Nu sunteti mari fani ai prunelor? Cu siguranta veti incepe sa adorati aceste fructe deshidratate dupa ce veti afla care sunt beneficiile pe care le ofera pentru sanatate. Prunele uscate sunt pline de vitamine, minerale, fibre, precum si antioxidanti care pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a mai multor probleme de sanatate.
De obicei, prunele proaspete sunt disponibile vara, insa nu trebuie sa asteptati un anumit sezon pentru a va bucura de ele si de a avea parte de beneficiile lor pentru sanatate. Puteti incerca varianta deshidratata: prune uscate.
Prunele uscate sunt la indemana si, spre deosebire de prunele proaspete, le puteti gasi cu usurinta pe tot parcursul anului si pot fi pastrate la frigider timp de luni de zile. Prunele sunt cunoscute ca fiind o sursa buna de vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, mangan, cupru, vitamina B6, potasiu. Atat prunele proaspete, cat si cele uscate contin fibre si antioxidanti. Acestea pot ajuta la reducerea constipatiei si pot imbunatati starea generala de sanatate.
Prunele sunt extrem de hranitoare, cu o varietate de beneficii pentru sanatate.
Prunele uscate sunt fructe care contin nutrienti super sanatosi si, sa fim sinceri, se numara printre cele mai putin preferate fructe. Explicatia din spatele acestei afirmatii este ca aspectul lor poate fi neatractiv, dar cu siguranta nu si gustul. Prunele uscate sunt extrem de dulci, moi si au o textura interesanta!
Motivele pentru care ar trebui sa incepem de acum sa mancam prune uscate sunt legate doar de beneficiile pentru sanatate pe care le putem obtine de la acestea. Prunele uscate contin multe vitamine si minerale, pe langa fibre si antioxidanti care pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a mai multor boli cronice.
Puteti consuma prune uscate sau proaspete. Prunele uscate sunt renumite pentru capacitatea lor de a ameliora mai multe conditii de sanatate, cum ar fi constipatia si osteoporoza.
Prune uscate – valori nutritionale
Prunele uscate sunt impresionant de bogate in nutrienti. Acestea contin peste 15 vitamine si minerale diferite, pe langa fibre si antioxidanti.
Iata o prezentare generala a profilului nutritional al prunelor uscate.
Prunele uscate contin mai multe calorii decat prunele proaspete. O portie de 28 grame de prune uscate contine urmatoarele:
-
calorii: 67
-
carbohidrati: 18 grame
-
fibre: 2 grame
-
zaharuri: 11 grame
-
vitamina A: 4% din doza zilnica recomandata (DZR)
-
vitamina K: 21% din DZR
-
vitamina B2: 3% din DZR
-
vitamina B3: 3% din DZR
-
vitamina B6: 3% din DZR
-
potasiu: 6% din DZR
-
cupru: 4% din DZR
-
mangan: 4% din DZR
-
magneziu: 3% din DZR
-
fosfor: 2% din DZR
Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 poate imbunatati, de asemenea, nivelul de magneziu si vitamina B6 din organism. Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii. Sprijina functionarea sistemului imunitar si ajuta la metabolismul energetic normal.
In general, continutul de vitamine si minerale al unei portii de prune proaspete si prune uscate difera usor. Prunele uscate contin mai multa vitamina K decat prunele proaspete, dar si vitamine B si minerale.
In schimb, prunele uscate au mai multe calorii, fibre si carbohidrati decat prunele proaspete.
Ce beneficii au prunele uscate
Sustin procesul de slabire
Cercetatorii au concluzionat in urma unui studiu ca participantii supraponderali sau obezi care au mancat zilnic prune uscate au pierdut aproximativ 2 kg intr-o perioada de 12 saptamani. Prunele sunt o sursa buna de energie si se digera mai lent, oferind o senzatie de satietate pentru o perioada indelungata. In plus, contin o cantitate importanta de fibre solubile, care previn supraalimentarea si care sustin procesul de slabire.
Persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus pot folosi si Naturalis KiloSlim Gold, un supliment alimentar special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.
Controleaza si previn hipertensiunea arteriala
Prunele uscate au un continut ridicat de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Aproximativ 100 g de prune uscate contin 745 mg de potasiu. Un studiu a constatat ca o singura doza de prune uscate (prune uscate inmuiate in apa) a dus la o reducere semnificativa a tensiunii arteriale la participantii la acest studiu. Un alt studiu a constatat ca aproximativ 17.000 de participanti care urmeaza o alimentatie bogata in potasiu au cel mai mic risc sa dezvolte hipertensiune arteriala.
