Se spune ca bautura vietii vesnice a zeilor avea la baza un ingredient cu totul si cu totul special: miere. Daca acest produs apicol se afla pe lista de cumparaturi a entitatilor nemuritoare cu puteri supranaturale, cu siguranta va poate aduce si dumneavoastra cel putin doua beneficii in sezonul rece. De la catifelarea buzelor si tratarea arsurilor cauzate de activitatile gastronomice pana la imbunatatitea sistemului imunitar si ameliorarea tusei, o lingurita de miere luata atunci cand trebuie va poate imbunatati considerabil starea de sanatate si, implicit, calitatea vietii. Cu toate ca reprezinta un dulce natural pe care albinele il realizeaza in “laboratorul personal”, acest preparat apicol trebuie consumat cu simtul raspunderii. Din pacate, cel mai indragit superaliment nu este pentru toata lumea. Spre exemplu, mierea este extrem de periculoasa pentru bebelusi. Tocmai de aceea, micutii nu au voie sa o consume. De asemenea, daca suferiti de anumite afectiuni, precum diabet, boli digestive, afectiuni cardiovasculare sau probleme cu greutarea, este bine sa limitati consumul de miere si sa urmati cu strictete recomandarile specialistului in acest sens. Aflati, in acest articol, lucruri nestiute despre cel mai dulce superaliment si beneficiile sale care va vor fi de mare folos in sezonul rece.
Ce contine o lingura de miere?
Specialistii de la U.S. Department of Agriculture ne furnizeaza informatii nutritionale interesante despre continutul a 20 grame de miere:
-
valoare energetica: 60.8 kcal;
-
apa: 3.42 ml;
-
proteine: 0.06 g;
-
grasimi: 0 g;
-
colesterol: 0;
-
carbohidrati: 16.5 g;
-
fibre: 0.04 g;
-
zaharuri: 16.4 g;
-
calciu: 1.2 mg;
-
fier: 0.084 mg;
-
magneziu: 0.4 mg;
-
fosfor: 0.8 mg;
-
potasiu: 10.4 mg;
-
sodiu: 0.8 mg;
-
zinc: 0.044 mg;
-
cupru: 0.007 mg;
-
seleniu: 0.16 µg;
-
vitamina C: 0.1 mg;
-
vitamina B2 (riboflavina): 0.008 mg;
-
vitamina B6: 0.005 mg;
-
niacina: 0.024 mg;
-
colina: 0.44 mg.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, pe baza de miere, care sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, ajuta la eliminare secretiilor bronsice si intareste sistemul imunitar.
Care sunt cele mai cunoscute beneficii ale consumului de miere in sezonul rece
La ora actuala, exista peste 300 de tipuri de miere in intreaga lume. Fiecare sortiment confera o serie de beneficii pentru organism. De obicei, cand vine vorba despre miere, clasificarea se face in functie de sursa florii. Cu toate acestea, este interesant de stiut faptul ca gustul ei poate sa difere chiar daca este produsa mereu din aceeasi floare. Diferenta este data de variatiile de temperatura sau de precipitatii.
Farmacistii Catena recomanda Dacia Plant Calmotusin Drops, un supliment alimentar care contine 7 plante medicinale, 5 uleiuri esentiale, miere de salcam si nectar din flori de cocos. Datorita combinatiei de ingrediente, sustine sanatatea tractului respirator. De asemenea, ajuta la eliminarea secretiilor bronsice si decongestionarea cailor respiratorii.
Cand vine vorba despre beneficii, mierea indulceste nu doar papilele gustative, ci si viata. Iata la ce v-ar putea fi de folos in sezonul rece:
Amelioreaza simptomele racelii
Daca in sezonul rece va confruntati cu dureri in gat, o lingurita de miere sau de sirop pe baza de miere v-ar putea imbunatati rapid starea de sanatate. Ba mai mult decat atat, ar putea chiar sa reduca simptomele date de o infectie a tractului respirator superior. Concluzia a fost publicata in BMJ Evidence-Based Medicine, in urma unei meta-analize alcatuite din 14 studii, la care au participat aproape 1800 de persoane cu acest diagnostic.
Mierea pare sa imbunatatească simptomele racelii, in special frecventa si severitatea tusei. In unele cazuri, poate chiar sa reduca durata manifestarilor cu o zi sau doua. Descoperirile sunt observationale, si nu dovedesc ca mierea este un remediu, ci mai degraba un adjuvant pe care il puteti folosi pe langa tratamentul recomandat de catre medicul dumneavoastra.
Contine antioxidanti
Mierea de calitate, neincalzita si proaspata, care presupune o procesare minima, contine multi compusi bioactivi importanti si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si acizii fenolici. Sortimentele inchise la culoare contin mai multi antioxidanti decat celelalte, rezulta dintr-un studiu publicat in The National Center for Biotechnology Information.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care se pot acumula in celule si provoca daune majore care contribuie la aparitia unor afectiuni precum imbatranirea prematura, diabetul de tip 2 si bolile de inima.
