Neuropatia diabetica implica degradarea nervilor, fenomen care apare la persoanele in al caror sange exista un nivel mare de zahar, timp indelungat. Desi este o afectiune incurabila, poate fi tinuta sub control prin gestionarea corecta a glicemiei, deoarece acest lucru incetineste evolutia bolii si previne aparitia complicatiilor.
Ce este neuropatia diabetica?
Neuropatia diabetica este o complicatie grava a diabetului, care poate afecta pana la 50% dintre persoanele cu diabet.
Mai exact, neuropatia diabetica implica deteriorarea treptata a nervilor, din cauza diabetului incorect gestionat. In timp, concentratia mare de glucoza sangvina (cunoscuta si sub numele de zahar din sange) si cresterea nivelului grasimilor (de exemplu, a trigliceridelor) din sange, pe fondul diabetului, provoaca degradarea nervilor. In general, neuropatia diabetica poate fi prevenita sau i se poate incetini evolutia, printr-o gestionare consecventa a nivelului zaharului din sange, precum si prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
In functie de nervii afectati, neuropatia diabetica se poate manifesta prin durere si amorteala la nivelul picioarelor si mainilor. Poate dauna inclusiv sistemului digestiv, tractului urinar, vaselor de sange si inimii. Unii pacienti au simptome usoare, dar pentru altii, neuropatia diabetica poate fi dureroasa si invalidanta.
Neuropatie diabetica – cauze, factori de risc
Neuropatia diabetica este cauzata in primul rand de nivelul excesiv al zaharului din sange, mentinut pe o perioada indelungata. Alti factori care pot determina lezarea nervilor sunt:
-
deteriorarea vaselor de sange, fenomen provocat de nivelul ridicat al colesterolului;
-
leziunile mecanice, cum ar fi cele cauzate de sindromul de tunel carpian;
-
stilul de viata nesanatos, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool;
-
deficitul de vitamina B12, indus de metformina, un medicament folosit pentru gestionarea diabetului;
-
o afectiune renala avansata.
Tiolin complex este un supliment alimentar care ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos periferic. Acesta amelioreaza tulburarile asociate neuropatiilor, stimuleaza microcirculatia nervoasa, are actiune antioxidanta si rol de a proteja celulele nervoase, asigurand mentinerea structurii si functiei normale a creierului.
Neuropatie diabetica – simptome si manifestari
Exista 4 tipuri principale de neuropatie diabetica, si anume periferica, autonoma, proximala si focala. Prin urmare, simptomele depind de tipul de neuropatie cu care se confrunta pacientul si de nervii afectati. Din pacate, diabeticii pot sa dezvolte una sau mai multe tipuri de neuropatie diabetica, simptomele acestei complicatii aparand si evoluand treptat. Uneori, pacientii incep sa sesizeze problemele abia dupa ce apar leziuni nervoase considerabile.
-
Neuropatia periferica
Se mai numeste si neuropatie periferica simetrica distala, aceasta fiind cel mai frecvent tip de neuropatie diabetica. Afecteaza mai intai talpile si picioarele, apoi apare treptat si la nivelul mainilor si bratelor. Simptomele care, in general sunt mai accentuate noaptea, includ:
-
amorteala sau scaderea capacitatii de a percepe durerea ori fluctuatiile de temperatura;
-
senzatie de furnicaturi sau arsura;
-
dureri ascutite sau crampe;
-
slabiciune musculara;
-
sensibilitate extrema la atingere (pentru unii pacienti, chiar si greutatea asternutului poate provoca disconfort);
-
aparitia unor probleme grave la nivelul picioarelor, cum ar fi ulcere, infectii si leziuni osoase si articulare.
-
Neuropatie autonoma
Sistemul nervos autonom controleaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, procesul de transpiratie, ochii, vezica urinara, sistemul digestiv si organele sexuale. Diabetul poate leza insa nervii acestor zone ale corpului, provocand urmatoarele simptome:
-
incapacitatea de a sesiza cand apare hipoglicemia (nivelul zaharului din sange este prea scazut);
-
scaderea tensiunii arteriale cand pacientul se ridica din sezut sau pozitia culcat, fenomen care poate provoca ameteli sau lesin (hipotensiune arteriala ortostatica);
-
probleme intestinale sau ale vezicii urinare;
-
golirea lenta a stomacului (gastropareza), ceea ce provoaca greata, varsaturi, senzatie de plenitudine si pierderea poftei de mancare;
-
dificultate la inghitire (disfagie);
-
dificultati de adaptare a vederii la trecerea de la lumina la intuneric sau de la departare la apropiere;
-
transpiratie abundenta;
-
tulburari in ce priveste raspunsul sexual, cum ar fi uscaciunea vaginala la femei si disfunctia erectila la barbati.
-
Neuropatie proximala
Acest tip de neuropatie diabetica se mai numeste si poliradiculopatie diabetica. Afecteaza in general nervii de la coapse, solduri, fese sau picioare, dar poate viza inclusiv zona abdominala si toracica. Simptomele isi fac de obicei simtita prezenta pe o parte a corpului, dar cu timpul se pot raspandi si pe cealalta parte. Pacientii cu neuropatie proximala se pot confrunta cu:
-
durere severa la nivelul feselor, soldului sau coapselor;
-
slabirea muschilor coapsei si pierderea masei musculare la acest nivel;
-
dificultati in momentul in care pacientul incearca sa se ridice de pe scaun;
-
dureri resimtite in piept sau in peretele abdominal.
-
Mononeuropatie
Cunoscuta si ca neuropatie focala, acest tip de neuropatie diabetica presupune afectarea unui singur nerv specific. Nervul lezat poate fi unul de la nivelul fetei, trunchiului, bratului sau piciorului. Mononeuropatia poate duce la:
-
dificultati de concentrare sau vedere dubla;
-
paralizie pe o parte a fetei;
-
amorteala sau furnicaturi intr-o mana sau un deget;
-
slabirea muschilor mainii, persoana cu neuropatie diabetica ajungand sa scape usor obiectele;
-
durere in zona tibiei sau a piciorului;
-
stare de slabiciune musculara care limiteaza capacitatea de a ridica partea din fata a piciorului (fenomenul piciorului cazut);
-
durere localizata pe partea frontala a coapsei.
Diagnosticul de neuropatie diabetica
In cazul unui posibil diagnostic de neuropatie diabetica, medicul se va interesa despre simptomatologie si istoricul medical al pacientului, apoi va efectua si o examinare fizica, mai exact va verifica nivelul sensibilitatii la temperatura si palpare, ritmul cardiac, presiunea sangelui si tonusul muscular (de exemplu, examinand reflexele gleznei).
În anumite cazuri, specialistul poate evalua leziunile de la nivelul nervilor prin masurarea vitezei si a intensitatii semnalelor nervoase.
Tratament neuropatie diabetica
Dupa cum am precizat anterior, neuropatia diabetica este ireversibila, dar i se poate incetini totusi evolutia. Pentru a reduce riscul de aparitie a acestei complicatii sau pentru a evita agravarea unui caz de neuropatie diabetica deja instalata, pacientul vizat trebuie sa-si tina glicemia sub control. Astfel, unele dintre simptome pot fi chiar ameliorate.
Specialistii Catena va informeaza ca suplimentul Inozitol are rol in metabolismul colesterolului si grasimilor si creste sensibilitatea receptorilor la insulina. Produsul ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase, fiind recomandat persoanelor care sufera de neuropatie diabetica, afectiune care provoaca amorteala mainilor si picioarelor.
Tot din planul complex de gestionare a cazurilor de neuropatie diabetica face parte si renuntarea la fumat si miscarea regulata. Inainte de a incepe un program de exercitii fizice, pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pentru a primi un plan personalizat in functie de nevoile lor. De asemenea, specialistul poate recomanda si tratamente complementare sau suplimente utile pacientilor cu neuropatie diabetica.
Pentru gestionarea durerii asociate cu neuropatia diabetica, se pot administra anumite medicamente, dar pacientii trebuie sa discute in prealabil cu medicul pentru a avea in vedere si potentialele efecte secundare. Pacientii pot lua in considerare si terapiile alternative, cum ar fi acupunctura sau suplimentele cu capsaicina, acestea putand fi folosite impreuna cu medicatia prescrisa de medic.
Pentru a evita complicatiile, in functie de tipul neuropatiei, specialistul poate recomanda medicamente, terapii sau modificari ale stilului de viata, prin care pacientul va putea sa-si gestioneze mai usor simptomele si sa evite agravarea starii de sanatate.
De exemplu, daca pacientul se confrunta cu probleme digestive asociate neuropatiei diabetice, medicul ii poate recomanda sa consume portii mai mici si mai frecvente si sa limiteze consumul de fibre si grasimi.
In cazul femeilor a caror neuropatie diabetica determina uscaciune vaginala, specialistul poate recomanda un lubrifiant, iar daca pacientul este un barbat cu disfunctie erectila asociata neuropatiei, i se poate prescrie medicatie care sa se adreseze acestei tulburari.
Ingrijirea corespunzatoare a picioarelor este foarte importanta pentru toti pacientii cu diabet, dar este și mai importanta in cazul celor care au neuropatie periferica. Acestia trebuie sa acorde o atentie deosebita mentinerii sanatatii picioarelor si la nevoie sa se adreseze anual medicului pentru un examen neurologic si o examinare atenta a picioarelor.
Sfaturi pentru preventie
Cazurile de neuropatie diabetica pot fi evitate daca pacientii isi controleaza atent nivelul glucozei din sange, tensiunea, concentratia colesterolului sangvin si greutatea corporala, tinand cont de urmatoarele indicatii:
-
sa-si monitorizeze concentratia de glucoza sangvina;
-
sa administreze atent medicatia prescrisa de specialist;
-
sa urmeze o dieta specifica unei persoane cu diabet;
-
sa faca miscare in mod regulat;
-
sa renunte la fumat si sa limiteze consumul de alcool.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/diabetic-neuropathy