Ardeiul Cayenne (Capsicum annuum var. cayenne) este cunoscut atat pentru utilizarile culinare cat si pentru numeroasele proprietati medicinale remarcabile. De-a lungul timpului, in medicina traditionala chineza si medicina ayurvedica s-a folosit ardei Cayenne, specie care contine multi compusi bioactivi cu potential medicinal. De altfel, in ultima vreme au aparut numeroase studii despre piper Cayenne, care si-au propus sa-i descopere potentialele beneficii asupra mentinerii si promovarii sanatatii. Ardeiul Cayenne face parte din familia Solanaceae, din care face parte, de exemplu, si cartoful. Originar din America Centrala si de Sud, este cultivat in intreaga lume.
Piper Cayenne – generalitati
In esenta, sub denumirea de „piper Cayenne” se intelege pulberea fina obtinuta prin procesul de macinare a ardeiului Cayenne. Ardeiul Cayenne este un tip de Capsicum annuum, cum este si ardeiul gras, jalapeño, pimientos. Fructele, din care se obtine piper Cayenne, au un gust foarte picant, datorita continutului ridicat in capsaicina. In continuare, ne vom referi la pulberea care se obtine din ardei Cayenne – in urma uscarii si macinarii – drept piper Cayenne, cum, de altfel, este cunoscuta la nivel global. Piperul Cayenne este foarte bogat in compusi fitochimici care ii confera numeroase beneficii asociate consumului, cum ar fi:
-
Capsaicina, compusul responsabil pentru senzatia de „arsura” indusa in urma consumului, care are efecte analgezice, antiinflamatoare si termogenice;
-
Vitamine (A, E, C, B6, K) si minerale (magneziu, fier, potasiu);
-
Antioxidanti naturali, cum ar fi carotenoizii (beta-caroten, luteina) si flavonoidele;
-
Uleiuri volatile.
Consumul acestui condiment se poate face atat ca atare, prin presararea sa in diferite mancaruri, cat si sub forma de ceai de piper Cayenne si suplimente alimentare. De asemenea, exista diferite tipuri de comprese cu piper Cayenne, care promoveaza circulatia locala in zona unde se aplica si amelioreaza simptomele de durere si rigiditate musculara sau articulara.
Piper Cayenne – beneficii pentru sanatate
Beneficiile consumului de piper Cayenne, indiferent de forma, se datoreaza compusilor pe care aceasta specie ii contine. In ultima vreme, interesele comunitatii stiintifice s-au indreptat major in directia domeniului numit „fitoterapie”, adica terapia prin consumul principiilor bioactive si fitochimice din plante cu potential medicinal. In continuare, vor fi prezentate cele mai studiate beneficii pentru sanatate ale consumului de piper Cayenne.
Sustine sanatatea cardiovasculara
Consumul de piper Cayenne pare sa aiba beneficii asupra sistemului cardiovasculare, datorate in special continutului ridicat in capsaicina:
-
Reducerea tensiunii arteriale: capsaicina stimuleaza vasodilatatia prin cresterea biosintezei de oxid nitric (compus despre care se cunoaste ca are efecte benefice in caz de hipertensiune arteriala);
-
Reduce nivelul de LDL-colesterol („colesterol rau”): studiile sugereaza ca si capsaicina are potentialul de a reduce oxidarea LDL-colesterolului, prevenind astfel ateroscleroza;
-
Prin reducerea procesului de agregare plachetara, consumul de piper Cayenne poate reduce riscul de formare patologica a cheagurilor de sange (in special la persoanele predispuse).
Stimuleaza metabolismul si pierderea in greutate
Se crede ca persoanele care consuma piper Cayenne au un metabolism mult mai accelerat si ar putea pierde mult mai rapid in greutate. Aceste efecte se manifesta prin:
-
Termogeneza: capsaicina stimuleaza arderea caloriilor prin cresterea temperaturii corporale si, de asemenea, mobilizarea grasimilor drept sursa principala de energie;
-
Controlul apetitului: administrarea regulata de piper Cayenne pare sa reduca intr-o oarecare masura pofta de mancare, fiind recomandata in regimurile de slabire si deficit caloric.
Bineinteles, suplimentarea cu piper Cayenne in acest context ar trebui sa fie parte integranta a unui regim alimentar cat mai echilibrat, complex si sanatos.
Amelioreaza inflamatia
Capsaicina pare sa reduca activarea anumitor cai proinflamatorii, inclusiv a factorului nuclear kappa B (NF-κB). Drept urmare, fie sub forma de plasturi, fie sub forma de suplimente, efectul este eficient in ameliorarea unor afectiuni inflamatorii cronice, cum ar fi:
-
Artrita reumatoida;
-
Bolile inflamatorii intestinale;
-
Durerile musculare;
-
Sindromul dureros miofascial.
