Nu este de mirare ca exista multa confuzie cu privire la ce uleiuri, tipuri de peste si nuci sunt considerate grasimi sanatoase si care nu sunt. Majoritatea oamenilor au auzit de acizii grasi Omega-3 si poate chiar de acizii grasi Omega-6, insa este posibil sa nu stie foarte multe despre acizii grasi Omega-9 si despre beneficiile sale pentru organism.
Acizii grasi Omega-9 provin dintr-o familie de grasimi nesaturate care se gasesc in mod obisnuit in grasimile vegetale si animale. Acesti acizi grasi sunt mononesaturati, iar cel mai frecvent acid gras Omega-9 este acidul oleic. Acizii grasi Oemag-9 se gasesc de obicei in uleiul de canola, uleiul de sofranel, uleiul de masline, uleiul de mustar, uleiurile de nuci si in nuci precum migdalele. Cu toate acestea, spre deosebire de acizii grasi Omega-3 si Omega-6, acizii grasi Omega-9 pot fi produsi de organism, motiv pentru care nevoia de a lua suplimente cu Omega-9 nu este la fel de mare ca in cazul mult mai celebrilor acizi grasi Omega-3.
Este important sa aflam mai multe despre aceste grasimi, deoarece acizii grasi Omega-9 aduc beneficii organismului in cateva feluri cheie.
Cand vine vorba de alegerea grasimilor sanatoase, confuzia abunda. Mai mult ca sigur, ati auzit de Omega-3, acei acizi grasi miraculosi care reduc inflamatia din organism si care pot ajuta la scaderea riscului de afectiuni degenerative cronice, cum ar fi bolile cardiace, diabetul, dementa si chiar anumite tipuri de cancer. Alaturi de Omega-3, s-a demonstrat ca acizii grasi esentiali Omega-6, cum ar fi acidul gama-linoleic (GLA), lupta impotriva inflamatiei din organism si chiar ajuta la inversarea obezitatii.
Spre deosebire de acizii grasi Omega-3 si Omega-6, acizii grasi Omega-9 nu sunt considerati acizi grasi „esentiali”, deoarece sunt produsi de corp in cantitati mici. Omega-9 sunt utilizati de organism atunci cand exista carente de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate in acizi grasi Omega-9 in loc de alte tipuri de grasimi poate avea beneficii pentru sanatate.
In urma unui studiu pe soareci realizat in 2015 s-a constatat ca o dieta bogata in grasimi mononesaturate a imbunatatit sensibilitatea la insulina si a redus inflamatia din organism.
Acizii grasi Omega-9 sunt mononesaturati, ceea ce inseamna ca au o singura legatura dubla. Se afla la noua atomi de carbon de la capatul omega al moleculei de acid gras.
Ce reprezinta numerele acizilor grasi Omega
Toate grasimile sunt practic lanturi lungi conectate ca niste margele pe un sir care „se indoaie” in directii diferite in raport cu felul in care carbonul, hidrogenul si oxigenul sunt unite cu legaturile moleculare. Spre deosebire de grasimile saturate (cum ar fi untul), acizii grasi Omega-3, 6 si 9 sunt polinesaturate (PUFA). „Saturatia” se refera la numarul de atomi de hidrogen care sunt atasati de carbonul acestor molecule.
Surse alimentare de acizi grasi Omega-9
Cele doua surse principale de acizi grasi Omega-9 sunt acidul oleic si acidul erucic. Acestea pot fi gasite in anumite alimente, insa exista si suplimente care contin aceste doua uleiuri. De exemplu, acidul oleic este componenta principala a uleiului de masline, iar acidul erucic poate fi gasit in semintele de micsunele galbene.
Alimente bogate in grasimi Omega-9
Acizii grasi Omega-9 sunt abundenti in:
-
uleiurile vegetale si uleiurile din seminte
-
nuci
-
seminte
Nu exista recomandari adecvate in ceea ce priveste doza zilnica de Omega-9, deoarece acesti acizi grasi nu sunt esentiali.
Cu toate acestea, una sau doua linguri de ulei de masline extravirgin pe zi ofera suficient acid oleic pentru adulti. Cu toate acestea, aceasta doza trebuie impartita pe tot parcursul zilei. Este mult mai potrivit si benefic pentru organism ca aceasta cantitate de ulei de masline sa fie distribuita in timp si nu intr-o singura doza.
