Recomandari de ceai pentru menstruatie intarziata

Recomandari de ceai pentru menstruatie intarziata Recomandari de ceai pentru menstruatie intarziata

Ultima actualizare: 11 septembrie 2024

ceai-pentru-menstruatie-intarziata

Menstruatia intarziata este o problema frecvent intalnita in randul femeilor, in esenta pentru ca poate avea la baza o gama foarte variata de cauze. In mod firesc, ciclurile menstruale normale au o durata de aproximativ 28 de zile, dar aceasta durata poate varia semnificativ intre 21 si 35 de zile. Cauzele pot varia de la stres, dezechilibre hormonale, regimul dietetic, pana la anumite probleme medicale. In acest context, tratamentele naturiste, spre exemplu ceai pentru menstruatie intarziata, se pot dovedi eficient pentru a stimula menstruatia. Totusi, ideal ar fi ca in aceasta situatia sa se consulte medicul ginecolog, in special daca menstruatia intarzie semnificativ. 


Menstruatie intarziata – cauze si factori de risc

In general, putem vorbi despre intarzierea menstruatiei in ideea absentei ei (amenoree, intr-un astfel de caz menstruatia lipsind), sau intarzierea efectiva a acesteia, caz in care menstruatia se declanseaza, dar cu o intarziere de 5-7 zile fata de data la care ar trebui sa aiba loc in mod normal. In situatiile in care menstruatia intarzie 2 saptamani, se recomanda consultul medicului ginecolog. Simptomele ciclului intarziat sunt, bineinteles, absenta menstruatiei regulate, asociata semnelor de disconfort fizic si emotional. Exista mai multe cauze care pot duce la absenta sau intarzierea ciclului menstrual. Se disting doua tipuri clinice de amenoree:

  1. amenoree primara: absenta menstruatiei pana la varsta de 15 ani, cauzata adesea de factori genetici, probleme de dezvoltare a organelor reproductive sau tulburari hormonale;
  2. amenoree secundara: absenta menstruatiei timp de trei cicluri menstruale consecutive (sau mai mult), la o femeie care a avut menstruatie regulata anterior. Acest tip de amenoree poate fi cauzat de o gama variata de factori.

Privitor la de ce intarzie menstruatia, exista multe cauze, cele mai comune fiind urmatoarele:

  • stresul: cortizolul, adica hormonul stresului, perturba starea functionala a axei hipotalamo-hipofizo-gonadale, ceea ce poate duce la intarzierea ciclului menstrual;
  • dezechilibrele hormonale: hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice, concentratiile anormale de estrogen si progesteron;
  • fluctuatiile de greutate: pierderea semnificativa sau cresterea rapida in greutate pot provoca dezechilibre hormonale, deregland ciclul menstrual;
  • exista si boli care intarzie menstruatia, cum ar fi diabetul necontrolat, boli autoimune (cum ar fi tiroidita Hashimoto), bulimia, anorexia nervoasa;
  • anumite tratamente medicamentoase, cum ar fi cele pe baza de anticonceptionale sau cele pentru afectiuni psihiatrice, duc la dereglari menstruale;
  • exercitiile fizice intense: sportivele de performanta se pot confrunta cu amenoree din cauza nivelului scazut de grasime corporala si a stresului fizic intens;
  • in mod evident, sarcina este o cauza foarte comuna pentru intarzierea menstruatiei.

Drept urmare, exista numeroase cauze care pot duce la lipsa sau intarzierea menstruatiei. Daca acest fenomen persista, in lipsa unei sarcini confirmate sau a instaurarii menopauzei, persoana in cauza ar trebui sa mearga la un consult ginecologic, pentru a exclude eventuale patologii ce pot duce la dereglari menstruale. Consumul de ceai pentru menstruatie intarziata ar putea avea un efect benefic in reglarea ciclului menstrual, dar eficienta acestor ceaiuri nu este sustinuta din punct de vedere stiintific. Au fost efectuate mai multe studii observationale pe femei aflate in perioada fertila, care au consumat ceai pentru menstruatie intarziata, dar rezultatele au fost variate.

ceai-menstruatie-intarziata

Recomandari de ceai pentru menstruatie intarziata

Intrucat intarzierea menstruatiei este o problema relativ comuna in randul femeilor aflate la varsta fertila, au fost efectuate mai multe studii privitoare la alternativele naturiste de tratament care ar putea fi utile in stimularea menstruatiei. Printre alternativele existente, s-a avut in vedere consumul de ceai pentru menstruatie intarziata. Rezultatele, asa cum s-a mentionat, sunt relativ indoielnice, dar s-a observat ca, intr-adevar, unele femei au prezentat o reglare a ciclului menstrual dupa ce au consumat ceai pentru menstruatie intarziata. Ideal ar fi ca astfel de ceaiuri sa fie consumate doar la recomandarile medicului, deoarece in unele cazuri consumul lor a avut efecte secundare nedorite.

Iata cateva recomandari de ceai pentru menstruatie intarziata care, in urma consumului, ar putea ajuta la reglarea ciclului menstrual.

  • Ceaiul de patrunjel

Un tip de ceai pentru menstruatie intarziata, care ar putea ajuta la reglarea ciclurilor menstruale, este cel de patrunjel (Petroselinum crispum). Patrunjelul contine apiol si miristicina, 2 compusi vegetali care stimuleaza contractiile uterine. Aceasta planta este utilizata de secole drept emenagog (substanta care poate stimula fluxul menstrual). Acest tip de ceai pentru menstruatie intarziata are potentialul de a imbunatati circulatia sanguina in zona pelvina si chiar de a stimula uterul. Se adauga 2-3 linguri de patrunjel proaspat intr-o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute. Acest ceai pentru menstruatie intarziata se consuma de 2-3 ori pe zi.

  • Ceaiul de ghimbir

Pe lista de recomandari cu ceai pentru menstruatie intarziata se regaseste, de asemenea, si ceaiul de ghimbir (Zingiber officinale). Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si stimulatoare, care pot creste fluxul sanguin in zona pelvisului si uterului. Studiile arata, de asemenea, ca acest tip de ceai poate reduce inflamatia si durerea asociata perioadei menstruale. Eficienta sa drept ceai pentru menstruatie intarziata este discutabila, dar unele femei au prezentat imbunatatiri majore dupa ce au consumat acest tip de ceai. Se fierb cateva felii de ghimbir in apa timp de 10 minute, se strecoara si se bea infuzia (de 2-3 ori pe zi).

  • Ceai de coada-soricelului

Un alt tip de ceai pentru menstruatie intarziata cel de coada-soricelului (Achillea millefolium). Coada-soricelului este o planta cu potential medicinal extraordinar, avand si proprietati asupra echilibrului hormonal. Pe langa faptul ca poate regla menstruatia intarziata, fiind un foarte bun ceai pentru menstruatie intarziata, poate ameliora si durerea asociata ciclului menstrual. Pentru preparare, se fierbe o lingura de flori uscate in 250 mililitri de apa, timp de 5-10 minute. Acest ceai pentru menstruatie intarziata se bea in cantitati moderate, nu mai mult de o cana pe zi.

  • Ceai din frunze de senna

Senna (Senna alexandrina) este o planta cu proprietati laxative, dar care poate induce contractii uterine, motiv pentru care se prepara si ceai pentru menstruatie intarziata din frunzele acesteia. In mod obisnuit, ceaiul de senna se administreaza pentru a trata si ameliora constipatia. Tocmai din acest motiv, consumul acestui ceai pentru menstruatie intarziata nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 3 zile, deoarece poate provoca diaree si disconfort abdominal. Poate fi deosebit de eficient pentru declansarea menstruatiei intarziate, dar trebuie consumat cu precautie. Pentru a prepara acest ceai pentru menstruatie intarziata se adauga o lingurita de frunze in 250 ml apa.

  • Ceaiul de pelin

Un alt ceai pentru menstruatie intarziata, care poate stimula contractiile uterine si normalizarea ciclului menstrual, este ceaiul de pelin (Artemisia vulgaris). Totusi, este foarte important sa se cunoasca daca menstruatia a intarziat sau nu din cauza unei sarcini active, intrucat pelinul poate induce si avortul. Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul de ceai de pelin. Pentru a prepara acest tip de ceai pentru menstruatie intarziata, se adauga o lingurita de frunze de pelin, uscate sau proaspete, intr-o cana cu apa fierbinte, si se lasa la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoara. Acest tip de ceai pentru menstruatie intarziata se bea o data pe zi.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500245/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7163389/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585774/

https://www.tuasaude.com/en/teas-for-late-period/