Puroi in gat la copii – cauze si remedii

Puroi in gat la copii – cauze si remedii Puroi in gat la copii – cauze si remedii

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Aparitia de puroi in gat la copii se datoreaza in mod frecvent unei infectii bacteriene sau virale. De asemenea, existenta de puroi in gat la copii este un simptom al amigdalitei, inflamatia celor doua glande situate la nivelul gatului. Amigdalita este o boala frecventa care predominant apare ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene si se prezinta ca o durere in gat, pe fondul faptului ca amigdalele sunt inflamate. O raceala obisnuita, de exemplu, poate duce la formarea de puroi in gat la copii, alaturi de alte simptome (febra, tuse, secretii nazale). Uneori, poate fi destul de greu de facut diferenta intre agentii etiologici care pot duce la formarea de puroi in gat la copii.

Farmacistii Catena recomanda Tussodep sirop de tuse pentru copii, un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii, calmarea iritatiei gatului si a tusei uscate si/sau productive.

Pe langa depozitele de puroi deseori de culoare albicioasa, amigdalita se manifesta si prin faptul ca amigdalele cresc in volum, sunt hiperemice (sunt mai rosii, ca urmare a afluxul anormal de sange spre acestea), iar copilul face febra. Alimentarea poate fi ingreunata din cauza durerilor,  ceea ce face ca tratamentul cu antibiotice sa fie necesar. Aparitia de puroi in gat la copii indica faptul ca exista o infectie virala sau bacteriana care ar putea interesa si faringele, ducand astfel la inflamatia acestuia (faringita). Cu toate acestea, rareori este vorba de o problema care ridica urgenta medicala, infectiile fiind neutralizate prin interventia sistemului imunitar propriu.


Puroi in gat la copii – generalitati

Amigdalita in sine nu este contagioasa, fiind vorba de o inflamatie localizata. Totusi, deoarece poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, cauza poate fi infectioasa. O tuse activa, cu caracter umed, poate transmite in aer picaturi Flügge care contin agenti infectiosi (virusuri sau bacterii). Contactul direct cu obiecte contaminate (bauturi, alimente, jucarii duse la gurita), dar si spalarea necorespunzatoare a mainilor, pot promova raspandirea agentului infectios. In mod uzual, aparitia de puroi in gat la copii este mai frecventa la copiii cu sistem imunitar scazut, iar simptomele asociate pot fi mult mai severe. Intervalul de varsta predispus este intre 5 si 15 ani.

Puroi in gat la copii – cauze, factori de risc

Aparitia de puroi in gat la copii este, in general, rezultatul unei infectii virale ori bacteriene. Cu toate acestea, etiologiile virale sunt cele mai frecvente, avand si un caracter sezonier. Inflamatia amigdalelor cauzeaza dureri la nivelul gatului, ceea ce face ca alimentatia sa fie deficitara. Din aceste motive, este foarte important consultul medicului de specialitate.

Puroi in gat la copii – agenti etiologici virali

Cei mai frecventi agenti etiologici virali responsabili de aparitia de puroi in gat la copii sunt:

  • rinovirusul;
  • virusul sincitial respirator;
  • adenovirusul;
  • coronavirusul;
  • virusul Epstein-Baar (care provoaca mononucleoza infectioasa);
  • citomegalovirusul;
  • HIV;
  • virusul hepatic A;
  • virusul rubeolei.

Rareori, infectia cu aceste virusuri, pe langa puroi in cat la copii, duce la complicatii.

Puroi in gat la copii – agenti etiologici bacterieni

Infectiile bacteriene care pot cauza puroi in gat la copii se datoreaza in mod obisnuit bacteriilor precum:

  • streptococul beta-hemolitic de grupa A;
  • Staphylococcus aureus;
  • Streptococcus pneumoniae;
  • Haemophilus influenza;
  • Corynebacterium diphtheriae (cu potential infectios la copiii nevaccinati).

S-a observat, de asemenea, ca amigdalita recurenta cu puroi in gat la copii este observata si in cazurile de tuberculoza. In acest caz, medicul specialist ar trebui sa evalueze riscul pacientului. Printre principalii factori de risc care pot duce la aparitia de puroi in gat la copii se numara:

  • categoria de varsta: in mod frecvent, amigdalita apare mult mai des in randul copiilor si al adolescentilor cu varste cuprinse intre 5-15 ani, dar poate aparea si la adulti;
  • includerea in colectivitati: aparitia de puroi in gat la copii este in stransa legatura si cu faptul ca acestia se infecteaza (cu virusuri sau bacterii) ca urmare a faptului ca sunt integrati intr-un colectiv numeros (scoala, gradinita, cresa), putand fi frecvent expusi la acesti agenti;
  • lipsa vaccinarii: copiii care nu sunt vaccinati sunt mult mai predispusi spre a suferi de astfel de infectii bacteriene sau virale care, pe langa altele, se manifesta prin puroi in gat la copii.

