Nucsoara este un condiment delicios si parfumat, care poate intensifica aroma aproape oricarui fel de mancare sau desert. Acest condiment spectaculos este versatil si delicios ca si alte ierburi si condimente vindecatoare si, in plus, a fost bine studiat pentru beneficiile sale impresionante, cum ar fi efectele sale asupra sanatatii creierului si inimii, digestiei, inflamatiei si multe altele.
Nucsoara sub forma de condiment este derivata din samanta Myristica fragrans, un tip de arbore de nucsoara vesnic verde care este originar din anumite zone ale Indoneziei. Planta de nucsoara in sine poate creste pana la 15 metri inaltime si produce frunze de culoare verde inchis si flori de culoare galbena. De asemenea, produce fructe in forma de para, cu o samanta maro care este macinata si transformata in condimentul pe care cu totii il cunoastem.
Acest condiment poate adauga un strop de aroma mancarurilor si ofera in acelasi timp beneficii pentru sanatate. Nucsoara a fost asociata cu o lista lunga de beneficii si utilizari potentiale. Se pare ca nucsoara poate imbunatati sanatatea inimii si a creierului, poate reduce inflamatia din organism si multe altele. In plus, furnizeaza o anumita cantitate de cativa nutrienti esentiali, cum ar fi fibre, magneziu, calciu si fier.
O lingura (aproximativ sapte grame) de nucsoara contine aproximativ:
-
36,8 calorii
-
3,5 grame carbohidrati
-
0,4 grame de proteine
-
2,5 grame de grasime
-
1,5 grame de fibre
-
0,2 miligrame de mangan (10% DV)
-
0,1 miligrame de cupru (4% DV)
-
12,8 miligrame de magneziu (3% DV)
Nucsoara este un condiment popular facut din semintele Myristica fragrans, un arbore tropical vesnic verde originar din Indonezia.
Nucsoara se gaseste sub forma de seminte intregi, insa de cele mai multe ori este comercializata sub forma de condiment macinat.
Nucsoara are o aroma placuta si usoara de nuca si este adesea folosita la prepararea deserturilor si a curry-ului, precum si in bauturi precum vinul fiert si ceaiuri.
Desi este folosita mai frecvent pentru aroma sa decat pentru beneficiile sale pentru sanatate, nucsoara contine o gama impresionanta de compusi puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor si la promovarea sanatatii generale.
Nucsoara intreaga poate fi proaspat macinata si adaugata la preparate, insa este disponibila si deja macinata.
Nucsoara este un ingredient extrem de folosit in multe gastronomii, inclusiv in cea europeana si cea indiana. Exista multe modalitati de a adauga nucsoara in alimentatie, de exemplu:
-
Adaugati-o in cafea, ciocolata calda, ceai sau lapte cald
-
Folositi-o pentru a asezona legume precum conopida si cartofii dulci
-
Presarati nucsoara peste fulgi de ovaz sau alte cereale pentru micul dejun
-
Presarati peste fructe
-
Adaugati nucsoara la produsele de copt. Nucsoara este un ingredient cheie in multe produse de patiserie
-
Adaugati la bauturile de sezon, cum ar fi vinul fiert
-
Folositi-l la prepararea mancarurilor de toamna, cum ar fi cele care contin dovleac
Poate ajuta la tratarea diabetului
Nucsoara este o sursa bogata de antioxidanti. In studiile efectuate pe sobolani, nucsoara, impreuna cu alte condimente, s-a dovedit ca poate reduce semnificativ nivelul de glucoza din sange. S-a descoperit ca extractele de nucsoara au efecte benefice asupra nivelului de glucoza din sange.
Poate tine sub control tensiunea arteriala
Studiile au aratat ca nucsoara contine mai multe uleiuri esentiale, precum linalolul. Linalolul este un vasodilatator puternic al muschilor netezi, inclusiv al vaselor de sange, si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate.
Studiile pe animale confirma capacitatea linalolului de a reduce tensiunea arteriala generala. Aceste efecte necesita validare experimentala suplimentara asupra oamenilor.
Poate ameliora durerea si inflamatia provocate de artrita
Nucsoara s-a dovedit ca amelioreaza durerea inflamatorie cronica, o caracteristica principala a artritei. Nucsoara are proprietati antiinflamatorii care pot reduce durerile articulare si inflamatiile cauzate de artrita.
Semintele de nucsoara contin cantitati mari de miristicina, elemicina si eugenol, care sunt la baza proprietatilor sale antiinflamatorii.
Poate trata insomnia
Nucsoara poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea stresului, iar acest lucru poate contribui la tratarea insomniei. Aceasta samanta contine miristicina si elemicina, compusi care lucreaza impreuna la relaxarea creierului. De asemenea, samanta in sine poate actiona ca un sedativ usor.
S-a descoperit ca produsele care contin se numara printre ingredientele principale care imbunatatesc starea de spirit si care ajuta la tratarea insomniei.
Poate imbunatati digestia
Potrivit unor studii, nucsoara contine uleiuri esentiale care au un efect carminativ. Mai precis, pot ajuta la reducerea flatulentei. In plus, nucsoara poate ameliora probleme precum diareea. De asemenea, contine fibre, care pot imbunatati consistenta scaunelor si procesul de defecare.
Poate reduce nivelul de colesterol
Potrivit unui studiu pe sobolani, nucsoara poate reduce colesterolul. De asemenea, studiul sugereaza ca extractele de nucsoara ar putea ajuta la inversarea toxicitatii hepatice cauzate de alimentatia bogata in colesterol.
Poate imbunatati sanatatea dentara
Nucsoara are o mare capacitate antibacteriana care poate contribui la o sanatate orala mai buna. Condimentul este cunoscut pentru faptul ca poate trata problemele dentare, cum ar fi cariile. Nucsoara combate agentii patogeni, precum Streptococcus mutans, care pot provoca infectii la nivelul cavitatii orale.
Poate ajuta la ameliorarea depresiei si anxietatii
Studiile pe sobolani au demonstrat ca nucsoara ar putea functiona si ca un excelent remediu antidepresiv natural. Nucsoara creste nivelul serotoninei si al dopaminei, lucru care poate reduce simptomele depresiei. Cu toate acestea, este important sa retineti ca nucsoara nu inlocuieste tratamentul recomandat de specialist, care poate include medicamente, psihoterapie sau ambele.
Condimentul este practic un tonic pentru creier, stimuland astfel functia acestuia. De asemenea, ajuta la eliminarea oboselii mentale si a stresului si stimuleaza activitatea mentala.
Poate ajuta la combaterea acneei
Nucsoara prezinta proprietati antibacteriene si antifungice puternice - iar acest lucru poate ajuta la reducerea acneei. Nucsoara a fost folosita extern pentru a trata infectiile pielii si reumatismul.
Condimentul a fost utilizat in mod traditional ca agent de albire a pielii. Lignanul care se gaseste in nucsoara uniformizeaza pigmentarea pielii prin faptul ca inhiba productia de melanina.
Precautii
Nu consumati nucsoara in cantitati mari. Utilizarea suplimentelor cu nucsoara in cantitati mai mari decat cea care se gaseste in alimente nu este recomandata copiilor sau persoanelor insarcinate sau care alapteaza.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/nutmeg-benefits
https://www.verywellhealth.com/nutmeg-uses-nutrition-and-more-7505028
https://draxe.com/nutrition/nutmeg/
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-nutmegs/