Orez brun: ce beneficii are si cum poate fi consumat

Orez brun: ce beneficii are si cum poate fi consumat Orez brun: ce beneficii are si cum poate fi consumat

Ultima actualizare: 21 decembrie 2023

orez-brun

Orezul brun este un aliment nutritiv, bogat in fibre. Spre deosebire de orezul alb, care este mult mai procesat, orezului brun ii este indepartat doar stratul dur exterior. Drept urmare, orezul brun contine substante fitochimice valoroase, cum ar fi aminoacizi esentiali, fibre, minerale, flavonoide si multe altele.

Persoanele care urmeaza anumite diete la moda ar putea evita orezul brun din cauza continutului sau de carbohidrati. In schimb, aceasta cereala integrala contine vitamine, minerale, proteine vegetale, fibre si este o sursa excelenta de energie cu eliberare lenta, ideala pentru mentinerea functiei optime a organismului pe tot parcursul zilei.

Avand in vedere ca este aliment bogat in carbohidrati, orezul brun are, in schimb, un continut scazut de grasimi, are putin zahar natural si contine o cantitate excelenta de proteine. Studiile arata, de asemenea, ca orezul brun poate fi o componenta importanta a unei alimentatii sanatoase, care poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

Orezul brun este o cereala integrala bogata in componente sanatoase. Beneficiile pentru sanatate ale orezului brun au fost atribuite continutului nutritional ridicat, care se poate dovedi util impotriva mai multor afectiuni, precum obezitatea, diabetul si problemele cardiace.


Ce este orezul brun?

Bobul de orez brun este format din trei parti: germenul, tarata si endospermul. Este mai putin procesat decat orezul alb, iar culoarea sa este oferita de tarata si stratul de germen care nu sunt indepartate prin procesare. Orezul brun este considerat mai sanatos decat orezul alb datorita continutului sau de nutrienti, cum ar fi fibrele alimentare, vitaminele si mineralele.

FibroProtect Naturalis este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor.

Orez brun – informatii nutritionale

In comparatie cu orezul alb, orezul brun are mult mai multe de oferit la capitolul nutrienti. Cu toate ca profilul lor este similar in ceea ce priveste continutul de calorii si carbohidrati, orezul brun eclipseaza orezul alb in aproape orice alta privinta.

O cana de orez brun cu bob lung gatit contine:

  • Calorii: 248
  • Carbohidrati: 52 de grame
  • Fibre: 3,2 grame
  • Grasime: 2 grame
  • Proteine: 5,5 grame
  • Tiamina (vitamina B1): 30% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Niacina (vitamina B3): 32% din DZR
  • Piridoxina (vitamina B6): 15% din DZR
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 15% din DZR
  • Fier: 6% din DZR
  • Magneziu: 19% din DZR
  • Fosfor: 17% din DZR
  • Zinc: 13% din DZR
  • Cupru: 24% din DZR
  • Mangan: 86% din DZR
  • Seleniu: 21% din DZR

Aceasta cereala integrala este, de asemenea, o sursa buna de acid folic, riboflavina (B2), potasiu si calciu.

Naturalis Calciu cu Vitamina D este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente, cu aroma de portocale.

Beneficii pentru sanatate

Este posibil ca, pentru unii oameni, orezul brun sa nu fie atat de atractiv, mai ales daca au fost obisnuiti cu orezul alb. Cu toate acestea, orezul brun dispune de o lista impresionanta de beneficii pentru sanatate, care ii pot convinge sa faca schimbari lente si constante in alimentatie.

  • Poate ajuta la gestionarea diabetului

Orezul brun poate fi benefic pentru diabetici, deoarece are un indice glicemic scazut. Mai exact, ar putea ajuta la reglarea productiei de insulina si la stabilizarea nivelului de zahar din sange. In comparatie cu orezul alb, cel brun contine carbohidrati complecsi care ar putea ajuta la eliberarea mai lenta a zaharului.

  • Poate sustine procesul de digestie

Orezul brun este un produs alimentar util, care poate imbunatati functionarea sistemului digestiv. Orezul brun contine fibre care pot ajuta la reglarea miscarilor intestinale si care pot mentine satietatea. Continutul de fibre amelioreaza si alte afectiuni, cum ar fi constipatia si colita.

Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de bila bovina.

  • Este o sursa buna de antioxidanti

Potrivit unui studiu din 2018, cu cat boabele trec prin mai multe procese de macinare, cu atat isi pierde din continutul de fitocompusi benefici. Intrucat este foarte putin procesat, orezul brun are mai multe substante fitochimice cu efect antioxidant, mai ales in comparatie cu orezul alb sau cu alte cereale foarte procesate.

  • Poate ajuta la reducerea riscului de obezitate

Orezul brun este un aliment despre care s-a demonstrat ca este esential in controlul greutatii, pentru multi oameni care doresc sa scape de kilogramele in plus. Un studiu realizat in acest sens a relevat ca cerealele integrale, precum orezul brun si orezul negru, pot avea efecte pozitive asupra organismului, in ceea ce priveste reducerea indicelui de masa corporala si a grasimii. De asemenea, ar putea spori activitatea glutation peroxidazei, o enzima antioxidanta care poate creste nivelul de colesterol HDL (bun) la persoanele obeze.

  • Poate avea efecte neuroprotectoare

Unii cercetatori sustin ca alimentele bogate in colesterol pot creste riscul de tulburari neurodegenerative si ca pot afecta performanta cognitiva. Orezul brun poate ajuta la reducerea colesterolului prin inlocuirea acestuia cu nutrienti mai sanatosi, cum ar fi fibrele. Realizatorii unui studiu din 2016 au concluzionat ca orezul brun germinat ar putea avea actiune neuroprotectoare, protejand astfel creierul impotriva stresului oxidativ. Aceasta veste poate fi extraordinara in special pentru persoanele cu risc de boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer.

orez-brun-neuroprotectie

  • Poate fi benefic pentru mamele care alapteaza

Orezul brun incoltit poate fi benefic pentru sanatatea mintala a mamelor care alapteaza. Potrivit unui studiu, consumul de orez brun a imbunatatit dispozitia si a ameliorat oboseala la femeile care alaptau.

  • Poate stimula sanatatea inimii

Beneficiile pentru inima ale cerealelor integrale, in comparatie cu alimentele procesate, sunt bine-cunoscute. Orezul brun germinat poate fi o potentiala sursa de magneziu si proantocianidina, care pot ajuta la reducerea complicatiilor cardiovasculare si, de asemenea, la scaderea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral.

  • Poate tine sub control nivelul colesterolului

Acest tip de orez nu contine colesterol, fiind o solutie excelenta pentru persoanele care vor sa-si mentina sistemul cardiovascular sanatos. In urma unui studiu efectuat pe sobolani, s-a descoperit ca poate avea calitati hipocolesterolemice. In plus, contine substante nutritive benefice care pot ajuta la metabolismul lipidelor si glucozei. Sunt necesare mai multe cercetari, dar descoperirile initiale sunt promitatoare in ce priveste rolul orezului brun in reducerea nivelului de colesterol.

  • Poate imbunatati calitatea somnului

Cu toate ca organismul produce in mod constant melatonina, unii oameni intampina probleme in a dormi bine. In astfel de situatii, pot fi extrem de utile alimentele bogate in melatonina, cum ar fi orezul brun, pentru a acoperi orice deficit. Un studiu noteaza ca orezul germinat este o sursa bogata in melatonina, iar taratele de orez reprezinta o sursa buna de serotonina.

orez-brun-beneficii-somn

  • Poate sustine sanatatea oaselor

Orezul brun se poate dovedi util si in mentinerea oaselor sanatoase, deoarece este bogat in magneziu care, alaturi de calciu, le confera oaselor structura fizica. Datorita continutului important de magneziu, orezul brun poate ajuta la ameliorarea demineralizarii osoase, fiind benefic pentru persoanele cu artrita si osteoporoza.

Cum poate fi consumat orezul brun

Orezul brun poate fi preparat si folosit in multe moduri. Poate fi fiert in lapte, apa, sos de rosii sau alte lichide condimentate si aromate sau poate fi adaugat direct in preparate cu mult lichid, cum ar fi supele si ciorbele.

De asemenea, orezul brun poate fi gatit la cuptor, pe plita sau intr-o oala sub presiune. Poate fi condimentat la alegere, fie dulce, fie sarat. In plus, se poate savura fierbinte sau rece, ca baza pentru curry, prajit sau sub forma de garnitura.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/is-brown-rice-good-for-you

https://www.verywellhealth.com/brown-rice-7497035

https://www.verywellfit.com/brown-rice-nutrition-facts-and-health-benefits-4799531

https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/brown-rice.html