Muscaturile de tantari - sfaturi pentru vindecare si preventie

Muscaturile de tantari - sfaturi pentru vindecare si preventie Muscaturile de tantari - sfaturi pentru vindecare si preventie

Ultima actualizare: 30 iunie 2022

Muscaturile de tantari - sfaturi pentru vindecare si preventie

Cel mai probabil, toti ne-am confruntat cu muscaturi de tantari. Si nu o singura data! Iar asta pentru ca sunt raspanditi in lumea toata. Doar in Romania, intalnim mai mult de 50 de specii de tantari. Asadar, vorbim de una dintre cele mai frecvente intepaturi de insecte pe care le experimentam odata cu instalarea sezonului cald.


Cum arata muscaturile de tantari?

Tantarii incep sa isi faca simtita prezenta odata cu incalzirea vremii. Si desi par niste insecte destul de fragile, cand vorbim de muscaturi de tantari - nu doar ca deranjeaza pe moment, ci sunt si periculoase.

Vizual sau din punct de vedere estetic, „victimele” tantarilor vor suferi o umflatura la locul intepaturii. Pot aparea chiar mai multe muscaturi de tantari in aceeasi zona. Umflatura e moale la inceput, dar in scurt timp, se va intari si inrosi.

Prima si cea mai neplacuta manifesare in urma unor muscaturi de tantari este mancarimea sau pruritul, care dispare in cateva zile.

 

Pentru a preveni muscaturile de tantari, farmacistii Catena recomanda Assista RepelX Spray impotriva tantarilor, care are o eficienta testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino. Contine extract de aloe vera pentru un efect antiseptic, cicatrizant, antiinflamator si antifungic. Sprayul protejaza eficient, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari, tauni si alte insecte si are compatibilitate foarte buna cu pielea, fiind testat dermatologic si clinic. Este recomandat atat adultilor, cat si copiilor incepand cu varsta de 3 luni, precum si femeilor insarcinate. Nu contine DEET. Are miros placut si discret.

De ce apare senzatia de mancarime dupa muscaturile de tantari?

Parte din familia Culicidae, tantarii se hranesc cu nectar din plante. Doar femelele sunt „vinovate” pentru muscaturi de tantari. Ele au nevoie de proteinele din sangele nostru pentru pentru a se hrani si pentru a depune oua fertile.

Femela va intepa pielea si, in acelasi timp, va elibera saliva. Substanta contine mai multe proteine, enzime digestive si chiar anticoagulanti, care vor ajuta la tragerea sangelui mai usor.

O parte din saliva femelei ramane in piele, fapt ce da reactii alergice ale sistemului imunitar. Asa ne alegem cu mancarime sau inrosire locala (eritem) a pielii dupa primele muscaturi de tantari.

Se pare ca prima intepatura nu declanseaza nicio reactie din partea organismului. Abia dupa urmatoarele muscaturi de tantari apar semnele de intepaturi de insecte. Cu cat creste numarul de intepaturi, cu atat devin mai intense senzatiile.

Exista persoane care, dupa numeroase muscaturi de tantari, devin imune la aceste intepaturi de insecte.

Remedii si tratament pentru muscaturile de tantari

Ca prim tratament in caz de muscaturi de tantari, intai este bine sa spalam locul afectat cu apa calda si sapun pentru a preveni orice infectie. Sunt eficiente si analgezicele, cremele antihistaminice sau medicatia topica impotriva pruritului.

Si gheata aplicata pe zona afectata poate sa amelioreze mancarimea cauzata de muscaturi de tantari.

Plantele de aloe vera sunt cunoscute pentru efectele calmante, antiinflamatorii, ce amelioreaza treptat senzatia de mancarimea cauzata de aceste intepaturi de insecte.

Si busuiocul ne scapa de senzatia de mancarime. Se vor zdrobi cateva frunze de busuioc si se vor aplica pe zona afectata de muscaturi de tantari. Mai mult, se stie ca plantutele de busuioc reusesc chiar sa tina departe tantarii.

Otetul mai este o solutie eficienta impotriva tantarilor. Mai exact, aciditatea sa protejeaza in fata acestor intepaturi de insecte.

Otetul de mere este cea mai buna alegere cand ne dorim sa ne protejam de muscaturi de tantari, fiind mai putin acid si nu afecteaza pH-ul pielii.

 

Farmacistii Catena recomanda Assista RepelX Gel pentru intepaturi insecte, care calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, pureci, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita combinatiei de uleiuri (litsea cubeba, menta, neem, cuisoare, muscata, wintergreen, lemongrass) pe care le contine. Totodata, da o senzatie placuta de racorire pe zona de piele pe care se aplica. Are miros placut si discret. Poate fi utilizat de adulti si copii cu varsta peste 3 ani.

Care sunt complicatiile muscaturilor de tantari?

Pe langa neplacerea pe care o creeaza niste muscaturi de tantari, exista si complicatii care pot aparea dupa astfel de intepaturi de insecte.

Persoanele cu un sistem imunitar slabit, pot avea reactii alegice mai severe, precum urticarie sau inflamarea nodulilor limfatici. Rareori, reactia alergica poate sa aduca si dureri corporale, cefalee, chiar si febra.

De asemenea, copiii ar putea suferi reactii mai severe decat adultii.

Printre bolile transmise prin muscaturi de tantari, se afla malaria, o afectiune la care 40% din populatia lumii este sensibila. Malaria se transmite prin intepatura femelei tantarului anofel Anopheles, numit si „tantarul malariei” sau al febrei de balta, si se pot intalni in mai toate regiunile, cu exceptia Antarticii.

Tot prin muscaturi de tantari se transmite si Febra Dengue, boala ce se manifesta mai ales in zonele tropicale. Dupa 12 zile de incubatie, se manifesta prin febra mare, dureri articulare si petele rosiatice pe piele.

Febra West Nile este transmisa tot prin muscaturi de tantari. Boala a starnit ingrijorare pe Batranul Continent, odata cu manifestarea ei in tari precum Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia, Bulgaria, chiar si in Romania. Se manifesta prin simptome asemanatoare gripei: febra, dureri de cap si musculare, lipsa de apetit, greata sau varsaturi.

Sunt cazuri in care tulpini West Nile pot evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita. Romania a inregistat cazuri de encefalita West-Nile si encefalita Europei Centrale, ambele transmise prin aceste intepaturi de insecte.

Ce trebuie sa faceti pentru a preveni muscaturile de tantari?

Cum putem evita aceste muscaturi de tantari? Primul pas este alegerea vestimentatiei care sa ne protejeze de potentiale intepaturi de insecte. Putem opta pentru camasi sau bluze cu maneci lungi, pantaloni sau fuste lungi.

Plasele de protectie speciale pentru geamuri si usi ar fi o solutie sa tinem afara din casa tantarii si sa ne ferim de intepaturi de insecte.

De asemenea, eliminati orice apa statuta de langa casa, spre exemplu apa adunata in galeti sau butoaie, locurile preferate de femela tantar pentru a-si depune ouale.

Repelentii de insecte sunt printre cele mai sigure moduri de a evita problematicele muscaturi de tantari. Exista produse din aceasta categorie ce pot fi recomandate si pentru femeile insarcinate sau cele ce alapteaza.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…

  • 3 la pret de 2
    Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml

    Assista RepelX Spray impotriva tantarilor X 100 ml

    RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino…