Priapismul este o afectiune caracterizata prin erectii prelungite. Erectia, care poate fi totala sau partiala, se mentine timp de cateva ore dupa activitatea sexuala sau nu este cauzata de stimularea sexuala. Principalele tipuri de priapism sunt ischemic si nonischemic. Priapismul ischemic reprezinta o urgenta medicala.
Cu toate ca nu este o afectiune foarte intalnita in general, priapismul apare frecvent in randul anumitor grupuri de oameni, cum ar fi persoanele care sufera de anemie cu celule in secera. Tratamentul prompt pentru priapism este de obicei necesar pentru a fi prevenita deteriorarea tesuturilor care ar putea duce la incapacitatea de a obtine sau de a mentine o erectie (disfunctie erectila).
Priapismul afecteaza cel mai frecvent barbatii in varsta de cel putin 30 de ani, dar poate debuta inca din copilarie in cazul persoanelor cu anemie cu celule in secera (cunoscuta si sub denumirile de drepanocitoza, anemie falciforma sau siclemie).
-
Cat de frecvent este priapismul?
Priapismul este relativ rar in general. Cu toate acestea, persoanele care sufera de anumite afectiuni au un risc mai mare de a dezvolta priapism. De exemplu, apare la 30% pana la 45% dintre persoanele care se confrunta cu siclemie.
Ce este priapismul?
Priapismul este o afectiune care se manifesta prin erectii prelungite si potential dureroase. Priapismul face ca sangele care iriga penisul sa ramana blocat in corpii cavernosi ai acestuia.
De multe ori, erectia se mentine cateva ore dupa activitatea sexuala sau nu este provocata de stimularea sexuala. Priapismul poate fi o afectiune grava, din cauza riscului de deteriorare permanenta a tesuturilor.
Tipuri de priapism
Exista cateva tipuri diferite de priapism:
Cunoscut si sub denumirea de priapism cu flux scazut, acest tip apare cand sangele ramane blocat in penis dupa o erectie. Cele mai multe cazuri de priapism sunt ischemice.
Acesta este un tip de priapism ischemic numit si priapism recurent sau intermitent. Este mai putin frecvent si intalnit de obicei la barbatii cu anemie falciforma.
Cunoscut si sub denumirea de priapism cu flux mare, apare cand exista o tulburare a fluxului sanguin in vasele de sange ale penisului.
Cauze
Exista mai multe cauze ale priapismului, cum ar fi:
Unele medicamente pot afecta nervii din organism, inclusiv pe cei de la nivelul penisului. In mod obisnuit, acesti nervi largesc arterele care alimenteaza penisul cu sange, provocand erectia.
Utilizarea unor droguri recreative este asociata cu priapism. Printre acestea se numara metanfetamina, marijuana, cocaina si ecstasy.
O leziune la nivelul penisului sau perineului poate cauza deteriorarea arterei penisului, putand impiedica circulatia sau scurgerea sangelui. Aceasta este o cauza frecventa a priapismului nonischemic.
-
Anemie cu celule in secera
Globulele rosii cu forma anormala, specifice anemiei cu celule in secera, pot provoca blocarea arterei penisului si, prin urmare, priapism. Potrivit Clinicii Cleveland, „aproximativ 42% dintre adultii cu anemie falciforma vor dezvolta in cele din urma priapism”.
In cazuri rare, priapismul poate fi cauzat de anumite tipuri de formatiuni canceroase, mai ales daca acestea blocheaza artera peniana.
Rareori, unele afectiuni ale sangelui pot provoca priapism. Talasemia, leucemia cronica si mielomul multiplu, in special, au fost asociate cu priapismul.
Cauzele variaza, iar priapismul poate afecta orice barbat, indiferent de varsta. Cu toate acestea, este mai frecvent in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani si la adultii tineri cu varste intre 20 si 50 de ani.
Simptome
Simptomele priapismului variaza in functie de tipul afectiunii.
Dupa cum mentionam, priapismul ischemic, numit si priapism cu flux scazut, apare din cauza faptului ca sangele ramane blocat in penis. Sangele ramane captiv deoarece nu poate curge inapoi prin venele penisului sau exista o problema de contractie a muschilor netezi din tesutul erectil al penisului. Priapismul ischemic este cel mai frecvent tip de priapism si necesita ingrijire medicala imediata, pentru a preveni complicatiile cauzate de lipsa oxigenului suficient in tesutul penian.
Semnele si simptomele priapismului ischemic sunt:
-
erectie care dureaza mai mult de patru ore sau care nu este provocata de stimularea sexuala;
-
axul penisului este rigid, insa varful penisului (glandul) este moale;
-
agravarea progresiva a durerii la nivelul penisului.
Priapismul recurent sau intermitent este o forma de priapism ischemic mai putin frecventa. Priapismul intermitent se manifesta prin episoade repetitive de erectii prelungite. Apare mai des la barbatii care au o tulburare mostenita genetic, caracterizata prin prezenta in sange a celulelor rosii cu forma anormala (drepanocitoza). Celulele falciforme pot bloca vasele de sange din penis. In unele cazuri, afectiunea debuteaza cu erectii nedorite si dureroase, de scurta durata, si ar putea evolua in timp la erectii mai frecvente si mai prelungite. Priapismul intermitent poate incepe in copilarie.
Priapismul nonischemic, cunoscut si sub denumirea de priapism cu flux ridicat, apare cand fluxul de sange prin arterele penisului nu functioneaza corect. Cu toate acestea, tesuturile penisului continua sa primeasca putin flux de sange si oxigen. Priapismul nonischemic este cauzat de multe ori de traumatisme la nivelul penisului.
Semnele si simptomele priapismului nonischemic sunt:
-
erectie care dureaza mai mult de 4 ore sau care nu este provocat de stimularea sexuala;
-
axul penian este erect, insa nu complet rigid;
-
de obicei, nu este dureros.
Metode de tratament
In primul rand, persoanele care banuiesc ca au priapism nu trebuie sa incerce sa se trateze singure, ci sa solicite ingrijiri de urgenta cat mai curand posibil.
Medicul poate prescrie initial decongestionante. Acestea pot ajuta la reducerea erectiei, prin reducerea fluxului de sange catre penis. Decongestionantele au eficienta mai mare daca sunt administrate dupa 4 pana la 6 ore de la prima dezvoltare a priapismului.
Alte optiuni de tratament sunt:
-
Eliminarea excesului de sange din penis (drenaj penian)
Aceasta procedura implica extragerea sangelui blocat in penis, pentru a reduce presiunea si umflarea. Poate fi nevoie ca acest proces sa fie repetat de cateva ori, pana cand erectia dispare.
-
Injectarea de medicamente in corpul cavernos (injectie intracavernoasa)
Specialistul poate injecta in penis anumite medicamente care ingusteaza arterele. Acest lucru reduce fluxul de sange catre penis. Injectia intracavernoasa este administrata de obicei persoanelor cu priapism cu flux scazut.
Aplicarea unei pungi de gheata poate reduce umflatura.
Un urolog poate crea un canal (sunt) in interiorul penisului, pentru a devia fluxul de sange si pentru a permite circulatiei sa revina la normal. Suntul chirurgical se efectueaza pentru tratarea priapismului cu flux scazut.
Persoanele afectate de priapism nu trebuie sa incerce unele dintre aceste optiuni de tratament acasa. Este esential ca persoanele care au simptome de priapism sa se adreseze unui furnizor de servicii medicale cat mai repede posibil.
Posibile complicatii
Este important ca persoanele care au avut o erectie ce a durat 4 ore sau chiar mai mult sa solicite ingrijiri medicale de urgenta. Sangele care ramane blocat in penis este lipsit de oxigen, ceea ce inseamna ca tesutul penisului este lipsit de oxigen si poate fi deteriorat sau chiar distrus.
Fara tratament prompt, pot aparea leziuni permanente ale nervilor si disfunctie erectila.
Leziunile tisulare pot aparea dupa 4-6 ore de la debut, asa ca este important ca pacientii sa primeasca ajutor de urgenta. Orice deteriorare a tesutului sensibil penian este permanenta si nu poate fi remediata.
Prevenire
Pentru a preveni priapismul este important:
-
sa tratati afectiunea de fond care poate provoca priapism;
-
sa luati medicamente numai asa cum v-a prescris medicul;
-
sa purtati o cochilie pentru a va proteja zona intima daca faceti sport sau participati la alte activitati care presupun contactul fizic.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/priapism/symptoms-causes/syc-20352005
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10042-priapism
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318737
https://www.healthline.com/health/priapism