Imbunatateste sistemul imunitar
Nu degeaba este considerata un superaliment. Datorita continutului de aminoacizi, vitamine, minerale, carbohidrati si antioxidanti, mierea are o multime de beneficii: proprietati antioxidante, antibacteriene si antimicrobiene care pot reduce inflamatia si infectiile cauzate de virusuri si bacterii. Din numeroase cercetari realizate pana in prezent, rezulta ca prin consumul zilnic de miere poate fi imbunatatit sistemul imunitar.
Adjuvant in tratarea arsurilor
Sezonul rece este ocazia ideala pentru a pune cuptorul la treaba. Din pacate, uneori, entuziasmul dat de coacerea unei paini sau a unei placinte poate duce la accidentari, precum arsuri ale pielii date de prinderea necorespunzatoare a tavii.
Inca din Egiptul antic, mierea a fost folosita ca tratament local pentru vindecarea ranilor si arsurilor. Practica este intalnita si astazi.
Dintr-o meta-analiza a 26 de studii publicata in The Cochrane Library rezulta ca mierea ar putea fi eficienta in vindecarea arsurilor partiale sau a ranilor care s-au infectat dupa o interventie chirurgicala.
Mierea de Manuka este considerata eficienta in tratarea arsurilor, potrivit unei echipe interdisciplinare de cercetatori de la Tehran University of Medical Sciences, Iran si Khyber Medical University, Pakistan. Cu toate acestea, daca aveti o arsura grava, este important sa solicitati imediat asistenta medicala!
Parte importanta a ritualului de ingrijire
Unul dintre cele mai importante beneficii ale mierii tine de capitolul ingrijire si frumusete. Vremea rece tinde sa usuce pielea, parul si scalpul. Ei bine, mierea poate avea beneficii uluitoare atunci cand se alatura dermato-cosmeticelor care fac parte din rutina de ingrijire. Aceasta hidrateaza si catifeleaza tesuturile. De asemenea, poate preveni uscarea si craparea buzelor. Puteti folosi miere ca atare sau in compozitia mastilor faciale si a scruburilor exfoliante.
Doza zilnica recomandata de miere
Specialistii recomanda ca oamenii sa consume responsabil miere. Chiar daca va poate aduce o multime de beneficii, ca in cazul oricarui aliment, consumul excesiv poate dauna organismului. Desi este un indulcitor natural, asta nu inseamna ca o putem consuma in cantitati mari. Doza zilnica recomandata este de 50 ml, si nu ar trebui sa consumati nicio picatura peste aceasta cantitate.
Chiar si asa, daca suferiti de vreo afectiune, consulati-va cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa stabiliti cu exactitate cat de mult va puteti indulci ziua.
Nu le oferiti miere copiilor care au sub un an, deoarece le poate cauza botulism infantil. Mai exact, este vorba despre o afectiune gastrointestinala rara, dar grava, cauzata de expunerea la sporii Clostridium botulinum.
Bacteriile din acesti spori pot creste si se pot multiplica in intestinele unui copil, producand astfel o toxina periculoasa.
De asemenea, unii oameni sunt sensibili sau alergici la anumite componente din miere, cum ar fi polenul de albine. Desi rare, astfel de manifestari pot provoca reactii adverse grave si, uneori, fatale. Semnele si simptomele unei reactii alergice sunt:
-
ameteala;
-
greata;
-
varsaturi;
-
stari de slabiciune;
-
lesin;
-
transpiratie excesiva;
-
aritmii;
-
usturime (in caz de aplicare la nivel local).
Miere – cum o puteti utiliza in viata de zi cu zi
Imaginatia este cheia atunci cand vine vorba despre inlocuirea zaharului cu miere. Cu toate acestea, daca va pasioneaza cofetaria, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte. Spre exemplu, coacerea cu miere poate favoriza excesul de rumenire si umiditate. Iata cum puteti utiliza, fara probleme, cel mai indragit produs apicol:
-
in sosuri sau marinate;
-
in cafea sau ceai (Atentie! Temperatura lichidului nu trebuie sa depaseasca 40 de grade Celsius);
-
pe paine prajita sau clatite;
-
in amestecuri cu iaurt, cereale sau fulgi de ovaz;
-
o lingurita, ca atare;
-
in masti pentru ten sau par.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819
https://www.self.com/story/7-surprising-things-you-didnt
https://www.verywellfit.com/honey-nutrition-facts-and-calories-4164274#citation-1
https://abelha.org.br/en/faq/62-does-honey-have-any-contraindications/
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/here-are-5-things-that-happen-when-you-eat-too-much-honey/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/got-a-cold-try-some-honey
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/