Parodontoza: cauze, manifestari, tratament

Parodontoza: cauze, manifestari, tratament Parodontoza: cauze, manifestari, tratament

Ultima actualizare: 3 octombrie 2024

parodontoza

Parodontoza este o forma grava de boala gingivala. Este o infectie bacteriana care debuteaza prin inflamarea tesuturilor moi din jurul dintilor. Daca nu este tratata, parodontoza erodeaza osul care sustine dintii, ducand la miscarea si pierderea dintilor.

Parodontoza este destul de neintalnita la persoanele sub 30 de ani, riscul crescand odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, persoanele care au o igiena orala precara, cum ar fi cele care nu se spala pe dinti si care nu folosesc ata dentara in mod regulat, pot dezvolta parodontoza chiar si mai devreme. Unii oameni sunt, de asemenea, mai predispusi genetic la parodontoza decat altii.

Tratamentul pentru parodontoza este, din pacate, dureros si costisitor, motiv pentru care preventia ramane cea mai importanta arma in lupta cu aceasta boala parodontala. Tratamentul se face doar in cabinetul medicului dentist si sub anestezie locala pentru ca presupune, prin diferite tehnici, un chiuretaj sub-gingival pentru indepartarea chirurgicala a pungilor de puroi.

 


Ce este parodontoza?

Parodontoza reprezinta inflamarea parodontiului, tesutul care sustine si fixeaza dintii in osul maxilarului. La nivelul gingiilor apar inflamatii si infectii, in cazuri avansate chiar pungi de puroi, care distrug tesutul moale si afecteaza structura osoasa, astfel incat dintii incep sa se miste si, ulterior, sa cada. Parodontoza este denumita si boala dintilor frumosi, intocmai ca urmare a faptului ca semnele sale initiale nu sunt evidente. Este important de punctat ca primul semnal de alarma care atrage atentia asupra parodontozei este gingivita.

Gingivita – primul pas spre parodontoza

Gingivita reprezinta o inflamatie superficiala a gingiilor care apare din cauza bacteriilor ce se regasesc in cavitatea bucala. Gingivita reprezinta primul pas spre dezvoltarea parodontozei, un stadiu incipient in care sansele de prevenire a bolii parodontale sunt foarte mari si necesita, in primul rand, o igiena orala corecta.

Cauze

Cauza principala a parodontozei o reprezinta igiena orala precara. Astfel, responsabile in mod direct de aparitia bolii parodontale sunt placa bacteriana si tartrul dentar. Placa bacteriana trebuie indepartata zilnic prin periaj, atat dimineata, cat si seara, deoarece, in caz contrar, aceasta se intareste si se depune sub gingie sub forma de tartru si incepe sa afecteze tesuturile de sustinere a dintilor. Tartrul, insa, nu se indeparteaza printr-un simplu periaj si este nevoie de interventia medicului dentist care elimina aceste depuneri prin procedeul bine-cunoscut denumit detartraj.

cauze

Factori de risc

Dincolo de igiena orala necorespunzatoare, parodontoza este favorizata de o serie de factori, cum ar fi:

Fumatul

Persoanele care fumeaza sunt mult mai expuse aparitiei parodontozei. In plus, boala progreseaza mult mai rapid si recuperarea este mult mai lenta.

Predispozitia genetica

Conform studiilor, parodontoza are si o latura genetica si aproximativ 30% dintre persoane o au in istoric. Cei care au in familie persoane care sufera de boala parodontala au un risc de sase ori mai mari de a dezvolta la randul lor parodontoza.

Problemele de sanatate

Lista afectiunilor care favorizeaza aparitia parodontozei este lunga, insa cele mai comune probleme de sanatate care conduc la pierderea dintilor sunt diabetul, afectiunile cardiace si respiratorii, leucemia, artrita, osteoporoza, sindromul Down, boala Crohn, dar si deficienta de vitamina C sau anemia.

Bruxismul

Scrasnitul dintilor este un factor de risc in aparitia parodontozei pentru ca in timp conduce la deteriorarea tesutului care sustine dintii.

factori-de-risc-bruxism

Alimentatia

Stilul de viata nesanatos, obezitatea, alimentatia dezechilibrata si lipsita de vitamine si minerale pot favoriza aparitia bolilor gingivale si parodontale.

Stresul cronic

S-a observat ca exista o reala legatura intre stresul cronic si aparitia problemelor parodontale, implicat fiind sistemul imunitar slabit.

Medicamentele

Anumite medicamente afecteaza sanatatea gingiilor si le fac mai vulnerabile in fata gingivitei. Din aceasta categorie fac parte anticonceptionalele, medicamentele pentru inima, antidepresivele si steroizii.

Dereglarile hormonale

Dereglarile hormonale care pot sa apara la pubertate, in cazul sarcinii, menstruatiei sau menopauzei pot favoriza aparitia gingivitei si, implicit, a parodontozei.

Semne si simptome de parodontoza

Primul pas este aparitia gingivitei. Gingiile se inflameaza, devin moi, isi schimba culoarea din roz spre violet si sangereaza la periaj. Treptat, boala gingivala incepe sa avanseze si gingiile se retrag de pe dinti lasand la vedere osul alveolar. Apar durerile subtile, pruritul gingival, halitoza, adica respiratia urat mirositoare, si senzatia de disconfort la consumul alimentelor reci si fierbinti. In urmatoarea faza incep sa se formeze pungile parodontale, acele pungi cu puroi care se formeaza intre os si dinte si care, in timp, conduc la expulzarea dintilor din alveolele dentare.

semne-simptome

Metode de tratament

Tratamentul urmareste sa curete bacteriile acumulate in buzunarele din jurul dintilor si sa previna distrugerea in continuare a oaselor si tesutului.

O buna igiena orala

O igiena orala buna poate ajuta la reducerea riscului de parodontoza. Mai exact, este recomandat sa:

  • va periati dintii de cel putin doua ori pe zi
  • folositi ata dentara si periuta interdentara o data pe zi
  • mergeti la dentist cel putin o data pe an
  • evitati consumul de tutun
  • limitati consumul de alcool si alimente cu adaos de zaharuri
  • solicitati sfaturi de la stomatologi sau alti specialisti daca va confruntati cu gura uscata, modificari ale gustului sau mirosului si alte probleme ale gurii

Detartrare si curatare

Indepartarea placii si a tartrului poate ajuta la restabilirea sanatatii parodontale. Acest lucru implica:

  • detartrajul, care presupune curatarea suprafetelor dintilor aflate deasupra gingiilor
  • netezirea zonelor aspre de pe suprafata dintilor, ceea ce ajuta la prevenirea formarii placii
  • tratarea dintilor cu fluor

Medicamente

Exista mai multe tipuri de ape de gura care contin medicamente, dar si alte tratamente. Acestea sunt:

  • geluri si alte produse care contin clorhexidina, un compus antimicrobian
  • geluri cu antibiotice si alte produse
  • un compus format din microsfere de clorhidrat de minociclina pe care dentistul le poate introduce in pungile formate pentru a reduce acumularea placii
  • antibiotice orale, in unele cazuri

tratament-medicamente

Chirurgie

Daca alte tratamente nu dau rezultate, medicul dentist poate recomanda interventia chirurgicala parodontala. Operatia poate implica:

  • indepartarea bacteriilor din pungile de puroi
  • indepartarea bacteriilor de pe radacini si din locurile in care radacinile dintilor se divid
  • utilizarea tratamentelor regenerative pentru a reface tesutul gingival si osul pierdut

Complicatii

Complicatiile si consecintele parodontozei sunt:

  • respiratia urat mirositoare
  • pierderea dintilor
  • dificultatile de a manca si de a vorbi
  • aparitia unor probleme de sanatate care afecteaza alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii, inima si rinichii
  • in timpul sarcinii, un risc mai mare de nastere prematura, greutate mica la nastere si preeclampsie

Un studiu asupra persoanelor cu boala coronariana cronica, cu o durata de 3,7 ani, a constatat ca pentru fiecare cinci dinti pierduti, a existat un risc cu 17% mai mare de deces cardiovascular, un risc cu 16% mai mare de deces de orice cauza si un risc cu 14% mai mare de accident vascular cerebral.

Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar este posibil ca bacteriile care provoaca parodontoza sa infecteze arterele coronare, declansand un raspuns imun mai larg.

Un studiu a constatat ca femeile care dezvolta boala parodontala dupa menopauza pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de san, in special daca au un istoric de fumat.

complicatii

Prevenire

Pentru prevenirea parodontozei sunt necesari doi pasi mari de urmat: igiena orala si vizita la medicul dentist.

Igiena orala

Periajul dentar realizat de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura, inclusiv a dusului bucal, sunt principalele metode de prevenire. In cazul persoanelor care se confrunta cu gingivita sau prezinta risc de parodontoza, folosirea produselor de igiena orala pe baza de clorhexidina este esentiala. Aceasta substanta are proprietati bactericide si bacteriostatice si previne formarea placii dentare.

Detartrajul profesional

Vizita la medicul dentist este obligatorie pentru a preveni dezvoltarea parodontozei. Detartrajul profesional este indicat in prevenirea parodontozei o data la sase, maxim 12 luni.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/periodontitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16620-periodontitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/242321

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen pasta pentru dinti sensibili, 75ml

    Foramen pasta pentru dinti sensibili X 75ml

    Pasta pentru dinti sensibili Foramen este o pasta de dinti cu Nitrat de Potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creeaza un film in jurul dintilor, inlaturand hipersensibilitatea dentara.…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Seda Dental ata dentara cu microfilamente

    Foramen Seda Dental ata dentara

    Ata dentara cu microfilamente ce se adapteaza spatiilor dintre dinti - 25 m Mod de folosire:  1. Rupeti 25 cm de ata dentara; 2. Rulati capetele pe degetele mijlocii ale mainilor; 3. Introduceti…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Clorhexidina apa de gura 250 ml - 019

    Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

    Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si…

  • 3 la pret de 2
    Foramen gel dentar cu clorhexidina 30 ml -334

    Foramen gel dentar cu clorhexidina X 30 ml

    Foramen gel dentar cu clorhexidina este un produs cu actiune complexa, care previne si protejeaza impotriva inflamarii si sangerarii gingiilor. Este indicat in afectiunile parodontale deoarece, datorita…