Oreionul si fertilitatea masculina: mituri si realitati

Oreionul si fertilitatea masculina: mituri si realitati Oreionul si fertilitatea masculina: mituri si realitati

Ultima actualizare: 11 iunie 2024

Oreionul, cunoscut si sub denumirea de parotidita epidemica, este o afectiune virala contagioasa care poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii reproductive a barbatilor. In trecut, s-a raspandit o serie de mituri legate de impactul acestui virus asupra fertilitatii masculine, unele dintre ele fiind ingrijoratoare si uneori alarmante. Cu toate acestea, cercetarile medicale moderne au dezvaluit o perspectiva mai clara asupra legaturii dintre oreion si fertilitatea masculina.

Unul dintre miturile comune este acela ca afectiunea oreion poate duce la infertilitate masculina permanenta. Acest mit ca afectiunea oreion poate duce la infertilitate masculina a fost alimentat de cazurile rare in care infectia cu virusul care provoaca oreion a provocat o inflamatie a testiculelor, cunoscuta sub numele de orhiepididimita. Aceasta inflamatie poate afecta temporar productia de sperma si poate creste riscul de infertilitate temporara. Cu toate acestea, majoritatea barbatilor se recupereaza complet si nu experimenteaza efecte pe termen lung asupra fertilitatii.

Un alt mit este acela ca vaccinul impotriva bolii oreion ar putea afecta fertilitatea masculina. Aceasta preocupare a aparut din temerile ca vaccinul ar putea influenta negativ calitatea spermei sau ca ar putea creste riscul de infertilitate. Cu toate acestea, studiile ample si cercetarile medicale au infirmat aceste temeri, demonstrand ca vaccinul impotriva afectiunii oreion este sigur si ca nu are efecte adverse semnificative asupra fertilitatii masculine.

Pe langa dezvaluirea acestor mituri legate de oreion, cercetarile recente au evidentiat chiar beneficiile vaccinarii impotriva oreion, in protejarea sanatatii reproductive a barbatilor. Prin prevenirea infectiei cu virusul oreion, vaccinarea poate reduce riscul de inflamatie testiculara si poate contribui la mentinerea fertilitatii masculine.


Ce este oreion?

Parotita, cunoscuta mai frecvent sub numele de „oreion”, este o boala virala contagioasa care afecteaza una sau ambele glande parotide (glande salivare majore) situate in spatele ramurilor ascendente ale mandibulei. Este cauzata de virusul oreion si afecteaza in mod tipic copiii si adolescentii, desi poate provoca infectii si la adultii sensibili. In general, boala oreion produce imunitate pe viata si poate fi prevenita prin administrarea vaccinului combinat ROR (rujeola, oreion si rubeola). Afectiunea oreion poate afecta si alte glande din corp, sistemul nervos central si testiculele.

Care sunt cele mai frecvente complicatii ale bolii oreion? Poate oreionul provoca infertilitate masculina?

Cele mai frecvente complicatii provocate de boala oreion sunt meningita si inflamatia testiculara, care pot duce la infertilitate. Aceasta inflamatie a testiculului este cunoscuta si sub numele de orhita oreionului. Nu este foarte frecventa, afectand 1 la un milion de locuitori pe an din populatia generala.

Care sunt simptomele afectiunii oreion?

20% pana la 30% dintre cazuri sunt asimptomatice si infectia poate fi detectata doar prin prezenta anticorpilor in sange. Simptomele initiale ale afectiunii oreion sunt:

  • dureri de cap;
  • senzatie generala de rau;
  • febra ocazionala de cel mult 38 °C;
  • dureri la nivelul maxilarului, in special la palpare.

Aceste simptome apar putin inainte de debutul inflamatiei si umflarii fetei (oreion), cauzate de marirea glandelor. Procesul incepe in general in parotide, care nu cresc de obicei simultan in marime. Glandele salivare sublinguale si submandibulare pot fi ulterior afectate, cu o crestere a durerii si edemului. Aceasta boala nu afecteaza doar glandele salivare: poate afecta si pancreasul, testiculele (orhita afecteaza 25-40% din barbatii care au terminat pubertatea) si ovarele.

