Exista momente in care ne simtim obositi sau fara vlaga, ne pierdem usor concentrarea si rabdarea. Daca starea persista pentru o perioada mai indelungata, este foarte posibil sa ne confruntam cu oboseala psihica. Aceasta vine ca efect al supra-activitatii creierului si se poate manifesta la orice persoana ce s-a aflat sub stres mai mult timp. Episoadele de stres si iritare pot fi insotite si de unele de depresie. In aceste cazuri, cel mai bine este sa apelam la ajutorul specialistilor.
Oboseala psihica este o afectiune ce vine, de regula, in urma unor perioade in care depunem un efort mintal extrem de ridicat pentru a face fata unor situatii noi sau mai solicitante din viata noastra.
Daca nu este gestionata din timp, oboseala psihica poate avea un impact dur asupra sanatatii noastre.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte pentru a ajuta organismul in perioadele de surmenaj fizic si intelectual, dar si in stari de convalescenta sau slabiciune. Are o formula complexa – pe baza a 4 aminoacizi (L-Arginina, DL-Fosfoserina, L-Glutamina, L-Asparagina) si vitamina B12.
Oboseala psihica – ce este si ce cauze are
Simptomele debuteaza „in tacere”, printr-o oboseala fizica si psihica pe care de cele mai multe ori putini o baga in seama cu adevarat. Dar cand senzatia de disconfort se adanceste atat la nivel fizic, cat si emotional, pot aparea modificari in modul de a reactiona ale persoanei in cauza.
Oboseala psihica – semne, manifestari, simptome
Oboseala psihica poate da:
-
simptome fizice: se resimt ca o oboseala continua, insotita de dureri de cap, spate sau chiar musculare. Totodata, un apetit scazut si tulburari ale somnului sunt si ele manifestari date de oboseala psihica.
-
simptome comportamentale: se vor sesiza devieri de la obiceiurile de zi cu zi cu privire la alimentatie, vestimentatie, pot aparea reactii mai putin obisnuite sau obiceiuri asociate viciilor daunatoare.
-
simptome emotionale: se manifesta prin sentimente coplesitoare de neputinta, indoiala privind propria persoana, teama persistenta de esec, tendinta de a vedea partea mai putin plina a paharului in mod constant – pesimism exprimat in orice situatie.
Pentru reducerea oboselii si a extenuarii, farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic. Combinatie unica de 24 de elemente – vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale – care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si cresterea calitatii vietii. In plus, imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria.
7 strategii pentru a combate oboseala psihica
Atat mintea, cat si corpul sunt extrem de flexibile cand vine vorba de schimbari. Iar oboseala psihica poate fi combatuta printr-o constientizare cat mai rapida a acestei probleme.
Pot ajuta foarte mult sfaturile de la specialisti privind grija asupra stilului de viata si asupra necesitatii unor vitamine sau minerale ce contribuie la revenire mai rapida a organismului. Pentru oboseala psihica, specialistii recomanda suplimente ce contin vitaminele C, B complex, D, acizi grasi omega-3, magneziu, fier, L-carnitina, L-teanina, coenzima Q10, melatonina etc.
Iata 7 strategii usor de aplicat pentru a ne reveni dupa o perioada de oboseala psihica.
1. Relaxarea, parte a programului zilnic
Pentru a preveni stresul sau, dupa caz, pentru a-l gestiona cat mai eficient, ar trebui sa includem in programul zilnic momente de relaxare. Aceste pauze programate sau autoimpuse ar putea fi un prim pas in combaterea oboselii psihice.
2. Pauza de TV, smartphone sau tablete
Indiferent de varsta noastra, trebuie sa luam, din cand in cand, pauza de la televizor, smartphone sau tableta. Motivul, aceste dispozitive furnizeze creierului in continuu si in exces informatii, nu neaparat esentiale, ceea ce ar putea duce la oboseala psihica.
Organismul se poate relaxa excelent intr-un ambient cu lumina scazuta si liniste.
Farmacistii Catena recomanda Benesio L-Arginina, supliment buvabil, ce poate ajuta in starile de oboseala si in perioadele de suprasolicitare fizica si psihica. Benesio arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de L-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie.
3. Mai multe fructe si legume!
Este esentiala mentinerea unor obiceiuri alimentare sanatoase pe timpul pe care ni-l acordam pentru a ne reveni din oboseala psihica. Aportul de vitamine si minerale ne va asigura plusul de energie de care avem nevoie pentru a ne pune pe picioare.
4. Mai mult timp in natura
Pe cat posibil, incercati sa petreceti mai mult timp in natura.
Mersul sau o plimbare lejera este cea mai simpla forma de a face miscare, iar miscarea este un element-cheie al sanatatii noastre fizice si psihice. Stiati ca hormonul responsabil pentru starea noastra de bine (endorfina) este eliberat in timpul efortului fizic? Mersul pe jos imbunatateste dispozitia si ajuta la inlaturarea oboselii si a starilor de confuzie.
5. Mai mult timp alaturi de cei dragi
Rolul celor dragi nu este acela de a schimba situatia pentru noi. Insa un bun ascultator ne poate fi de mare folos cand suntem in impas. Sa vorbim despre ceea ce ne preocupa ne poate ajuta sa gestionam mai usor/bine o situatie stresanta. In plus, vorbind despre ceea ne preocupa ne ajuta, de multe ori, sa gasim si solutia problemei.
6. Practicarea unui sport
Sportul este aliatul starilor de bine. Miscarea ne va ajuta sa combatem oboseala psihica, conferindu-ne sentimentul de eliberare.
Jogging-ul, yoga sau pilates sunt doar cateva exemple de activitati care ne-ar putea ajuta in astfel de situatii.
7. Descoperirea unui hobby
Un hobby poate fi cu adevarat o evadare de la grijile cotidiene care ne-au ne-au adus la oboseala psihica. Descoperirea unei noi activitati care sa ne creeze placere ne poate ajuta sa evadam din rutina.
Oboseala psihica – sfaturi pentru preventie
Modul in care gestionam stresul este esential pentru a evita oboseala psihica. Principalele masuri pe care le putem lua pentru a evita epuizarea/oboseala psihica sunt:
-
odihna suficienta;
-
un program regulat de miscare;
-
pririotizarea activitatilor;
-
timp pentru propria persoana si pentru cei dragi;
-
renuntarea la activitatile care consuma timp mult, fara a obtine si un randament sau rezultate pe masura;
-
integrarea in programul zilnic a unor pauze sau momente in care sa nu facem nimic;
-
sa cerem ajutor atunci cand este cazul.