Puroi: ce este si cum se trateaza

Puroi: ce este si cum se trateaza Puroi: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

puroi

Nu este niciodata un semn bun daca observati ca dintr-o parte a corpului se scurge puroi. In termeni medicali, acest lichid care iese dintr-o leziune sau zona infectata a corpului se numeste uneori exsudat purulent. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi stim ca lichidul care provine dintr-un abces, o pustula, un carbuncul, o rana sau chiar o incizie chirurgicala poarta denumirea de „puroi”.

Cand sistemul imunitar detecteaza un invadator, cum ar fi bacteriile, activeaza un raspuns imunitar format din globule albe ale sangelui, numite leucocite, pentru a proteja organismul. In urma acestui proces, rezulta de cele mai multe ori puroi. Dar din ce este compus puroiul? Acest lichid este format din celulele albe din sange, impreuna cu unele dintre bacteriile moarte, cu care s-au luptat.

Puroiul are, in general, o culoare galben-albicioasa, insa poate fi roz, rosu, maro sau chiar poate sa capete o nuanta verzuie. In unele cazuri, poate avea si un miros neplacut.

Cu toate acestea, exista un motiv intemeiat pentru aparitia puroiului. Organismul produce puroi atunci cand lupta cu o infectie. Infectiile pot aparea atunci cand microorganisme, precum bacteriile sau fungii, patrund intr-o taietura, incizie sau punctie. Sau, pot aparea daca inhalati picaturile respiratorii infectate, eliberate in aer de o alta persoana prin tuse sau stranut.


Puroi – informatii generale

Puroiul este un fluid gros, galbui, albicios sau verzui, format din globule albe moarte, tesuturi moarte si fungi sau bacterii moarte. Este produs ca parte a raspunsului organismului la o infectie. De obicei, puroiul este inodor, insa poate emite un miros neplacut daca infectia este severa.

Puroiul poate fi un semn al unor afectiuni comune ale pielii, cum ar fi acneea, sau poate aparea ca o reactie naturala a organismului la patrunderea germenilor in tesuturile subiacente ale pielii, printr-o taietura sau incizie chirurgicala. Si interventiile chirurgicale sau unele afectiuni, precum apendicita sau diverticulita, pot duce la infectii in tesuturile mai profunde, care provoaca puroi.

Cauzele puroiului

Infectiile care cauzeaza puroi pot aparea atunci cand bacteriile sau fungii patrund in organism prin:

  • picaturi infectate, inhalate de la tuse sau stranut;
  • lipsa igienei;
  • leziunile de la nivelul pielii.

puroi-cauze-taieturi

Cand detecteaza o infectie, organismul trimite neutrofile, un tip de globule albe, pentru a distruge fungii sau bacteriile. In timpul acestui proces, unele dintre neutrofilele si tesuturile din jurul zonei infectate mor. Puroiul este o acumulare a acestui material mort.

Multe tipuri de infectii pot provoca puroi. In special infectiile cauzate de bacteriile Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes sunt predispuse la puroi. Ambele tipuri de bacterii elibereaza toxine care afecteaza tesutul, creand puroi.

In ce zone ale corpului poate aparea puroiul?

Puroiul se formeaza in general intr-un abces. Abcesul este o cavitate sau un spatiu creat in interiorul unui tesut, ca urmare a descompunerii acestuia. Abcesele se pot forma pe suprafata pielii sau in interiorul corpului. Cu toate acestea, unele zone ale corpului sunt expuse la mai multe bacterii, facandu-le mai vulnerabile la infectie. Aceste zone sunt:

  • Tractul urinar

Cele mai multe infectii ale tractului urinar (ITU) sunt cauzate de Escherichia coli, un tip de bacterie care se gaseste in colon. Aceste bacterii pot ajunge cu usurinta in tractul urinar cand persoana se sterge din spate in fata, dupa nevoile fiziologice. Puroiul este cel care provoaca urina cu aspect tulbure, in timpul unei infectii urinare.

unde-apare-puroiul-tractul-urinar

  • Gura

Gura reprezinta un mediu cald si umed, ceea ce o face un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acesta este motivul pentru care, daca aveti o carie netratata sau o fisura in dinte, de exemplu, puteti dezvolta un abces dentar in apropierea radacinii dintelui sau a gingiilor. Infectiile bacteriene orale pot provoca, de asemenea, acumularea puroiului la nivelul amigdalelor, lucru care cauzeaza amigdalita.

  • Pielea

Abcesele cutanate se formeaza adesea din cauza unui furuncul sau a unui folicul de par infectat. Acneea severa – care este o acumulare de piele moarta, sebum uscat si bacterii – poate duce, de asemenea, la abcese pline de puroi. In plus, ranile deschise sunt vulnerabile la infectiile producatoare de puroi.

  • Ochii

Puroiul insoteste adesea infectiile oculare, cum ar fi conjunctivita. Alte probleme ale ochilor, cum ar fi obstructia de canal lacrimal, pot produce, de asemenea, puroi la nivelul ochilor.

Ce semne si simptome pot fi insotite de puroi?

Daca va confruntati cu o infectie care cauzeaza puroi, cel mai probabil aveti si alte semne si simptome. Daca infectia este la suprafata pielii, s-ar putea sa observati ca pielea este calda si rosie in jurul abcesului. In plus, zona poate fi dureroasa si umflata.

Abcesele interne de obicei nu provoaca multe simptome vizibile. Cu toate acestea, pot aparea unele semne si simptome asemanatoare gripei, cum ar fi:

  • febra;
  • frisoane;
  • oboseala.

puroi-alte-simptome-oboseala

In unele cazuri, aceste simptome asemanatoare gripei pot insoti si o infectie mai severa a pielii.

Puroi dupa operatie: ce indica

Orice taietura sau incizie facuta in timpul unei interventii chirurgicale poate fi afectata de un tip de infectie numita infectie a locului chirurgical. Potrivit statisticilor, persoanele supuse unei interventii chirurgicale au un risc de 1-3% sa dezvolte o astfel de infectie.

Desi infectiile la nivelul locului chirurgical pot afecta orice pacient care a suferit o interventie chirurgicala, exista anumite lucruri care pot creste riscul. Printre factorii de risc ai infectiei locului chirurgical se numara:

  • diabetul;
  • fumatul;
  • obezitatea;
  • procedurile chirurgicale care dureaza mai mult de doua ore;
  • o afectiune care slabeste sistemul imunitar;
  • tratamentul in curs de desfasurare, cum ar fi chimioterapia, care slabeste sistemul imunitar.

Exista mai multe modalitati prin care se poate dezvolta o infectie la nivelul locului chirurgical. De exemplu, bacteriile pot patrunde in organism printr-un instrument chirurgical contaminat sau chiar prin picaturile lansate in aer prin tuse sau stranut. De asemenea, bacteriile pot fi deja prezente pe piele, inainte de operatie.

puroi-dupa-operatie

In functie de locul pe care il afecteaza, exista trei categorii principale de infectii ale locului chirurgical:

  • superficiala: infectie care apare doar pe suprafata pielii;
  • profunda: acest tip de infectie la locul chirurgical apare in tesutul sau muschiul care inconjoara locul inciziei;
  • la nivelul organelor sau in tesuturile invecinate acestora: aceste infectii apar in interiorul organului operat sau in spatiul din jurul acestuia.

Simptomele infectiei la locul chirurgical sunt:

  • roseata in jurul locului chirurgical;
  • caldura in jurul locului chirurgical;
  • puroi care se scurge din leziune;
  • febra.

Tratament

Tratamentul pentru puroi este stabilit in functie de gravitatea infectiei care il cauzeaza. In cazul unui abces mic la suprafata pielii, aplicarea unei comprese umede si calde poate ajuta la eliminarea puroiului. Aplicati compresele de cateva ori pe zi, timp de cateva minute.

In primul rand, evitati sa stoarceti abcesul. Desi ati putea avea impresia ca scapati de puroi, cel mai probabil veti impinge o parte din el mai adanc in piele. In plus, in acest fel produceti o noua rana deschisa, lucru care ar putea duce la dezvoltarea unei alte infectii.

Daca abcesul este mai profund, mai mare sau mai greu accesibil, veti avea nevoie de ajutor medical. Specialistul poate extrage puroiul cu un ac sau poate face o mica incizie pentru a permite scurgerea lichidului. Daca abcesul este foarte mare, poate fi nevoie de folosirea unui tub de drenaj.

Pentru infectiile mai profunde sau care nu se vindeca, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice.

puroi-tratament-antibiotice

Puroi – metode de prevenire

Desi unele infectii sunt inevitabile, puteti reduce riscul luand urmatoarele masuri:

  • mentineti taieturile si ranile curate si uscate;
  • nu imprumutati aparatul de ras altor persoane;
  • nu rupeti crustele de pe piele.

In plus, daca aveti deja un abces, iata cum puteti evita raspandirea infectiei:

  • nu folositi la comun prosoapele sau lenjeria de pat;
  • spalati-va pe maini dupa ce atingeti abcesul;
  • evitati piscinele si bazinele folosite la comun;
  • evitati echipamentele de sport care ar putea intra in contact cu abcesul.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/pus

https://www.medicalnewstoday.com/articles/249182

https://www.verywellhealth.com/what-to-do-about-pus-from-a-wound-or-incision-3157314

https://www.singlecare.com/blog/what-is-pus/