Prurit anal: cauze comune si modalitati eficiente de tratament

Prurit anal: cauze comune si modalitati eficiente de tratament Prurit anal: cauze comune si modalitati eficiente de tratament

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

prurit-anal

Prin prurit anal se intelege senzatia de mancarime care apare la nivelul pliurilor anale si regiunii perianale. Simptomul poate deveni foarte neplacut si stanjenitor, mai ales atunci cand se sustine pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, nu ar trebui trecut cu vederea, deoarece ar putea indica o patologie subiacenta potential severa. Desi simptomul de prurit anal poate fi temporar, uneori ca urmare a alimentatiei sau a reziduurilor cu material fecal care raman pe pliuri, uzual din cauza igienei deficitare, mancarimea cronica ar putea fi indicatorul unei afectiuni mult mai serioase. De asemenea, poate fi insotit si de eritem, inflamatie, iar in cazuri severe de sangerari.


Prurit anal - cauze comune

Foarte multe cauze pot duce la prurit anal, dar in general simptomul apare din cauza patologiei anorectale. In continuare, vor fi prezentate cele mai comune cauze care pot duce, printre altele, si la prurit anal.

Cotaminare fecala perianala

Contaminarea fecala este una dintre cele mai comune cauze care duce la prurit anal. Chiar daca o persoana foloseste hartia igienica, este vorba despre contaminarea oculta, microscopica. Din acest motiv, la persoanele cu prurit anal intens, este recomandat ca dupa eliminarea scaunului, zona sa fie spalata. De asemenea, pruritul se atenueaza prin spalare, sugerandu-se ca ar fi vorba mai mult de o iritatie, decat o alergie. Diareea are potentialul de a contamina mai intens aceasta zona, ducand la un prurit anal mult mai intens, la scurt timp dupa eliminarea scaunului. In cazul in care pruritul se atenueaza prin spalarea regiunii anale, cel mai probabil aceasta este cauza.

Obiceiurile alimentare

Exista mai multe alimente care provoaca prurit anal, cum ar fi bauturile care contin cofeina sau alcool, produsele lactate, arahidele, condimentele picante, citricile, strugurii, rosiile (care au un continut ridicat de histamina) si ciocolata. Mecanismele prin care se crede ca alimentele pot sa duca la prurit anal sunt: reducerea presiunii sfincterului anal, exagerarea reflexelor anal, dar si faptul ca alimentele nedigerate, eliminate prin scaun, sensibilizeaza pielea perianala. Mai mult, s-a observat ca acestea duc la formarea unui scaun mai moale si la cresterea frecventei lor. Prin urmare, riscul de contaminare fecala secundara si leziuni anale (prin stergere frecventa) creste.

Infectii perianale

Desi sunt cauze mai rare care duc la prurit anal, nu ar trebui excluse. Infectiile fungice au putut fi observate in aproximativ 15% din totalul cazurilor de prurit anal. Candida albicans pare a fi principalul agent fungic care provoaca infectii la acest nivel, in special la persoanele cu diabet sau care au urmat tratament cu corticosteroizi sau antibiotice. Infectiile parazitare cu specii de Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis, Giardia intestinalis, insa si Hymenolepis nana, deseori duc la prurit anal intens, mai ales pe timpul noptii. Infectiile cu transmitere sexuala pot duce, de asemenea, la aparitia acestui simptom. Sarcoptes scabiei duce deseori la prurit anal.

Alte cauze de natura infectioasa, care pot duce la prurit anal, sunt urmatoarele:

  • Infectii bacteriene: Corynebacterium minutissimum, Staphylococcus aureus, streptococ β-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), vaginoza bacteriana (Gardnerella vaginalis, Mobiluncus, specii de Bacteroides, Mycoplasma hominus);
  • Infectii virale: Herpes simplex, papilomavirusul uman (HPV);
  • Infectii parazitare: Trichomonas vaginalis, Phthirus pubis (paduchele pubian).

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala sunt destinate mentinerii igienei zilnice, la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale. Servetelele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.

 

Dermatita alergica de contact

Dermatita de contact duce la eritem, piele solzoasa si formarea de vezicule. Poate sa apara din cauza sensibilizarii la substante chimice (care se gasesc in produse de igiena, creme, sapunuri, gel de dus, servetele umede, hartia igienica parfumata). Agentii de sensibilizare se gasesc si in preparatele topice cu steroizi, utilizate in tratamentul mai multor afectiuni. Conform unui studiu efectuat pe 55 de persoane cu prurit anal, 38 dintre ele manifestau acest simptom secundar unui tratament pe baza de corticosteroizi cu aplicare topica. 

