Proprietatile si beneficiile ceaiului de gutui

Proprietatile si beneficiile ceaiului de gutui Proprietatile si beneficiile ceaiului de gutui

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

ceai-gutui

Ceaiurile au fost dintotdeauna aliati de nadejde in ameliorarea simptomelor asociate diferitelor patologii, in special celor de natura respiratorie. Cu toate acestea, fructele reprezinta una dintre principalele surse de antioxidanti si alti compusi fitochimici cu potential terapeutic deosebit de mare. De exemplu, consumul de ceai de gutui s-a observat ca ar avea un impact benefic asupra nivelurilor de LDL-colesterol din sange, dar nu numai.

Gutuile (Cydonia oblonga) sunt o sursa excelenta de vitamina C si calciu, pe langa alte microelemente esentiale organismului. In acest articol, va vom prezenta principalele beneficii asociate consumului regulat de ceai de gutui.


Cum se prepara ceaiul de gutui?

Pentru a prepara ceai de gutui, aveti nevoie de 2-3 gutui mari si coapte (galbene in intregime). Se spala gutuile si se taie in felii subtiri sau cuburi de dimensiuni reduse. Gutuile taiate se pun in vasul pentru fierbere, alaturi de aproximativ un litru de apa. Lasati amestecul sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute. Dupa ce a fiert, lasati-l sa stea inca aproximativ 10 minute. In aceasta etapa, substantele din gutuie vor continua sa se elibereze in apa in care fructele au fiert. In cazul in care doriti, puteti filtra amestecul pentru a indeparta bucatile de gutuie. Astfel, veti obtine un ceai de gutui aromat, savuros si, mai mult decat atat, deosebit de benefic pentru sanatate.

Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Care sunt beneficiile consumului de ceai de gutui?

Exista mai multe studii care sustin potentialul terapeutic al consumului de gutui. Chiar daca se cunoaste faptul ca tratarea termica a oricarui aliment vegetal duce la o pierderi nutritionale, in special cand vine vorba de vitamine si compusi fitochimici, ceaiurile continua sa pastreze, inca, un important procent din acesti compusi. Consumul de ceai de gutui a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate, insa nu putem sa nu mentionam, totusi, ca se recomanda in special ca aceste fructe sa fie consumate ca atare, nepreparate termic sub forma de ceai de gutui. Cu toate acestea, fructele sunt destul de tari si, uneori, este mult mai indicat sa consumati ceai de gutui.

Bogat in antioxidanti naturali

Multe dintre beneficiile consumului de ceai de gutui sunt datorate continutului de antioxidanti naturali, care sunt compusi ce au rol in neutralizarea radicalilor liberi de oxigen si azot. Aceste molecule rezulta in urma proceselor metabolice si au efecte negative asupra organismului, cum ar fi promovarea inflamatiei, stresul celular si imbatranirea prematura. Unii cercetatori sunt de parere ca antioxidanti prezenti in ceai de gutui, cum ar fi flavonolii (quercetina, kaempferolul) au efect protector, reducand inflamatia si scazand riscul de afectare cardiovasculara.

Ajuta la gestionarea eficienta a starilor de greata

Exista o serie de studii care sustin ca aportul de ceai de gutui in timpul sarcinii poate reduce si ameliora simptomele de greata, precum si varsaturile. Un studiu observational la care au luat parte 76 de femei insarcinate demonstreaza faptul ca o lingura de sirop de gutui a fost mult mai eficienta decat 20 de miligrame de vitamina B6 in reducerea simptomelor de greata. Chiar daca a fost vorba despre sirop de gutui, si nu de ceai de gutui, izolatul din sirop era reprezentat 100% de fruct, chiar daca nu a fost supus tratarii termice.

Ameliorarea simptomelor ulcerului gastric

Intr-un studiu de eprubeta s-a observat ca o inhibare a cresterii bacteriei Helicobacter pylori in urma administrarii de ceai de gutui pe mediul de cultura. Un alt studiu efectuat pe sobolanii de laborator care au consumat ceai de gutui, concomitent cu surse de alcool, a concluzionat faptul ca cei care au consumat si ceai de gutui, si alcool, au avut o incidenta mai scazuta a ulcerului.

Poate reduce simptomele refluxului gastroesofagian

Consumul de ceai de gutui ar putea fi eficient in gestionarea simptomelor bolii de reflux. Spre exemplu, un studiu de 7 saptamani efectuat pe 80 de copii cu reflux a concluzionat faptul ca in cazul celor care au consumat zilnic ceai de gutui, simptomele au fost mult mai usoare. Siropul de gutui este mult mai benefic decat administrarea de ceai de gutui, cu efecte cel putin la fel de benefice precum alternativele farmacologice utilizate in gestionarea acestei boli. Efectul a fost observat si in cazul femeilor insarcinate care au consumat ceai de gutui si la care manifestarile bolii de reflux gastroesofagian s-au ameliorat.

Sustine sanatatea si integritatea sistemului imunitar

Consumul de ceai de gutui sustine sanatatea sistemului imunitar. Multe studii in eprubeta arata faptul ca gutuile contin compusi cu actiune antibacteriana, care inhiba cresterea excesiva a unor specii de bacterii, cum ar fi Escherichia coli si Staphylococcus aureus. De asemenea, o singura portie (100 de grame) de gutuie contine in jur de 15% din doza zilnica recomandata de vitamina C, esentiala pentru un sistem imunitar sanatos si functional. Aportul de fibre are impact benefic si asupra microflorei intestinale (bacteriile sanatoase care traiesc in intestin), fiind cunoscut ca exista o legatura directa intre imunitate si integritatea florei intestinale.

Sustine sanatatea sistemului digestiv

Consumul de ceai de gutui are un impact benefic si asupra sistemului digestiv. De exemplu, se pare ca persoanele care consuma ceai de gutui au un risc mai scazut de a prezenta leziuni legate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasa. De asemenea, consumul de ceai de gutui ajuta si la ameliorarea simptomelor de balonare, meteorism abdominal si constipatie.

Ceai de gutui – contraindicatii

In esenta, consumul de ceai de gutui este sigur pentru toata lumea. Cu toate acestea, depinde in mare masura de modul in care obisnuiti sa il consumati. Neindulcit, de exemplu, nu asigura un aport caloric semnificativ, consumul de ceai de gutui fiind sigur si pentru pacientul diabetic. In schimb, daca obisnuiti sa consumati ceai indulcit (cu miere, zahar sau alte alternative), aportul ar trebui sa fie limitat la cel mult o cana de ceai de gutui pe zi. De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca gutuile au un continut relativ mare in potasiu (197 miligrame/100 grame), iar din acest motiv, persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa isi limiteze aportul.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814622013243?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9576383/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-384/quince

https://www.rxlist.com/supplements/quince.htm

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit

https://www.conserve-energy-future.com/benefits-of-quince-fruit.php