Propolis - 10 beneficii uimitoare

Propolis - 10 beneficii uimitoare Propolis - 10 beneficii uimitoare

Ultima actualizare: 26 octombrie 2021

propolis-beneficii-uimitoare

Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice intrebuintau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. Grecii il foloseau pentru a trata abcesele, asierienii il aplicau pe rani pentru a combate infectiile si a stimula procesul de vindecare cutanata, iar egiptenii il utilizau la imbalsamarea mumiilor.

Compozitia produsului apicol poate varia in functie de locatia albinelor si de flora la care acestea au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeasi compozitie chimica precum cel din Brazilia.

In prezentul articol, vom oferi detalii privind beneficiile pe care binecunoscuta substanta le aduce organismului, precum si despre contraindicatiile pe care este bine sa le aveti in vedere inainte de a folosi un astfel de produs.


Despre propolis – informatii generale

Propolisul este o substanta rasinoasa, pe care albinele o creeaza amestecand saliva proprie cu ceara de albine, la care adauga compusi din diverse plante si copaci. Albinele il folosesc pentru a sigila golurile din stup, astfel incat sa-l fereasca de intrusi. De asemenea, substanta are proprietati antimicrobiene, protejand albinele impotriva agentilor patogeni.

Cercetatorii au identificat mai mult de 300 de compusi regasiti in propolis. Majoritatea acestor componente sunt sub forma de polifenoli, adica antioxidanti care combat afectiunile. Mai exact, propolisul contine polifenolii denumiti flavonoizi. Acestia sunt produsi in plante ca forma de protectie, fiind intalniti de obicei in alimente despre care se stie ca au proprietati antioxidante, cum ar fi fructele, legumele, ceaiul verde si vinul rosu.

Compozitia exacta a acestui produs apicol depinde de locul in care este amplasat stupul, dar in linii mari, propolisul contine:

  • rasini din copaci si plante – 50%;
  • ceara de albine – 30%;
  • polen – 5%;
  • uleiuri esentiale si aromatice – 10%.

Cele mai importante 10 beneficii ale propolisului

Acesta prezinta urmatoarele proprietati:

  • antibacteriene;
  • antifungice;
  • antivirale;
  • antiprotozoale (combate parazitii, cum ar fi giardia);
  • antiinflamatoare;
  • antioxidante.

Unele dintre substantele prezente in propolis pot chiar sa aduca beneficii in caz de cancer.

In general, propolisul este considerat un tratament natural pentru urmatoarele afectiuni:

  • acnee;
  • infectii bacteriene;
  • ulcer aftos;
  • rani sau arsuri;
  • gripa si raceala;
  • giardioza;
  • herpes;
  • inflamatii;
  • ulcer peptic;
  • deficit imunitar.

In continuare, vom oferi mai multe detalii despre beneficiile pe care aceasta substanta naturala le ofera organismului.

  1. Vindecarea ranilor si arsurilor

Propolisul contine un compus denumit pinocebrima, un flavonoid care actioneaza ca agent antifungic. Proprietatile antiinflamatoare si antimicrobiene recomanda propolisul in tratamentul ranilor. S-a constatat ca extractul alcoolic de propolis, aplicat topic, a fost mai eficient decat o crema cu steroizi, ajutand la reducerea mastocitelor in cazul interventiilor chirurgicale orale. Mastocitele sunt asociate cu inflamatia si incetinirea vindecarii plagilor.

De asemenea, studiile au aratat ca produsul apicol poate veni in ajutorul persoanelor cu arsuri, contribuind la vindecarea mai rapida, prin accelerarea regenerarii celulelor sanatoase. O crema cu propolis a fost testata prin comparatie cu sulfadiazina de argint, un medicament folosit de obicei in tratamentul arsurilor de gradul II si III. Studiul a vizat persoane care sufereau de arsuri de gradul II si a concluzionat ca ambele substante au eficacitate similara in vindecarea leziunilor respective. Mai mult, propolisul a parut sa fi oferit beneficii antiinflamatoare superioare celor ale sulfadiazinei.

  1. Combaterea herpesului bucal si genital

Unguentele care contin 3% propolis contribuie la grabirea vindecarii si la diminuarea simptomelor in astfel de cazuri. Se pare ca substanta aplicata topic, de 3 ori pe zi, combate herpesul mai rapid decat daca nu se foloseste niciun tratament. Studiile au aratat ca o crema cu propolis nu numai ca lupta impotriva virusului herpes simplex de tipul 1, care provoaca herpesul, dar si protejeaza organismul impotriva viitoarelor recidive.

Un studiu efectuat pe parcursul a 10 zile si la care au participat 90 de barbati si femei care sufereau de herpes genital, a testat un unguent care continea flavonoizi din propolis, un unguent cu aciclovir (medicament folosit pentru reducerea durerii si accelerarea vindecarii leziunilor produse de herpes) si un produs placebo.

Pana la sfarsitul studiului, 24 din cei 30 de participanti din grupul care folosise produsul apicol se vindecasera deja (comparativ cu 14 din 30 de subiecti care utilizasera aciclovir si, respectiv, 12 din 30 de persoane din grupul caruia i se daduse un placebo). Prin urmare, cercetatorii au concluzionat ca unguentul pe baza de propolis poate fi foarte eficient in combaterea herpesului genital.

  1. Stimularea imunitatii

Studiile au aratat ca propolisul cu continut mare de fenoli si flavonoizi contribuie la controlul infectiilor virale, prin stimularea sistemul imunitar al organismului. Componentele mentionate inhiba transmiterea infectiilor virale catre alte celule si distrug invelisul extern al virusurilor. Totusi, nu exista inca suficiente dovezi care sa sugereze ca substanta apicola poate fi utila in tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19.

