Oxid de magneziu – beneficii si utilizari

Oxid de magneziu – beneficii si utilizari Oxid de magneziu – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

oxid-magneziu

Magneziul (Mg) este al patrulea cel mai abundent electrolit din organism. Drept urmare, joaca roluri intr-o gama deosebit de variata de procese biochimice si fiziologice. Concentratia optima de magneziu, numita si „magnezemie”, este de 1,8-2,2 mg/dL. O concentratie sub acest interval defineste starea de „hipomagnezemie”, iar concentratia care depaseste acest interval defineste starea de „hipermagnezemie”. Ambele sunt patologice si se pot prezenta cu simptome specifice. Aportul zilnic de magneziu ar trebui asigurat prin consumul de alimente bogate in magneziu. Insa, daca aportul alimentar este redus, se poate opta si pentru suplimente, cum ar fi oxid de magneziu.

Oxidul de magneziu este, de fapt, o formula speciala de magneziu, formata din magneziu (Mg) si, dupa cum sugereaza si denumirea de „oxid de magneziu o spune”, oxigen. Formula oxidului de magneziu este MgO (un atom de magneziu si un atom de oxigen). Administrarea de oxid de magneziu se considera a fi o alternativa foarte eficienta pentru a asigura necesarul zilnic de magneziu, printr-o suplimentare exogena, mai ales in lipsa aportului alimentar. Cateva dintre alimentele cele mai bogate in magneziu sunt semintele de chia si dovleac, migdalele, spanacul, produsele din soia si nucile caju. Oxidul de magneziu se absoarbe eficient, ceea ce ii creste mult biodisponibilitatea.

Oxid de magneziu – beneficii si utilizari

Suplimentarea zilnica a dietei cu oxid de magneziu prezinta numeroase beneficii pentru starea generala de sanatate. Este foarte important de retinut faptul ca magneziul ar trebui administrat doar la indicatiile medicului specialist. De asemenea, exista anumite categorii populationale cu risc mult mai mare de a dezvolta hipomagnezemie, cum ar fi persoanele:

  • cu afectiuni gastrointestinale;
  • cu diaree cronica;
  • care urmeaza tratamente cu inhibitori ai pompei de protoni (antiacide);
  • care consuma frecvent alcool;
  • care utilizeaza diuretice;
  • cu hipopotasemie si hipocalcemie.

Suplimentarea sub forma de oxid de magneziu poate fi foarte eficienta pentru a combate aceste stari patologice. Mai mult decat atat, magneziul indeplineste numeroase functii in organism, asa ca asigurarea necesarului zilnic are beneficii extinse asupra sanatatii.

  • Tratarea si ameliorarea crampelor musculare

Magneziul joaca un rol important in numeroase procese enzimatice. De exemplu, este cofactor al enzimei cu rol in sinteza hormonului paratiroidian. Acest hormon influenteaza calcemia, deci nivelul de calciu din organism. In lipsa magneziului, se ajunge la hipoparatiroidism si, implicit, la scaderea nivelurilor de calciu. Suplimentarea cu oxid de magneziu asigura un nivel optim de calciu in organism, contribuind astfel la functionarea normala a muschilor, prevenind spasmele si crampele musculare anormale.

  • Asigura sanatatea oaselor si articulatiilor

Mecanismul este asemanator cu cel prezentat mai sus. Magneziul influenteaza concentratia de hormon paratiroidian si, astfel, nivelul de calciu. Calciul este foarte important pentru oase. Mai mult decat atat, suplimentarea cu oxid de magneziu (MgO) si vitamina D este parte componenta a preventiei nutritionale a starii patologice de osteopenie, care poate evolua spre osteoporoza.

oxid-de-magneziu

  • Ajuta la gestionarea mult mai usoara a hiperglicemiei

S-a demonstrat ca suplimentarea cu oxid de magneziu (sau sub alta forma) poate imbunatati la persoanele cu diabet de tip 2 sensibilitatea la insulina. Acest mineral este implicat in mai multe cai metabolice prin care se produce energie, fiind un cofactor al multor enzime. De asemenea, s-a observat faptul ca persoanele cu diabet de tip 2 tind sa aiba hipomagnezemie si, bineinteles, concentratii ridicate de hemoglobina glicozilata. Administrarea de oxid de magneziu, fara insa a se renunta la modificarile dietetice si la activitate fizica, ajuta la gestionarea hiperglicemiei.

