Piata mondiala a produselor pentru scadere in greutate valoreaza peste 250 de miliarde de dolari, mare parte din profitabilitatea acesteia bazandu-se pe vanzarea de alimente si bauturi dietetice. Dar, daca punem in balanta succesul acestui sector cu epidemia mondiala de obezitate, e clar ca ceva nu functioneaza.
Tim Spector, profesor la King’s Collage din Londra, explica in cartea sa, “Food For Life”, cum cei mai mari dusmani ai greutatii sanatoase nu sunt caloriile, ci lista interminabila de chimicale din alimentele ultraprocesate, incluzand si produsele dietetice.
Pentru a sprijini organismul in procesul de slabire, farmacistii Catena recomanda
KiloSlim Gold. Acesta contine glucomannan 100, o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. Induce senzatia de satietate, reduce apetitul si creste vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate de a absorbi apa.
Paradoxul bauturilor dietetice
Este logic sa presupunem ca inlocuirea bauturilor dulci cu bauturi dietetice va sustine scaderea in greutate si studiile stiintifice din trecut au demonstrat acest lucru. Dar, se pare ca respectivele dovezi nu mai stau in picioare in prezent. Noile studii arata ca indulcitorii artificiali nu sunt deloc inofensivi si pot avea un impact negativ asupra sanatatii metabolice si, posibil, asupra greutatii corporale.
“Desi companiile din industria alimentara sustin ca bauturile dietetice sunt alternative sanatoase, acest lucru este departe de a fi adevarat. Singurul beneficiu pe care il vedem este in ceea ce priveste afectarea mai redusa a danturii, dar asta nu inseamna ca putem cataloga respectivele bauturi drept sanatoase”, afirma prof. Tim Spector.
Este dificil de inteles cum o bautura cu 0 calorii te poate ingrasa. Un posibil mecanism este discrepanta dintre perceptia gustului dulce si lipsa aportului energetic care perturba raspunsul normal al creierului. Este posibil ca creierul sa trimita semnale corpului in incercarea de a obtine energia pe care o astepta – determinandu-te sa mananci mai mult.
Un alt mecanism este acela in care indulcitorii artificiali pot perturba echilibrul delicat al bacteriilor de la nivel intestinal (microbiomul), reducand numarul celor benefice si favorizand proliferarea celor care afecteaza metabolismul zaharului.
“Cel mai probabil amandoua mecanismele contribuie la perturbarea metabolismului, la fel si cele peste 10 ingrediente artificiale necesare pentru a fabrica bauturile dietetice. Aceste bauturi sunt create pentru a satisfice pofta de dulce – deci, consumandu-le, iti vei pastra preferinta pentru produsele dulci. Acest lucru este problematic mai ales la copii, care vor cauta si alte surse de gust dulce”, mai spune profesorul Spector.
Mancarea procesata si neajunsurile ei
Obisnuiam sa credem ca singurul aspect negativ cu privire la alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele pentru mic dejun, inghetata, supele la plic sau sosurile, este continutul ridicat de sare, zahar si grasimi. Iar cand o versiune reforumulata, care contine mai putine astfel de ingrediente, isi face aparitia pe piata, consideram ca este in regula. Profesorul Spector este de parere ca pentru prea mult timp s-a ignorat faptul ca acestor alimente le lipseste complet structura naturala, fiind alcatuite din multe chimicale asociate cu riscuri pentru sanatate.
Alimentele ultraprocesate contin in mod tipic niveluri foarte scazute de proteine de calitate, de fibre si de compusi antioxidanti proveniti din vegetale – polifenoli. Au fost create pentru a fi profitabile (cu ingrediente low-cost si termen de valabilitate extins), conveniente (gata de consum) si hiperpalatabile (adictive). Produsele ultraprocesate sunt atat de palatabile incat mancam aproape intotdeauna mai mult decat avem nevoie. Acest lucru este grozav pentru producatori si ingrijorator pentru consumator. In multe tari, alimentele ultraprocesate reprezinta sursa pentru mai mult de jumatate din caloriile din dieta adultilor, si chiar mai mult in cazul copiilor.
“Problema este ca nu exista alimente naturale care sa posede asemenea mixuri adictive de substante, asa ca, evolutionar, oamenii nu au mecanisme de aparare pentru a se opri din a manca prea mult din astfel de produse. Indiferent ce produse ultraprocesate vom consuma, vom deveni mai grasi si, in acelasi timp, mai prost hraniti”, afirma specialistul.
Pentru a asigura un tranzit intestinal normal si a ajuta la procesul de detoxifiere, farmacistii Catena recomanda produsul FibroProtect. Contine fibre de Psyllium care confera rapid senzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Contribuie la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.
Greutatea si numaratul caloriilor
Pentru a mentine o greutate sanatoasa, prof. Spector nu recomanda in cartea sa numaratul caloriilor. Numerele, spune acesta, ignora complet complexitatea metabolismului si variabilele raspunsului individual la alimentele consumate. Doi oameni nu vor raspunde la fel dupa ce consuma un anumit aliment, reactiile variind in functie de numerosi factori: de la compozitia microbiomului intestinal, la momentul zilei, la cat este de infometata persoana respectiva, cat este de odihinita, daca a facut sau nu exercitii fizice etc.
Raspunsul nostru la alimente se schimba pe masura ce avansam in varsta, fiind afectat de stres, de calitatea somnului, de hormoni, de diverse afectiuni sau, in cazul femeilor, de menopauza.
Recomandarea prof. Spector pentru a ne mentine sanatatea si greutatea normala este sa consumam cat mai multe alimente vegetale integrale pentru a ne hrani microbiomul, sa ne ascultam organismul, sa acceptam ca nevoile sale se schimba si sa ne ferim de alimentele ultraprocesate si de indulcitorii artificiali. Alimentele bogate in fibre constituie o sursa de sanatate extraordinara, dar in prezent se considera ca sunt foarte importante si cele care contin polifenoli. Dintre alimentele bogate in polifenoli enumeram: fructele de padure, ceaiul verde, condimentele, cacaua, nucile si semintele, legumele colorate intens sau maslinele.
Sursa: https://newspaper.mailplus.co.uk/