Premenopauza este perioada de tranzitie spre menopauza si se manifesta cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei finale. In timpul acestei perioade, nivelul de estrogeni incepe sa scada. Astfel, veti incepe sa experimentati simptome specifice instalarii menopauzei, cum ar fi transpiratii pe timpul noptii sau menstruatie neregulata. De asemenea, perioada de premenopauza poate dura cativa ani.
De obicei, premenopauza apare la femeile aflate in jurul varstei de 45 de ani. Cu toate acestea, nu este o regula general valabila, pentru ca se poate instala si la femeile mai tinere. In cazul in care experimentati simptome de premenopauza inainte de varsta de 40 de ani, este recomandat sa discutati imediat cu un medic. Pentru a intelege mai bine cum se manifesta premenopauza si care sunt cauzele si simptomele acesteia, atunci acest articol va fi folositor. In plus, in urmatoarele paragrafe veti afla care sunt remediile si tratamentul potrivite pentru a trata simptomele instalate in premenopauza.
Pentru femeile care sunt in perioada de menopauza, farmacistii Catena recomanda Climenum. Acesta este un produs util in lupta cu bufeurile si cu starile de neliniste, avand un efect benefic si la nivelul sistemului osos si a sistemului nervos. Ajuta si la scaderea nivelului de colesterol din sange, are actiune antispastica la nivelul tractului gastrointestinal si contribuie la reducerea starii de oboseala.
Premenopauza este cunoscuta si sub denumirea de perimenopauza. Aceasta este o perioada ce apare inainte de menopauza si anunta faptul ca in curand menstruatia se va opri complet. Menopauza este marcata de schimbari ce apar in ciclul menstrual si este acompaniata si de schimbari la nivel emotional si fizic.
Perioada in care premenopauza este activa poate varia de la 2 la 10 ani, aceasta putand declansa diverse simptome, cum ar fi:
-
corpul elimina ovule mai putine si mai rar;
-
nivelul de estrogeni si alti hormoni feminini este mai redus;
-
femeia este mai putin fertila;
-
ciclurile menstruale sunt mai scurte si neregulate.
Pentru a va ajuta sa reduceti eficient efectele imediate ale menopauzei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Estroplus. Acesta este un supliment alimentar cu tripla asociere antioxidanta, care reprezinta o terapie alternativa naturala pentru terapia clasica pe baza de hormoni de sinteza. Este util in caz de bufeuri sau palpitatii, de ciclu neregulat si de afectari ale somnului, in caz de uscaciune vaginala sau de transpiratii nocturne.
Premenopauza – cauze, factori de risc
Cauzele care pot provoca premenopauza sunt multiple. Principala cauza care produce aceasta conditie o reprezinta fluctuatiile in nivelul de estrogen si progesteron. Cand nivelul acestor hormoni incepe sa scada, de obicei dupa varsta de 40 de ani, atunci incepe sa se instaleze premenopauza.
Factorii de risc care pot provoca premenopauza sunt urmatorii:
-
fumatul – femeile care fumeaza sunt predispuse sa ajunga la menopauza cu 1-2 ani mai devreme in comparatie cu cele care nu fumeaza. Automat, perioada de premenopauza apare mai devreme pentru fumatoare.
-
tratament oncologic – femeile care urmeaza tratament oncologic prin radioterapie sau chimioterapie in zona pelvina vor trece prin aceasta perioada mai devreme fata de cele care nu urmeaza un astfel de tratament;
-
istoric familial – femeile care au au un instoric familial de premenopauza instalata precoce sunt predispuse sa treaca prin aceeasi situatie;
-
histerectomie – in urma acestei interventii chirurgicale, uterul este eliminat, dar nu si ovarele. Astfel, nu veti intra imediat la menopauza, dar sunteti predispusa sa treceti prin premenopauza mai devreme.
Pentru a sprijini organismul sa faca fata cu bine modificarilor care apar in perioada de menopauza, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Femovita Forte Day & Night. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza ameliorarea tulburarilor neuropsihice si neurovegetative ce pot sa apara in aceasta perioada, fiind util si in caz de dificultati de concentrare, iritabilitate, bufeuri sau stare de oboseala.
Simptomele care apar in perioada de premenopauza sunt deseori confundate cu cele similare cu inaintarea in varsta. Cele mai frecvente simptome care pot aparea sunt urmatoarele:
-
menstrele sunt neregulate – in perioada de premenopauza, durata dintre menstruatii este variabila. Unele menstruatii pot fi foarte abundente, in timp ce altele dispar timp de cateva luni. Daca menstruatia intarzie mai mult de 60 de zile fata de cea anterioara, acesta este un semn ca se instaleaza premenopauza.
-
transpiratii si bufeuri nocturne – frecventa lor este din ce in ce mai accentuata inainte de menopauza, in timp ce intensitatea lor este variabila. Zonele in care se instaleaza aceasta manifestare este in cea a pieptului, gatului, scalpului si fetei. Modul in care se manifesta este variabil. Astfel, unele femei pot avea transpiratii excesive, in timp ce altele resimt o caldura usoara ce poate dura cateva minute.
-
uscaciune vaginala – acest simptom este cauzat de scaderea nivelului de estrogen. Pe langa uscaciune vaginala, in perioada de premenopauza pot aparea iritatii si prurit, care conduc la scaderea libidoului.
-
modificari ale dispozitiei – femeile care trec prin premenopauza pot avea schimbari bruste de dispozitie. Acestea pot fi cauzate de tulburarile de somn cauzate de bufeuri si transpiratii, dar si de scaderea nivelului de estrogeni, care provoaca o usoara stare depresiva.
-
scadere a nivelului de fertilitate – din cauza menstrelor neregulate specifice acestei perioade, ovulatia este si ea neregulata. Astfel, capacitatea de a concepe un copil va scadea. Cu toate acestea, atunci cand apar menstrele, inca exista posibilitatea conceptiei.
-
modificari ale valorilor de colesterol – in timpul premenopauzei, nivelul colesterolului LDL poate creste. Astfel, femeile care se afla la premenopauza au un risc mai ridicat de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
-
pierdere a masei osoase – nivelul de estrogen care incepe sa scada este responsabil si de pierderea masei osoase. Din acest motiv, femeile care traverseaza aceasta perioada, dar si in timpul menopauzei, trebuie sa efectueze periodic teste de osteoporoza, pentru a preveni aparitia fracturilor din cauza fragilizarii oaselor.
-
tulburari ale somnului – din cauza bufeurilor si transpiratiilor nocturne, puteti intampina dificultati in a va odihni corespunzator. De asemenea, oscilatiile hormonale cu care va confruntati in aceasta perioada pot produce tulburari de somn.
-
schimbari in functia sexuala – din cauza scaderii nivelului de estrogeni, libidoul are de suferit. De asemenea, uscaciunea vaginala este mai accentuata. Asadar, pot aparea modificari ale functiei sexuale, care pot afecta si mai mult echilibrul emotional.
Pentru a calma simptomele specifice menopauzei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Mastrelle Meno I. Acesta este un supliment alimentar pe baza de extracte naturale, recomandat in situatia in care va confruntati cu tulburari de somn, bufeuri sau transpiratie nocturna. De asemenea, ajuta la reducerea anxietatii, a stresului si a starilor emotionale negative.
Diagnosticul de premenopauza
Pentru a diagnostica premenopauza, medicul nu poate folosi un test concret, dar poate evalua existenta anumitor simptome specifice. In primul rand, medicul ginecolog va lua in considerare varsta pacientei, dar si istoricul menstruatiilor acesteia. Pentru a diagnostica corect premenopauza, medicul analizeaza simptomele evidente, dar si schimbarile prin care trece corpul acesteia.
Medicul poate recomanda si teste de sange. Desi acestea nu indica in mod concret ca se apropie menopauza, analizele de sange pot evidentia modul in care functioneaza tiroida. In anumite situatii, functionarea necorespunzatoare a tiroidei poate conduce la lipsa menstruatiei. In acest caz, diagnosticul de premenopauza poate fi incorect, asa ca medicul va incerca mai intai sa reechilibreze functia glandei tiroidei si apoi sa evalueze daca simptomele de premenopauza persista.
Premenopauza precoce – remedii, tratament
In cazul in care s-a instalat premenopauza, medicul este cel care recomanda tratamentul potrivit. Pentru a diminua efectele produse de aceasta conditie, medicul poate recomanda:
-
terapie pentru stabilizarea nivelului de estrogen;
-
antidepresive pentru situatiile in care schimbarile de dispozitie sunt frecvente;
-
anticonceptioale pentru ameliorarea simptomelor generale.
De asemenea, medicul poate face recomandari si in privinta schimbarii stilului de viata, care vor potenta beneficiile tratamentului terapeutic recomandat. Asadar, pentru a face fata mai usor schimbarilor ce apar in timpul acestei perioade de tranzitie, puteti incepe sa faceti exercitii usoare sau sa mergeti mai mult pe jos. De asemenea, renuntarea la fumat va poate ajuta sa experimentati mai putine simptome, dar si sa va odihniti mai mult si sa incercati sa mentineti o greutate normala.
Pentru a diminua manifestarile din perioada anterioara menopauzei, puteti limita consumul de alcool si cafeina. Un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata alcatuita din fructe, legume, proteine slabe sau cereale integrale, va va ajuta sa mentineti un nivel optim de energie. Chiar daca simptomele pot fi suparatoare, constientizarea faptului ca aceasta este o perioada de tranzitie, va va ajuta sa le acceptati mai usor si sa aveti o viata normala.
In concluzie, premenopauza este o conditie care poate aparea in viata oricarei femei. Acceptarea simptomelor, adoptarea unui stil de viata sanatos si administrarea tratamentului recomandat de medic va pot ajuta sa traversati mai usor aceasta perioada. De asemenea, atunci cand apar primele simptome, este important sa va programati la medic si sa urmati tratamentul si recomandarile acestuia.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/
https://www.webmd.com/menopause/guide/guide-perimenopause
https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21608-perimenopause
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/perimenopause#:~:text=Perimenopause%20is%20the%20time%20around,%2C%20antidepressants%2C%20and%20lifestyle%20changes.