Are efecte analgezice
Capsaicina este folosita in preparate topice pentru a ameliora durerea. Acest efect se manifesta prin epuizarea substantei P, un neurotransmitator implicat in perceptia durerii. Prin urmare, se recomanda suplimentare cu piperul Cayenne sau aplicare topica, sub forma de comprese, in:
-
Neuropatie diabetica;
-
Nevralgie postherpetica;
-
Diferite forme de artrita.
Imbunatateste functia respiratorie
Capsaicina din piper Cayenne actioneaza ca un decongestionant natural, ajutand la o mai buna eliminare a mucusului din caile respiratorii. Drept urmare, se utilizeaza in caz de raceli comune, sinuzita, bronsite si alte afectiuni ale tractului respirator superior.
Sustine sanatatea digestiva
Contrat mitului ca alimentele picante agraveaza afectiunile gastrice, capsaicina s-a observat ca are efecte protectoare asupra mucoasei gastrice prin:
-
Stimularea secretiei de mucus gastric;
-
Prevenirea dezvoltarii infectiei cu Helicobacter pylori;
-
Stimularea secretiei enzimelor digestive.
Spre exemplu, consumul de piper Cayenne poate ameliora si preveni indigestia, precum si alte semne de dispepsie, cum ar fi balonarea, flatulenta. S-a observat ca imbunatateste semnificativ si microbiomul intestinal. Studiile sucereaza ca persoanele care consuma regulat acest compus au un microbiom mai bogat in specii benefice (Bifidobacterium), si mai sarac in specii potential patogene, cum ar fi Oscillibacter si Phascolarctobacterium.
Are proprietati antimicrobiene si antioxidante
Capsaicina din piper Cayenne poate inhiba cresterea unor bacterii si fungi patogeni, de exemplu Escherichia coli si Candida albicans. Carotenoizii si flavonoidele din piper Cayenne joaca rol important in reducerea stresului oxidativ, protejand celulele de imbatranirea prematura. Asadar, reduce si riscul de aparitie a bolilor neurodegenerative asociate inaintarii in varsta.
Piper Cayenne – moduri de utilizare
Exista mai multe forme prin care se poate utiliza piperul Cayenne, cum ar fi:
In preparate alimentare
-
Sub forma de condiment in orice preparat culinar, caruia ii ofera un gust mai picant;
-
Supe, sosuri, smoothie-uri, bauturi detoxifiante.
Ceai de piper Cayenne
-
Se adauga un sfert de lingura din piperul Cayenne intr-o cana cu apa calda;
-
Optionale, se poate adauga si lamaie sau miere (insa doar cand apa s-a racit). Se recomanda a se consuma moderat, pentru a evita eventualele iritatii gastrointestinale;
-
De asemenea, se poate consuma si prin adaugarea in apa rece.
Suplimente alimentare
Suplimentele pe baza de piper Cayenne sunt disponibile sub forma de capsule si tincturi. Doza variaza intre 500-2000 de miligrame pe zi, in functie de recomandari.
Utilizare topica
Exista preparate topice care contin capsaicina extrasa din piperul Cayenne, cum ar fi unguente, creme, plasturi, utilizate pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare si a celor de natura neuropata.
Comprese cu piper Cayenne
Pentru utilizare externa, piperul Cayenne poate fi amestecat cu uleiuri vegetale (sau ar putea fi folosit ca atare) si aplicat pe comprese care, ulterior, se pun pe zonele dureroase sau inflamate. Acestea stimuleaza circulatia sanguina locala si reduc inflamatia.
Piper Cayenne – posibile contraindicatii
Utilizarea piperului Cayenne nu are indicatii absolute, dar ar trebui sa se aiba in vedere si faptul ca, in esenta, este un compus foarte picant. Drept urmare, utilizarea excesiva este de evitat, mai ales in contextul unor afectiuni precum:
-
Gastrita, boala de reflux gastroesofagian, ulcer gastric activ, deoarece poate duce la diaree, greata, arsuri gastrice;
-
Reactii alergice la capsaicina: eruptii cutanate, prurit, dificultati respiratorii;
-
Tratamentele active cu anticoagulante si medicamente antihipertensive;
-
Hipersensibilitate cutanata (poate provoca senzatii intense de arsura, inrosire, iritatie);
-
Desi nu exista dovezi clare despre potentialele efecte nocive in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, utilizarea piperului Cayenne (in special sub forma de suplimente) ar trebui sa aiba loc cu prudenta, la modul ideal sub supraveghere medicala.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9695709/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5895990/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5731531/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/267248
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-cayenne-pepper
https://health.clevelandclinic.org/cayenne-pepper-benefits
https://www.medicinenet.com/what_cayenne_pepper_does_to_your_body/article.htm