  • Sustine sanatatea inimii

Suplimentarea cu oxid de magneziu poate sustine si functia cardiovasculara normala. Conform mai multor studii, magneziul poate actiona ca un blocant natural al canalelor de calciu (cum de fapt functioneaza si anumite medicamente antihipertensive). Astfel, asigurarea unui aport zilnic optim poate ajuta la functionarea normala a inimii.

Administrarea de oxid de magneziu are implicatii si asupra colesterolului: reduce nivelul LDL-ului, asa-zisul „colesterol rau”, nivelul de trigliceride si imbunatateste colesterolul HDL, care are functie antiaterogena. Nivelurile in exces de colesterol rau promoveaza formarea placii de aterom, pas esential in patologia aterosclerozei. Suplimentarea cu oxid de magneziu reduce acest risc.

  • Efect asupra sistemului nervos

S-a mai observat ca suplimentarea cu oxid de magneziu are efect asupra sistemului nervos: ajuta la combaterea anxietatii, starilor de furie, de iritabilitate, nervozitate. De asemenea, ajuta la promovarea unui somn mai odihnitor, de durata mai lunga. Mai multe studii confirma ca suplimentarea cu oxid de magneziu poate ajuta extrem de mult la ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual sau menopauzei. La persoane cu anxietate, suplimentarea s-a dovedit la fel de benefica in ameliorarea simptomelor.

  • Util in gestionarea astmului

Administrarea de oxid de magneziu pare a fi eficienta si la persoanele cu astm. Acest compus, formulat astfel, actioneaza asupra musculaturii netede a bronhiilor, relaxand-o. In timpul crizei de astm bronsic, au loc contractii patologice ale musculaturii netede, ceea ce duce la ingustarea lumenului cailor respiratorii si la senzatia de sufocare. Suplimentarea zilnica cu oxid de magneziu poate ajuta la o gestionare mai buna a simptomelor si la prevenirea episoadelor de astm bronsic.

  • Eficient in tratarea constipatiei

Magneziul administrat oral, sub forma de oxid de magneziu sau alta formula, pare sa faciliteze retentia osmotica a fluidelor la nivelul scaunului. In stomac, MgO (oxid de magneziu) va fi, ca urmare a conditiilor acide, transformat in clorura de magneziu (MgCl2). Ulterior, sub actiunea sucului pancreatic la nivelul duodenului, este transformat in bicarbonat de sodiu (NaHCO3). In intestin, promoveaza transferul de apa la acest nivel si creste volumul scaunului, iar in cele din urma faciliteaza eliminarea acestuia.

  • Eficient in ameliorarea migrenelor

Suplimentarea cu oxid de magneziu este o practica actuala de a gestiona simptomele migrenei. Administrarea de oxid de magneziu in cazul migrenelor isi bazeaza eficacitatea pe faptul ca, in mod obisnuit, foarte multe persoane cu migrene se prezinta si cu hipomagnezemie. In schimb, in mod interesant, nu toate persoanele acuza o reducere a simptomelor dupa suplimentarea cu magneziu. Mai mult decat atat, simptomele tind sa se reduca doar dupa ce se administreaza oxid de magneziu, sau alte forme de magneziu, peste doza zilnica recomandata. Din pacate, dupa o astfel de administrare indelungata, se poate ajunge la hipermagnezemie.

  • Ajuta la ameliorarea aciditatii si indigestiei

Administrarea de oxid de magneziu poate fi eficienta si in a trata simptomele indigestiei, pentru ca stimuleaza motilitatea intestinala si eliminarea gazelor. De asemenea, se foloseste ca antiacid, pentru a ameliora aciditatea gastrica.

 

Surse:

  1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Magnesium-Oxide
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519036/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911806/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9075273/
  5. https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-oxide
  6. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-magnesium-oxide
  7. https://www.health.com/magnesium-oxide-8416154