Patlagina sau Plantago major este o planta perena, ce face parte din familia Plantaginaceae, si este specifica Europei, dar si Asiei. Creste in curti, pe marginea drumurilor, pe campuri, insa ceea ce nu multi stiu este faptul ca aceasta nu e doar o simpla „buruiana”, ci o planta cu beneficii multiple pentru sanatate. Exista doua tipuri de patlagina, cea cu frunze late (Plantago major) si cea cu frunze inguste (Plantago lanceolata).
Patlagina contine substante ce pot contribui la reducerea inflamatiei, calmarea intepaturilor de insecte, la imbunatatirea digestiei si la vindecarea mai rapida a ranilor superficiale. Florile plantei sunt de culoare verde, iar frunzele sunt ovale si contin compusi antiinflamatori, printre care flavonoide, terpenoide, glicozide, taninuri, vitaminele A, C si K, dar si minerale precum fier, calciu, potasiu. De asemenea, semintele sunt asemanatoare cu cele de psyllium, fibre cu proprietati laxative, ce sustin sanatatea sistemului digestiv. Asadar, patlagina poate fi folosita atat extern, cat si intern.
Proprietati si beneficii
Frunzele de patlagina pot fi folosite extern in cazul ranilor usoare, dar si in cazul muscaturilor si intepaturilor de insecte, datorita proprietatilor antiinflamatoare, antibacteriene si antiiritante. Frunza contine alantoina, cu actiune benefica impotriva germenilor si bacteriilor si cu efect racoritor.
Patlagina are influenta pozitiva si asupra sanatatii digestive, fiind apreciata pentru beneficiile sale. Frunzele sunt bogate in vitaminele C, A, K, beta-caroten, calciu, potasiu, iar semintele sunt o sursa excelenta de proteine si fibre, la care se adauga mucilagiile, cu rol de calmare a sistemului digestiv.
Cand sunt consumate sub forma de ceai, frunzele uscate de patlagina contribuie la detoxifierea organismului, avand totodata rol adjuvant in ceea ce priveste tratarea racelilor, gripelor si bronsitelor. Patlagina poate ameliora disconfortul si iritatiile minore, datorita barierei protectoare formate peste membrana mucoasa afectata.
Farmacistii Catena recomanda BronhoSuport Naturalis, cu efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator. Ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice, hidrateaza mucoasa bucala si usureaza respiratia. Contine patlagina, cimbru-de-cultura, ciubotica-cucului, lichen-de-piatra etc.
Patlagina poate reduce inflamatia
Se pare ca aceasta planta ar contribui la reducerea nivelului inflamatiei, datorita compusilor antiinflamatori, inclusiv flavonoide, terpenoide, glicozide si taninuri. In urma studiilor efectuate pe animale, s-a descoperit ca administrarea extractului de patlagina a scazut nivelul inflamatiei si a redus enzimele hepatice, protejand ficatul impotriva leziunilor. Desigur, pentru a evalua efectele antiinflamatoare ale plantei, este nevoie si de studii realizate pe subiecti umani.
Sustine sanatatea cailor respiratorii
Patlagina este cunoscuta si datorita proprietatilor de ameliorare a tusei si a altor probleme de ordin respirator. Funzele contin o cantitate insemnata de mucilagii, ce ajuta la calmarea gatului si la protectia sistemului respirator. Tot frunzele de patlagina sunt bogate in vitaminele A si C, cu rol de sustinere a sistemului imunitar.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, un supliment alimentar sub forma de sirop. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica, ajuta la obtinerea confortului respirator si are rol antitusiv. Contine extracte din frunze de patlagina, flori de tei, muguri de pin, flori de soc, macese, cimbrisor etc.
Contribuie la vindecarea ranilor usoare
In urma unui studiu realizat pe un numar de 40 de subiecti umani si publicat pe PubMed, s-a descoperit ca aplicarea unui gel pe baza de patlagina si aloe vera a contribuit la vindecarea leziunilor ulceroase ale piciorului, iar intr-un alt studiu realizat pe animale, aplicarea extractului de patlagina direct pe rani a contribuit la cresterea ratei de vindecare a acestora. Patlagina contine o substanta numita alantoina, care prezinta beneficii in ceea ce priveste calmarea pielii si regenerarea celulara. Frunzele plantei pot fi culese, spalate, zdrobite si aplicate direct pe ranile superficiale.
Efect de calmare a pielii
Frunza de patlagina este unica, datorita capacitatii sale de a contribui la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii, respectiv de la nivelul organismului. Pe vremuri, frunza de patlagina era utilizata pentru a drena veninul in urma muscaturii de sarpe, iar aceasta actiune ar putea fi extrem de eficienta si in cazul intepaturilor de insecte.
Mod de folosire
Patlagina poate fi utilizata atat intern, cat si extern, proaspata sau uscata. Frunzele pot fi folosite pentru a prepara ceaiuri, siropuri, tincturi, unguente etc. Cele proaspete pot fi adaugate in ciorbe sau tocanite, insa incercati sa evitati frunzele stropite cu pesticide, care cresc langa autostrazi sau in zonele frecventate de animale. In varianta uscata, pot fi amestecate cu diferite uleiuri sau adaugate in creme si lotiuni.
Sirop de patlagina
Siropul de patlagina este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare, expectorante, antispasmodice, si este recomandat impotriva racelilor si a infectiilor respiratorii. Patlagina contine substante care amelioreaza iritatia membranelor mucoase, combat inflamatia si calmeaza durerea. De asemenea, siropul de patlagina actioneaza ca expectorant si antispasmodic, regenereaza tesutul epitelial deteriorat si are actiune benefica atat in cazul tusei productive, cat si al celei uscate.
Datorita mucilagiilor pe care le contine frunza acestei plante, siropul de patlagina ajuta la formarea unui strat protector, astfel incat tractul respirator sa fie protejat.
Ceai de patlagina
Ceaiul de patlagina este utilizat in calmarea inflamatiei de la nivel gastrointestinal si se prepara din frunze uscate, dar si din frunze proaspete. Este suficient sa puneti doua frunze proaspete, sa le acoperiti cu apa clocotita si sa le lasati la infuzat timp de 10 minute. Strecurati si adaugati putina miere, pentru un gust mai placut.
Tinctura de patlagina
Este adesea folosita pentru a ameliora durerile in gat si tusea si sustine sistemul imunitar, mai ales in zilele reci. Este nevoie de doar doua ingrediente pentru a obtine tinctura de patlagina, si anume frunzele plantei si alcool. Tinctura poate fi aplicata si topic, in cazul intepaturilor de insecte, ranilor minore etc.
Extract de patlagina
Extractul de patlagina este utilizat adesea in produsele de ingrijire a pielii si se obtine din frunzele plantei. Acestea se folosesc in tratamentul ranilor cum sunt taieturile superficiale, in cazul pielii inflamate sau in combaterea eczemelor. Puteti beneficia chiar si acasa de proprietatile patlaginei. Culegeti cateva funze, spalati-le bine, apoi rupeti-le si lasati-le peste noapte pe un prosop curat. Puneti-le intr-un borcan de sticla si adaugati ulei de masline, apoi pisati amestecul.
Efecte adverse si contraindicatii
Patlagina nu este recomandata femeilor insarcinate si pacientilor cu diabet. Informati intotdeauna specialistul cu privire la tratamentele pe care le urmati, deoarece acestea pot interactiona. Foarte rar pot aparea simptome precum greata, balonare, diaree sau probleme la nivelul pielii. Daca experimentati reactii alergice, trebuie sa anuntati specialistul.