Ozonoterapie – ce este, cum functioneaza si ce beneficii are

Ozonoterapie – ce este, cum functioneaza si ce beneficii are Ozonoterapie – ce este, cum functioneaza si ce beneficii are

Ultima actualizare: 9 ianuarie 2025

ozonoterapie

In general, toxinele sunt extrem de daunatoare pentru oameni. Cu toate acestea, exista cumva vreo toxina care, daca este administrata corect, ar putea oferi beneficii pentru sanatate? Cercetatorii isi pun aceasta intrebare despre ozon de peste un secol.

Ozonul (O3) este o molecula formata din trei atomi de oxigen. Este foarte instabil si exploziv in forma lichida sau solida. Cu toate acestea, sub forma gazoasa, acest oxigen supraalimentat poate avea calitati terapeutice.

Unii cred ozonoterapia poate ajuta la vindecarea ranilor, la calmarea durerilor si la tratarea diverselor afectiuni. Aceasta ramane, insa, o metoda controversata, avand in vedere ca exista dovezi limitate privind siguranta folosirii ei.

In medicina alternativa, specialistii in ozonoterapie folosesc forma gazoasa sau lichida a ozonului pentru a trata diferite afectiuni, dar si ca dezinfectant topic.

Specialistii sustin ca ozonoterapia ar putea avea un rol in medicina intr-o zi, insa in acest moment nu a fost suficient studiata. Acestia sustin ca este nevoie de mai multe date despre potentialele efecte secundare, care ar putea fi severe, inainte de a incepe sa o ofere ca terapie sau tratament de baza.


Ce este ozonoterapia?

Ozonoterapia este o practica medicala care utilizeaza ozonul. Dupa cum mentionam, ozonul este o forma de oxigen. Acest gaz incolor este format din trei atomi de oxigen. In atmosfera, stratul de ozon gazos protejeaza pamantul de radiatiile UV ale soarelui. La nivelul solului, totusi, ozonul este „un poluant nociv al aerului”.

Ozonul este daunator cand este inhalat, deoarece poate irita plamanii si gatul, provocand tuse si agravarea simptomelor de astm. Expunerea excesiva la ozon poate cauza leziuni pulmonare, putand fi fatala.

Cu toate acestea, unii cercetatori cred ca ozonul poate avea efecte terapeutice in contexte medicale. De exemplu, o analiza din 2011 raporteaza ca ozonoterapia a avut urmatoarele utilizari:

  • tratarea artritei;
  • combaterea bolilor virale, cum ar fi HIV si SARS;
  • dezinfectarea ranilor;
  • activarea sistemului imunitar;
  • tratarea bolii cardiace ischemice;
  • tratamentul degenerescentei maculare;
  • tratarea cancerului.

informatii-generale

Cercetatorii exploreaza in prezent efectele ozonoterapiei asupra corpului uman pentru a identifica eventualele beneficii terapeutice. Pana acum, totusi, au existat putine cercetari cu privire la adevarata eficacitate a ozonoterapiei. Din acest motiv, multe organizatii oficiale din intreaga lume nu aproba in prezent utilizarea acestuia.

Cum functioneaza?

In scopuri medicale, ozonul a fost folosit pentru dezinfectarea consumabilelor medicale si tratarea diferitelor afectiuni timp de mai bine de 100 de ani. De asemenea, poate ajuta la prevenirea infectarii ranilor.

Potrivit cercetarilor din 2018, cand ozonul intra in contact cu fluidele corpului, reactiile rezultate formeaza mai multe proteine ​​si celule rosii din sange. Acest lucru creste aportul de oxigen in corp.

Ozonoterapia poate, de asemenea, sa perturbe procesele nesanatoase din organism. Cercetarile au aratat ca terapia cu ozon poate inactiva:

  • bacterii,
  • virusuri,
  • ciuperci,
  • drojdii,
  • protozoare.

Ce afectiuni poate trata?

Ozonoterapia poate fi utilizata pentru abordarea unei varietati de tulburari. Cercetarile sunt in desfasurare cu privire la eficacitatea si siguranta acesteia.

  • Tulburari de respiratie

Persoanele cu afectiuni respiratorii pot primi ozonoterapie, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a fi verificata eficacitatea ei.

Datorita faptului ca ridica nivelul de oxigen din sange, ozonoterapia poate ajuta la reducerea stresului asupra plamanilor. Plamanii furnizeaza oxigen in sange.

Un studiu din 2014 a analizat ozonoterapia administrata intravenos sau prin injectarea de ozon amestecat cu sange, pentru tratarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). S-a constatat ca ozonoterapia a imbunatatit calitatea vietii si capacitatea de a face miscare la fostii fumatori care sufereau de BPOC.

beneficii-boli-respiratorii

Trebuie retinut insa ca inhalarea ozonului poate irita sau deteriora plamanii, in special la persoanele cu probleme respiratorii.

Desi ozonul poate avea utilizari benefice, este si un poluant al aerului si nu trebuie inhalat. Drept urmare, specialistii propun utilizarea purificatoarelor de aer cu ozon.

  • Diabet

Ozonoterapia arata, de asemenea, rezultate promitatoare in reducerea riscului de complicatii ale diabetului. Complicatiile sunt adesea cauzate de stresul oxidativ din organism. Cercetarile din 2018 au indicat ca ozonul poate combate stresul oxidativ prin activarea sistemului imunitar si antioxidant al organismului si prin reducerea inflamatiei.

Potrivit unui studiu din 2019, ozonoterapia a ajutat la inchiderea ranilor si a redus riscul de infectie la persoanele cu ulceratii ale piciorului diabetic.

Un studiu din 2015 a mai descoperit ca ozonoterapia poate contribui la vindecarea ranilor, un efect secundar frecvent al diabetului.

  • Tulburari ale sistemului imunitar

De asemenea, ozonoterapia poate avea beneficii pentru persoanele cu tulburari imunitare, deoarece pare sa contribuie la stimularea sistemului imunitar.

Un studiu din 2018 a constatat ca ozonul amestecat cu sange si injectat persoanelor cu HIV a redus semnificativ incarcatura virala a acestora pe o perioada de doi ani.

O incarcatura virala mai mica inseamna ca in organism sunt prezente mai putine virusuri, ceea ce poate imbunatati pe termen lung sanatatea acestor persoane.

Studiul a remarcat ca sunt necesare mai multe cercetari cu privire la utilizarea ozonoterapiei in tratarea HIV.

Pregatirea pentru ozonoterapie

Discutati cu furnizorul de asistenta medicala pentru a afla cum va puteti pregati pentru ozonoterapie. Pentru a administra ozonoterapia, specialistul extrage o cantitate de sange din corp, o combina cu ozon si o reinjecteaza in organism.

pregatire

Daca specialistul alege aceasta metoda, este esential sa dormiti bine cu o seara inainte si sa mancati alimente sanatoase in ziua respectiva. De asemenea, este important sa beti multa apa.

Cum decurge ozonoterapia?

Exista trei forme principale de administrare a ozonoterapiei:

  • In tesut

Daca obiectivul este sa tratati o problema sau o rana de la nivelul extremitatilor, cel mai probabil specialistul va aplica ozonul direct pe tesutul partii afectate a corpului. Gazul se administreaza intr-un invelis de protectie.

  • Pe cale intravenoasa

Pentru a trata tulburarile interne, cum ar fi HIV, ozonul este de obicei introdus in sangele care a fost mai intai recoltat din vena. Apoi, sangele imbogatit cu ozon este injectat inapoi in organism pe cale intravenoasa. Administrarea intravenoasa poate creste riscul de a provoca embolie, prin formarea de bule de aer in interiorul venelor.

  • Intramuscular

Ozonoterapia poate fi administrata si sub forma de injectie intramusculara. In acest caz, ozonul este amestecat cu oxigen inainte de administrare.

Eficacitate

Cercetarile privind ozonoterapia arata rezultate mixte, cu toate ca multe rezultate sunt promitatoare. Mai multe studii clinice sunt in desfasurare privind efectele ozonoterapiei asupra afectiunilor, de la bolile de inima la artrita.

Cercetarile din 2018 au indicat ca ozonoterapia poate imbunatati capacitatea de miscare si poate intarzia declinul in cazul persoanelor care se confrunta cu osteoartrita genunchiului.

Potrivit cercetarilor, persoanele cu artrita reumatoida sau dureri de spate provocate de hernia de disc pot primi ozonoterapie. Cu toate acestea, nu exista inca suficiente studii privind efectele ozonoterapiei asupra acestor conditii.

In plus, ozonul a fost folosit si studiat in multe aspecte legate de stomatologie. Cercetarile din 2019 au indicat ca apa ozonata poate actiona ca dezinfectant in timpul tratamentului de canal radicular. De asemenea, poate ajuta la desensibilizarea dentinei expuse, dar poate avea si alte utilizari.

eficacitate

Ozonoterapia ar trebui sa fie efectuata de un furnizor de asistenta medicala calificat sau de un medic naturist.

Posibile efecte adverse ale ozonoterapiei

Efectele secundare asociate cu ozonoterapia pot varia in functie de tipul de tratament pe care il urmeaza pacientul.

Oamenii nu ar trebui sa inhaleze vreodata ozon. Daca patrunde in gura, nas sau ochi, ozonul poate arde si poate provoca tuse, greata, varsaturi sau dureri de cap. Expunerea mai severa poate duce la complicatii respiratorii.

Persoanele care sunt supuse ozonoterapiei experimenteaza uneori o reactie Jarisch-Herxheimer, numita si reactia Herxheimer. In aceasta situatie, individul poate dezvolta semne si simptome asemanatoare gripei.

Unele proceduri implica administrarea ozonoterapiei prin rect. In acest caz, pacientul poate resimti disconfort, crampe si senzatie de gaze. Aceste efecte secundare sunt, insa, temporare.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320759

https://www.healthline.com/health/ozone-therapy

https://www.healthline.com/health/ozone-therapy