Melanina este o substanta din corpul dumneavoastra care da culoare parului, ochilor si pielii. Cu cat organismul produce mai multa melanina, cu atat ochii, parul si pielea dumneavoastra vor fi mai inchise la culoare. Cantitatea de melanina din corp depinde de cativa factori, cum ar fi cei genetici si de durata expunerii la soare a membrilor familiei dumneavoastra, din generatiile anterioare.
Melanina nu doar ofera pigmentare pielii, parului si ochilor, ci confera si protectie impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete (UV).
In acest articol, vom discuta despre functiile melaninei. Vom explora, de asemenea, beneficiile sale si daca o persoana poate avea prea multa sau prea putina melanina in piele.
Ce este melanina?
Melanina este un polimer complex, care provine din aminoacidul tirozina. Se gaseste in diverse grade in pielea umana si animala si este responsabila pentru culoarea distinctiva a ochilor, parului si pielii dumneavoastra.
Ce rol si functii are melanina?
Ce face melanina?
Melanina confera pigmenti pielii, ochilor si parului dumneavoastra. De asemenea, substanta absoarbe razele UV (ultraviolete) nocive si protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de expunerea la soare.
Anatomie
Unde se produce melanina?
Melanina este produsa in melanocite. Aceste celule se gasesc in diferite zone ale corpului, si anume in:
-
par;
-
stratul cel mai profund al pielii;
-
pupile si iris;
-
substantia nigra si locus coeruleus (zone ale creierului);
-
medulla si zona reticularis (zone ale glandei suprarenale);
-
stria vascularis a canalului cohlear (parte a urechii interne).
Care sunt tipurile de melanina?
Exista trei tipuri diferite de melanina, inclusiv:
-
Eumelanina. Exista doua tipuri de eumelanina: neagra si maro. Eumelanina este responsabila pentru culorile inchise ale pielii, ochilor si parului. Oamenii cu par saten sau castaniu au cantitati variabile de eumelanina maro si neagra. Cand nu exista eumelanina neagra si o cantitate mica de eumelanina maro, rezulta parul blond.
-
Feomelanina. Acest tip de melanina pigmenteaza buzele, mameloanele si alte parti rozalii ale corpului. Oamenii care au parti egale de eumelanina si feomelanina au par roscat.
-
Neuromelanina. In timp ce eumelanina si feomelanina influenteaza coloritul pielii, parului si ochilor, neuromelanina este responsabila pentru culoarea neuronilor.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL D-CLAR Crema pentru depigmentare zilnica, un tratament complex impotriva petelor pigmentare, cu efect de iluminare si uniformizare a tenului. Contracareaza multe forme de hiperpigmentare, cum ar fi petele aparute din cauza expunerii la soare, melasma, hiperpigmentarea cauzata de tratamentele medicamentoase sau postinflamatorie (de exemplu, cauzata de acnee) si trateaza tenul tern si neuniform.
Cum influenteaza melanina culoarea pielii?
Combinatia dumneavoastra unica de eumelanina si feomelanina este responsabila pentru culoarea pielii, parului si ochilor dumneavoastra. In general, toti oamenii au acelasi numar de melanocite. Cu toate acestea, cantitatea de melanina produsa de aceste melanocite variaza. Oamenii cu mai multa melanina au, in general, piele, ochi si par mai inchise la culoare, in comparatie cu cei cu mai putina melanina. De asemenea, persoanele nascute cu grupuri de melanocite au pistrui.
Cum protejeaza melanina pielea?
Cand petreceti timp in soare, corpul dumneavoastra produce mai multa melanina. Substanta absoarbe lumina din razele UV si o redistribuie catre straturile superioare ale pielii. De asemenea, protejeaza materialul genetic stocat in celule, blocand razele UV nocive.
Totusi, trebuie sa tineti cont ca melanina singura nu este suficienta pentru a va proteja pielea de daunele solare. De aceea, este atat de important sa folositi lotiune de protectie solara si sa purtati haine adecvate ori de cate ori sunteti afara.
Care sunt beneficiile melaninei?
Beneficiile remarcabile ale melaninei includ:
Protectie impotriva razelor UV. Melanina protejeaza pielea absorbind razele nocive, cum ar fi UVA, UVB, UVC si lumina albastra.
Protectie impotriva speciilor reactive de oxigen. Speciile reactive de oxigen sunt produse secundare ale proceselor celulare ale corpului dumneavoastra. Cand acestea se acumuleaza in celule, pot duce la stres, imbatranire prematura si probleme de sanatate, precum diabetul si cancerul. Melanina elimina speciile reactive de oxigen, stimuland antioxidantii si eliminand radicalii liberi. Studii sugereaza, de asemenea, ca melanina ar putea contribui la sustinerea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei in corp. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina amploarea exacta a acestor beneficii.
Stari si tulburari
Exista tulburari legate de productia de melanina?
Deficienta de melanina este asociata cu o serie de tulburari ale pielii si conditii de sanatate. Unele dintre acestea includ:
-
Vitiligo. Aceasta afectiune determina pierderea culorii pielii, ducand la aparitia unor pete albe. Apare cand melanocitele sunt distruse de sistemul imunitar. Desi vitiligo afecteaza toate rasele, este mai vizibil la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare.
-
Albinism. Cand o persoana are foarte putina melanina, rezulta aceasta tulburare rara. Persoanele cu albinism au pielea palida, par alb si ochi albastri. Exista, de asemenea, un risc crescut de pierdere a vederii si de daune cauzate de soare.
-
Melasma. Persoanele cu melasma prezinta pete maronii sau gri-albastrii pe fata sau brate. Aceasta tulburare poate fi cauzata de hormoni, expunere la soare sau contraceptive. Cremele prescrise, resurfacingul pielii cu laser sau peelingurile chimice pot ajuta la estomparea petelor intunecate.
-
Pierderea pigmentului in urma leziunilor cutanate. Daca pielea dumneavoastra devine infectata, arsa sau umflata, corpul s-ar putea sa nu poata inlocui melanina in zona afectata.
-
Pierderea auzului. Deoarece melanina se gaseste in stria vascularis a urechii interne, a fost asociata cu pierderea auzului. Persoanele care au prea putina melanina prezinta un risc mai mare de probleme auditive.
-
Boala Parkinson. De obicei, neuromelanina din creier creste odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, la persoanele cu boala Parkinson, celulele cerebrale din substantia nigra mor, iar odata cu acest proces, scade nivelul de neuromelanina.
Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare este un ser indicat ca tratament intensiv, de soc, pentru a contracara hipercromiile localizate. Formulat cu ingrediente active cu actiune antipete, (Butyl Resorcinol, vitaminele C si PP cu Tehnologie Inalta, Tetrapeptide-30) si imbogatit cu AHA de fructe, favorizeaza eliminarea celulelor puternic pigmentate.
Este posibil sa aveti prea multa melanina?
Corpul anumitor persoane produce o cantitate excesiva de melanina. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperpigmentare si este inofensiva. In astfel de cazuri, se formeaza de obicei portiuni de piele care devin mai inchise decat pielea inconjuratoare.
Cum va puteti creste nivelul de melanina?
Desi multe produse sustin ca stimuleaza nivelurile de melanina, nu exista cercetari care sa sustina eficacitatea lor. Expertii continua sa exploreze modalitati naturale de crestere a melaninei, pentru a preveni deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la soare, dar si cancerul de piele.
Exista gresita conceptie ca bronzul este o modalitate sigura de a stimula productia de melanina. In realitate, aceasta practica creste semnificativ riscul de cancer de piele.
Intrebari comune suplimentare
Sunt melanina si melatonina acelasi lucru?
Nu. Desigur, termenii suna asemanator, dar se refera la lucruri diferite. Melanina este un pigment responsabil pentru culoarea pielii. Melatonina este un hormon care regleaza ritmul circadian.
Melanina cauzeaza deficienta de vitamina D?
Unii experti cred ca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai predispuse la deficienta de vitamina D decat cele cu pielea mai deschisa. Aceasta se explica prin faptul ca melanina acumulata in exces absoarbe razele UV, responsabile de sinteza vitaminei D. Exista studii care sustin aceasta afirmatie, dar este nevoie de mai multe cercetari in aceasta privinta.
Nota!
Melanina joaca un rol important in protejarea pielii dumneavostra de razele nocive ale soarelui. Dar amintiti-va, melanina nu este un substitut pentru protectia solara adecvata. Indiferent de culoarea pielii, ar trebui sa folositi intotdeauna un produs cu un factor de protectie solara (FPS) de cel putin 30 cand va aflati in aer liber.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22615-melanin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/melanin
https://www.healthline.com/health/skin/benefits-of-melanin#definition