Protectie solara bebelusi: mituri si realitati despre expunerea la soare in primii ani de viata

Protectie solara bebelusi: mituri si realitati despre expunerea la soare in primii ani de viata Protectie solara bebelusi: mituri si realitati despre expunerea la soare in primii ani de viata

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

protectie-solara-bebelusi

Nimeni nu poate contesta faptul ca actiunea razelor de soare este benefica pentru orice copil inca din primele luni de viata, insa exista si anumite riscuri care apar doar in conditiile in care parintii nu iau toate masurile de precautie. Respectarea unor reguli care sa confere protectie solara pentru bebelusi este una dintre cele mai importante astfel de masuri si de aceea am ales acest subiect pentru materialul de fata.

Din cuprinsul sau veti putea afla care sunt beneficiile expunerii la soare a copiilor si cum puteti asigura protectia solara pentru bebelusi spre a-i feri de orice risc.


Protectie solara bebelusi - de ce este necesara

Sub actiunea razelor ultraviolete la nivelul pielii, organismul sintetizeaza in mod natural vitamina D, care indeplineste o serie de functii esentiale pentru dezvoltarea si functionarea corpului uman. Este foarte important ca cei mici sa beneficieze de un aport optim de vitamina D in primii ani de viata intrucat aceasta asigura absorbtia calciului in oase si contribuie astfel la cresterea si dezvoltarea sistemului osos in perioada de crestere. De asemenea, vitamina D este implicata in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar – alt aspect foarte important in primele luni de viata ale copilului.

Razele ultraviolete pot in acelasi timp sa provoace si arsuri solare, care apar mai usor in cazul nou-nascutilor, dat fiind faptul ca acestia au pielea mult mai sensibila decat cea a adultilor. Chiar daca la prima vedere arsurile solare nu par o problema serioasa, acestea provoaca disconfort copilului si il fac sa devina mai agitat. Mult mai grav este faptul ca arsurile solare suferite la varste fragede sporesc riscul de aparitie a cancerului de piele cand copilul va deveni adult.

Din acest motiv, protectia solara pentru bebelusi este la fel de importanta ca expunerea la soare, iar in cele ce urmeaza va vom arata care sunt principalele amanunte pe care trebuise le luati in considerare.

Protectie solara bebelusi – cele mai eficiente produse

Medicii pediatri si dermatologii recomanda parintilor sa foloseasca intotdeauna creme de protectie solara pentru bebelusi, care sunt special create pentru pielea sensibila a acestora. Fiecare tip de crema de protectie solara pentru bebelusi are inscris pe eticheta factorul de protectie mentionat ca SPF sau FPS, care este un indicator al gradului de siguranta pe care crema respectiva il confera. Acest factor de protectie este mentionat si pe cremele pentru adulti, avand valori cuprinse de obicei intre 5 si 50. In cazul adultilor, factorul de protectie potrivit se alege in functie de tipul pielii si de durata expunerii la soare, insa cand vine vorba de bebelusi, nivelul de protectie trebuie sa fie maxim indiferent de aceste detalii.

De aceea, o crema de protectie solara pentru bebelusi trebuie sa aiba un factor de protectie de cel putin 50, sau pentru mai multa siguranta, de 50+. Cel putin in primele 6 luni de viata se recomanda folosirea unor astfel de creme de protectie pentru bebelusi cu factor de protectie, maxim dupa care puteti sa apelati la un produs cu un FPS mai scazut insa doar dupa ce ati discutat si cu medicul in privinta acestei schimbari.

RILASTIL SUN SYSTEM - Spray Corp transparent copii SPF 50+ este un spray incolor pentru corp, care se aplica usor pe piele. Previne arsurile, petele si iritatiile provocate de expunerea la soare. Este testat clinic, sub supraveghere dermatologica. Protejeaza pielea sensibila a bebelusilor si copiilor impotriva radiatiei UVB si UVA, avand actiune antioxidanta, care previne aparitia arsurilor, petelor si iritatiilor provocate de expunerea la soare.

