Recomandari de activitati fizice daca aveti probleme cu inima

Recomandari de activitati fizice daca aveti probleme cu inima Recomandari de activitati fizice daca aveti probleme cu inima

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2023

Activitatea fizica poate aduce beneficii in aproape orice tip de afectiune. Chiar si in cazul afectiunilor cardiace, activitatea fizica poate fi benefica in recuperare si reducerea riscului de reaparitie. Pe de alta parte, dupa ce ati avut o afectiune cardiaca, nu veti putea face orice tip de activitati fizice, ci sa urmati recomandarile speciaistilor. Asadar, in acest articol veti afla informatii complete despre tipurile de activitati fizice pe care le puteti face atunci cand aveti probleme cu inima.


Detalii importante pentru construirea rutinei de activitati fizice

Atunci cand incepeti sa va construiti o rutina de activitati fizice atunci cand aveti probleme cu inima, este important sa tineti cont de cateva aspecte. In primul rand, medicul care va urmareste evolutia afectiunilor va decide care sunt obiectivele pe care trebuie sa le atingeti in functie de conditia fizica pe care o aveti. In construirea rutinei de activitati fizice puteti tine cont de urmatoarele principii:

·        frecventa - obiectivul principal ar trebui sa fie sa aveti activitate fizica de cat mai multe ori pe saptamana;

·        intensitate - acest principiu este stabili impreuna cu medicul in functie de modul in care organismul reactioneaza la efort fizic. Medicul poate urmari anumiti parametri pentru a personaliza rutina de activitati fizice. De exemplu, pulsul, nivelul de saturatie a oxigenului din plamani, dar si nivelul de transpiratie si rapiditatea cu care organismul oboseste in urma efortului fizic, il vor ajuta pe medic sa va recomande tipurile de activitati fizice adecvate;

·        durata - studiile au aratat ca practicarea activitatilor fizice pentru minim 150 de minute pe saptamana au un efect benefic pentru sanatatea inimii.

 

Recomandari pentru a efectua activitatile fizice atunci cand aveti probleme cu inima

Cea mai eficienta recomandare pe care o puteti urmari atunci cand doriti sa aveti activitate fizica, dar in acelasi timp aveti probleme cu inima, este sa va ascultati corpul. In timpul activitati fizice este normal sa aveti urmatoarele manifestari:

·        va simtiti comfortabil si energizat/a de activitatea fizica pe care o urmati;

·        va puteti controla in mod eficient respiratia;

·        va simtiti usor obosit/a in urma efortului depus;

·        experimentati transpiratie moderata;

·        va simtiti relaxat/a in urma practicarii unei activitati fizice.

 

In timpul activitatii fizice, nu este normal sa aveti urmatoarele simptome:

·        durere in piept (angina);

·        ameteala sau durere de stomac;

·        dificultati in respiratie;

·        pulsul este foarte alert;

·        transpirati in mod abundent;

·        simtiti tensiunie sau nervozitate.

In cazul in care experimentati una dintre simptomele de mai sus, este important sa ii comunicati imediat medicului despre acestea si sa modificati intensitatea sau frecventa activitatii fizice pe care o practicati. Pentru a va putea indeplini cu succes obiectivele pe care le-ati stabilit in privinta activitatilor fizice, este important sa va mentineti hidratat/a pe tot parcursul efortului fizice. De asemenea, in cazul in care nu va simtiti bine, puteti intrerupe activitatea fizica pe care o efectuati si sa o reluati atunci cand va simtiti mai bine.

 

Recomandari de activitati fizice daca aveti probleme cu inima

Practicarea activitatilor fizice contribuie la imbunatatirea activitatii cardiace si la recuperarea dupa ce ati avut o afectiune cardiaca. Printre numeroasele beneficii ale activitatii fizice regulate se numara:

·        reducerea riscului de aparitie/re-aparitie a atacului de cord;

·        imbunatatirea functiei cardiace;

·        imbunatatirea nivelului de stare de bine;

·        scaderea in greutate.

Printre activitatile fizice pe care le puteti urma atunci cand aveti probleme cu inima se numara tenisul, inotul, ciclismul sau aerobicul. Pe de alta parte, daca aveti probleme cardiace este recomandat sa evitati sporturile de contact sau acele activitati in urma carora exista un risc ridicat de a va rani.

Ciclism

Ciclismul este una dintre cele mai eficiente activitati fizice care va va pune in miscare intreg corpul. De asemenea, acest tip de activitate va solicita mai putin genunchii si articulatiile. Datorita ciclismului veti putea imbunatati mobilitatea articulatiilor si sa reduceti nivelul tesutului adipos. Prin urmare, ciclismul va ajuta sa preveniti aparitia multor afectiuni, nu doar cardiace, ce sunt legate de surplusul de kilograme, exces de tesut adipos sau sedentarism.

Aerobic

Aerobicul este o activitate fizica ce imbunatateste circulatia sangelui si scade in acelasi timp presiununea sangelui si nivelul pulsului. In urma unor exercitii de 30 de minute, veti obtine beneficii extraordinare pentru probleme cardiace pe care le aveti. In timpul exercitiilor de aerobic, oxigenul din aer este inhalat prin plamani si transportat la toate celelalte organe prin intermediul sistemului cardiovascular. Prin urmare, cu cat practicati mai mult aerobic, cu atat organismul va absorbi mai mult oxigen si veti avea o stare de sanatate imbunatatita.

Inot

Inotul este un sport foarte popular care va ajuta sa va mentineti activ/a. In plus, aceasta activitate fizica va pune in miscare intreg corpul. Prin intermediul acestei activitati, ritmul batailor inimii este imbunatatit, iar sangele este pompat in mod eficient. Datorita acestui proces, fluxul sangvin este imbunatatit, iar riscul de dezvoltare a unei afectiuni coronariene scade cu pana la 40%.

In concluzie, atunci cand aveti probleme cu inima, aproape orice tip de activitate fizica poate fi benefica. Alegerea tipului de activitate fizica pe care sa o urmati trebuie sa respecte recomandarile medicului si sa fie efectuata cu moderatie. In timpul practicarii activitatilor fizice trebuie sa va simtiti bine, energizat/a si sa nu aveti dificultati in efectuarea exercitiilor pe care le-ati ales. In cazul in care incepeti sa va simtiti rau in urma activitatilor fizice, este recomandat sa le intrerupeti si sa discutati cu medicul pentru a va personaliza rutina.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/departments/heart/patient-education/recovery-care/heart-failure/exercise-activity

https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/can-people-with-heart-disease-exercise-safely

https://www.heartandstroke.ca/articles/exercising-when-you-have-heart-disease

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/activity/exercising-with-a-heart-condition