Puroi in gat la copii – simptome, manifestari

Aparitia de puroi in gat la copii este un simptom asociat amigdalitei. Deseori, aceasta poate fi resimtita precum o raceala sau o gripa, cu simptome relativ asemanatoare. Dincolo de faptul ca se observa o tumefiere a amigdalelor, cu modificarea culorii, principalele simptome la copii si adulti sunt:

  • dureri in gat;
  • probleme de deglutitie;
  • stari febrile (mai mari de 38,5 °C);
  • voce ragusita;
  • noduli limfatici mariti si durerosi la atingere, situati la nivelul gatului;
  • prezenta exsudatelor amigdaliene;
  • congestie nazala si rinoree (secretie nazala);
  • secretie salivara care se prelinge din gura (cand exista puroi in cat la copii foarte mici);
  • abcesul periamigdalian (puroi care se acumuleaza in spatele amigdalelor);
  • prezenta unor pete albicioase la nivelul amigdalelor.

Simptomele asociate cu prezenta de puroi in gat la copii sunt in stransa legatura cu afectiunea, stadiul si agentul etiologic prezentat. Medicul specialist va pune la punct un tratament care isi propune sa vizeze atat ameliorarea simptomelor, cat si neutralizarea agentului etiologic. Putine afectiuni se traduc prin puroi in gat la copii, motiv pentru care diagnosticul de certitudine este relativ usor de pus, deseori pe baza examenului fizic si analiza simptomatologiei.

Diagnosticul de puroi in gat la copii

Deoarece aparitia de puroi in gat la copii nu reprezinta o afectiune in sine, ci un simptom anexat unei afectiuni (de obicei de natura infectioasa), medicul specialist ia in calcul semnul pentru a se orienta spre o anumita afectiune. In general, este necesara examinarea vizuala a amigdalelor, cand se observa faptul ca acestea sunt marite si hiperemice (inrosite). Acest lucru indica faptul ca exista un abces periamigdalian, iar puroiul poate fi prelevat printr-un exsudat faringian, iar apoi trimis la un laborator pentru testare si identificarea agentului etiologic. In anumite cazuri, medicul specialist poate solicita teste suplimentare, pentru a exclude alte posibile patologii.

Tratament puroi in gat la copii

Tratamentul pentru puroi in gat la copii vizeaza, inainte de toate, tratarea afectiunii de baza. De exemplu, daca este vorba de o infectie bacteriana sau virala, medicul poate recomanda atat un tratament pe baza de antibiotice, in functie de stadiu si severitate, sau un tratament care vizeaza ameliorarea simptomelor, afectiunea tratandu-se de la sine. Penicilina este unul dintre cele mai des utilizate antibiotice, insa acesta se ia doar la recomandarea medicului.

Pentru calmarea si ameliorarea iritatiilor gatului si faringelui, pot fi luate drajeuri de supt si alte tipuri de siropuri naturale, care formeaza o pelicula protectoare antibacteriana. O alternativa cu eficienta de 100%, recomandata doar in tratarea amigdalitei cronice, recurente, care se pare ca nu mai raspunde la tratamentul cu antibiotice, este amigdalectomia, adica indepartarea pe cale chirurgicala a amigdalelor. Aceasta se recomanda si in cazul exacerbarii complicatiilor.

Siropul Calmotusin junior cu gust de portocale este un produs conceput pentru sustinerea respiratiei la copii, realizat pe baza de miere de salcam (80%), extracte de plante, uleiuri esentiale si aroma naturala de portocale.

Puroi in gat la copii – posibile complicatii

De obicei, aparitia de puroi in gat la copii este gestionata simptomatic cu un prognostic foarte bun. Desi rare, exista cateva complicatii asociate amigdalitei, care sta frecvent la baza aparitiei de puroi in gat la copii:

  • abcesele peritonsilare;
  • febra reumatica;
  • scarlatina;
  • glomerulonefrita acuta;
  • eruptii cutanate (eritem marginat);
  • sindromul Lemierre (care, la randul ei, poate duce la complicatii precum osteomielita, insa si meningita, sindromul de detresa respiratorie acuta);
  • dificultati respiratorii severe;
  • apnee obstructiva in timpul somnului;
  • raspandirea infectiei la nivelul tesuturilor vecine.

Cu toate acestea, daca tratamentul este instaurat in timp util, iar diagnosticul de certitudine este relevant, prognosticul este favorabil si complicatiile sunt relativ rare. Este foarte important sa va adresati medicului specialist daca micutul manifesta simptome precum febra, insomnii, voce ragusita si scaderea apetitului, ca urmare a durerilor exacerbate la nivelul gatului.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106232/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/

https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/tonsillitis

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/tonsillitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/tonsillitis

https://kidshealth.org/en/parents/tonsillitis.html

https://www.nhs.uk/conditions/tonsillitis/