronic, determinat de inflamatia aseptica sau septica a apendicelui ileocecal. Acest proces inflamator debuteaza cu edem si congestie si poate evolua pana la gangrena, perforatie si peritonita localizata sau generalizata. Se manifesta prin dureri mari in partea dreapta a abdomenului, greata, varsaturi si temperatura ridicata.
Toxiinfectia alimentara
Este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Se recomanda evitarea ciupercilor neavizate, oualor de rata nefierte mai mult de zece minute si a laptelui nefiert. Se manifesta prin diaree, greata, dureri abdominale si varsaturi.
Semne si simptome caracteristice bolilor sistemului digestiv
In momentul in care sistemul digestiv nu functioneaza corespunzator, corpul ramane cu un exces de toxine care conduc adesea la diferite simptome, cum ar fi:
-
oboseala
-
constipatie
-
dureri de cap
-
colita
-
flatulenta
-
indigestie
Deseurile acumulate transforma colonul intr-un organ slabit, provocand constipatia. Acumularea se intareste pe peretii colonului si astfel impiedica miscarile naturale musculare de contractie ale intestinului. Si, in loc sa fie absorbiti nutrientii, mancarea nedigerata putrezeste creand conditii toxice.
Colonul este canalul principal de scurgere al organismului. Tocmai de aceea, functionarea corecta a acestui organ implica eliminarea toxinelor. Desigur, poate fi ajutat prin actiunea anumitor suplimente.
Cum puteti asigura o buna functionare a sistemului digestiv?
Auziti frecvent cat de important este sa pastrati sanatatea sistemului gastrointestinal si, evident, a intregului organism. Studiile cercetatorilor arata ca intestinele au posibilitatea sa proceseze tone de alimente si bautaturi de-a lungul vietii, asadar depunerea grasimilor asupra microbiomului poate genera afectiuni extem de neplacute si grave, precum si o suita de boli digestive. O buna igiena a sistemului digestiv poate, de asemenea, sa contribuie la o imunitate crescuta.
Alimentatie
Alimentatia este preocuparea de care trebuie sa aveti foarte mare grija. Alegerile alimentare sanatoase trebuie sa fie pline de fibre si de nutrientii necesari care aduc colonul intr-o stare buna de functionare. Incercati sa reduceti cat mai mult alimentele procesate si lipsite de fibre (zahar alb, faina alba, produsele de patiserie, bauturi carbogazoase, alcool, tutun) si sa introduceti in dieta alimente neprocesate, pline de vitamine, minerale si fibre, cat mai proaspete si mai putin alterate (fructe, legume, nuci, seminte, sucuri naturale).
Exercitii fizice
Faceti cat mai multa miscare si cat mai diversificata. Este cunoscut faptul ca exercitiile fizice aduc un tonus bun si transporta sange plin de oxigen catre intestine, revitalizand celulele. Ele stimuleaza, de asemenea, miscarile peristaltice. Recomandarea este sa nu faceti exercitiile imediat dupa ce ati mancat, deoarece digestia necesita o cantitate importanta de energie.
Cure de detoxificare
Asigurati-i organismului cel putin doua cure de detoxificare pe an. Acest proces natural presupune eliminarea si neutralizarea toxinelor din organism. Colonul, plamanii, ficatul, rinichii, pielea sunt organele care joaca un rol important in detoxifiere. Prin urmare, restructurarea dietei incepe cu cresterea aportului de fibre si introducerea in regimul alimentar a fructelor si legumelor crude, a cel putin doi litri de apa pe zi si sucuri proaspete mixte, naturale. Efectuate periodic, aceste cure elimina toxinele care ajung in organism din alimente, din medicamentele consumate, din apa potabila, din aer sau cosmetice.
Controale medicale de rutina
Mergeti la medic pentru controale de rutina si nu asteptati pana in ultimul moment daca organismul da semne de slaba sau proasta functionare.
Mersul la toaleta
Fixati-va o rutina in a merge la toaleta dimineata dupa ce va treziti si adoptati o pozitie naturala care incurajeaza eliminarea. Identificarea din timp a simptomelor si, daca e cazul, a bolilor, ajuta ca interventia terapeutica prompta sa creasca sansele de insanatosire. Organismul trebuie sa se debaraseze usor de deseuri, ca atare, colonul trebuie sa fie mereu curat si functional. Un colon sanatos are impact atat asupra starii de sanatate fizica si mentala, dar si a starii de spirit a fiecarui individ.
Referinte:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/your-digestive-system-5-ways-to-support-gut-health
https://www.gastroconsa.com/12-ways-to-improve-your-digestive-health/
https://www.ddg-gastro.be/en/maintain-your-digestive-system/
https://www.healthline.com/health/gut-health#gut-microbiome