Operatie varice – cand este necesara, cum va pregatiti, sfaturi pentru recuperare

Operatie varice – cand este necesara, cum va pregatiti, sfaturi pentru recuperare Operatie varice – cand este necesara, cum va pregatiti, sfaturi pentru recuperare

Ultima actualizare: 13 august 2024

operatie-varice

Varicele, cunoscute si sub denumirea de vene varicoase, reprezinta o problema relativ comuna de sanatate, care afecteaza un numar considerabil de persoane. Femeile, in special, sunt cu mult mai predispuse decat barbatii sa dezvolte vene varicoase. Chiar daca varicele ar putea fi tratate si prin metode non-invazive, in general prin modificari ale stilului de viata, exista cazuri in care o operatie varice reprezinta singura modalitate de a scapa de acestea. Operatia poate fi efectuata prin mai multe moduri – de la chirurgia clasica, la utilizarea laserelor sau scleroterapie ghidata ultrasonic (UFGS). Totusi, pentru operatie de varice ar trebui sa se opteze doar in cazurile severe.

Venele varicoase sunt, de fapt, dilatatii ale venelor subcutanate, cum ar fi venele safene, afluenti ale acestora sau alte vene superficiale ale picioarelor. Varicele sunt considerate a fi manifestarea comuna a bolii venoase cronice. Chiar daca in prima instanta prezinta o componenta estetica si cosmetica, persoanele cu varice pot avea si refluxul venos axial superficial afectat. Aparitia lor provoaca disconfort, umflaturi si, in cazuri severe, ulceratii care nu se vindeca. Daca exista un risc crescut de complicatii viitoare, se recomanda o operatie de varice, mai ales dupa ce alternativele terapeutice conservatoare nu s-au dovedit eficiente. Operatia se poate face in mai multe moduri.


Operatie varice – cand este necesara

Nu toate persoanele cu vene varicoase ar trebui sa opteze pentru o operatie, ca urmare a faptului ca poate exista si risc de complicatii. Au recomandare de operatie doar persoanele cu vene varicoase care:

  • prezinta simptome severe: dureri intense, vene proeminente si extinse, senzatie de greutate la nivelul picioarelor sau oboseala excesiva a acestora, simptome care nu s-au ameliorat in prima instanta prin metode conservatoare de tratament;
  • prezinta complicatii sau risc crescut de complicatii: cum ar fi ulceratii venoase si sangerari la nivelul varicelor, tromboflebita superficiala sau tromboza venoasa superficiala. In egala masura, pot aparea dureri foarte severe care interfereaza cu calitatea vietii pacientului;
  • metodele non-chirurgicale de tratament, cum ar fi ciorapii compresivi si diferite schimbari ale stilului de viata nu s-au dovedit eficiente. Desi sclerozarea venelor varicoase se considera a fi o modalitate de a aborda o operatie pentru varice, aceasta alternativa nu se poate aplica in orice situatie.
  • din considerente estetice, in cazul in care prezenta venelor varicoase creeaza un disconfort psihic si emotional semnificativ pentru persoana in cauza.

Totusi, chiar si dupa indepartarea varicelor prin operatie, este obisnuit ca recidiva sa fie destul de frecventa. Persoanele care dezvolta ulcere venoase au o calitate slaba a vietii. Pe de alta parte, spre deosebire de cele din sistemul venos profund, cheagurile din venele superficiale, adica din varice, embolizeaza rar si, prin urmare, riscul de embolism pulmonar este scazut. In mod uzual, persoanele cu aceasta problema opteaza pentru operatie de varice din considerente pur estetice.

Operatie varice – cum decurge aceasta

Exista mai multe moduri prin care se poate efectua o operatie de varice. Cateva dintre alternativele comune si des utilizate sunt:

  • Strippingul venos

Este una dintre cele mai comune si des utilizate metode cand vine vorba de o operatie de varice. In esenta, procedura implica indepartarea venei safene mari printr-o incizie la nivel inghinal si una la nivelul gleznei. Strippingul reprezinta o interventie chirurgicala majora si se desfasoara sub anestezie generala.

  • Ablatia endovenoasa cu laser (EVLA) si radiofrecventa (RFA)

Aceste tehnici minimum invazive folosesc energia termica pentru a inchide venele afectate. In vena afectata se introduce o fibra optica (conectata cu un laser vascular). Energia laser pe care aceasta o emite va duce la colapsul venei, „topirea” acesteia si, in cele din urma, resorbtia. Este o alternativa moderna de operatie de varice, deoarece actioneaza din interiorul acestora si, asadar, nu raman cicatrici, iar durerea dupa operatie este minima.

  • Scleroterapia

Scleroterapia reprezinta o alta alternativa eficienta pentru operatie de varice. In mod obisnuit, este folosita pentru varicele mai mici sau venele de paianjen. Presupune injectarea unei solutii care are efect sclerozant la nivelul venei, provocand inchiderea acesteia. Scleroterapia cu substanta lichida se utilizeaza in special pentru venele varicoase mici, iar cea cu scumpa pentru varice cu dimensiuni mai mari.

  • Microflebectomia

Reprezinta o alternativa clasica de operatie de varice, implicand indepartarea varicelor prin incizii mici realizate la nivelul pielii. Cu ajutorul unor carlige chirurgicale, venele afectate sunt scoase. Procedura necesita anestezie locala.

Acestea sunt cele mai comune alternative pentru care se poate opta cand vine vorba de operatie de varice. Procedura aleasa are in vedere in principal severitatea venelor varicoase si dimensiunile acestora, fiind cunoscut faptul ca anumite tehnici au fost special concepute pentru a trata vene varicoase mai mari sau mai mici.

Ciorapii compresivi medicali cu talie VARILEGS sunt alegerea ideala pentru o protectie completa asupra intregului picior. Exercita o compresie graduala, mai ridicata la nivelul gambei si care slabeste odata cu ridicarea pe coapsa. Recomandat in profilaxia si tratamentul bolilor varicoase, tromboflebitelor profunde sau sindromului post trombotic, celor care prin natura profesiei petrec timp indelungat in picioare, persoanelor cu o greutate corporala peste limitele normale.

Operatie varice – cum va pregatiti

Nu este necesara o pregatire speciala inainte de operatie varice, desi se recomanda urmatoarele:

  • evaluarea medicala initiala: include anamneza, examinarea fizica si investigatii imagistice (cum ar fi ecografia Doppler), pentru a evalua severitatea si gradul de extindere a varicelor;
  • persoana care opteaza pentru o operatie de varice ar trebui sa intrerupa anumite tratamente, cum ar fi cele cu anticoagulante, aspirina sau suplimente alimentare (deoarece cresc riscul de sangerare);
  • persoana ar trebui sa renunte la fumat cu cateva saptamani inainte si dupa procedura si, de asemenea, sa limiteze consumul de alcool. In ziua in care are loc procedura, nu ar trebui sa se consume alimente solide sau sa se bea lichide cu cel putin 8 ore inainte de operatie.
  • persoana ar trebui sa se asigure de faptul ca are acasa tot ce ii este necesar pentru recuperare, cum ar fi analgezice, bandaje si ciorapi compresivi.

Medicul specialist va oferi toate informatiile privitoare la cum decurge procedura si, pe de alta parte, ce este necesar sa faca pacientul inainte de aceasta.

Sfaturi pentru recuperare dupa o operatie de varice

Recuperarea dupa o operatie de varice necesita atentie sporita si respectarea recomandarilor de la medicul specialist. Acestea pot include:

  • unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste recuperarea dupa operatia de varice il reprezinta purtarea bandajelor compresive sau a ciorapilor compresivi, pentru a reduce si limita umflatura si, in acelasi timp, pentru a sprijini circulatia;
  • mobilizarea timpurie este esentiala dupa o operatie de varice, pentru a se preveni aparitia unui cheag de sange. Pacientii sunt incurajati ca, dupa operatie, sa mearga cateva minute, chiar la fiecare ora, in timpul zilei. Totusi, repausul la pat este esential.
  • bandajele ar trebui schimbate conform recomandarilor, iar zonele operate se mentin curate si uscate;
  • timp de cateva saptamani dupa o operatie de varice, se va evita efortul fizic intens, ridicarea greutatilor si exercitiile de impact cu solul (alergat);
  • dupa o operatie de varice se recomanda evitarea expunerii la soare, chiar daca zona in care au avut loc inciziile este acoperita de bandaj;
  • respectarea programului de vizite la medic, in vederea monitorizarii postoperatorii.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/

https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/varicose-veins/treatments.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicose-veins

 

Farmacistul Catena va recomanda: