Nefropatie diabetica – simptome si regim alimentar

Nefropatie diabetica – simptome si regim alimentar Nefropatie diabetica – simptome si regim alimentar

Ultima actualizare: 22 octombrie 2024

nefropatie-diabetica-simptome-si-regim-alimentar

Dieta este unul dintre cele mai importante aspecte in gestionarea diabetului zaharat si a bolilor renale asociate acestuia. Nivelul ridicat de zahar din sange poate reprezenta o sursa de stres suplimentara asupra rinichilor. Alimentatia echilibrata va poate insa ajuta sa va gestionati nivelul glicemiei si sa evitati complicatiile.

Daca ati fost diagnosticat cu o afectiune renala aparuta pe fondul diabetului (nefropatie diabetica), va trebui sa discutati cu un nutritionist care sa va intocmeasca un regim alimentar personalizat conform varstei dumneavoastra, starii organismului si stadiului bolii renale. Acest plan va va ajuta sa va gestionati nivelul de glucoza din sange si sa reduceti cantitatea toxinelor si lichidelor pe care trebuie sa le proceseze rinichii.


Nefropatie diabetica – simptome

Unul din trei adulti cu diabet ajunge sa se confrunte si cu boala renala cronica, cunoscuta ca nefropatie diabetica. Gestionarea simultana a ambelor boli poate constitui o provocare, dar un regim alimentar pentru gestionarea simptomelor va poate ajuta sa tineti aceste afectiuni sub control.

Probabil va intrebati care este legatura dintre diabet si bolile renale. Diabetul poate ingreuna controlul glicemiei (nivelul zaharului din sange), ceea ce duce la deteriorarea vaselor de sange de la nivelul rinichilor. De asemenea, poate creste tensiunea arteriala, ceea ce agraveaza si mai mult deteriorarea rinichilor, putand duce in timp la nefropatie diabetica. La persoanele diagnosticate cu nefropatie diabetica, rinichii sunt suprasolicitati, in incercarea de a filtra toxinele si excesul lichidelor.

Uneori, in stadiile incipiente de nefropatie diabetica pot sa nu existe simptome. Treptat insa, pacientii cu boala renala ajung sa se confrunte cu simptome precum:

  • hipertensiune arteriala, care devine mai greu de tinut sub control;
  • umflarea picioarelor, gleznelor, mainilor sau ochilor;
  • urina cu aspect spumos;
  • stare de confuzie sau tulburari cognitive;
  • dificultati respiratorii;
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata si varsaturi;
  • prurit (mancarime);
  • oboseala si slabiciune.

Din fericire, un regim alimentar bine pus la punct va poate ajuta sa gestionati atat diabetul, cat si o eventuala nefropatie diabetica. Inainte de a face modificari majore in dieta este insa indicat sa discutati intotdeauna cu medicul diabetolog sau cu un nutritionist.

Nefropatie diabetica – regim alimentar

Dintr-un regim alimentar pentru nefropatie diabetica ar trebui sa faca parte cam aceleasi alimente care sunt recomandate in orice dieta sanatoasa, si anume cerealele integrale, legumele, fructele, carnea de pasare cu continut redus de grasimi, fructele de mare, proteinele de origine vegetala, grasimile sanatoase pentru inima si lactatele cu continut scazut de grasimi. Acestea pot incetini progresia bolii renale, va ajuta sa gestionati diabetul si sa va simtiti mai bine. Consumul alimentelor minim procesate contribuie si la limitarea cantitatii de sodiu pe care o consumati zilnic, astfel incat sa reduceti pe cat posibil stresul la care sunt supusi rinichii, precum si agravarea starii organismului in caz de nefropatie diabetica.

1. Consumati alimentele potrivite

Alegeti alimente nutritive, potrivite atat in caz de diabet, cat si pentru a gestiona o nefropatie diabetica:

  • legume: consumul legumelor proaspete ajuta la incetinirea evolutiei simptomelor de nefropatie diabetica. In aceasta privinta, dintr-un regim alimentar pentru diabet nu trebuie sa lipseasca ardeii, broccoli, spanacul, ciupercile, morcovii, conopida, fasolea verde, sparanghelul, cartofii dulci etc.;
  • fructe: printre cele prietenoase cu rinichii se numara merele, strugurii, piersicile si pepenele verde. Si fructele de padure sunt deosebit de utile pentru tinerea sub control a glicemiei, deoarece contin mai putin zahar. Consumati fructele proaspete, pentru a beneficia de continutul de fibre, si evitati sucurile de fructe pentru a reduce aportul de zahar si potasiu. Daca urmati un program de dializa pe fond de nefropatie diabetica, evitati fructele stelate deoarece pot provoca neurotoxicitate.
  • cereale integrale: carbohidratii bogati in fibre, cum ar fi painea si pastele din cereale integrale, orezul brun si chiar floricelele de porumb nesarate pot fi o alegere sanatoasa daca sunt consumate cu moderatie. Consumul alimentelor bogate in fibre ajuta la mentinerea in limite normale a zaharului din sange, prevenind cresterea glicemiei si implicit simptomele de nefropatie diabetica. Nu uitati ca este important sa va numarati carbohidratii si sa aveti grija la marimea portiilor.
  • proteine: dintr-un regim alimentar pentru tinerea sub control a simptomelor de nefropatie diabetica nu trebuie sa lipseasca aportul de proteine din surse ​​proaspete, cum ar fi carnea de pui sau curcan (fara pielita), pestele, crustaceele si ouale. Limitati in schimb consumul alimentelor procesate, cum ar fi mezelurile sau carnatii, deoarece acestea au de obicei un continut mare de sodiu si fosfor. In materie de proteine ​de origine vegetala, puteti avea in vedere nucile nesarate, lintea, fasolea si tofu, deoarece rinichii le proceseaza mai usor si totodata sunt excelente pentru controlul zaharului din sange.
  • grasimi nesaturate: pentru a tine sub control simptomele de nefropatie diabetica, nu uitati nici de grasimile sanatoase, si anume grasimile nesaturate. Acestea provin in general din surse vegetale, cum ar fi uleiurile vegetale, nucile si untul de arahide. De asemenea, va puteti completa aportul de grasimi nesaturate consumand peste, care este bogat in acizi grasi Omega-3.
  • verdeturi și condimente: acestea au capacitatea de a reduce nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Ghimbirul este unul dintre alimentele care pot fi de ajutor in caz de nefropatie diabetica.

2. Evitati alimentele contraindicate

Intr-un regim alimentar pentru nefropatie diabetica este important sa consumati alimente nutritive, dar nu trebuie sa uitati ca la fel de important este si sa le evitati pe cele contraindicate, care pot accentua simptomele. Prin urmare, persoanele cu diabet zaharat si boala renala ar trebui sa reduca pe cat posibil consumul de:

  • sodiu: un exces de sare sau sodiu va poate creste tensiunea arteriala si afecta echilibrul lichidelor din organism, putand exercita un stres suplimentar asupra rinichilor si agravandu-va starea daca suferiti de nefropatie diabetica;
  • potasiu si fosfor: daca ati fost diagnosticat(a) cu nefropatie diabetica, acesti nutrienti sunt greu de echilibrat in organism, prin urmare va trebui sa cititi cu atentie specificatiile nutritionale de pe etichetele produselor, pentru a le putea evita pe cele care contin adaos de potasiu si fosfor.
  • zaharuri adaugate: persoanele cu diabet trebuie sa-si monitorizeze glicemia si sa evite dulciurile, mai ales daca trebuie sa respecte un regim alimentar pentru nefropatie diabetica, deoarece excesul de zahar din sange poate agrava simptomele diabetului si bolii renale.

In plus, trebuie sa retineti ca unele alimente sunt acceptabile pentru pacientii cu diabet, dar nu si pentru cei care au si nefropatie diabetica. De exemplu, alimentele bogate in potasiu, cum ar fi avocado sau caisele, se pot incadra intr-un regim alimentar pentru diabetici, dar nu sunt intotdeauna indicate si persoanelor cu nefropatie diabetica. De asemenea, necesarul dumneavoastra de carbohidrati si proteine ​​poate varia in functie de starea de sanatate generala. Pentru a gestiona optim semnele de nefropatie diabetica, adresati-va deci medicului diabetolog sau nutritionistului.

3. Incercati sa mancati la aceleasi ore

Daca sariti peste mese pot aparea variatii ale glicemiei, ceea ce poate afecta starea organismului. Se recomanda trei mese pe zi si cate o gustare intre mese, pentru a va mentine echilibrul nutrientilor si o glicemie constanta, astfel incat sa preveniti aparitia simptomelor diabetului si a celor de nefropatie diabetica.

Nefropatie diabetica – exemplu de regim alimentar

Iata un exemplu de regim alimentar pentru pacientii diabetici care sufera si de nefropatie diabetica.

  • Luni

Mic dejun – o omleta din doua oua, o felie de paine prajita din cereale integrale si o jumatate de cana de suc de spanac.

Pranz – pui la gratar cu o lingura de iaurt si o salata verde mixta, cu dressing de vinegreta.

Cina – o portie de somon copt, o jumatate de cana de piure de conopida si fasole verde gatita la abur.

  • Marti

Mic dejun – o cana de fulgi de ovaz cu scortisoara si felii de migdale si o jumatate de cana de afine.

Pranz – o portie de carne de curcan cu avocado si paine, iar la desert un mar mediu feliat.

Cina – o cana de quinoa gatita cu legume, o bucata de carne de pui la gratar si o salata verde.

  • Miercuri

Mic dejun – o jumatate de cana de iaurt, eventual cu seminte de chia, si o jumatate de cana de fructe de padure proaspete.

Pranz – o cana de quinoa gatita si legume la gratar, cu dressing de ulei de masline extravirgin.

Cina – piept de pui copt si o jumatate de cana de piure de cartofi dulci si fasole verde.

  • Joi

Mic dejun – doua oua fierte si un smoothie de fructe, de exemplu cu fructe de padure si mere.

Pranz – o portie de carne de pui la gratar si o salata de creveti, rosii si castraveti.

Cina – o cana de orez brun fiert si o jumatate de cana de quinoa.

  • Vineri

Mic dejun – o jumatate de cana de fulgi de ovaz, cu piersici si seminte de floarea soarelui.

Pranz – o cana de supa de legume cu frunze de salata si o felie de paine din cereale integrale.

Cina –  o cana de varza de Bruxelles calita si un cartof mic gatit la abur.

  • Sambata

Mic dejun – toast frantuzesc din doua felii de paine cu continut scazut de proteine si o lingura de miere.

Pranz – un sandvis cu paine integrala si branza cu continut scazut de sodiu si o portie mica de salata.

Cina – o portie de piept de pui si o cana de sparanghel gatit la abur.

  • Duminica

Mic dejun – o jumatate de cana de omleta cu spanac si branza si o felie de paine prajita din cereale integrale.

Pranz – un morcov cu salata verde si un sandvici cu paine integrala si oua fierte.

Cina – un burger din carne de curcan la gratar si o salata de piure de conopida.

 

Surse:

https://www.freseniuskidneycare.com/thrive-central/diabetes-kidney-disease-diet

https://bigapollospectra.com/blog/diet-plan-for-kidney-and-diabetic-patient-a-practical-guide/

https://diabetesfoodhub.org/blog/embracing-diabetes-and-kidney-friendly-meal-plan