
Postura incorecta si activitatile fizice care presupun ridicarea de greutati sunt principalele cauze care duc la aparitia durerilor de spate pe fondul presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale. La acestea poate contribui si pozitia adoptata in timpul somnului care le randul sau creeaza presiune asupra coloanei. Astfel, prin pozitii corecte de somn ne referim la pozitiile de dormit care menajeaza coloana si amelioreaza sau previn durerile de spate.
In cele ce urmeaza va vom prezenta aceste pozitii corecte de somn impreuna cu cateva sfaturi care sa va ajute sa evitati durerile de spate.
Importanta unei pozitii corecte de somn
Pe parcursul zilei, coloana vertebrala este supusa permanent unei presiuni mai slabe sau mai puternice, in functie de activitatile prestate si de postura. Aceasta sustine greutatea corpului iar in conditii de suprasolicitare isi poate modifica in timp forma anatomica. Aceasta situatie are repercusiuni asupra nervilor, muschilor si articulatiilor, ceea ce explica aparitia durerilor de spate. In lipsa unor pozitii corecte de somn, presiunea exercitata asupra coloanei continua si pe timpul noptii cand in mod normal aceasta ar trebui sa se afle in repaus.
Cand este luata in considerare sanatatea coloanei vertebrale, prin pozitii corecte de somn se intelege ca vorbim de pozitii care sa solicite cat mai putin coloana si sa nu o mentina tensionata. Exista mai multe pozitii corecte de somn insa din pacate niciuna dintre ele nu este perfecta intrucat fiecare vine cu propriile avantaje si dezavantaje pe care le veti afla in cele ce urmeaza.
Principalele pozitii corecte de somn
Adoptarea unei pozitii corecte de somn este importanta atat pentru sanatatea coloanei vertebrale, cat si pentru controlul altor probleme cum a fi apneea in somn sau refluxul gastroesofagian, care este favorizat de pozitia orizontala. Iata care sunt aceste pozitii corecte de somn si ce le recomanda!
Dormitul pe spate
Este considerata una dintre cele mai bune pozitii corecte de somn intrucat este benefica atat din punct de vedere fizic, cat si estetic. Mai exact, dormitul pe spate menajeaza coloana vertebrala si totodata previne aparitia ridurilor, iar in cazul femeilor mentine fermitatea sanilor. De asemenea, daca aveti reflux esofagian va recomandam adoptarea acestei pozitii corecte de somn intrucat previne refularea continutului acid din stomac in esofag.
In aceasta pozitie, corpul este perfect aliniat iar greutatea sa este distribuita uniform si nu pune presiune asupra coloanei si articulatiilor. Este recomandata in special persoanelor care sufera de scolioza sau cifoza.
Pentru persoanele care se confrunta cu dureri de spate, dormitul in aceasta pozitie poate fi inconfortabil, insa acest neajuns poate fi inlaturat cu ajutorul unui suport de sustinere. Cel mai simplu este sa asezati o perna sub spate in zona dureroasa si astfel veti elimina disconfortul.
Un alt inconvenient al acestei pozitii corecte de somn consta in faptul ca este inconfortabila pentru persoanele care sforaie sau sufera de apnee in somn, care astfel se pot trezi de mai multe ori pe timpul noptii din cauza problemelor de respiratie.
Dormitul pe o parte
Dormitul pe o parte se numara de asemenea printre cele mai recomandate pozitii corecte de somn, mai ales in cazul femeilor insarcinate si al persoanelor care sufera de apnee in somn. Ideal este sa dormiti pe partea stanga cu mana dreapta sub perna, picioarele usor flexate si o perna sau o patura intre genunchi. Adoptarea acestei pozitii corecte de somn amelioreaza si previne durerile din zona lombara si cervicala iar in acelasi timp favorizeaza digestia si previne refluxul gastroesofagian.
Desi considerate pozitii corecte de somn dormitul pe partea stanga sau pe partea dreapta prezinta si anumite dezavantaje. De exemplu, pot duce la tensionarea muschilor bratului de sprijin, iar folosirea uni perne prea moi poate cauza dureri de umar sau de gat. Presiunea asupra rinichilor poate genera nevoia de a urina pe timpul noptii iar presiunea asupra tenului care se freaca de perna favorizeaza aparitia ridurilor.
De asemenea, persoanelor cu hipertensiune arteriala sau alte probleme cardiace le este recomandat sa nu doarma pe partea stanga pentru ca aceasta pozitie poate exercita o usoara presiune asupra inimii.
Pozitia fetala
Lista cu pozitii corecte de somn continua cu pozitia fetala care este oarecum asemanatoare cu dormitul pe o parte doar ca in acest caz genunchii sunt adusi catre piept iar spatele este usor incovoiat. In contextul discutiei noastre dormitul in pozitie fetala contribuie la ameliorarea durerilor lombare insa totodata poate constitui si un factor de risc. Astfel, daca genunchii sunt adusi prea mult catre piept se creeaza o tensiune la nivelul coloanei vertebrale care poate cauza dureri de spate mai ales in cazul celor care dorm frecvent in aceasta pozitie. Asadar, pentru adoptarea unei pozitii corecte de somn trebuie ca genunchii sa nu fie foarte mult flexati iar spatele sa nu fie foarte arcuit. Pozitia este comoda pentru femeile insarcinate si persoanele care sufera de dureri lombare insa nu se recomanda in caz de dureri articulare sau rigiditate musculara pentru ca poate accentua simptomele neplacute.
Ce trebuie sa mai stiti despre pozitiile corecte de somn
Pe timpul noptii pozitia de somn se modifica de mai multe ori, astfel ca in general nu se doarme intr-o singura pozitie. Putem vorbi insa de o pozitie predominanta care este cea in care va simtiti cel mai confortabil si de pozitii secundare abordate de cele mai multe ori inconstient in timpul somnului. Este important sa va obisnuiti sa dormiti in cele trei pozitii corecte de somn pe care vi le-am descris mai sus, astfel incat atat pozitia predominanta cat si pozitiile secundare sa va menajeze cat mai mult coloana vertebrala. Chiar este recomandat sa alternati aceste pozitii corecte de somn pe timpul noptii pentru a profita de beneficiile specifice fiecareia si a reduce efectele nedorite.
Pe alta parte, daca aveti probleme cu spatele nu este recomandat sa dormiti cu fata in jos, cu toate ca si aceasta pozitie pare pentru multi una foarte comoda si relaxanta. Aceasta pozitie determina o arcuire in fata a coloanei si totodata creeaza o presiune usoara asupra muschilor si articulatiilor. De asemenea, daca dormiti cu fata in jos trebuie sa tineti gatul rasucit intr-o parte iar o astfel de pozitie nu este deloc benefica pentru zona cervicala.
In concluzie, dormitul pe spate, pe o parte sau in pozitie fetala relaxata sunt pozitii corecte de somn care, pe langa prevenirea si ameliorarea durerilor de spate si gat, reduc riscul de reflux gastroesofagian si imbunatatesc circulatia sanguina, prevenind astfel amorteala sau crampele musculare ce pot aparea dimineata dupa trezire. In acelasi timp, va ajuta sa aveti un somn odihnitor si sa va refaceti resursele de energie pentru ziua urmatoare.
Daca totusi durerile de spate persista, este bine sa consultati un medic intrucat poate fi vorba de o probleme care necesita mai muta atentie.