Cel mai mare centru imun se gaseste la nivelul intestinului. Gazduind 70-80% din totalul celulelor imune, intestinul este considerat centrul sistemului imunitar. Aceste celule imune comunica in mod constant cu bacteriile intestinale, furnizand in mod continuu stimuli pentru antrenarea sistemului imunitar. Intestinul subtire mai contine acumulari de noduli limfatici denumiti placi Peyer, unde se formeaza majoritatea anticorpilor.
Sistemul nervos enteric (SNE) este unul dintre cele trei componente ale sistemului nervos autonom (vegetativ) si o retea de neuroni intrinseca peretelui tractului gastrointestinal.
SNE consta din aproximativ 500 de milioane de neuroni, care sunt direct conectati si reglati de SNC.
SNC si SNE se afla intr-o interdependenta mai mare decat credem. Acestea sunt conectate si comunica in mod constant. De exemplu, doar gandul de a sustine un examen in fata unui grup de examinatori poate provoca constipatie, diaree sau un disconfort intestinal.
Fiecare dintre noi zilnic este supus stresului la serviciu, in societate, in familie, la alti factori care nu depind de noi (de exemplu, razboiul, pandemia, preturile care cresc continuu etc.).
Cum stresul ne afecteaza lucrul sistemului digestiv si imunitar?
Factorii de stres numiti mai sus vin cu o viteza coplesitoare, incat sistemul nervos nu reuseste sa se adapteze si sa le gestioneze in timp optim, ca sa nu lase consecinte asupra intregului organism.
Astfel, apar stari de anxietate, neliniste, nervozitate, iar stresul pe termen lung nu trece fara sa lase urmari.
Cercetarile arata ca stresul are o influenta puternica asupra contractiei colonului si motilitatii gastrice, consecintele fiind tulburarile de tranzit, constipatia sau diareea, disbioza intestinala, starile de oboseala, obezitatea, diabetul zaharat.
Flora intestinala are un rol important in imunitatea intestinala si cea generala:
-
sinteza substantelor esentiale – vitamine si acizi grasi esentiali;
-
functia imunologica si antibacteriana;
-
digestia carbohidratilor;
-
prevenirea alergiilor;
-
absorbtia mineralelor si vitaminelor s.a.
Un dezechilibru intre microflora intestinala sanatoasa si cea patogena poate contribui la imbolnaviri si la dezvoltarea infectiilor. Pentru o buna functionare a tubului digestiv, vine in ajutor Obegrass, un supliment alimentar cu un continut optim de fibre (fructooligozaharide), chitosan, resveratrol si vitamina C.
Fructooligozaharidele din compozitia Obegrass:
-
reprezinta un mediu nutritiv prebiotic ce contribuie la o buna dezvoltare si refacere a florei intestinale;
-
nu se absorb din lumenul tubului digestiv si ajuta la reglarea tranzitului intestinal;
-
previn aparitia si dezvoltarea proceselor de putrefactie si balonare;
-
contribuie la absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor;
-
ajuta la mentinerea statusului imunitar.
Chitosanul reprezinta o fibra dietetica de origine marina, care nu poate fi absorbita si digerata, dar care are capacitatea de a incorpora in structura sa lipidele din continutul digestiv si de a le elimina prin excretie.
Resveratrolul si vitamina C, componente Obegrass contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. Vitamina C stabilizeaza molecula insolubila de chitosan, dupa inglobarea grasimilor.
Obegrass este suplimentul alimentar ce contribuie la cresterea imunitatii intestinale, eliminarea rapida a toxinelor si mentinerea unei flore microbiene intestinale echilibrate.
Obegrass mod de utilizare: se dizolva continutul unui pliculet intr-un pahar cu apa si se administreaza inaintea meselor de pranz si de seara. Acesta este un supliment alimentar. A se citi prospectul inainte de consum.
Dr. Olga Ciobanu