Pot ajuta la tratarea hepatitei
Capacitatea prunelor uscate de a trata afectiunile hepatice este atribuita continutului de fibre. A fost efectuat un studiu clinic pentru a verifica efectele prunelor uscate asupra functiei hepatice. Participantii la studiu care aveau un nivel crescut de enzime hepatice, din cauza celulelor hepatice deteriorate, au primit trei prune uscate care au stat la inmuiat intr-un pahar cu apa (250 ml) peste noapte. Dupa opt saptamani, participantii au aratat o reducere semnificativa a aspartat transaminazei si bilirubinei, sugerandu-se astfel ca ar putea fi benefice pentru persoanele cu boli hepatice.
Prune uscate – beneficii pentru digestie
S-a dovedit ca prunele uscate sunt laxative naturale pentru persoanele care sufera de constipatie si probleme de digestie. Acestea adauga volum materiilor fecale si reduc durata tranzitului in colon. Ele stimuleaza, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor benefice din intestinul gros, acestea fiind renumite pentru faptul ca imbunatatesc digestia.
La imbunatatirea digestiei contribuie si Naturalis Bil-Ex, un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala.
Ajuta la tratarea si prevenirea osteoporozei
Prunele reprezinta o sursa semnificativa de bor, care ajuta la imbunatatirea densitatii osoase. O portie de prune uscate este suficienta pentru a indeplini aportul zilnic recomandat de bor si pentru a mentine oasele intacte pentru o lunga perioada. Potrivit unui studiu publicat in Natural Medicine Journal, prunele uscate au redus semnificativ nivelurile serice ale markerilor de remodelare osoasa la pacientii cu densitate minerala osoasa redusa. Studiul recomanda practic consumul de prune uscate ca o optiune alternativa de tratament pentru persoanele cu osteoporoza.
Imbunatatesc sanatatea inimii
Datorita prezentei substantelor fitochimice care actioneaza ca antioxidanti puternici, prunele uscate ajuta la prevenirea bolilor de inima. De asemenea, prunele sunt bogate in fibre care contribuie si la prevenirea afectiunilor cardiace. Autorii unui studiu au constatat ca persoanele care consumau surse bogate de fibre aveau un risc redus cu 12% de a dezvolta boli coronariene si cu 11% mai putine boli cardiovasculare, spre deosebire de cei care consuma cele mai putine fibre, mai exact cinci grame pe zi.
Benefice pentru persoanele diabetice
Desi contin zaharuri simple si bune, prunele uscate pot fi alimente sanatoase pentru diabetici. Exista dovezi conform carora, datorita continutului ridicat de fructoza si sorbitol, prunele uscate nu provoaca o crestere rapida a nivelului de zahar din sange. Acestea intarzie absorbtia glucozei prin incetinirea ratei cu care alimentele parasesc stomacul. Fibrele solubile din prunele uscate cresc sensibilitatea la insulina si, prin urmare, sunt bune pentru prevenirea si tratarea diabetului de tip 2.
GlucoSuport Naturalis este un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara, care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
Reduc nivelul colesterolului „rau”
Fibrele din prunele uscate ajuta la eliminarea acizilor biliari. Pentru a compensa pierderea de acizi biliari, ficatul creste sinteza de noi acizi biliari prin extragerea colesterolului din sange. Acest lucru ajuta in mod semnificativ la reducerea nivelului de colesterol din sange.
Prune uscate – modalitati de consum
Prunele uscate sunt adesea consumate simple, sub forma de gustare. De asemenea, pot fi amestecate cu chipsuri de ciocolata neagra sau diferite tipuri de nuci. Puteti adauga prune uscate la cereale sau fulgi de ovaz la micul dejun, in smoothie-uri sau la salate, asa cum ati face cu stafidele. In plus, sunt folosite ca umplutura in produsele de patiserie.
In cantitati mici, prunele uscate sunt excelente in mancaruri savuroase, precum supe sau tocanite. Prunele transformate in piure pot fi folosite in loc de unt, pot fi adaugate la vinegreta sau transformate in dulceata.
Referinte:
http://www.driedandfrozenfruit.com/dried-plums-5-reasons/
https://www.potsandpans.in/blogs/articles/dried-plums-health-benefits-uses-and-important-facts
https://www.thehealthsite.com/fitness/healthy-food-fitness/8-health-benefits-prunes-or-dried-plums-164948/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes