Mituri gresite despre fertilitate si conceptie

Mituri gresite despre fertilitate si conceptie Mituri gresite despre fertilitate si conceptie

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

fertilitate-conceptie

Fertilitatea si conceptia constituie de multa vreme un subiect important cand vine vorba de viata de cuplu, insa in ultima vreme se constata un interes tot mai sporit in aceasta directie.

Se poate spune chiar ca tinde sa devina o tema de interes public, tinand cont de discutiile tot mai numeroase pe care le suscita, iar in aceste conditii era inevitabil sa nu apara si o serie de informatii eronate. Multe dintre ele sunt inspirate din anumite convingeri mai vechi, de pe vremea in care cercetarile in domeniul fertilitati si conceptiei nu erau atat de avansate, iar altele sunt mituri moderne, proliferate mai ales prin intermediul retelelor de socializate.

In fata unei adevarate avalanse de informatii eronate despre fertilitate si conceptie este normal ca oamenii sa fie derutati, existand sanse mari sa ia „de bune” astfel de mituri care nu au niciun fel de sustinere stiintifica.

Din acest motiv, am ales si noi cateva dintre cele mai vehiculate mituri care circula in spatiul public, pentru a le „demonta” pe parcursul acestui articol si a va dezvalui care este adevarul din spatele lor.


Barbatii nu au probleme cu fertilitatea

Atunci cand un cuplu nu reuseste sa aiba copii, problema este pusa de multe ori in seama femeii, mai precis a unor presupuse probleme de fertilitate pe care le-ar avea aceasta.

Conform convingerii multora, astfel de probleme de fertilitate sunt specifice doar sexului feminin, insa realitatea este cu totul alta. Si barbatii pot avea la randul lor probleme cu fertilitatea, iar cazurile nu sunt deloc putine.

Printre aceste probleme se numara scaderea numarului de spermatozoizi, motilitatea redusa a acestora sau numite anomalii morfologice. De asemenea, factori precum infectiile, mostenirea genetica sau expunerea la substante chimice nocive pot afecta fertilitatea masculina.

Femeile nu pot avea copii dupa 35 de ani

Este adevarat ca fertilitatea feminina scade treptat odata cu inaintarea in varsta, iar rezerva ovariana se reduce, inca aceasta nu inseamna ca 35 de ani este varsta la care toate femeile nu mai pot concepe.

Fertilitatea poate varia de la caz la caz, iar daca o femeie ajunsa la aceasta varsta intampina dificultati in a ramane insarcinata, cazul nu trebuie generalizat. In plus, chiar daca dupa aceasta varsta pot aparea probleme de fertilitate, medicina moderna ofera solutii eficiente in sprijinul femeilor aflate intr-o astfel de situatie, care vor sa aiba copii.

Cezariana cauzeaza probleme de fertilitate

Nasterea prin cezariana este o interventie chirurgicala utilizata in situatii in care exista riscuri pentru mama sau copil, in timpul nasterii naturale. Cu toate acestea, multe femei aleg sa nasca prin cezariana pentru ca o considera o metoda mai usoara, iar acest mit s-a nascut din dorinta de a le descuraja sa apeleze la acesta solutie daca nu este neaparat necesar.

Cu toate ca intentiile din spatele sau ar putea fi unele bune – si anume promovarea nasterii naturale, care este recomandata si de medici – mitul nu are legatura cu realitatea. Studiile efectuate pana in prezent nu au evidentiat legaturi directe intre nasterea prin cezariana si infertilitatea ulterioara, iar dovada stau nenumaratele cazuri de femei care au fost supuse unei astfel de interventii, apoi au ramas din nou insarcinate fara probleme.

Ce-i drept, fertilitatea este influentata de o varietate de factori, insa cezariana in sine nu se numara printre ei.

Intarzierea sarcinii indica probleme de fertilitate

Unui cuplu ii pot fi necesare luni intregi pentru a obtine o sarcina, iar orice medic specialist va considera aceasta un lucru normal. Cu toate acestea, exista, o opinie (neavizata) conforma careia, daca sarcina nu apare dupa 2-3 incercari de conceptie, precis unul dintre parteneri sau chiar ambii au probleme de fertilitate.

Cei care promoveaza acest mit nu cunosc sau ignora faptul ca procesul de conceptie este complex si ca implica un cumul de factori. Chiar si in cazul unui cuplu sanatos, sansele de o obtine o sarcina sunt de 25% in fiecare luna. Aceasta inseamna ca poate fi nevoie de mai multe luni de incercari pana cand conceptia are loc, iar la mijloc nu este nicidecum problema de fertilitate.

In general, se recomanda consultarea unui specialist in fertilitate, daca femeia nu reuseste sa ramana insarcinata dupa un an de incercari regulate – in cazul cuplurilor in care femeia are sub 35 de ani – sau dupa sase luni in cazul cuplurilor in care femeie are peste 35 de ani.

fertilitate-si-conceptie

Laptopul sau teflonul tinut pe genunchi afecteaza fertilitatea

Acestor dispozitive li se pot imputa multe aspecte care tin de sanatate, insa nu pot fi facute responsabile de problemele de fertilitate. Promotorii acestui mit sustin ca radiatiile emise de telefoane sau caldura emanata de laptopuri pot afecta fertilitatea, daca aceste dispozitive sunt tinut timp indelungat pe genunchi sau pe abdomen, in zona pelviana.

Acesti factori pot genera unele probleme, insa este necesara o expunere foarte indelungata si este aproape imposibil ca o persoana sa foloseasca laptopul sau telefonul intr-o astfel de pozitie, atat de mult timp. Presupunand ca totusi ar exista persoane capabile de asa ceva, problemele generate de radiatiile telefonului sau caldura laptopului ar fi de o alta natura si nu ar avea nicio legatura cu fertilitatea.

Contraceptia provoaca infertilitate

Contraceptia are rolul de a preveni sarcina si de a oferi control asupra fertilitatii, iar efectul sau este unul temporar si se limiteaza la perioada in care sunt folosite mijloacele contraceptive.

Exista diferite metode de contraceptie disponibile, cum ar fi pilulele contraceptive, dispozitivele intrauterine, implanturile, injectiile hormonale, barierele contraceptive si metodele de planificare familiala naturala. Toate aceste metode sunt concepute pentru a preveni fertilizarea ovulului sau implantarea acestuia in uter, iar odata ce este oprita utilizarea lor, capacitatea femeilor de a ramane insarcinate revine la normal, de obicei intr-un interval de 3 luni. 

E adevarat ca in aceasta perioada, probabilitatea de a avea o sarcina este mai redusa, insa aceasta nu inseamna nici pe departe ca femeia a devenit infertila, ci doar ca organismul sau are nevoie de o perioada pentru a-si relua functiile normale, dupa folosirea metodelor contraceptive.

Asadar, utilizarea corecta a metodelor de contraceptie nu cauzeaza infertilitate, deci capacitatea de a ramane insarcinata se reia dupa incetarea utilizarii contraceptiei.

Miturile despre fertilitate si conceptie pot crea confuzie si neliniste in randul cuplurilor care isi doresc un copil sau care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina. De aceea, verificarea acestor mituri si obtinerea de informatii corecte din surse avizate sunt de mare ajutor pentru intelegerea mecanismelor legate de fertilitate si conceptie si indeplinirea visului de a avea un copil.