De asemenea, este important sa retineti ca organismul ar putea avea de suferit in cele din urma daca in organism exista o cantitate mare de Omega-9 si o cantitate mica de Omega-3. De aceea, este important sa existe o proportie corecta de Omega-3, 6 si 9 in alimentatie.
Surse excelente de Omega-9:
-
ulei de masline: 83 de grame de Omega-9 la 100 gr de ulei
-
ulei de nuci caju: 73 grame de Omega-9 la 100 gr de ulei
-
ulei de migdale: 70 de grame de Omega-9 la 100 gr de ulei
-
ulei de avocado: 60 de grame de Omega-9 la 100 gr de ulei
-
ulei de arahide: 47 grame de Omega-9 la 100 gr de ulei
-
migdale: 30 grame de Omega-9 la 100 gr de migdale
-
caju: 24 grame de Omega-9 la 100 gr de caju
-
nuci: 9 grame de Omega-9 la 100 gr de nuci
Beneficiile consumului de Omega-9
Acizii grasi Omega-9 sunt benefici pentru inima, creier si pentru starea de sanatate generala.
Pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral
Cercetarile au descoperit ca acizii grasi Omega-9 pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Omega-9 aduc beneficii sanatatii inimii, deoarece maresc nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun) si il reduc pe cel al colesterolului LDL (colesterolul rau). Acest lucru poate ajuta la eliminarea acumularii placii de aterom in artere, despre care se stie ca este una dintre cauzele atacurilor de cord si ale accidentelor vasculare cerebrale.
De exemplu, uleiul de canola este bogat in grasimi mononesaturate, contine putine grasimi saturate si nu are deloc grasimi trans. Cu toate acestea, unul dintre dezavantajele majore este ca cea mai mare parte a uleiului de canola este derivat din plante modificate genetic (OMG). Alte surse extraordinare de Omega-9 bune sunt avocado si migdalele.
Specialistii sugereaza ca aportul zilnic de grasimi sanatoase poate reduce riscul de boli coronariene cauzate de consumul de grasimi nesaturate. In acelasi timp, tot acesti specialisti recomanda sa consumam acizi grasi Omega-9 in cantitati moderate in fiecare zi.
Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal, o sursa vegetala de acizi grasi 3, 6, 9, care ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.
Imbunatatesc nivelul energiei si starea de spirit
Acizii grasi Omega-9 care se gasesc in acidul oleic pot ajuta la imbunatatirea nivelului energiei si a starii de spirit. Un studiu clinic a avut rolul de a stabili daca un consum mai mic de acizi grasi saturati si un aport mai mare de acizi grasi mononesaturati ar putea influenta nivelul activitatii fizice al oamenilor.
Cercetatorii au concluzionat ca aportul de acid oleic a fost asociat cu o activitate fizica crescuta, o disponibilitate mai mare la efort si, in plus, mai putine stari nervoase. Asa ca, daca sunteti epuizat si iritat, puteti consuma alimente sau suplimente care contin Omega-9 pentru a va imbunatati nivelul de energie.
Acizii grasi Omega-9 pot fi benefici pentru persoanele care au Alzheimer
Acidul erucic este un acid gras mononesaturat Omega-9 care se gaseste in grasimi precum uleiul de mustar. Studiile arata ca acidul erucic poate normaliza acumularea de acizi grasi cu lant foarte lung in creierul pacientilor care sufera de adrenoleucodistrofie (ALD), o tulburare genetica grava, dar rara, care afecteaza glandele suprarenale, maduva spinarii si sistemul nervos. Este posibil ca uleiul de mustar sa imbunatateasca functia cognitiva si, automat, memoria.
S-a demonstrat in cadrul unui studiu ca acidul erucic poate fi un agent terapeutic pentru maladiile asociate cu deficite cognitive, cum ar fi boala Alzheimer. Acest lucru inseamna ca pe lista beneficiilor pentru sanatate ale acizilor grasi Omega-9 se adauga si imbunatatirea memoriei si a functiei cognitive.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/omega-9-benefits/
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/omega-9-benefits-are-you-getting-enough/
https://omegaquant.com/what-are-omega-9-fatty-acids/
https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview