Pare oarecum ciudat sa vorbim despre o roca minerala ca despre un produs cosmetic folosit ca deodorant, after shave sau pentru ingrijirea pielii, insa piatra de alaun intruneste toate calitatile necesare. Din acest motiv, piatra de alaun este tot mai des utilizata ca alternativa naturala pentru produsele cosmetice obtinute cu ajutorul substantelor chimice, dintre care unele au potential alergen sau pot determina anumite probleme de sanatate.
Piatra de alaun este cunoscuta de sute de ani, insa a intrat in atentie mult mai recent, odata cu cresterea preocuparii pentru folosirea de produse sustenabile, care sa afecteze cat mai putin mediul inconjurator si sanatatea, si care sa provina din surse naturale.
Ne-am propus astazi sa va dezvaluim care sunt proprietatile pe care le are pietra de alaun si de ce este aceasta atat de apreciata. Asadar, va invitam sa continuati lectura daca aceasta introducere v-a starnit interesul.
Pentru regla transpiratia fara sa blocati porii si pentru a neutraliza mirosul neplacut al acesteia, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Bioclin DEO Control roll on. Acest produs are efect deodorant si de improspatare, eficacitatea lui fiind testata dermatologic si clinic. Este un roll-on care nu contine alcool si care este potrivit pentru piele sensibila.
Ce este piatra de alaun?
Supranumita si „piatra magica”, piatra de alaun este un mineral folosit inca din Antichitate, cand era extras din carierele din jurul Damascului. La acea vreme, piatra de alaun era folosita cu precadere in domeniul textil, pentru ca se descoperise ca avea proprietatea de a fixa mai bine colorantii pe diferite tesaturi. Din acelasi motiv era folosita si de artistii vremii, pentru ca ii ajuta sa fixeze mai bine culoarea pe panza.
Pana in secolul al XVI-lea, singurul furnizor de piatra de alaun a fost Siria, insa pe masura ce aceasta a inceput sa fie utilizata pe scara tot mai larga, au fost descoperite noi zacaminte in Grecia si Franta, dar si in alte zone din bazinul Marii Mediterane.
Revenind in zilele noastre, cea mai pura rezerva de piatra de alaun se gaseste in desertul Marocului, insa mai exista si alte cariere din care se extrage piatra de buna calitate.
Principalul component din piatra de alaun este potassium alum, caruia i se datoreaza proprietatile antibacteriene, astringente si hemostatice ale acestui mineral. Aceste proprietati au fost descoperite ceva mai tarziu, si astfel se explica utilizarile actuale ale pietrei, despre care vom vorbi intr-un alt capitol.
Piatra de alaun poate fi utilizata sub forma bruta – asa cum este extrasa din mina si din exploatarile de suprafata – sau sub forma de pudra.
In varianta bruta, piatra de alaun se gaseste sub forma de cristale, in ambalaje care pot varia de la 70 la 250 de grame, sau sub forma de lingouri mici, care sunt deseori comercializate impreuna cu un alt produs cosmetic.
De asemenea, in varianta bruta mai poate fi gasita si sub forma de stick, intr-un ambalaj cilindric, asemanator cu cel al deodorantelor.
In ceea ce priveste cealalta varianta, pulberea se obtine prin macinarea pietrei de alaun si se foloseste cu precadere in industria cosmetica, pentru a fi adaugata in creme, lotiuni si deodorante. De asemenea, se foloseste si pentru prepararea unor solutii a caror utilitate o vom dezvalui putin mai tarziu.
Exista diferite modalitati de utilizare a pietrei de alaun, fiecare punand in valoare una sau mai multe proprietati ale acesteia.
Deodorant
Acesta este cel mai cunoscut mod de utilizare a pietrei de alaun, dat fiind faptul ca reuneste majoritatea beneficiilor sale. Pentru a fi folosita ca deodorant, piatra de alaun se aplica doar pe pielea umeda, tinand cont de faptul ca este un mineral solubil.
Astfel, in cursul aplicarii, piatra se dizolva in zona de contact si se intinde pe piele, formand un strat protector. Spre deosebire de marea majoritate a deodorantelor, piatra de alaun nu are miros, insa este foarte eficienta in a elimina mirosul de transpiratie si a proteja pielea impotriva bacteriilor si ciupercilor.
After shave
Piatra de alaun poate fi folosita si dupa barbierit sau epilat, intrucat previne iritarea pielii si totodata opreste sangerarile provocate de lama de ras. De asemenea, protejeaza pielea de microorganisme, cat timp porii inca sunt deschisi si exista riscul aparitiei unor infectii.
Intrucat nu contine alcool, nu provoaca usturime in momentul aplicarii si totodata este o alternativa mai economica, dat fiind faptul ca un stick de piatra de alun tine mai mult decat un flacon de after sfave, iar pretul este oarecum similar.
Ameliorarea vergeturilor
Cristalele pietrei de alun au capacitatea de a reduce vergeturile si de a reda pielii un aspect neted si placut. Pentru aceasta, zona afectata de vergeturi trebuie sa fie spalata bine cu apa si sapun, dupa care cristalele se aplica pe pielea inca umeda. Se mentin pe piele cateva minute, apoi se aplica o crema hidratanta, iar tratamentul se repeta timp de cateva zile, pana cand efectele incep sa se vada.
Oprirea sangerarilor
Am precizat deja ca piatra de alaun are si efect hemostatic, ceea ce inseamna ca poate opri sangerarile aparute in urma unor rani superficiale. In acest caz, stickul de piatra de alaun se umezeste si se trece usor peste rana, pentru a grabi coagularea sangelui. Totodata, aceasta grabeste procesul de vindecare, ajutand la cicatrizarea ranilor.
Ingrijirea scalpului si parului
In acest scop, se foloseste pulbere din piatra de alaun, care se amesteca bine cu putina apa calduta, iar solutia se intinde pe scalp si se lasa sa actioneze circa un sfert de ora. Aceasta va absorbi sebumul de pe scalp si firele de par, curatand totodata pielea capului in profunzime.
Tot in acest scop, pulberea de piatra de alaun poate fi amestecata cu sampon, folosit apoi pentru spalarea parului.
Ameliorarea arsurilor
Usturimea asociata arsurilor solare sau arsurilor accidentale, suferite in urma contactului cu un obiect fierbinte, poate fi calmata tot cu ajutorul pietrei de alaun. Mai precis, cu o solutie obtinuta din pulberea acesteia, amestecata cu putina apa, si aplicata sub forma de compresa pe locul arsurii.
Care sunt beneficiile utilizarii ei?
Incheiem acest articol cu o trecere in revista a principalelor beneficii pe care le are utilizarea pietrei de alaun.
Previne aparitia acneei
Acest beneficiu se datoreaza proprietatilor antiseptice ale pietrei de alaun, care formeaza o pelicula protectoare la nivelul tenului, distrugand bacteriile care determina aparitia cosurilor.
Nu provoaca alergii
Cele doua componente care alcatuiesc piatra de alaun sunt potassium alumul si apa – niciunul dintre ele neavand potential alergen. Astfel, produsele pe baza de piatra de alaun pot fi folosite cu incredere si de persoanele care au alergii la diferite substante folosite in fabricarea produselor cosmetice.
Nu pateaza hainele
De multe ori se intampla ca deodorantele sau produsele de ingrijire a pielii sa lase urme vizibile pe haine, insa de un astfel de inconvenient nu se poate vorbi si in cazul pietrei de alaun.
Perioada de utilizare indelungata
Asa cum am precizat si mai devreme, piatra de alaun se consuma mult mai greu decat orice alt deodorant sau lotiune pentru piele, putand fi folosita zilnic mai bine de un an de zile. Astfel, nu mai trebuie sa va refaceti atat de des rezerva de cosmetice si nici sa cheltuiti sume importante in acest scop.
Poate fi utilizata in scopuri multiple
Dupa cum am aratat in capitolul precedent, piatra de alaun are multiple utilitati, astfel ca puteti folosi un singur produs pentru mai multe nevoi. Spre exemplu, cu ajutorul unui stick de piatra de alaun puteti elimina mirosul neplacut de transpiratie, puteti sa va ingrijiti tenul, puteti calma iritatiile dupa barbierit sau epilat si totodata puteti trata mici taieturi sau zgarieturi care sangereaza.
In mod similar, cu ajutorul pulberii va puteti trata parul gras, va puteti curata scalpul in profunzime, puteti trata arsurile usoare, precum si alte probleme, cum ar fi herpesul sau unghiile incarnate.