Boli colorectale si anale

Orice afectiune anala poate duce, printre altele, si la prurit anal. Pana la 52% dintre persoanele cu mancarimi anale prezinta si o boala anorectala, hemoroizii fiind cea mai frecventa afectiune asociata. In unele situatii, pruritul a fost un semn al cancerului anal sau colorectal. Tulburarile functionale ale intestinului (incontinenta fecala, boala inflamatorie intestinala), fistula anala si fisurile anale, prolapsul rectal, se pot prezenta si cu acest simptom.

Boli inflamatorii ale pielii

Pe langa simptomele tipice, anumite afectiuni ale pielii, care pot interesa si regiunea perianala, se pot prezenta cu acest simptom. Psoriazisul, urticaria, seboreea, lichenul plan si scleros, sunt principalele afectiuni dermatologice care se pot prezenta cu prurit la nivelul anusului. In aceasta categorie mai poate fi inclusa si neurodermatita sau afectiunea numita prurit esential.

Diferite boli sistemice

Simptomul de prurit anal, desi nespecific, poate sa apara si din cauza unor afectiuni sistemice, cum ar fi insuficienta renala, diabetul zaharat, colestaza hepatica, tulburarile tiroidiene. Anemia feripriva (anemia cu deficit de fier), leucemia si limfomul sunt cauzate hematologice ale acestui simptom, dar se prezinta deseori cu simptome mult mai relevante din punct de vedere clinic.

Crema rectala ProctoRapid este recomandata pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Datorita ingredientelor naturale, cu eficienta dovedita in tratamentul afectiunilor proctologice, ProctoRapid crema rectala formeaza o bariera mecanica emolienta, lubrifianta si protectoare la suprafata zonei anale si perianale inflamate, calmand durerea, iritatia, senzatia de usturime si mancarime. 

 

Tratamente medicamentoase

Utilizarea steroizilor topici poate duce la subtierea pielii. Dupa incetarea aplicarii, deseori apare o mancarime specifica. Unele medicamente cu administrare orala (colpermina, colchicina sau chinidina, laxative, unele antibiotice) pot duce la prurit anal. Acestea pot actiona fie prin faptul ca irita direct pielea perianala, fie indirect prin modificarea compozitiei scaunelor si in cele din urma cresterea riscului de contaminare fecala microscopica la nivelul pliurilor anale.

Imbracamintea

Se speculeaza faptul ca transpiratia si caldura excesiva pot provoca prurit anal. In egala masura, ar putea duce la exacerbarea acestui simptom. Este recomandat sa se poarte lenjerie intima care permite circulatia aerului si previne umiditatea crescuta. Pruritul sezonier, in special pe timpul verii, poate fi cauzat de materialele textile care retin umiditatea si transpiratia si care nu permit aerisirea. De asemenea, reziduurile ramase dupa utilizarea detergentilor (substante chimice sau enzime biologice) pentru spalarea articolelor de lenjerie intima pot duce la prurit anal.

Prurit anal - modalitati eficiente de tratament

Tratamentul in caz de prurit anal se individualizeaza in functie de cauza de baza. Acesta poate varia de la aplicarea de lotiuni topice, unguente, creme, antifungice, pana la administrarea orala de antibiotice. De cele mai multe ori, se recomanda asigurarea unei igiene intime optime, cu o spalare periodica a regiunii anale. Daca simptomul de prurit apar prin expunerea la factorul cu potential iritant, se recomanda evitarea acestuia. Pana la diagnosticarea eventualei cauze pentru prurit anal, se recomanda abordarea unei diete adecvate, cu evitarea alimentelor care pot duce la exacerbarea mancarimilor. Alimentele care pot duce la prurit anal au fost enumerate mai sus.

In absenta dermatozelor specifice, se recomanda folosirea substantelor emoliente blande alaturi agenti antipruriginosi. Inflamatia, daca este prezenta, poate fi ameliorata cu steroizii topici. De asemenea, pentru a reduce mancarimea, pot fi administrate antihistaminice. Exista si cazuri in care simptomul de prurit anal apare din cauza anxietatii, stresului, depresiei. Pot fi prescrise si antidepresive si anxiolitice. Diagnosticul necesita investigatii specifice, iar identificarea cauzei de baza, cu instaurarea tratamentului, deseori duce la rezolutia completa a acestui simptom. Cu cat se intervine mai rapid, cu atat riscul de cronicizare va fi mai redus.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755774/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9892672/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2647235/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10989252/

https://eurjmedres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40001-023-01018-5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866230/

 

Farmacistul Catena va recomanda: