Osteopetroza juvenila vs. osteopetroza la adulti. Diferentele si impactul asupra sanatatii

Osteopetroza juvenila vs. osteopetroza la adulti. Diferentele si impactul asupra sanatatii Osteopetroza juvenila vs. osteopetroza la adulti. Diferentele si impactul asupra sanatatii

Ultima actualizare: 18 februarie 2025

Osteopetroza-juvenila

Osteopetroza, cunoscuta si drept „boala oaselor de marmura” sau boala Albers-Schonberg, este o afectiune genetica, mostenita, cauzata printr-o remodelare osoasa defectuoasa care duce atat la cresterea densitatii osoase, cat si la fragilizarea excesiva a acestora. Modificarile patologice sunt urmarea disfunctiei osteoclastelor, celule implicate in resorbtia osoasa. Clinic, exista patru forme de osteopetroza, dar cele mai relevante sunt osteopetroza juvenila (severa, incompatibila cu viata fara tratament, numita si forma infantila maligna) si osteopetroza la adulti (forma mult mai usoara, benigna, autozomal recesiva). De altfel, mai exista si forma intermediara a bolii.


Ce este osteopetroza juvenila si cum apare?

Osteopetroza juvenila este forma severa, autozomal recesiva a bolii. Din cauza prognosticului deseori nefavorabil, se mai numeste si osteopetroza maligna infantila, desi termenul de malign nu are nimic de-a face cu cancerul, ci doar indica severitatea bolii. Osteopetroza juvenila apare in primele luni de la nastere sau in primii ani de viata si este asociata cu complicatii grave, cum ar fi insuficienta medulara, deformarile osoase severe, compresia nervoasa.

Osteopetroza juvenila apare din cauza mutatiilor genetice care afecteaza functia osteoclastelor, celulele responsabile de resorbtia osoasa. In lipsa activitatii osteoclastice eficiente, oasele vor continua sa se formeze, dar nu sunt remodelate corespunzator, devenind astfel mai grele si mai dense dar, in mod paradoxal, mai fragile. Osteopetroza necesita interventie terapeutica precoce, de obicei prin transplant de maduva osoasa, deoarece, fara tratament adecvat, este de cele mai multe ori fatala, speranta de viata fiind destul de limitata.

Osteopetroza – cauze si factori de risc

Osteopetroza este determinata de mutatii la nivelul unor gene specifice. De altfel, tipul mutatiei dicteaza forma bolii si severitatea acesteia, dupa cum urmeaza:

Osteopetroza juvenila

In contextul acestei afectiuni, putem vorbi de doua tipuri:

Osteopetroza maligna infantila (forma autozomal recesiva):

  • cauzata de mutatii la nivelul genelor TCIRG1, CLCN7, OSTM1, PLEKHM1 si SNX10;
  • mai rar, osteopetroza juvenila maligna apare din cauza mutatiilor de la nivelul genelor TNFSF11 si TNFRSF11A;
  • osteoclastele sunt abundente, dar nu isi pot indeplini eficient functia, ducand la acumularea excesiva de matrice osoasa;
  • apar si disfunctii in transportul ionilor, cu formarea lacunelor de resorbtie;
  • se asociaza cu alte afectiuni hematologice secundare compresiei medulare (anemie, deseori trombocitopenie).

Osteopetroza autozomal recesiva intermediara:

  • aceasta forma de osteopetroza juvenila apare din cauza unei mutatii la nivelul genei CAII;
  • se manifesta in prima decada de viata, cu fracturi patologice, neuropatii care apar din cauza compresiei nervilor cranieni (tulburari de vedere, surditate, parestezii).

Osteopetroza la adulti (forma autozomal dominanta):

  • osteopetroza la adulti, spre deosebire de osteopetroza juvenila, este urmarea unei mutatii la nivelul genei CLCN7;
  • functia osteoclastelor este partial pastrata, permitand astfel un echilibru intre procesele de formare si resorbtie osoasa;
  • are manifestare tardiva, cu simptome usoare, de obicei absente in copilarie;
  • de asemenea, se imparte in doua forme: tipul I, fara risc crescut de fracturi patologice, insa cu ingrosarea osteosclerotica izolata a boltii craniene (simptome neurologice) si tipul II, cu anemie, artrita precoce si risc crescut de fracturi patologice.

Osteopetroza juvenila vs. osteopetroza la adulti

Exista diferente semnificative intre osteopetroza juvenila si osteopetroza la adulti. In tabelul de mai jos, vor fi prezentate cele mai importante dintre acestea:

Caracteristica

Osteopetroza juvenila (maligna)

Osteopetroza la adulti (benigna)

Debut

La scurt timp dupa nastere

La varsta adulta

Transmitere genetica

Autozomal recesiva (ambele copii ale genei mutante sunt mostenite)

Autozomal dominanta (o singur copie a genei mutante este mostenita)

Mutatii implicate

TCIRG1, CLCN7, OSTM1, PLEKHM1, SNX10, TNFSF11 si TNFRSF11A

CLCN7 (mutatii mai blande, diferite de mutatiile care duc la osteopetroza juvenila maligna)

Densitate osoasa

Extrem de ridicata, fara remodelare

Crescuta, dar cu remodelare lenta

Fragilitate osoasa

Fracturi frecvente, deformari scheletice

Fracturi rare, mai frecvente la varste inaintate

Insuficienta medulara

Da, cauzata de compresia maduvei osoase

Nu este afectata maduva osoasa

Compresie nervoasa

Frecventa (pierderea vederii, surditate)

Rar intalnita

Complicatii hematologice

Anemie, trombocitopenie, infectii

Rare, moderate

Nevoie de tratament

Da, necesita transplant de maduva osoasa

De obicei, nu necesita tratament specific

Prognostic

Sever, posibil letal fara tratament de specialitate

Favorabil, cu evolutie lenta, nu reduce speranta de viata

 

Osteopetroza juvenila intermediara este mult mai usoara decat forma maligna infantila, avand un prognostic in general favorabil. Simptomele sunt fidel asemanatoare cu simptomele asociate cu osteopetroza juvenila maligna, dar mai putin severe. De asemenea, copiii cu aceasta forma a bolii pot prezenta, printre altele, si acidoza tubulara renala, deoarece boala poate fi si urmarea disfunctiei enzimei numite anhidraza-carbonica II.

osteopetroza-adulti

Osteopetroza juvenila versus osteopetroza la adulti – impactul asupra sanatatii

In esenta, osteopetroza la adulti nu este o afectiune foarte grava, chiar daca tinde sa scada mai mult calitatea vietii odata cu inaintarea in varsta. Pe de alta parte, osteopetroza juvenila are un impact semnificativ asupra vietii si, chiar mai mult, reduce speranta de viata.

Impactul osteopetrozei juvenile asupra sanatatii

Nou-nascutii si copiii cu osteopetroza juvenila dezvolta deformari scheletice severe, au statura redusa si retard de crestere. Deformarile scheletice frecvente includ scolioza, genu valgum. De asemenea, din cauza compresiei nervilor cranieni de catre oase, se ajunge la alterari ale functiei senzoriale – orbire, surditate, paralizii faciale – si deficite neurologice. Macrocefalia, cresterea in dimensiuni a cutiei craniene, poate fi o alta constatare in osteopetroza juvenila.

Insuficienta medulara duce la tulburari hematologice precum anemie, trombocitopenie, care se prezinta sub forma de infectii recurente, imunodeficienta, hemoragii. Fara tratament, de obicei sub forma de transplant medular, osteopetroza juvenila este letala in copilarie – speranta medie de viata se considera a fi de 10 ani. Decesul survine in urma complicatiilor hematologice, dar si a celor infectioase (abcese, osteomielita). Pe de alta parte, desi transplantul de maduva osoasa imbunatateste prognosticul in osteopetroza juvenila, in unele cazuri acesta poate fi fara succes.

Impactul osteopetrozei la adulti asupra sanatatii

Spre deosebire de osteopetroza juvenila, osteopetroza la adulti este mult mai usoara. Foarte des afectiunea este diagnosticata intamplator. Fracturile patologice sunt de obicei mai frecvente la persoanele cu varsta inaintata – de asemenea, acestea se vindeca mai greu sau chiar prezinta un risc de a nu se putea vindeca. Deseori, pacientii necesita interventii chirurgicale pentru a corecta deformarile osoase (inclusiv interventiile ortopedice necesita instrumente specializate).

Remodelarea osoasa defectuoasa poate duce la uzura articulara accelerata, de unde si riscul de artrita precoce. De asemenea, spre deosebire de osteopetroza juvenila, afectiunea la adulti nu reduce speranta de viata si, in general, acestia au speranta de viata si starea generala de sanatate foarte asemanatoare cu populatia generala. In special la varsta adulta, infectiile osoase au o frecventa mai ridicata, cu riscurile asociate. Complicatiile neurologice pot fi sau nu prezente. Osteopetroza la adulti, spre deosebire de osteopetroza juvenila, are o evolutie mai lenta, rareori necesitand tratament, intrucat simptomele sunt usoare sau chiar absente.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1777895/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557529/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2654865/

https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/1750-1172-4-5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1127/