Metabolismul poate fi definit ca totalitatea reactiilor chimice care au loc in corpul uman in cadrul procesului de transformare in energie a hranei consumate zilnic, pentru a asigura buna desfasurare a functiilor celulelor. Valoarea energetica a fiecarui aliment se masoara in calorii, iar in functie de viteza cu care organismul transforma aceste calorii in energie, putem vorbi de un metabolism lent, un metabolism normal sau un metabolism rapid.
Dupa cum v-ati dat seama, in acest articol vom vorbi despre cele doua extreme si va vom explica de ce un metabolism rapid este de preferat unui metabolism lent. De asemenea, veti putea afla cum puteti ajunge de la un metabolism lent la un metabolism rapid, pentru a evita o serie de probleme ce pot aparea.
Despre metabolism lent se poate vorbi cand organismul arde caloriile intr-un ritm mai redus decat ar fi normal, producand astfel o cantitate mai mica de energie si lasand adesea o rezerva calorica neconsumata, care se transforma in grasime. Astfel, persoanele cu metabolism lent acumuleaza mai usor kilograme in plus si slabesc mai greu chiar daca urmeaza diete eficiente, care in cazul altora dau rezultate mai mult decat satisfacatoare. Desi multe persoane care au probleme cu greutatea invoca metabolismul lent ca principala cauza pentru excesul ponderal, rareori acesta este motivul real. Organismul dispune de mecanisme fine de reglaj, datorita carora se adapteaza pentru a putea functiona normal si de aceea un metabolism lent nu poate fi asociat de fiecare data cu excesul ponderal.
Se poate face o astfel de asociere doar in cazurile in care metabolismul lent are o cauza medicala, cum ar fi afectiunile tiroidiene sau alte probleme hormonale ori de alta natura, care afecteaza si acele mecanisme de autoreglare.
Un metabolism lent mostenit generic nu influenteaza in mod semnificativ greutatea corporala, mai ales in conditiile unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata, miscare si odihna suficienta.
In lumina celor mentionate mai sus, un metabolism rapid poate parea mult mai avantajos, cel putin din punct de vedere al mentinerii greutati optime. Dupa cum e lesne de intuit, in cazul persoanelor cu un metabolism rapid organismul arde caloriile intr-un ritm accelerat, generand astfel o doza mai mare de energie. De asemenea, un organism cu metabolism rapid poate arde mai multe calorii fara a lasa un surplus care sa se transforme ulterior in grasime. In general, acele persoane invidiate de multi pentru ca pot manca oricat si orice fara sa se ingrase au un metabolism rapid, datorita caruia ard eficient majoritatea caloriilor, si astfel se explica de ce nu au probleme cu excesul ponderal.
Metabolismul rapid poate fi o trasatura genetica sau poate fi dobandit pe parcursul vietii, insa totodata ritmul metabolic se poate reduce odata cu trecerea timpului sau sub influenta anumitor factori despre care vom vorbi in capitolul urmator.
Viteza metabolismului depinde de o serie de factori, unii dintre ei putand fi controlati astfel incat un metabolism lent sa poata fi accelerat. Exista insa si un revers al medaliei, pentru ca aceiasi factori pot face un metabolism rapid sa devina mai lent, daca nu li se acort suficienta atentie.
Factorii care nu pot fi controlati sunt de natura biologica, iar din aceasta categorie putem mentiona varsta, sexul si mostenirea genetica. Din studiile efectuate pana in prezent reiese ca barbatii au o predispozitie mai ridicata catre un metabolism rapid, datorita masei musculare mai dezvoltate, care consuma mai multa energie. Odata cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde din capacitatea de a folosi eficient resursele energetice, iar din acest motiv persoanele varstnice au in general un metabolism lent.
Mult mai importanti sunt insa factorii cu ajutorul carora viteza metabolismului poate fi controlara, iar acestia tin de stilul de viata. Este vorba de dieta, nivelul de activitate fizica, odihna si expunerea la stres. In functie de acesti factori, metabolismul poate fi accelerat sau incetinit, fiecare avand o influenta importanta in acest sens.
In timpul sarcinii si alaptarii, femeile au un metabolism mai accelerat, pentru a sustine dezvoltarea fatului si apoi producerea laptelui, iar o crestere temporara apare si in conditiile unei temperaturi corporale mai mari decat cea normala.
Nu in ultimul rand, anumite afectiuni, precum si administrarea unor medicamente pot incetini sau accelera ritmul metabolic.
Asa cum spuneam, ritmul metabolic poate fi modificat tinand cont de anumiti factori care il influenteaza si asupra caror se poate interveni oricand. Bineinteles, este vorba de factorii care tin de stilul de viata, iar in continuare va aratam cum trebuie sa procedati pentru a va accelera ritmul metabolic.
Efortul fizic intens necesita mai multa energie si determina organismul sa arda mai rapid caloriile pentru a furniza resursele necesare. Pentru rezultate cat mai bune, combinati exercitiile cardio, care cresc rezistenta la efort, cu antrenamentele de forta, care dezvolta masa musculara. Cu cat efortul este mai intens, cu atat organismul arde mai multe calorii, ceea ce duce la accelerarea ritmului metabolic.
Si alimentatia are un rol important in controlul metabolismului, pentru ca in functie de ce si cum mancati se regleaza ritmul de ardere a caloriilor. Accentul trebuie sa fie pus pe consumul de fructe si legume, care contin cantitati importante de vitamine si minerale, alaturi de fibre care incetinesc digestia si implicit absorbtia elementelor nutritive care se transforma in energie. De asemenea, dieta trebuie completata cu cereale integrale si proteine slabe, iar mesele sa fie servite dupa un program regulat, respectat zilnic.
Este important sa mancati mai putin si mai des, pentru ca astfel functiile metabolice sunt active mai mult timp, iar organismul se obisnuieste sa arda in mod constant calorii.
Functiile metabolice sunt puternic influentate de ciclul circadian care regleaza toate functiile biologice pe parcursul a 24 de ore. Printre cestea se numara si alternarea perioadelor de veghe cu cele de somn, in functie de care se regleaza si ritmul metabolic. De aceea este important sa aveti un program de odihna stabil, pe care sa il respectati inclusiv in zilele de weekend sau in vacanta. Acesta presupune sa mergeti la culcare si sa va treziti zilnic la ore fixe, cu cel putin 7-8 ore de somn pe noapte.
Stresul prelungit are numeroase efecte negative, printre care se numara si dereglarea functiilor metabolice. Aceste efecte se asociaza cortizolului, care este un hormon specific secretat doar in conditii de stres, cu scopul de a pregati organismul sa faca fata unei situatii percepute ca fiind periculoasa. Printre altele, acesta duce la cresterea apetitului si stimuleaza procesul de transformare a caloriilor in grasime, pentru a stoca astfel resursele energetice. Prin urmare, evitati pe cat posibil stresul prelungit, iar daca va confruntati cu o astfel de problema miscarea, odihna suficienta si activitatile relaxante sau tehnicile de relaxare, precum exercitiile de respiratie sau meditatia, va pot ajuta sa scapati de stres.