Daca sunteti parinte, cu siguranta ati observat la cei mici ca pielea lor este mult mai delicata si mai sensibila decat a adultilor. Acest lucru apare ca urmare a faptului ca pielea copiilor este mai subtire si mai putin dezvoltata decat a adultilor, ceea ce ii face mai susceptibili la probleme precum uscarea pielii, aparitia iritatiile si a eruptiilor cutanate.
In acest articol veti putea observa care sunt diferentele dintre pielea uscata la copii si pielea uscata la adulti. Simptomele specifice pielii uscate, precum si metodele de tratament si prevenire sunt descrise in continuarea acestui articol.
Caracteristici piele uscata
O piele uscata este caracterizata prin deshidratare. De obicei, pielea uscata este aspra, are un aspect neplacut si neuniform. Aceasta poate fi pruriginoasa, cu usoare fisuri sau crapaturi, si poate avea o sensibilitate crescuta la iritanti, motiv pentru care adesea pot aparea inflamatii cutanate. Pielea uscata poate aparea pe orice parte a corpului, dar este mai des intalnita pe fata, brate, picioare, maini si abdomen.
Pielea uscata poate fi un simptom al unei probleme de sanatate sau poate fi rezultatul unor factori externi, cum ar fi temperaturile scazute, vantul puternic, expunerea la soare, utilizarea excesiva a sapunului sau dusului cu apa ori foarte rece ori fierbinte, folosirea de produse cosmetice inadecvate sau folosirea unei ape dure.
Piele uscata – cauze si factori de risc
Asa cum povesteam anterior, cauzele pielii uscate pot fi variate. In general, pielea uscata este cauzata de o reducere a cantitatii de sebum secretate de glandele sebacee ale pielii, responsabile de mentinerea nivelului de hidratare si de protecti a pielii impotriva factorilor externi.
Factorii care pot duce la reducerea secretiei de sebum includ inaintarea in varsta si problemele de sanatate, precum: diabetul, hipotiroidismul sau afectiunile renale, dar si admnistrarea de medicamente in exces, cum ar fi diureticele sau retinoizii. Factorii de mediu, cum ar fi temperaturile scazute, aerul uscat sau expunerea prelungita la soare, pot agrava pielea uscata.
Pentru ingrijirea si prevenirea aparitiei pielii uscate, specialistii Catena recomanda Dermastil Pediatric, laptele de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru tratamentul zilnic al pielii delicate a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acest lapte de corp hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.
Pielea uscata la copii - simptome si manifestari
Aceasta piele uscata la copii este o afectiune dermatologica destul de comuna, fiind prezenta la copiii de orice varsta. Simptomele de piele uscata sunt: un aspect aspru, crapat si, eventual, pruriginos. Aceastea sunt frecvent intalnite in zonele de flexie a pielii, a incheieturilor, cum ar fi gatul, genunchii si cotul.
Pielea uscata la copii poate fi cauzata de o varietate de factori, cum ar fi dermatita atopica, care este o afectiune a pielii frecvent intalnita la bebelusi. Aceasta cauzeaza mancarime si inflamatie. Copiii pot avea, de asemenea, piele uscata din cauza utilizarii excesive a sapunului si a produselor de baie, precum si a expunerii prelungite la apa.
Totodata, cei mici sunt mai predispusi la dermatita in zona scutecului, din cazua umezelii excesive, ori daca imbracamintea nu este confectionata din bumbac si daca atunci cand transpira nu sunt schimbati in timp scurt.
Pielea uscata la adulti – simptome si manifestari
La adulti, pielea uscata poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv de expunerea la temperaturi scazute, la soare sau la aer uscat, la fel ca la copii. O piele uscata la adulti poate reprezenta, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente sau poate fi cauzata de afectiuni precum psoriazisul sau eczeme aparute in urma unor iritatii.
Simptomele de piele uscata la adulti includ, la fel ca in cazul copiilor, o piele aspra si pruriginoasa, cu mici crapaturi si iritatii ale pielii. Neingrijita corespunzator, pielea poate deveni rosie si inflamata, iar in cazurile severe, pot aparea ranile sau leziunile deschise, ceea ce poate creste riscul de infectie. In aceste cazuri este foarte important sfatul unui dermatolog.
Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), produsul ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei, redand elasticitatea si confortul pielii. Emulsia bogata si cremoasa, cu absorbtie rapida este recomandata ca tratament hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.
Diagnosticul de piele uscata
Cum spuneam anterior, daca vi se pare ca suferiti de piele uscata, trebuie sa apelati la sfatul unui specialist, acesta fiind in masura sa va faca si un tratament. Diagnosticul de piele uscata, pentru recomandarea unui tratament ulterior, se poate pune de catre un dermatolog sau de catre medicul de familie. Acesta poate fi stabilit in urma unui examen fizic al pielii, in special daca aceasta este aspra si se simte uscata la atingere.
Medicul poate, de asemenea, sa va intrebe despre obiceiurile de igiena, cum ar fi frecventa cu care va spalati pielea si cu ce produse, si va poate examina si istoricul medical pentru a identifica alte afectiuni care pot fi asociate cu tipul de piele uscata.
In cazurile mai severe sau in cazul in care observa ca sunt si alte simptome prezente, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi o biopsie cutanata, pentru a exclude alte conditii medicale.
Remedii si tratament pentru piele uscata
Tratamentul si remediile pentru o piele uscata depind de cauza aparitiei acesteia si de gravitatea simptomelor. Pentru a ameliora simptomele de piele uscata, medicul poate recomanda urmatoarele:
-
folosirea unor produse de igiena blande si fara parfumuri sau alte substante iritante (parabeni);
-
evitarea baii prelungite cu apa fierbinte. In locul acesteia, se recomanda folosirea apei caldute, dusul ar trebui sa fie unul scurt, folosind un sapun hidratant;
-
folosirea unor produse hidratante, cum ar fi lotiuni si creme, care sa ajute la mentinerea nivelului optim de hidratare al pielii. Acestea ar trebui aplicate imediat dupa dus sau baie, cand pielea este inca umeda, pentru a ajuta la retinerea umiditatii;
-
folosirea unui umidificator pentru a mentine nivelul de umiditate din aer la un nivel optim in casa;
-
consumul de lichide in cantitati suficiente pentru a mentine hidratarea optima a organismului;
-
evitarea imbracamintei si a lenjeriilor de pat din materiale iritante, cum ar fi cele sintetice, pentru ca pot produce mancarime;
-
tratarea altor afectiuni medicale care pot contribui la o piele uscata la adulti, cum ar fi eczema sau psoriazisul.
In cazurile mai severe de piele uscata la adulti, medicul poate prescrie unguente sau creme cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si mancarimea. In unele cazuri, specialistii pot recomanda terapia cu lumina cu ultraviolete.
Piele uscata - complicatii
Tot in cazurile severe de piele uscata sau netratate corespunzator si din timp, aceasta poate duce la complicatii, cum ar fi infectii ale pielii sau inflamatii severe, care pot necesita tratament medical de urgenta.
De asemenea, pielea uscata poate fi si un simptom al unor afectiuni medicale mai grave, cum ar fi diabetul sau afectiuni ale glandei tiroide. Daca suferiti de aceste boli, este foarte important sa discutati despre aceste simptome de piele uscata cu medicul curant, cu cel de familie sau cu un dermatolog.
Asadar, o piele uscata este o afectiune frecvent inatlnita atat la dulti cat si la copii si pentru care exista tratament. Este important sa acordati un plus de atentie hidratarii pielii, in special in sezonul rece sau in conditii de vant sau de uscare a aerului. De asemenea, nu uitati sa consultati sfatul unui medic, mai ales daca observati ca simptomele persista sau se agraveaza.
Un alt produs recomandat de specialistii Catena este RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare. Produsul este destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare, datorita uleiului fiziologic anti-iritatii pH (5,5) din compozitie. Acesta se foloseste pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si a adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.
Cum preveniti o piele uscata
Pentru a preveni pielea uscata este important sa urmati o rutina corecta de ingrijire a pielii, care să includa curatarea, hidratarea adecvata si evitarea factorilor de risc, cum ar fi expunerea la temperaturi extreme sau substante iritante. Totodata, este important sa monitorizati simptomele aparute in cazul de piele uscata si sa luati masurile corespunzătoare pentru a le trata din timp.
In cele din urma, atat copiii, cat si adultii pot avea o piele sanatoasa si hidratata, cu o atentie corespunzatoare la igiena pielii si la simptomele care pot indica piele uscata. Mai mult decat atat, prin respectarea unui stil de viata sanatos si a unei rutine adecvate de ingrijire a pielii, aceasta se poate mentine ferma, hidratata, elastica si luminoasa mult timp.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skin
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885
https://www.healthline.com/health/dry-skin