De multe ori, caloriile sunt puse intr-o lumina negativa, fiind asociate cu acumularea de kilograme in plus, cei care privesc lucrurile din aceasta perspectiva considerand nociv consumul de alimente cu un aport caloric ridicat. In realitate, caloriile sunt indispensabile pentru organism, constituind principala sursa de energie pe parcursul unei zile.
Fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de calorii zilnic pentru ca organismul sa-i poata functiona la capacitate optima, iar problemele cu kilogramele in exces apar atunci cand aportul zilnic este in mod constant mai mare decat necesarul. In aceasta situatie, excesul de calorii este stocat de organism sub forma de grasime, care este folosita tot ca sursa de energie, dar numai in cazurile in care nu mai are la dispozitie suficiente calorii.
Farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold de la Naturalis, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.
Astfel, daca doriti sa slabiti, trebuie doar sa consumati zilnic mai putine calorii decat are nevoie organismul, iar daca doriti sa va mentineti silueta, trebuie sa nu depasiti necesarul zilnic.
Indiferent de situatie, trebuie sa stiti care este necesarul de calorii pentru organismul dumneavoastra, iar aceasta informatie o puteti afla din randurile de mai jos.
Ce sunt caloriile?
Caloriile nu sunt niste substante in sine, asa cum sunt nutrientii, ci reprezinta o unitate de masura pentru energia furnizata de alimentele si bauturile consumate. Mai exact, o calorie este echivalentul cantitatii de caldura de care ati avea nevoie pentru a incalzi un gram de apa in conditii normale, de la 14,5 la 15,5 grade Celsius.
Cu cat un aliment contine mai multe calorii, cu atat poate furniza mai multa energie organismului, iar cu cat activitatile zilnice sunt mai intense, cu atat organismul are nevoie de mai multa energie, implicit de un numar mai mare de calorii.
Asadar, necesarul zilnic de calorii nu depinde doar de varsta si sex, ci si de stilul de viata. Astfel se explica faptul ca o persoana sedentara se poate ingrasa, iar una activa isi mentine greutatea normala sau slabeste, chiar daca ambele au aceeasi varsta, acelasi sex, aceeasi inaltime si consuma zilnic acelasi numar de calorii.
Aportul caloric al unui aliment depinde in principal de compozitia acestuia, dar si de modul de preparare. Astfel, alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati, proteine, grasimi, zaharuri si aditivi au mai multe calorii decat cele care contin vitamine, minerale, apa si alte substante naturale necesare organismului.
Calorii sau kilocalorii? Care sunt diferentele?
Dupa cum am aratat mai sus o calorie (cal.) este o unitate de masura a energiei, insa valoarea sa este una foarte mica. Prin urmare, este rar utilizata pentru a masura continutul caloric al alimentelor, deoarece majoritatea alimentelor contin foarte multe calorii, iar valorile ar contine multe cifre, care le-ar face mai dificil de citit.
In acest scop este folosita o unitate de masura mai generoasa, care este kilocaloria (kcal.). O kilocalorie este echivalentul a 1.000 de calorii si constituie unitatea comuna de masura a valorii energetice a alimentelor si bauturilor in contextul nutritional.
LipidoSlim Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale,
In vorbirea comuna s-a impamantenit insa termenul de „calorii” cu referire la valoarea energetica a alimentelor, astfel ca este folosit cu preponderenta atunci cand se discuta despre continutul nutritional. Asadar, cand se vorbeste de numarul de calorii dintr-un aliment, se face referire de fapt la numarul de kilocalorii. De exemplu, daca se spune despre un aliment ca are 100 de „calorii”, valoarea nutritionala sa este de 100 de kilocalorii, adica 100.000 de calorii in adevaratul sens al cuvantului.
In concluzie, kilocaloria (kcal.) este unitatea de masura utilizata in mod obisnuit pentru a evalua valoarea energetica a alimentelor si este cea pe care o veti gasi specificata in informatiile nutritionale, chiar daca in dreptul valorii este trecut termenul „calorii” sau „cal.”. Acest termen il vom folosi si noi in capitolul ce urmeaza, insa trebuie sa tineti cont ca cifrele pe care le vom prezenta se refera, de fapt, la kilocalorii.
Care este necesarul de calorii in functie de varsta si sex?
Dupa ce am lamurit aceste aspecte de ordin tehnic si lingvistic, a sosit momentul sa abordam si subiectul principal al cestui articol. Valorile pe care le vom prezenta in continuare au caracter orientativ, dat fiind faptul ca necesarul de calorii zilnic variaza si in functie de alti factori cum ar fi inaltimea, greutatea si nivelul de activitate fizica.
Necesarul zilnic de calorii pentru persoanele de sex feminin
In general, femeile au nevoie de mai putine calorii decat barbatii, iar in functie de varsta si factorii pe care tocmai i-am enumerat, necesarul zilnic variaza intre 1.200 si 2.400 de calorii. Iata care este acest necesar, raportat la intervalele de varsta:
4-8 ani
In copilarie, necesarul de calorii este esential pentru dezvoltarea si cresterea normala. Fetele cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani ar trebui sa consume in jur de 1.200-1.800 de kilocalorii pe zi, in functie de nivelul lor de activitate fizica. Este important ca parintii sa se asigure ca dieta lor contine o varietate de alimente nutritive, pentru a le furniza toate substantele esentiale.
9-13 ani
Pe masura ce fetele cresc, devin mai active si consuma mai multa energie, iar pentru aceasta au nevoie de un aport mai mare de calorii zilnic. In aceasta etapa, necesarul de calorii poate varia intre 1.400 si 2.200 de calorii pe zi. Aportul caloric trebuie sa fie echilibrat, cu o crestere a consumului de alimente bogate in nutrienti, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe si cerealele integrale.
14-18 ani
Adolescenta este o perioada caracterizata de o crestere rapida si o serie de schimbari hormonale. Toate acestea genereaza un consum energetic ridicat, prin urmare creste si necesarul zilnic de calorii. Fetele adolescente ar trebui sa consume intre 1.800 si 2.400 de calorii pe zi, dar acest necesar poate varia in functie de nivelul de activitate fizica si de nevoile individuale.
ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar pentru slabit, care contine extracte din plante, vitamine si minerale pentru controlul senzatiei de foame, prevenind renuntarea la dieta sanatoasa.
19-30 de ani
In perioada tineretii si la varsta adulta tanara, necesarul de calorii ramane similar celui din adolescenta, adica intre 1.800 si 2.400 de kilocalorii pe zi, in functie de nivelul de activitate. Este important ca in aceasta perioada a vietii sa se mentina un echilibru intre aportul caloric si nivelul de activitate pentru a evita excesul ponderal.
31-50 de ani
La varsta adulta, necesarul de calorii se poate mentine in intervalul de 1.800-2.200 de calorii pe zi, si de aceasta data aportul optim variind in functie de stilul de viata si nevoile individuale.
Peste 51 de ani
Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, metabolismul incetineste, iar necesarul de calorii poate scadea usor. Cu toate acestea, este important sa se acorde in continuare atentie unei alimentatii echilibrate si sanatoase, care sa asigure un necesar zilnic de 1.600-2.000 de calorii.
Necesarul zilnic de calorii pentru persoanele de sex masculin
Barbatii au un metabolism diferit de al femeilor si se presupune ca acestia desfasoara activitati mai solicitante fizic, astfel ca necesarul zilnic este cu aproximativ 500 de calorii mai mare.
4-8 ani
In acest interval, baietii mai putin activi au nevoie zilnic de 1.400 de calorii, cei cu un nivel mediu de activitate fizica necesita intre 1.400 si 1.600 de calorii, in timp ce in cazul celor foarte activi necesarul zilnic poate ajunge pana la 2.000 de calorii.
9-13 ani
Si baietii devin tot mai activi pe masura ce se apropie de pubertate, se implica in activitati care necesita mai mult efort – cum ar fi meciurile de fotbal in curtea scolii – astfel ca au nevoie de un aport mai mare de calorii. Acesta poate varia de la 1.800 in cazul celor mai putin activi si pana la 2.600 in cazul celor care depun mult efort fizic.
AquaSlim, de la Naturalis, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.
14-18 ani
In perioada adolescentei, necesarul de calorii al baietilor atinge cele mai mari niveluri, variind intre 2.200 si 3.200 de calorii pe zi, in functie de nivelul de activitate, dar si de ritmul de crestere, care este mai accelerat in aceasta perioada.
19-30 de ani
Tinerii adulti de sex masculin au, de obicei, un necesar caloric situat in intervalul de 2.400-3.200 de calorii pe zi, care poate varia in functie de stilul de viata, ocupatie si nivelul de activitate fizica.
31-50 de ani
La varsta adulta, necesarul de calorii scade usor, situand-se intre limitele de 2.200 si 3.000 de calorii pe zi. Pentru barbatii sedentari, sunt suficiente 2.200 de calorii pe zi, in timp ce barbatii care au un job solicitant din punct de vedere fizic sau care obisnuiesc sa faca miscare in mod regulat au nevoie de 2.400-2.600 de calorii. Nu in ultimul rand, cei foarte activi din punct de vedere fizic au nevoie de un aport de 2.800-3.000 de calorii zilnic.
Peste 51 de ani
Si in cazul barbatilor trecuti de 51 de ani se produce o incetinire a metabolismului, ce reduce consumul de energie, implicit necesarul de calorii pentru obtinerea acesteia. La varsta senectutii, barbatii sedentari au nevoie de cel mult 2.000 de calorii pe zi, in timp ce aceia care au un nivel moderat de activitate fizica ard intre 2.200 si 2.400 de calorii, iar cei care se mentin foarte activi au un necesar zilnic de 2.400-2.800 de calorii.