
Pulsul la bebelusi este unul dintre cele patru semne vitale care ofera informatii importante despre starea de sanatate a celor mici, alaturi de temperatura, frecventa respiratorie si tensiunea arteriala. Acest indicator masoara ritmul cardiac, mai exact numarul batailor inimii in interval de un minut si, de aceea, pulsul la bebelusi trebuie monitorizat, intrucat permite depistarea prematura a unor eventuale probleme de sanatate care se pot agrava ulterior.
Trebuie sa precizam ca pulsul la bebelusi are valori normale mai ridicate decat in cazul adultilor sau copiilor trecuti de varsta de un an, astfel ca parintii nu trebuie sa isi faca griji atunci cand constata acest lucru. De asemenea, este normal ca pulsul la bebelusi sa scada pe masura ce copilul creste si, de aceea, este important ca parintii sa cunoasca valorile normale pentru fiecare interval de varsta.
Avand in vedere toate acestea, am considerat ca ar fi util sa redactam articolul de fata sub forma unui ghid pentru parinti, care sa includa toate informatiile importante despre pulsul la bebelusi.
Ce este pulsul la bebelusi
Pulsul la bebelusi reprezinta numarul de batai pe minut ale inimii si cea mai simpla metoda de masurare si monitorizare a ritmului cardiac. In functie de valorile masurate, pulsul la bebelusi poate indica anumite probleme legate de sanatatea cardiovasculara insa pentru aceasta trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte.
In primul rand, pulsul la bebelusi nu are o frecventa fixa, aceasta putand varia in functie de diferiti factori. Asadar, este normal ca pulsul la bebelusi sa inregistreze variatii chiar si in intervale scurte de timp, putand fi mai ridicat sau mai scazut fara ca aceste valori sa aiba la baza o problema medicala.
Cum se masoara pulsul la bebelusi
Pulsul la bebelusi poate fi simtit la nivelul arterelor importante, care se dilata usor la fiecare bataie a inimii, datorita presiunii cu care sangele este impins prin vasele sanguine. Asadar, arterele pulseaza usor in ritm cu bataile inimii, iar aceste pulsatii pot fi simtite in zonele de pe corp in care aceste vase sunt mai aproape de suprafata pielii. Exista aproximativ 12 astfel de zone pe corp, insa pulsul la bebelusi se masoara cu predilectie la incheietura maini, pe partea laterala a gatului, la nivelul arterei carotide sau in zona inghinala. In aceste regiuni, vasele de sange pot fi observate cu usurinta prin piele, iar, pentru a masura pulsul la bebelusi, trebuie sa puneti degetul aratator si mijlociu pe artera, fara a apasa, pana cand simtiti pulsatiile. Apoi, folosind un ceas sau un cronometru si mentinand degetele pe vasul de sange, numarati aceste pulsatii timp de un minut.
Atat pulsul la bebelusi, cat si cel la copii mai mari si la adulti se masoara in repaus, ceea ce inseamna ca cei mici trebuie sa fie linistisi si relaxati la momentul respectiv si sa stea intr-o pozitie cat mai comoda, de preferat in sezut sau in pozitie verticala. De asemenea, in timpul masurarii pulsului e de preferat ca bebelusii sa se miste cat mai putin si sa nu le fie distrasa atentia.
Nu se recomanda ca pulsul la bebelusi sa fie masurat cand copilul plange sau imediat dupa ce a plans, in timp ce se joaca, este foarte activ sau este agitat si nici in timpul alaptarii sau al mesei. In astfel de situatii, ritmul cardiac se accelereaza, iar valorile astfel masurate sunt mai putin relevante.
Care sunt valorile normale pentru pulsul la bebelusi
Asa cum spuneam, este normal ca pulsul la bebelusi sa aiba valori mai ridicate decat in cazul copiilor peste un an si al adultilor, intrucat sistemul lor cardiovascular este inca in plina dezvoltare, iar inima are o capacitate mai redusa de a pompa sange, astfel ca bate mai rapid. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, pulsul la bebelusi scade si, de aceea, este important ca parintii sa cunoasca valorile normale pentru diferitele intervale de varsta.
Varsta copilului
|
Valori normale
|
Valoarea medie
|
0-3 luni
|
107 – 181 batai pe minut
|
143 batai pe minut
|
3-6 luni
|
104 – 175 batai pe minut
|
140 batai pe minut
|
6-9 luni
|
98 – 168 batai pe minut
|
134 batai pe minut
|
9-12 luni
|
93 – 161 batai pe minut
|
128 batai pe minut
|
Acestea sunt valorile normale pentru pulsul la bebelusi masurat in conditii de repaus si este normal ca limitele sa fie depasite in anumite situatii pe care le prezentam in capitolul urmator.
Gelul pediatril Rilastil Dermastil curata delicat pielea si parul bebelusilor si al copiilor. Formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal, acest gel de dus pentru bebelusi si copii nu produce senzatie de arsura ochilor si garanteaza o toleranta ridicata la nivelul pielii. Curata pielea fara a altera pelicula hidrolipida.
Ce factori influenteaza pulsul la bebelusi
Asadar, pulsul la bebelusi poate varia chiar si la intervale scurte de timp, iar aceste variatii sunt cauzate de diferiti factori mai mult sau mai putin ingrijoratori.
Varsta
Dupa cum reiese din tabelul prezentat anterior, pulsul la bebelusi scade pe masura ce copiii cresc, intrucat sistemul cardiovascular se dezvolta, iar capacitatea de pompare a inimii se imbunatateste.
Nivelul de solicitare
Cand copilul se joaca, face efort, este agitat sau plange, organismul consuma mai multa energie si, de aceea, e normal ca bataile inimii sa se accelereze, iar pulsul la bebelusi sa aiba valori mai mari, pentru a creste aportul de sange oxigenat pompat catre celule. De cealalta parte, in timpul sonului sau in stare de repaus, bataile inimii sunt mai rare intrucat scade nevoia de sange oxigenat pentru producerea energiei.
Temperatura
Ne referim aici atat la temperatura corpului, cat si la cea din mediul ambiant, la care este expus copilul. Astfel, in caz de febra, pulsul la bebelusi poate creste cu 10-15 batai pe minut cu fiecare grad Celsius peste temperatura normala a corpului. In acelasi timp, expunerea la temperaturi ridicate sau scazute determina modificari ale frecventei cardiace.
Starile emotionale
Teama, anxietatea, stresul, durerea, zgomotele puternice sau expunerea la lumina intensa determina cresterea pulsului in cadrul unui mecanism complex de aparare care se declanseaza in organism in prezenta unei situatii percepute ca amenintatoare.
Deshidratarea
In aceste conditii, inima trebuie sa compenseze lipsa fluidelor din corp si, astfel, isi accelereaza bataile, determinand o crestere a pulsului.
Pozitia corpului
Atunci cand copilul sta intins pe spate, pulsul la bebelusi este de obicei mai ridicat, la fel si atunci cand cel mic sta intr-o pozitie incomoda sau poarta scutece ori haine care ii provoaca disconfort.
Starea de sanatate
Afectiunile respiratorii, infectiile si anemia determina o crestere a ritmului cardiac, iar acelasi efect il au anumite medicamente administrate pentru tratarea acestor afectiuni.
Ce probleme de sanatate sunt asociate cu pulsul anormal la bebelusi
Atunci cand pulsul in repaus indica in mod constant valori anormale pentru intervalul de varsta putem vorbi de doua tipuri de anomalii, care au de cele mai multe ori la baza o problem de natura medicala.
Prima dintre ele este tahicardia, caracterizata de valori crescute ale pulsului. Principalele probleme de sanatate care cauzeaza tahicardie sunt urmatoarele:
-
Infectiile virale sau bacteriene;
-
Deshidratarea, asociata sau nu cu o afectiune medicala;
-
Febra;
-
Anemia;
-
Hipertiroidismul;
-
Malformatiile congenitale cardiace;
-
Socul anafilactic.
Se poate intampla ca pulsul la bebelusi sa se mentina si sub pragul valorilor normale, caz in care este vorba de bradicardie. Aceasta anomalie ridica mai multe motive de ingrijorare intrucat este asociata cu probleme severe precum:
-
Hipoxia, adica lipsa oxigenului cauzata de probleme respiratorii severe sau asfixie;
-
Afectiuni neurologice;
-
Hipotermia;
-
Malformatiile cardiace congenitale;
-
Dezechilibrul electrolitic sever.
Daca observati ca pulsul la bebelusi este prea rapid sau prea lent si nu revine la normal in conditii de repaus, este recomandat sa va adresati fara intarziere unui medic pediatru, intrucat cauza poate fi o problema de sanatate care nu trebuie ignorata.
In general, astfel de probleme se manifesta si prin alte simptome specifice, astfel ca un puls anormal poate fi insotit de dificultati de respiratie, paloare sau modificarea aspectului pielii, febra, varsaturi, stari de letargie, slabiciune sau indispozitie persistenta.
In concluzie, masurarea pulsului la bebelusi este o procedura simpla, dar foarte necesara pentru monitorizarea starii de sanatate a celor mici. Cunoasterea valorilor normale in functie de varsta copilului va poate ajuta sa depistati din timp eventuale probleme care necesita un consult medical.