Pleoapa este un tesut cutanat complex, pe deplin functional, care este format din gene, glande lacrimale, glande sudoripare (glandele lui Zeis sau Moll) si glande sebacee. Aceste tesuturi pot dezvolta reactii inflamatorii, ducand la pleoape umflate.
Pleoapele umflate sunt un simptom, nu o afectiune. Problema pleoapelor umflate este determinata de anumite alergii, inflamatii, infectii sau rani. Pielea pleoapei are o grosime mai mica de 1 milimetru. Dar, din moment ce tesutul este lasat si elastic, pleoapa este capabila sa se umfle considerabil.
Farmacistii Catena recomanda SunewMED+ Masti de reintinerire pentru ochi si zonele nazogeniene. Aceste masti indeparteaza eficient pungile de sub ochi si cearcanele, oferind tenului un aspect proaspat.
O compresa rece sau un pliculet de ceai asezat peste ochi poate ajuta la ameliorarea umflaturii pleoapei, in timp ce clatirea cu solutie salina poate ajuta la indepartarea crustei si a scurgerilor. Daca umflatura nu se amelioreaza in cateva zile, medicul poate pune un diagnostic si poate recomanda tratament. Problema pleoapelor umflate sau inflamate este frecventa. In multe cazuri, umflatura dispare in decurs de o zi.
Puteti reduce umflarea cu ajutorul compreselor, dar modul in care tratati o pleoapa umflata depinde si de cauza umflarii. Cauzele pentru pleoape umflate pot varia de la retentia de lichide si pana la o infectie severa.
O pleoapa umflata este uneori simptomul unei afectiuni, cum ar fi:
-
alergii;
-
muscaturi sau intepaturi de insecte;
-
retentie de fluide;
-
conjunctivita;
-
un chalazion (salazion), care este o glanda sebacee obstructionata, fenomenul fiind denumit in mod obisnuit chist;
-
celulita periorbitala sau orbitala, adica o inflamatie care se extinde la pielea din jurul ochilor;
-
traumatisme sau rani, care sunt adesea insotite de aparitia petelor;
-
lipsa somnului.
Unele afectiuni medicale pot provoca, de asemenea, simptome de umflare a ochiului sau a pleoapei. Acestea includ boala Graves si, in cazuri rare, cancerul ocular.
Pentru a evita complicatiile, consultati un oftalmolog daca umflatura persista mai mult de 24 pana la 48 de ore.
Incercati AquaSlim de la Naturalis, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.
Ce cauzeaza pleoapele umflate?
Exista o serie de lucruri care pot conduce la pleoape umflate. Iata cele mai frecvente cauze explicate pe larg:
-
Infectii bacteriene sau virale. Aceste tipuri de infectii pot fi cauzate de produse cosmetice depozitate si/sau utilizate necorespunzator, de frecarea ochilor cand mainile sunt murdare sau de alte obiceiuri nesanatoase.
-
Conjunctivita: Aceasta afectiune cauzeaza umflarea globului ocular, mancarime si inrosire. Conjunctivita poate provoca, de asemenea, pleoape umflate. Aceasta afectiune are o varietate de cauze, de la infectie bacteriana la alergii. Conjunctivita poate fi contagioasa, asa ca trebuie sa discutati cu medicul.
-
Celulita orbitala: Aceasta este o afectiune rara care implica o infectie a tesuturilor din jurul ochilor. Daca celulita orbitala nu este tratata, se poate raspandi la sinusuri si chiar mai departe. Acest tip de infectie este mai frecvent la copii si necesita asistenta medicala urgenta.
-
Blefarita: Aceasta este cauzata de o infectie bacteriana sau afectiune cutanata. In ambele cazuri, foliculii genelor se inflameaza si provoaca durere, persoana afectata putand observa inclusiv scurgeri din ochi, durere, umflare, vedere incetosata si senzatie de arsura cand clipeste.
Cauze suplimentare:
-
Orjeletul: Numit si hordeolum, orjeletul este un fel de chist al pleoapelor, cauzat de o infectie bacteriana in glandele sudoripare sau producatoare de sebum, de la baza genelor. Ulciorul la ochi poate fi insotit de puroi, pleoape umflate si roseata. Orjeletul dispare de obicei de la sine in cateva saptamani, iar procesul de vindecare poate fi accelerat prin aplicarea unei comprese calde si umede pe ochiul afectat. Compresele se aplica in fiecare zi, timp de 15 minute.
-
Chalazionul (salazionul): Apare ca un nodul mic, ferm, rotund, pe pleoapa si este cauzat de blocarea canalelor oculare, in glandele lubrifiante ale ochiului. Pacientii care au blefarita cronica sunt oarecum predispusi la chalazion. La fel ca un orjelet, un chalazion va disparea adesea de la sine, desi in unele cazuri poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a-l indeparta.