  1. Diminuarea presiunii sangvine

Oxidul nitric este o substanta foarte importanta pentru mentinerea sanatatii inimii. Reducerea biodisponibilitatii oxidului nitric are un rol important in cresterea tensiunii arteriale. In lipsa oxidului nitric, ati avea un atac de cord. In organism, exista o enzima (tirozin hidroxilaza) care limiteaza productia de oxid nitric. Consumul acestui produs al stupului poate reduce nivelul enzimei respective, ajutand la reglarea presiunii sangvine in cazul hipertensiunii.

  1. Tratamentul afectiunilor gastrointestinale

Cercetarile sugereaza ca rasina poate fi benefica si in cazul colitei ulcerative, cancerului gastrointestinal si ulcerului. Studiile pe animale si culturi de celule au aratat ca esterul fenetilic al acidului cafeic (CAPE), artepilina C, kemferolul si galanginul din produsul apicol elimina eficient agentii patogeni, inclusiv Helicobacter pylori.

  1. Sanatatea cavitatii bucale

Cercetatorii au descoperit ca substantele chimice din propolis inhiba dezvoltarea Streptococcus mutans, o bacterie care duce la aparitia cariilor. In urma unei comparatii intre produsul apicol si hidroxidul de calciu (un agent antimicrobian eficace), s-a constatat ca propolisul este semnificativ mai eficient in eliminarea anumitor germeni.

  1. Reducerea durerilor articulare si musculare

Substanta apicola este un agent antiinflamator accesibil, atat in stadiile acute, cat si in cele cronice. Este utilizata indeosebi pentru muschi si articulatii, cum ar fi in caz de reumatism si luxatii. Cercetarile efectuate pe rozatoare au aratat ca solutiile hidroalcoolice pe baza de propolis au actiune antiinflamatoare dupa administrare topica, injectabila sau chiar orala.

  1. Tratarea afectiunilor oaselor

Se pare ca propolisul contribuie la dezvoltarea si mentinerea tesutului osos sanatos. Studiile sugereaza ca esterul fenetilic al acidului cafeic, prezent in rasina, poate stopa eficient evolutia afectiunilor osoase, prin suprimarea substantelor inflamatoare care le provoaca. Prin urmare, propolisul ar putea fi de ajutor in tratamentul osteoporozei.

  1. Combaterea alergiilor

Unul dintre beneficiile uimitoare ale rasinii este capacitatea acesteia de a calma simptomele alergiilor sezoniere. Antihistaminicele sunt produse indicate pentru diminuarea productiei histaminelor care determina stranuturile, lacrimarea ochilor si curgerea nasului. Cercetatorii au descoperit ca propolisul poate fi la fel de util in ameliorarea simptomelor rinitei alergice, deoarece actioneaza ca antihistaminic.

  1. Lupta impotriva cancerului

Produsul apicol reduce riscul ca celulele sa devina cancerigene, dar este util si prin faptul ca impiedica celulele canceroase sa se multiplice sau sa comunice. Studiile efectuate au sugerat ca propolisul poate fi util ca terapie complementara in tratamentul antitumoral.

Tinctura de propolis si extractul de propolis – sfaturi pentru consum

Tinctura de propolis este obtinuta folosind alcool pur pentru a extrage rasina, care apoi este concentrata intr-o solutie de rasina lichida pura, avand o aroma mai puternica decat extractul de propolis. Acesta din urma, desi nu este la fel de potent, are insa avantajul de a putea fi folosit si de catre persoanele carora le este contraindicat alcoolul, cum ar fi copiii, iar aroma este mai usor de camuflat.

Se pot adauga 10 picaturi de extract sau tinctura de propolis in cafea, apa sau intr-o lingura de miere. Tinctura se poate folosi in orice produs alimentar, ca tratament oral.

Propolis – posibile contraindicatii

In principiu, substanta poate fi ingerata in cantitati mici si cand consumati miere. In doze moderate, propolisul pare a fi sigur pentru utilizare, atat intern, cat si topic. Rareori sunt raportate reactii alergice si nu s-au inregistrat cazuri de toxicitate sau efecte secundare la modelele animale sau umane testate. Totusi, intrucat contine o varietate de componente, in functie de provenienta, este indicat sa cititi cu atentie specificatiile producatorului si, ca in cazul oricarui supliment alimentar, sa discutati cu un medic inainte sa folositi un astfel de produs.

Apicultorii sunt printre cei cu cel mai mare risc de a deveni alergici la propolis deoarece sunt expusi sistematic la aceasta substanta. Reactia alergica tipica se manifesta prin aparitia eczemei. Ocazional, reactiile alergice pot aparea si in urma utilizarii indelungate a produselor care contin aceasta substanta apicola.

Precautii speciale in ce priveste utilizarea:

  • sarcina si alaptare – se recomanda evitarea substantei pe parcursul sarcinii, deoarece nu exista suficiente informatii in aceasta privinta. S-ar putea totusi ca utilizarea in timpul alaptarii sa fie sigura. Dozele de maximum 300 mg, administrate zilnic, timp de pana la 10 luni, nu au prezentat reactii neplacute. In cazul in care alaptati, nu depasiti aceasta doza.
  • astm – unii experti cred ca anumiti compusi din produsul apicol agraveaza simptomele astmului, deci este bine sa evitati utilizarea in astfel de situatii.
  • hemoragii – o anumita substanta din propolis poate incetini coagularea sangvina, motiv pentru care poate creste riscul hemoragiilor in cazul persoanelor cu tulburari de coagulare a sangelui.
  • alergii la produse apicole – in general, daca sunteti alergic la miere sau albine, ar trebui sa evitati si produsele pe baza de propolis.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#research

https://www.verywellhealth.com/propolis-what-should-i-know-about-it-88313#health-benefits

https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-903368