Pneumonia interstitiala, cunoscuta si sub denumirea de boala pulmonara interstitiala, descrie un grup mare de afectiuni, dintre care cele mai multe provoaca cicatrizarea progresiva a tesutului pulmonar. Cicatricile asociate cu pneumonia interstitiala afecteaza in cele din urma capacitatea de a respira si de a beneficia de un aport suficient de oxigen in fluxul sanguin.
Pneumonia interstitiala poate fi cauzata de expunerea pe termen lung la materiale si substante periculoase, cum ar fi azbestul. De asemenea, pneumonia interstitiala poate avea la baza si unele tipuri de tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida. In unele cazuri, insa, cauzele raman necunoscute.
In cazul in care cicatricile pulmonare isi fac aparitia, acestea sunt de obicei ireversibile. Medicamentele pot incetini avansarea bolii pulmonare interstitiale si deteriorarea starii de sanatate a pacientului, insa multi oameni nu reusesc niciodata sa-si recapete complet functia pulmonara. Transplantul pulmonar este o optiune de luat in calcul pentru unele persoane care au pneumonie interstitiala.
Pneumonia interstitiala este un grup de afectiuni care provoaca formarea de cicatrici la nivelul plamanilor. Cicatrizarea cauzeaza de cele mai multe ori probleme de respiratie, care pot fi usoare sau severe.
Boala pulmonara interstitiala inseamna, de fapt, un grup de peste 200 de afectiuni diferite care provoaca inflamatie si cicatrici in jurul sacilor de aer sub forma de balon din plamani, numiti saci alveolari. Acesti saci reprezinta locul unde se produce schimbul de oxigen si de dioxid de carbon, care se face intre plamani si fluxul sanguin. Din cauza faptului ca sunt cicatrizati, acesti saci nu se extind bine si, drept urmare, in sange ajunge mai putin oxigen.
De asemenea, pot fi afectate si alte parti ale plamanilor, cum ar fi caile respiratorii, mucoasa plamanilor si vasele de sange.
Pentru a proteja sanatatea tractului respirator, Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, un supliment alimentar fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, care sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator.
Tipuri de pneumonie interstitiala
Exista peste 200 de tipuri diferite de boli pulmonare interstitiale. Printre acestea se numara:
Azbestoza
Azbestoza este o afectiune caracterizata de inflamatie si cicatrizare la nivelul plamanilor cauzate de inspirarea fibrelor de azbest.
Bronsiolita obliteranta
Bronsiolita obliteranta este o afectiune care provoaca blocaje in cele mai mici cai respiratorii ale plamanilor, numite bronhiole.
Pneumoconioza minerului
Aceasta este o afectiune pulmonara cauzata de expunerea la praful de carbune (numita si boala plamanilor negri).
Silicoza cronica
Silicoza cronica este o boala pulmonara cauzata de inhalarea siliciului.
Fibroza pulmonara
Fibroza pulmonara este o boala pulmonara care afecteaza unele persoane care se confrunta cu afectiuni ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia sau sindromul Sjögren.
Pneumonita interstitiala descuamativa
Pneumonita interstitiala descuamativa este o afectiune care provoaca inflamatie pulmonara si este mai frecventa la persoanele care fumeaza.
Pneumonita de hipersensibilitate
Pneumonita de hipersensibilitate este o inflamatie a alveolelor cauzata de inhalarea alergenilor sau a altor iritanti.
Fibroza pulmonara idiopatica
O boala de cauza necunoscuta in care tesutul cicatricial se dezvolta in tesutul pulmonar.
Sarcoidoza
Sarcoidoza pulmonara este o boala care determina formarea de mici aglomerari de celule inflamatorii in organe precum plamanii si ganglionii limfatici.
Cauze
Oricine poate dezvolta pneumonie interstitiala. Cu toate acestea, afectiunea este mai frecventa in randul persoanelor care au anumite probleme medicale, care consuma medicamente si droguri specifice sau care traiesc in anumite medii. Printre factorii care pot creste riscul de pneumonie interstitiala se numara:
Tulburarile autoimune
Unele afectiuni autoimune determina organismul sa atace si sa afecteze plamanii si alte organe. Bolile autoimune care pot afecta plamanii sunt:
-
sclerodermia
-
artrita reumatoida
-
lupusul
-
dermatomiozita
-
polimiozita
-
sindromul Sjögren
-
vasculita
-
boala mixta de tesut conjunctiv
Factori de mediu
Unele medii de lucru pot expune, de asemenea, o persoana la pneumonie interstitiala. Expunerea la diferite toxine sau poluanti poate deteriora plamanii in timp. Printre aceste substante se numara:
-
praful, cum ar fi praful de la cereale
-
praful de siliciu
-
azbestul
-
sudarea fierului
-
mucegaiul
-
unele proteine animale, cum ar fi cele din excrementele de pasari
-
mineralele argiloase, cum ar fi, talcul
-
tratamentele cu radiatii
-
carbunele
Medicamente si alte substante
Unele medicamente si droguri pot afecta, de asemenea, plamanii. Aceste substante sunt:
-
medicamentele utilizate pentru a trata bataile neregulate ale inimii
-
anumite antibiotice
-
medicamentele antiinflamatoare
-
medicamentele folosite in chimioterapie
-
narcoticele, cum ar fi heroina si tratamentul medicamentos metadona
Semne si simptome
Pneumonia interstitiala este caracterizata de leziuni pulmonare, iritatie si lipsa de oxigen care pot provoca o varietate de semne si simptome, cum ar fi:
-
dificultati de respiratie, care apar mai ales atunci cand faceti exercitii fizice sau urcati pe scari
-
sunete neobisnuite in timpul respiratiei
-
oboseala
-
durere sau disconfort in piept
-
modificari la nivelul degetelor de la maini sau de la picioare
-
tuse seaca
Semnele si simptomele pot varia ca severitate si pot fi similare cu cele asociate cu alte afectiuni respiratorii sau probleme de sanatate.
Luati legatura cu un medic daca observati dificultati de respiratie sau alte simptome neobisnuite. Daca simptomele sunt cauzate de o boala pulmonara interstitiala, sunt disponibile tratamente care amelioreaza inflamatia si cicatricile.
Cum se pune diagnosticul de pneumonie interstitiala
Daca medicii cred ca o persoana sufera de pneumonie interstitiala, un simplu test imagistic, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizata (CT), poate ajuta la evaluarea amplorii leziunilor. De asemenea, specialistul poate efectua si alte teste pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.
Test de efort
Testul de efort poate determina daca simptomele respiratorii sunt cauzate de unele probleme cu inima sau cu plamanii.
Testul de efort presupune masurarea activitatii cardiace a pacientului in timp ce merge pe o banda de alergat sau pedaleaza pe o bicicleta. In timpul acestui test, se monitorizeaza atat activitatea electrica a inimii in timpul efortului, respiratia pacientului, cat si tensiunea arteriala a acestuia.
Testarea functiei pulmonare (spirometrie)
Spirometria este un test care ajuta la diagnosticarea si monitorizarea anumitor afectiuni ale plamanilor, prin masurarea volumului de aer expirator.
Bronhoscopie
Bronhoscopia este un alt test care ii ajuta pe medici sa verifice tesutul pulmonar. In timpul procedurii, pacientul este sedat usor, dupa care medicul ii plaseaza un tub in gat si in plamani. Specialistul recolteaza apoi un mic fragment de tesut pulmonar pentru a-l testa.
Lavaj bronhoalveolar
Lavajul bronhoalveolar este un test care poate oferi informatii suplimentare despre starea pacientului. Practic, acest test reprezinta o “spalatura” prin care sunt colectate celule pulmonare pentru testare.
In unele cazuri, totusi, poate fi necesara o biopsie chirurgicala.
Tratament pentru pneumonie interstitiala
Tratamentele nu pot inversa cicatrizarea pulmonara daca aceasta a aparut deja, insa pot ajuta la prevenirea cicatricilor ulterioare sau la incetinirea avansarii bolii.
Daca pneumonia interstitiala a fost cauzata de expunerea la un material toxic sau la un medicament, este important sa evitati acea substanta.
Medicul poate prescrie cateva tipuri diferite de tratamente pentru a gestiona pneumonia interstitiala:
-
Oxigenul suplimentar poate creste nivelul de oxigen, daca acesta este scazut.
-
Reabilitarea pulmonara este un program de educare medicala si exercitii fizice care ajuta pacientii cu boli respiratorii sa-si gestioneze problemele de respiratie, sa creasca rezistenta la efort si sa amelioreze lipsa de aer.
-
Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi prednisonul, pot reduce inflamatia plamanilor.
-
Medicamentele care suprima imunitatea pot ajuta la gestionarea bolilor autoimune care pot afecta plamanii.
-
Medicamentele antifibrotice pot preveni cicatrizarea suplimentara a plamanilor. Aceste medicamente sunt destinate pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice.
Transplantul pulmonar
Daca starea pacientului este grava si tratamentele nu dau rezultate, medicul poate recomanda transplantul pulmonar. De obicei, aceasta interventie chirurgicala nu este recomandata persoanelor peste 75 de ani sau celor care au anumite afectiuni grave de sanatate.
Complicatii
Pneumonia interstitiala poate duce la complicatii precum:
-
infectii pulmonare
-
pneumotorax (plamani colabati)
-
insuficienta respiratorie
-
insuficienta cardiaca
-
cancer pulmonar
-
formarea unor cheaguri de sange in venele profunde, o problema cunoscuta sub numele de tromboembolism venos
-
hipertensiune arteriala in plamani, cunoscuta sub numele de hipertensiune pulmonara
-
crestere intarziata (la copii)
Diagnosticarea precoce a bolii pulmonare interstitiale si administrarea tratamentului recomandat de medic pot ajuta la reducerea riscului de complicatii.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17809-interstitial-lung-disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-lung-disease/symptoms-causes/syc-20353108
https://www.healthline.com/health/interstitial-lung-disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320650