Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament

Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 7 septembrie 2023

nefrita-lupica

Nefrita lupica este o complicatie a lupusului eritematos sistemic (LES). Apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit rinichii, ducand la inflamatie si leziuni la nivelul organelor.

„Nefrita” se refera la inflamatia care apare in vasele mici de sange care filtreaza deseurile din rinichi, cunoscute sub numele de glomeruli. De cele mai multe ori, nefrita lupica se dezvolta in decurs de cinci ani de la aparitia primelor semne si simptome de lupus.

Lupusul descrie un grup de afectiuni cronice autoimune in care sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile sanatoase.

LES este cea mai frecventa forma de lupus. Este o afectiune sistemica, ceea ce inseamna ca poate afecta mai multe organe, printre care si rinichii, si provoaca inflamatie pe scara larga in intregul organism.

Nefrita lupica cauzeaza cicatrizarea si umflarea glomerulilor, afectand astfel capacitatea rinichilor de a-si indeplini functiile, cum ar fi:

  • filtrarea reziduurilor din sange
  • mentinerea echilibrului hidro-electrolitic
  • reglarea nivelelor hormonale necesare pentru procesele corporale vitale

Fara tratament, nefrita lupica poate duce la leziuni permanente ale rinichilor si la insuficienta renala.

 


Ce este nefrita lupica?

Nefrita lupica reprezinta inflamatia rinichiului, cauzata de lupusul eritematos sistemic. Lupusul eritematos este o boala autoimuna, iar nefrita lupica apare atunci cand lupusul afecteaza si rinichii.

Aproximativ 60% dintre persoanele care sufera de lupus dezvolta in cele din urma si nefrita lupica. Atunci cand rinichii sunt inflamati, acestia nu pot functiona normal. Nefrita lupica poate duce la insuficienta renala.

Simptomele de nefrita lupica

Nefrita lupica este o afectiune severa. Simptomele, insa, nu sunt intotdeauna dramatice. Pentru cele mai multe persoane, primul simptom este reprezentat de umflarea picioarelor si a gleznelor. In cazuri mai rare, apare si umflarea fetei si a mainilor. Alte simptome pot varia de la persoana la persoana si de la zi la zi. Acestea pot include:

  • cresterea greutatii corporale
  • hipertensiunea arteriala
  • urina inchisa la culoare
  • urina cu aspect spumos
  • nevoia de a urina in timpul noptii

Naturalis Urosuport Forte este un supliment, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu problemele tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Nu toate problemele renale sau urinare la persoanele cu lupus apar din cauza nefritei lupice. Persoanele cu lupus sunt predispuse la infectii urinare. Acestea se manifesta prin senzatia de usturime in timpul urinarii si necesita tratament cu antibiotice. Unele medicamente pentru lupus pot afecta, de asemenea, rinichii si pot cauza umflarea membrelor si alte simptome asemanatoare nefritei lupice. Problemele legate de medicamente dispar atunci cand acestea nu se mai folosesc.

Cauze si factori de risc

Rinichii sunt doua organe in forma de bob de fasole, care au aproximativ dimensiunea unui pumn. Rolul principal al rinichilor este de a filtra sangele si de a elimina deseurile prin urina.

Fiecare rinichi contine mai mult de 1 milion de unitati functionale cunoscute sub numele de nefroni. Fiecare nefron contine o mica retea de vase de sange cunoscuta sub numele de glomerul. Expertii in sanatate se refera la glomeruli drept „unitatile de filtrare” ale rinichilor.

Nefrita lupica este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care apare ca o complicatie a lupusului. Apare atunci cand rinichii devin atat de inflamati incat nu mai pot sa functioneze corect. Cand rinichii nu pot functiona corect, persoanele afectate incep sa experimenteze simptome care rezulta din acumularea de reziduuri si lichide in sange si corp.

Incidenta nefritei lupice poate varia in functie de populatie. Dovezile sugereaza ca poate varia intre 15 si 45%.

cauze-nefrita-lupica

Anumite grupuri rasiale si etnice pot avea un risc mai mare de a dezvolta nefrita lupica. De asemenea, componentele genetice pot predispune unele persoane cu lupus eritematos sistemic sa dezvolte nefrita lupica. De exemplu, o variatie a genei APOL1 observata la populatiile afro-americane este asociata cu nefrita lupica.

Urmatorii factori sporesc riscul de a dezvolta nefrita lupica:

  • sexul masculin (cu toate acestea, riscul de lupus este mai mare in randul femeilor)
  • varsta mai mica (este mai frecventa in copilarie sau intre 20 si 40 de ani)
  • etniile africana, hispanica sau asiatica

Diagnostic

In prima instanta, medicii vor sa afle istoricul medical amanuntit al pacientului si efectueaza un examen fizic. Apoi, folosesc o serie de teste pentru a verifica functia rinichilor unei persoane si pentru a diagnostica nefrita lupica. Printre aceste teste de diagnostic se numara:

Teste de urina

Un test de urina contine o banda de hartie tratata chimic care isi schimba culoarea in prezenta sangelui sau a proteinelor. Prezenta sangelui sau a proteinelor in urina indica leziuni renale. Un tehnician de laborator poate examina, de asemenea, proba de urina la microscop pentru a verifica daca exista celule renale.

Analize de sange

Unele teste de sange pot ajuta la analizarea functiei rinichilor. De exemplu, un medic poate masura nivelul creatininei. Creatina este un produs rezidual pe care rinichii il indeparteaza din sange. Daca in sange este prezent un nivel mai mare de creatinina, acest lucru sugereaza ca rinichii nu functioneaza corect.

nefrita-lupica-diagnostic

Biopsie de rinichi

Acest tip de biopsie implica prelevarea unei mici probe de tesut renal care este examinata la microscop. Un medic efectueaza biopsia folosind tehnici imagistice pentru a ghida acul de biopsie in zona rinichilor. Un patolog examineaza apoi tesutul si poate confirma diagnosticul, poate determina stadiul bolii si poate ajuta la ghidarea tratamentului.

Stadiile nefritei lupice

Pe baza biopsiei de rinichi, un medic va afla in ce stadiu se afla afectiunea. Cele sase etape, sau clase, se bazeaza pe:

  • modificari ale celulelor din glomeruli observate la microscop
  • depozite imune observate la imunofluorescenta
  • microscopie electronica

Clasa 1 sau nefrita lupica mezangiala minima

Aceasta clasificare implica de obicei leziuni minime ale rinichilor. In aceasta etapa, pacientul nu prezinta semne sau simptome evidente.

Clasa 2 sau nefrita lupica mezangiala proliferativa

Clasa 2 prezinta unele leziuni ale rinichilor. De asemenea, in urina pacientului se gasesc cantitati mici de sange, proteine sau ambele.

Clasa 3 sau nefrita lupica proliferativa focala

Acest stadiu indica faptul ca mai putin de 50% dintre glomerulii din rinichi sunt afectati. Urina unei persoane va contine cantitati mai mari de sange, proteine sau ambele. In plus, pacientii pot avea hipertensiune arteriala.

Clasa 4 sau nefrita lupica proliferativa difuza

Clasa 4 indica afectarea a mai mult de jumatate dintre glomeruli. Persoanele in cauza au hipertensiune arteriala si, de cele mai multe ori, au nevoie de dializa, deoarece functia rinichilor incepe sa se inrautateasca.

nefrita-lupica-stadii

Clasa 5 sau nefrita lupica membranoasa

Aceasta etapa implica ingrosarea si cicatrizarea structurilor importante din rinichi. Persoanele afectate au niveluri ridicate de sange, proteine sau ambele in urina, precum si hipertensiune arteriala. De asemenea, pot necesita dializa sau chiar transplant de rinichi.

Clasa 6 sau nefrita lupica sclerozanta avansata

Aceasta este faza finala. Implica afectarea a peste 90% dintre vasele de sange importante din rinichi. Persoanele afectate au nevoie cel mai probabil de dializa sau de transplant de rinichi.

Tratament

In prezent, nu exista un remediu pentru nefrita lupica. Scopul tratamentului este de a:

  • reduce inflamatia rinichilor
  • reduce activitatea sistemului imunitar
  • impiedica sistemul imunitar sa atace rinichii

Medicii prescriu tratamentul in functie de stadiul nefritei lupice in care se afla persoana afectata. Clasele 1 si 2 pot sa nu necesite un tratament specific, insa clasele ulterioare au nevoie.

Tratamentul poate implica:

Medicamente

De obicei, specialistul prescrie diferite medicamente pentru a ajuta la suprimarea sistemului imunitar si la scaderea tensiunii arteriale. Printre aceste medicamente se numara:

  • corticosteroizi
  • hidroxiclorochina
  • micofenolat de mofetil
  • inhibitori ai ECA
  • diuretice
  • beta-blocante
  • blocante ale canalelor de calciu

nefrita-lupica-tratament

Modificari alimentare

De asemenea, medicii ii pot sfatui pe pacienti sa faca schimbari in dieta. Mai exact, ii pot incuraja sa consume alimente care sustin sanatatea rinichilor si care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De exemplu, medicii le pot recomanda sa consume alimente care contin cantitati mici de sare, sodiu, fosfor si potasiu, cum ar fi:

  • carnea slaba
  • carnea de pasare fara piele
  • fasolea
  • fructele
  • legumele

Posibile complicatii

Nefrita lupica netrata poate duce la urmatoarele complicatii:

  • insuficienta renala
  • anumite tipuri de cancer
  • probleme cardiace
  • probleme vasculare

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus-nephritis/symptoms-causes/syc-20354335

https://www.medicalnewstoday.com/articles/lupus-nephritis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21809-lupus-nephritis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…