-
Dermatita pleoapelor: Aceasta afectiune produce pleoape ridate, pleoape umflate, rosii, mancarimi si uneori un aspect solzos. Este cauzata de o reactie alergica.
-
Blefarocalazia: Aceasta este o tulburare oculara care afecteaza de obicei copiii. Afectiunea provoaca inflamatie si pleoape umflate.
-
Zona zoster: Aceasta afectiune este cauzata de virusul Herpes Zoster (varicela). Se manifesta ca o eruptie cutanata dureroasa, cu mancarime, uneori insotita de vezicule pline de lichid. Alte simptome includ febra, fotofobie (sensibilitate la lumina) si oboseala.
-
Alergiile oculare
-
Lentilele de contact sau anumite solutii: Lentilele murdare sau anumite tipuri de solutii de curatare pot contribui la umflarea ochilor. Murdaria de pe lentila poate irita ochiul si tesuturile de sub pleoapa. Solutiile de curatare pot provoca, de asemenea, iritatii. Discutati cu medicul daca aveti probleme cu oricare dintre aceste lucruri.
Daca va confruntati cu probleme de somn, farmacistii Catena recomanda SomnControl de la Naturalis, un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6.
-
Lipsa somnului;
-
Prea mult sodiu in dieta;
-
Consumul excesiv de alcool;
-
Plansul;
-
Prea multi indulcitori artificiali in dieta;
-
Factorii genetici: Multi oameni pur si simplu se nasc cu o predispozitie;
-
Tensiunea arteriala crescuta;
-
Dezechilibrele hormonale de tipul celor care insotesc sarcina;
-
Anumite medicamente pot provoca umflarea tesuturilor, pe tot corpul: Deseori, retentia de apa este de vina;
-
Deshidratarea;
-
Oricine are doar o singura pleoapa umflata brusc, inexplicabil, ar trebui sa solicite asistenta medicala de la un oftalmolog.
-
Daca va confruntati cu umflarea pleoapelor in mod regulat, aceasta ar putea fi din cauza unei reactii alergice la produsele de curatare a fetei, parfumuri, machiaj sau detergent de rufe. Daca nu aveti alergii cunoscute, ar putea exista o problema mai grava.
Remedii si tratamente pentru pleoape umflate
Tratamentul pentru pleoape umflate depinde de cauza. Daca aveti o infectie oculara, poate fi necesar sa utilizati pentru ochi niste picaturi cu antibiotice, unguent sau alte medicamente topice – adica un medicament care trebuie aplicat pe corp – pentru a ajuta la indepartarea infectiei si pentru a va ameliora simptomele. Daca tratamentul topic este ineficient, medicul va poate recomanda antibiotice sau steroizi cu administrare pe cale orala.
Pentru a reduce umflarea pleoapelor si pentru a va mentine ochii curati si sanatosi, incercati aceste remedii pentru pleoapele umflate:
Aplicati o compresa
Imbibati in apa calda o carpa curata si tine-o usor pe ochi. Faceti acest lucru de doua ori pe zi, timp de 15 minute, pentru a opri scurgerile si formarea crustelor si pentru a scapa de reziduurile care ar putea bloca glandele.
Spalati usor zona
Dupa ce ati folosit compresa, utilizati o discheta de bumbac pentru a curata usor pleoapele cu sampon pentru copii, diluat cu apa. Aveti grija ca dupa aceea sa va clatiti bine zona ochilor. De asemenea, puteti folosi o solutie salina pentru a clati zona daca aveti scurgeri sau cruste in jurul ochiului sau la nivelul genelor.
Lasati ochii in pace
Pe durata simptomelor, nu purtati machiaj pentru ochi sau lentile de contact. Dormiti mult si evitati lumina directa a soarelui, astfel incat ochii sa se poata odihni.
Utilizati picaturi pentru ochi
Pentru a mentine nivelul optim de hidratare si confort al ochilor, folositi lacrimi artificiale eliberate fara prescriptie medicala. Picaturile antihistaminice pot fi si ele de ajutor, deoarece reduc reactiile alergice, fiind utile daca pleoapa este umflata din cauza alergenilor.
Cand sa va adresati medicului
Umflarea pleoapelor dispare de obicei de la sine in decurs de aproximativ o zi. Daca problema pleoapelor umflate nu se amelioreaza in 24 pana la 48 de ore, adresati-va medicului de familie sau unui oftalmolog. Medicul se va interesa despre simptome, apoi va examina ochiul si pleoapa. Medicul va va pune intrebari despre eventualele modificari in rutina, care ar fi putut cauza umflarea pleoapei sau a pleoapelor. Acestea pot include contactul cu alergeni sau agenti iritanti, infectii sau alte tulburari.
Surse:
https://www.eyehealthweb.com/swollen-eyelid/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318219
https://www.healthline.com/health/swollen-eyelid-treatment#treatment
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/remedies-to-relieve-swollen-eyelid