 

Protectie solara bebelusi – reguli de care sa tineti cont

Pana cand copilul implineste 6 luni este recomandat sa folositi crema de protectie solara pentru bebelusi ori de cate ori iesiti cu el la soare, chiar daca e vorba de o scurta plimbare sau daca intentionati sa stati undeva la umbra. Asa dupa cum am precizat, pana la aceasta varsta pielea copiilor este foarte sensibila si de aceea e de preferat sa beneficieze de protectie solara pentru bebelusi ori de cate ori sunt expusi direct razelor ultraviolete.

Din acelasi motiv, nu este recomandat ca pana la varsta de 6 luni sa expuneti copilul la soare pentru perioade mai lungi, asa cum se intampla cand mergeti la plaja sau la piscina. Puteti face acest lucru dupa ce copilul a implinit 6  luni, folosind insa si de aceasta data crema de protectie solara pentru bebelusi cu FPS de 50 sau 50 +.

Crema se aplica in mod repetat la interval de 1-2 ore si chiar mai des daca produsul nu este rezistent la apa. Evident ca in acest caz crema de protectie solara pentru bebelusi se aplica de fiecare data dupa ce copilul ia contact cu apa dar trebuie sa tineti cont si de faptul ca acesta transpira, iar transpiratia poate afecta efectul cremei, care necesita astfel mai multe aplicari la interval de 30-45 de minute.

Crema se aplica pe toata suprafata corpului, inclusiv pe palme, talpi, fata si urechi.

Inainte de a folosi o crema de protectie solara pentru bebelusi testati-o mai intai acasa pe o suprafata mica de pe pielea copilului, pentru a va asigura ca aceasta nu ii cauzeaza reactii alergice sau iritatii.

Protectie solara bebelusi – alte masuri de siguranta

Folosirea unei creme de protectie solara pentru bebelusi nu elimina complet riscul reprezentat de expunerea prelungita la actiunea razelor ultraviolete. Asadar, nu trebuie sa va bazati doar pe un astfel de produs, oricat de eficient ar fi el, fiind necesare si alte masuri de precautie. 

Organismului ii sunt necesare doar cateva minute de expunere la soare pentru a-si sintetiza doza necesara de vitamina D, astfel ca cel mic nu trebuie sa stea la soare ore in sir. Desigur, daca mergeti la plaja nu puteti sta doar cateva minute, dar  in acest caz este recomandat sa evitati orele amiezei, cand razele ultraviolete sunt foarte puternice si ii pot afecta chiar si pe adulti. In aceste, conditii crema de protectie solara pentru bebelusi este mai putin eficienta, astfel ca este recomandat sa evitati expunerea la soare intre orele 11.00 si 16.00. De asemenea, nu este necesara nici expunerea zilnica la soare, insa atunci cand vremea o permite este de preferat sa iesiti cu copilul la o plimbare in aer liber sau sa il lasati sa se joace afara.

In zilele calduroase, copilul trebuie sa poarte haine lejere din materiale subtiri si respirabile, in culori deschise care sa nu atraga caldura. De asemenea, capul trebuie sa fie acoperit cu o palariuta cu boruri putin mai largi care sa protejeze de soare atat crestetul, cat si urechile si ceafa.   

Daca in ciuda tuturor masurilor de protectie solara pentru bebelusi observati ca pielea copilului s-a inrosit dupa expunerea la soare iar cel mic este agitat, are febra sau tremura din cauza frisoanelor, acestea sunt semne specifice arsurilor solare. In acest caz, aplicati pe zona inrosita o crema speciala pentru tratarea arsurilor solare, care calmeaza usturimea si grabeste vindecarea, dati-i copilului sa bea multe lichide pentru a-l mentine hidratat si aplicati pe frunte o compresa rece pentru a scadea febra. Daca simptomele persista, nu ezitati sa apelati la ajutorul medicului pediatru, pentru a evita posibilele complicatii.

 

Farmacistul Catena va recomanda: