
Physalis, fruct exotic cu denumirea populara de lampion chinezesc sau papalau, face parte din familia Solanaceae, fiind inrudit cu rosia si cartoful. Cel mai des intalnit soi este sodiul Physalis peruviana, originar din America de Sud, cu aroma foarte intensa si gust dulce-acrisor. Fructele de physalis nu sunt otravitoare – dimpotriva, chiar au proprietati medicinale, fiind intrebuintate de secole intregi in medicina traditionala sud-americana datorita efectelor lor antiinflamatorii, antioxidante si imunostimulatoare. Fructele de physalis sunt protejate de un invelis foarte uscat si subtire, asemanator hartiei, care aminteste de un lampion chinezesc, de unde si denumirea data.
Physalis – valori nutritionale si proprietati
Physalis este un fruct foarte nutritiv, hipocaloric, bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. O portie de 100 de grame de fructe contine aproximativ:
Nutrient
|
Cantitate
|
Beneficii
|
Energie
|
~53 kcal
|
Sursa de energie, potrivit in diete
|
Proteine
|
1,9 grame
|
Sprijina refacerea tesuturilor
|
Carbohidrati
|
11,2 grame
|
Sursa rapida de energie pentru organism
|
Fibre
|
4,3 grame
|
Digestie sanatoasa, prevenirea constipatiei
|
Vitamina C (acidul ascorbic)
|
15 miligrame (25% DZR)
|
Imunitate, sinteza colagenului
|
Vitamina A (β-caroten)
|
35 µgrame
|
Sanatatea oculara, piele sanatoasa
|
Vitamina K
|
13 µgrame
|
Sustine coagularea sangelui, sanatatea oaselor
|
Fier
|
1 miligram (5% DZR)
|
Previne anemia
|
Potasiu
|
297 miligrame
|
Reglarea tensiunii arteriale
|
Fosfor
|
40 miligrame
|
Sanatatea oaselor si dintilor
|
Datorita compozitiei bogate in vitamine, minerale esentiale, compusi fitochimici bioactivi, dar si alte tipuri de substante cu potential medicinal, consumul de fructe de physalis se recomanda ca parte integranta a unei diete care sustine sanatatea generala. De asemenea, fructele sunt utilizate si in industria farmaceutica si chiar cosmetica. Studiile de specialitate sustin faptul ca extractele de physalis, precum si fructele in sine, au proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene, hepatoprotectoare si chiar de reglare a glicemiei. Bineinteles, la modul ideal se recomanda sa fie parte a unei diete complexe si variate, care sa acopere necesitatile zilnice.
Beneficiile consumului de physalis
Fructele de physalis pot fi consumate sub diferite moduri, inclusiv in smoothie-uri, prajituri si salate. Totusi, pentru a beneficia la maximum de proprietatile lor terapeutice, se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete. Prepararea termica duce la denaturarea anumitor compusi, cum ar fi vitaminele, fibrele vegetale. In continuare, vor fi prezentate principalele beneficii ale consumului de fructe de physalis.
-
Sursa excelenta de antioxidanti naturali
Fructele de papalau contin multe tipuri de antioxidanti naturali, inclusiv flavonoide, polifenoli si carotenoizi. Acestia neutralizeaza radicalii liberi, adica speciile reactive de oxigen si de azot rezultate in urma proceselor metabolice. Radicalii liberi stau la baza stresului oxidativ, care are drept urmare inflamatia cronica. Aportul adecvat de antioxidanti naturali contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer, boli inflamatorii, imbatranire prematura.
-
Sustine sanatatea ochilor
Fructele de physalis sunt bogate in vitamina A si luteina, compusi care joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii si integritatii retinei. Exista studii care confirma faptul ca un aport adecvat de vitamina A si luteina reduce riscul de degenerescenta maculara si de cataracta, precum si riscul altor boli care afecteaza nervul optic. Biodisponibilitatea vitaminei A provenite din fructe si legume este mai mare decat biodisponibilitatea vitaminei A din suplimente.
-
Efect antiinflamator si imunostimulator
Fructele de physalis au un continut important de vitamina C (acid ascorbic) si de withanolide, compusi de origine vegetala cu efecte imunomodulatoare. Prin urmare, consumul lor contribuie la asigurarea unui aport zilnic adecvat de vitamina C. Intrucat aceasta nu poate fi sintetizata in organism, concentratia sa este in stransa dependenta de aportul alimentar. Acidul ascorbic joaca rol atat in stimularea sistemului imun si lupta impotriva infectiilor, cat si in promovarea sintezei de colagen.
-
Ajuta la reglarea glicemiei
Studiile arata ca anumiti compusi din fructele de physalis pot ajuta la reglarea glicemiei, facand ca fructul sa fie foarte potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Pe de alta parte, au un indice glicemic foarte mic, ceea ce inseamna ca nu cresc drastic glicemia odata consumate. Astfel, reprezinta o alternativa eficienta pentru cei care sunt nevoiti sa fie mai atenti la ceea ce consuma si, in acelasi timp, poate ajuta la gestionarea mult mai eficienta a hiperglicemiei.
-
Protejeaza functia ficatului
Fructele de papalau contin si compusi bioactivi cu efect hepatoprotector, care sustin functiile ficatului si ajuta la detoxifierea acestuia. Aportul de antioxidanti naturali protejeaza impotriva steatozei hepatice (afectiune numita si „ficat gras”) si altor afectiuni de natura inflamatorie.
-
Promoveaza tranzitul intestinal si imbunatateste digestia
Datorita continutului ridicat in fibre vegetale, physalis stimuleaza peristaltismul intestinal, ceea ce previne constipatia. Mai mult decat atat, consumul de fibre vegetale asigura o senzatie de satietate indelungata, ceea ce previne mancatul in exces sau compulsiv. Alte beneficii ale fibrelor vegetale se extind asupra microbiomului intestinal, asigurand echilibrul si integritatea acestuia.

-
Sustine sanatatea oaselor si previne osteoporoza
Fructele de physalis contin vitaminele K si C, precum si fosfor, ceea ce contribuie la mentinerea densitatii osoase. De asemenea, contin si pectina, care favorizeaza absorbtia calciului. Asadar, consumul lor este recomandat mai ales in contextul problemelor osoase – osteopenia (un stadiu premergator al osteoporozei) si chiar osteoporoza.
Fructele de papalau contin si potasiu, un oligoelement care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mai ales la persoanele cu hipertensiune arteriala. Astfel, consumul lor reduce riscul de accident vascular cerebral, infarct de miocard. De asemenea, s-a observat ca are impact pozitiv si asupra scaderii concentratiei de colesterol LDL (asa-zisul „colesterol rau”) si simultan asupra cresterii concentratiei de colesterol HDL (asa-zisul „colesterol bun”, antiaterogen).
Physalis – retete si modalitati de consum
Fructele de papalau pot fi consumate in diferite moduri: proaspete, deshidratate, sub forma de sucuri sau gemuri, in salate sau deserturi sanatoase. Totusi, se recomanda in special ca acestea sa fie consumate proaspete, fara preparare termica.
Physalis proaspat
Cel mai simplu mod de a consuma fructele este sa le spalati si sa le consumati crude. Evident, pot fi combinate cu alte fructe, nuci si seminte, pentru un mic-dejun sanatos.
Salata de physalis cu avocado
Ingrediente
-
10 fructe de physalis, taiate pe jumatate;
-
1 avocado;
-
1 castravete;
-
1 lingura de seminte de susan;
-
zeama de lamaie, sare, piper.
Mod de preparare
-
se amesteca toate ingredientele si, de preferat, se lasa putin la frigider inainte de consum.
Smoothie energizant cu physalis
Ingrediente
-
10 fructe de physalis;
-
1 banana;
-
200 mililitri de lapte de migdale.
Mod de preparare
-
se amesteca ingredientele in blender, se adauga 1 lingurita de miere, si se consuma proaspat.
Gem de physalis fara zahar
Fructele de physalis pot fi fierte cu putin suc natural de portocale, indulcit cu miere sau stevie. Astfel, se obtine un gem sanatos si deosebit de aromat.
Physalis deshidratat
Pentru a conserva fructele, acestea pot fi uscate la temperaturi scazute, pierzand apa natural, si pot fi ulterior consumate ca atare sau adaugate in diferite retete.
Physalis– contraindicatii, posibile riscuri ale consumului
In general, consumul fructelor este considerat sigur pentru sanatate, insa trebuie avute in vedere urmatoarele:
-
Consumul excesiv poate cauza probleme digestive
Ca urmare a continutului ridicat de fibre vegetale, consumul excesiv poate cauza balonare, crampe abdominale si diaree.
-
Pot aparea reactii alergice
La persoanele alergice la anumite plante din familia Solanaceae, cum ar fi rosiile, vinetele, pot sa apara reactii alergice precum eruptii cutanate, prurit sau, mai rar, dificultati respiratorii.
-
Fructele necoapte contin toxine
Fructele verzi, necoapte, contin solanina, un alcaloid toxic a carui ingestie poate duce la greata, ameteli, crampe abdominale. Este important ca fructele sa fie consumate doar coapte.
-
Posibile interactiuni medicamentoase
Ca urmare a continutului de vitamina K si potasiu, este recomandat ca persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante sau antihipertensive sa consulte medicul specialist, la modul ideal, inainte de a consuma aceste fructe.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32385801/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8523295/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-physalis
https://www.healthline.com/nutrition/golden-berries