Perioada de incubatie a bolii oreion dureaza intre 18 si 21 de zile. Simptomele afectiunii oreion includ o stare generala de rau, cu o senzatie neplacuta in gat, cauzata de marirea parotidelor si o gura uscata, deoarece secretia de saliva este redusa. La adolescenti, boala oreion poate deveni mai complicata cand sunt afectate testiculele. Vindecarea completa este normala, dar in unele cazuri poate duce la atrofia testiculului, cu sterilizare ulterioara.

Orhita oreionului si infertilitatea

Orhita secundara oreionului este considerata cea mai evidenta complicatie a bolii oreionsi este o cauza frecventa de infertilitate. Examenele patologice bazate pe biopsii testiculare ale pacientilor cu orhita cauzata de oreion epidemic au relevat grade variabile de deteriorare permanenta a tubulilor seminiferi, cu edem, infiltrare limfocitara perivasculara si infiltrare difuza a tesutului interstitial cu hemoragie focala, in special in cazurile acute. Are loc o recrutare rapida de leucocite in testicule, dar mecanismele de infertilitate nu au fost pe deplin intelese, in special participarea anticorpilor antisperma.

Anticorpii antisperma, ca urmare a bolii oreion

Este general acceptat ca anticorpii antisperma pot fi un factor care afecteaza fertilitatea dupa orhita asociata unei complicatii a virusului oreion si exista diverse ipoteze cu privire la mecanismele responsabile pentru aceasta conditie:

  • ruptura barierei sange – testicul, urmata de filtrarea spermei si sensibilizarea imunologica la antigenii spermei;
  • comportamentul virusului ca imunogen, care induce producerea de anticorpi antisperma;
  • similaritatea imunologica intre virus si spermatozoizi.

Abordarile impactului

Asocierea intre anticorpii antisperma si inflamatia testiculara cauzata de virusul oreionului ridica doua intrebari principale:

  1. Oare orhita oreionului determina dezvoltarea anticorpilor antisperma, care ar putea afecta fertilitatea la barbati?
  2. Oare orhita secundara oreionului viral contribuie cu anticorpi la ansamblul „natural” de anticorpi antisperma?

Doar doua studii retrospective analizeaza posibila legatura intre productia de anticorpi antisperma si orhita oreionului si, mai mult, nu reusesc sa aduca elemente convingatoare in ceea ce priveste daca orhita oreionului poate induce productia de anticorpi antisperma sistemica. Niciuna dintre ele nu reuseste sa arate vreo referire la activitatea anticorpilor antisperma la inceputul bolii, deoarece anticorpii antisperma sunt uneori detectati la indivizii fertili, desi au o incidenta redusa si niveluri serice putin semnificative.

Tratament si prevenire

Din punctul de vedere al complicatiilor urologice, tratamentul este simptomatic si trebuie efectuata o buna diagnosticare diferentiala. Scrotul ar trebui sustinut folosind un suspensor, astfel incat testiculele sa nu atarne. Este recomandata utilizarea analgezicelor, precum si odihna. In cazul durerilor intense, se pot administra codeina sau meperidina, sau se poate injecta un anestezic local in cordonul spermatic.

Vaccinul combinat ROR protejeaza impotriva rujeolei, bolii oreionsi rubeolei, si o singura doza a vaccinului ar trebui administrata copiilor, ca mijloc de prevenire, care asigura imunitate activa. Vaccinarea este repetata apoi conform programului de vaccinare aplicabil.

Asadar, afectiunea oreion poate afecta fertilitatea masculina prin complicatii precum orhita, insa exista putine dovezi care sa sustina o legatura directa intre oreion si formarea anticorpilor antisperma. Cu toate acestea, este esentiala constientizarea simptomelor, diagnosticarea si tratamentul adecvat, pentru a minimiza riscurile asociate cu boala. Vaccinarea cu ROR ramane cea mai buna metoda de prevenire a bolii oreion si a complicatiilor sale, subliniind importanta ingrijirii preventive si a monitorizarii atente a sanatatii masculine.

Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale. In caz de simptome persistente, consultati intotdeauna un medic sau un specialist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.institutobernabeu.com/en/blog/mumps-and-male-infertility/

https://www.novaivffertility.com/fertility-help/how-does-mumps-affect-male-fertility

https://www.nhs.uk/conditions/mumps/